MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Powiększanie strony

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

Powiększanie strony

Postautor: Gość » 16 listopada 2005, 16:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8) Gecko/20051107 Firefox/1.5

Mam pytanie czy ktoś mógłby napisać rozszerzenie umożliwiające powiększanie całej strony zarówno tekstu jak i grafik, tabel i innych elementów tak jak ma to miejsce np. w Operze lub nakładkach na IE, bo oglądanie stron zoptymalizowanych do rozdzielczości 800/600 nie mówiąc o 640/480 na monitorze z rozdzielczością 1280/1024 nie należy do najprzyjemniejszych.
Obecnie namiastkę tej funkcji posiada rozszerzenie ColorZilla niestety nie do końca działa zgodnie z zamierzeniem i powiększa tylko niektóre elementy.

widok strony Onetu z Fireoxa
Obrazek

i z Opery przy powiększeniu 160%
Obrazek
Gość

Re: Powiększanie strony

Postautor: piotrek84 » 16 listopada 2005, 19:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.8) Gecko/20051107 Firefox/1.5

piotrek84

Z nami od: 11 września 2003, 18:48

Postautor: Gość » 16 listopada 2005, 20:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8) Gecko/20051107 Firefox/1.5

W Operze wyświetlana strona jest traktowana jako obraz więc po powiększeniu wygląda dobrze, (patrz powyrzej na printscr z opery).

ColorZilla i Web Developer natomiast powiększają pojedyńcze elementy i to w dodatku nie wszystkie (np. nie powiększają tabel co powoduje wzajemne nakładanie się elementów, lub ich przesówanie się).

Obrazek
Gość

Postautor: Stef » 17 listopada 2005, 14:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; GNU/Linux i686; pl; rv:1.8) Gecko/20051107 Firefox/1.5

Zauważ że strona to nie jest obrazek, więc skoro autor uznał że jakiś element ma być nie skalowalny to słusznie że nie jest on powiekszany - chyba..
Czasami coś napiszę na stef.log
Stef
Moderator

Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05

Postautor: ziem » 25 listopada 2005, 22:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.12) Gecko/20050915 Firefox/1.0.7

Stef pisze:Zauważ że strona to nie jest obrazek, więc skoro autor uznał że jakiś element ma być nie skalowalny to słusznie że nie jest on powiekszany - chyba..

OK, może i tak, tylko mowa nie o przeskalowywaniu, tylko o zoom-in. Akurat moim zdaniem przy popularności monitorów LCD, na których nie da się pracować natywnie pod 1024x768 (chyba, że na laptopie - tam matryce jeszcze zwykle tyle mają) to jest bardzo potrzebna funkcja i Opera tym bije FF na głowę. Odczułem to na własnej skórze pracując na laptopie z matrycą 1600x1200 15'' i natywną rozdziałką (pod nie natywną 1024x768 krawędzie są rozmyte, nie da się pracować jak dla mnie). Po prostu FireFox od razu poszedł w kąt na rzecz Opery. Sądzę też, że żaden plugin nie zrobi tego dostatecznie efektywnie - i czas dostosować FireFoxa do zmieniających się potrzeb rynku - zanim będzie za późno.
ziem

Z nami od: 11 października 2003, 17:42

Postautor: Stef » 26 listopada 2005, 04:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; GNU/Linux i686; pl; rv:1.8) Gecko/20051107 Firefox/1.5

Fajnie. Ja rozumiem że czasem są problemy, dlatego o tym w ogóle rozmawiamy. Niemniej szkoda że nie odniosłeś się do mojej wypowiedzi.

Stronę można tak napisać żeby się ładnie skalowała - z tym nie ma problemu. Ponadto nawet jeżeli jest napisana "na sztywno", najważniejsze (czyli tekst) można bez problemu skalować. Więc w czym problem? Być może w podejściu: ja nie uważam żeby słuszne było utrwalanie głupich nawyków głupich w(ł)ebmasterów - tak jak to robi Opera.
Stef
Moderator

Postautor: Jakub81 » 29 listopada 2005, 10:58

Przeglądarka: Opera/8.50 (Windows NT 5.0; U; pl)

Powiększanie samego tekstu to pozostałość z Internetu połowy lat 90 - wtedy większość stron składała się z tekstu i paru obrazków a rozdzielczości ekranów sięgały 1024x768 (w porywach) - nie było więc z tym takich problemów jak dziś.

Słyszałem, że prawidłowy zoom ma być już w Firefox 2.0 lub 3.0 (może już za rok?), więc ostrożnie z tym "utrwalaniem głupich nawyków". Swoją drogą, to ciekawe co wtedy napiszesz.
Jakub81

Postautor: Stef » 29 listopada 2005, 11:10

Ta w 3.0 to dzikie słonie skrzyżowane z domowymi żyrafami mogą równie dobrze być.. a na serio:

IMO strony w Firefoksie są powiększane w miarę prawdiłowo (zgodnie z zamierzeniem autora) i nie widzę powodu żeby to zmieniać. Jeżeli jednak Twórcy programu zmianią zdanie to ja się poważnie zastanowię nad jego zmianą (programu), ponieważ będzie to oznaczło zmianę podejścia do kilku istotnych spraw → projekt Firefox zacznie działać zupełnie na innych zasadach (na dodatek bardzo możliwe że w takiej sytuacji wydania dla innnych systemów operacyjnych w ogóle znikną..) więc nie będzie w ogóle o czym rozmawiać. Ja raczej zdania nie zmienię..

No ale o tym co będzie przyjdzie się nam trochę jeszcze poczekać zanim się przekonamy..

A że jakiś w(ł)ebmaster pisze strony biorąc pod uwagę tylko dwie rozdizelczości, to jest tylko jego problem, a przeglądarka nie ma poprawiać jego błędów.

Stef
Stef
Moderator

Postautor: PIKI » 19 maja 2006, 11:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.3) Gecko/20060426 Firefox/1.5.0.3

Stef, jesteś niepoprawnym idealistą.
Przeglądarka powinna być przyjazna dla użytkownika, a nie słuchać się twórcy strony.
Jeśli uważasz inaczej, to co powiesz np na AdBlocka?
Mi brakuje tego zooma, a rozdzielczości wcale nie mam bardzo dużej. Współczuję użytkownikom lcd z 1600x1200 :(
PIKI

Postautor: Stef » 19 maja 2006, 15:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; GNU/Linux i686; pl-PL; rv:1.8.0.2) Gecko/20060405 SeaMonkey/1.0.1

Ojej, to bardzo mi przykro ponieważ jest inaczej.
Przeglądarka służy zasadniczo do wyświetlania dokumentów w taki sposób jak założył to autor tegoż dokumentu (co nie oznacza że ma wyświetlic wszystko). To że niektórzy autorzy nie mają pojęcia o tym co robią albo mają pewną grupę użytkowników gdzieś to jest ich problem (użytkownik może zasze przestać czytać).

Adblock jest rozszerzeniem które umożliwia modyfikowanie tych dokumentów (tak jak i wiele innych) jednak zasadniczo jest wykorzystywany do zwalczania flasza..

Jeżeli Twoim wyborem jest oglądać flasza (tym bardziej tylko niektóre animacje)/dokumenty których autorzy mają użytkowników gdzieś to pewnie znajdziesz rozwiązanie powstałych z tego powodu problemów w postaci któregoś z rozszerznień (tak jak w przypadku flasza i Adblocka) jednak średnio się to ma do samej przeglądarki, ponieważ to że obrazek się nie powiększa to jest taki sam wybór jak to że czcionka ma być arial, tło różowe or whatever..
Stef
Moderator

Postautor: echhh » 22 lipca 2006, 23:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.4) Gecko/20060508 Firefox/1.5.0.4

ech jak czytam niektore posty w tym temacie to padam na pysk powiekszanie to ma byc ulatwienie dla osob slabo widzacych itp. ktorych nie obchodzi ze master webamster sobie postanowil 16px i ani piksela mniej czy wiecej. hm moze jak ktos zrobi jakies rozszerzenie dla niewidzacych czytajace tekst to tez sie bedziecie oburzac: "co to ma byc za udziwnienia jakies jak bym chcial czytany tekst to bym mp3 w embedzie zrobil a tu jest pisany to ma byc pisany!!!!" ???

no i mam nadzieje ze w koncu sie czegos takiego dla firefoxa doczekamy, znaczy sie zooma pra excellence ;)
echhh

Postautor: uriel » 01 sierpnia 2006, 17:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050524 Fedora/1.0.4-4 Firefox/1.0.4

@echhh zgadzam się z Tobą, chociaż powiększanie ułatwia pracę nie tylko osobom słabo widzącym. Moim zdaniem powiększanie stron to jedna z największych zalet Opery. Taka opcja przydała by się również w FireFox. Ku zadowoleniu wszystkich mogła by pozostać funkcja powiększania klasycznego (czyli tak jak jest) i dodatkowo dołożona funkcja powiększania całości (jak ma to miejsce w Operze) do wyboru.
Osobiście najczęściej używam FireFoxa, jednak Opera posiada kilka funkcji, których na prawdę brakuje mojej ulubionej przeglądarce.
uriel

Postautor: Stef » 02 sierpnia 2006, 08:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.0.4) Gecko/20060620 Firefox/1.5.0.4 Flock/0.7.1

echhh pisze:ech jak czytam niektore posty w tym temacie to padam na pysk powiekszanie to ma byc ulatwienie dla osob slabo widzacych itp. ktorych nie obchodzi ze master webamster sobie postanowil 16px i ani piksela mniej czy wiecej.

Nie widzę w czym problem, takie osoby ustawiają sobie minimalny rozmiar czcionki na satysfakcjonującą je wielkość i po sprawie. Jeżeli chcą czytać to nie potrzebują zdaje się powiększania dajmy na to ramek, nie?
echhh pisze:hm moze jak ktos zrobi jakies rozszerzenie dla niewidzacych czytajace tekst to tez sie bedziecie oburzac: "co to ma byc za udziwnienia jakies jak bym chcial czytany tekst to bym mp3 w embedzie zrobil a tu jest pisany to ma byc pisany!!!!" ???

Rozszerzenie możesz napisać nawet sam, dzisiaj, co więcej podpowiem ci że nie będzie wymagało aż tak znowu dużo roboty (przepisywania Gecko od nowa i takich tam ;)) - obecnie wszystkie silniki popularnych przeglądarek obsługują płynne skalowanie, jednak jedynie Opera posiada do tego intefejs graficzny którym można powiększyć całość od ręki.
echhh pisze:no i mam nadzieje ze w koncu sie czegos takiego dla firefoxa doczekamy, znaczy sie zooma pra excellence ;)

Jeśli w rozszerzeniu to bardzo mnie to ucieszy.
Stef
Moderator

Postautor: Tomek » 02 sierpnia 2006, 08:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1b1) Gecko/20060710 Firefox/2.0b1

Rozszerzenie PageZoom umożliwia powiększenie całej strony wraz z grafiką.... - obsługiwane także z klawiatury...

(trzeba samemu dodać przyciski do paska zadań)

(ps2. nie zawsze działa idealnie - ale w onecie jak ulał)
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: woowek » 19 sierpnia 2006, 09:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.0.6) Gecko/20060728 Firefox/1.5.0.6

no wlasnie page zoom nie traktuje strony jak obrazka ja w linuxie mam na 110% ale czasami w logach mi sie gify rozjezdzaja i sie robi rozsypka. hm no latwo powiedziec napisz rozszerzenie ale najpierw bym musial pare ksiazek chyba przeczytac skoro sie nie znam ;> moze i warto sie za to zabrac tylko skad mam wziac czas

//dawny echhh :P
woowek

Z nami od: 19 sierpnia 2006, 09:35

Postautor: KubaM » 26 sierpnia 2006, 20:29

Przeglądarka: Alexa Toolbar

Znalazłem też takie rozszerzenie (PageZoom):
https://addons.mozilla.org/firefox/1499/
Jak dla mnie średnio wygodne i średnio działa.
I proszę nie kłóćcie się tak. :D
KubaM

Postautor: KubaM » 26 sierpnia 2006, 20:33

Przeglądarka: Alexa Toolbar

Nie doczytałem 2. strony tematu :roll:
KubaM

Postautor: TheArt » 29 sierpnia 2006, 23:07

Przeglądarka: Opera/9.01 (Windows NT 5.1; U; pl)

Moim zdaniem za bardzo sie przywiazujecie do FF. To ze Opera ma lepsze funkcje wie kazdy racjonalnie myslacy. Po co sie przekrzykiwac zdaniami typu "ja nie uważam żeby słuszne było utrwalanie głupich nawyków głupich w(ł)ebmasterów - tak jak to robi Opera.". Przeciez to smieszne. To jakby fan IE chwalil sie ze jego przegladarka ma multimedialne karty ;) Dajcie na luz. Opera, FF sa jak siostry blizniaczki, zawsze trzeba miec je obie ;).
TheArt

Z nami od: 29 sierpnia 2006, 22:57

Postautor: Stef » 30 sierpnia 2006, 09:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.0.5) Gecko/20060731 Firefox/1.5.0.5 Flock/0.7.4.1

TheArt pisze:Moim zdaniem za bardzo sie przywiazujecie do FF. To ze Opera ma lepsze funkcje wie kazdy racjonalnie myslacy.

A co to ma do rzeczy? Opera ma tak, Firefox inaczej. My się tutaj zastanawiamy co jest słuszne, zgodne ze specyfikacją, itd. Chcesz trolować idź gdzie indziej.
Stef
Moderator

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa