| Autor |
Wiadomość |
Konserwator
Gość
|
Wysłany:
Sob Sie 19, 2006 9:26 pm
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.6) Gecko/20060728 Firefox/1.5.0.6 |
  |
Używam Firefoxa od bardzo dawna, mam poustawiane swoje kanały rss i przy każdej aktualizacji rss pozostają bez zmian. Nie miałem świadomości, że domyślnie przy nowej instalacji pojawia się rss Wyborczej.
Przeczytałem też pozamykane już wątki w tej sprawie.
Muszę przyznać, że działania moderatora Ancestora są dla mnie dość dużym zaskoczeniem. Wysyłanie do psychiatry i zamykanie wątków nie wydają mi się "otwartym" działaniem na korzyść użytkowników otwartego w końcu oprogramowania.
Zgadzam się jedynie z tym, iż to forum nie jest forum politycznym, jednak umieszczanie w domyślnej instalacji Firefoxa rss lewicowej Wyborczej, to działanie zdecydowanie polityczne. Usprawiedliwione więc są zarzuty użytkowników i sprowokowana przez nich dyskusja nie może być zamykana, gdyż działanie takie sugeruje nieprzypadkowość umieszczenia tego rss w Firefoxie.
Nie widzę też problemu w umieszczeniu w pliku instalacyjnym rss np. Rzeczpospolitej, która jest znacznie bardziej centrową gazetą niż Wyborcza. |
|
|
|
 |
Ancestor
Z nami od: 11 Cze 2005
|
Wysłany:
Sob Sie 19, 2006 9:30 pm
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1b2) Gecko/20060819 BonEcho/2.0b2 |
  |
Zapraszam do dyskusji, ale rzeczowej i bez niepotrzebnych oskarżeń. Posty nie spełniające tych zasad będą kasowane.
Poprzednie tematy były zaś kasowane nie ze względu na podejmowany temat, ale ze względu na poziom merytoryczny.
Moderator |
Ostatnio zmieniony przez Ancestor dnia Sob Sie 19, 2006 9:53 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
 |
Gość
|
Wysłany:
Sob Sie 19, 2006 9:45 pm
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.6) Gecko/20060728 Firefox/1.5.0.6 |
  |
Moim postulatem jest umieszczenie w rss Rzeczpospolitej, będącej bardziej centrową gazetą. W moim poście nikogo nie oskarżyłem, zwróciłem jedynie uwagę na przechylenie w lewo aktualnego stanu. Nie chodzi chyba o identyfikowanie twórców wolnego oprogramowania z jakąkolwiek ideologią polityczną? |
|
|
|
 |
Stefan F
Gość
|
Wysłany:
Sob Sie 19, 2006 9:50 pm
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.0.3) Gecko/20060425 SUSE/1.5.0.3-7 Firefox/1.5.0.3 |
  |
Osobiście uważam, że RSS'y TVP są lepsze i to one powinny być domyślnie instalowane w FireFoxie.
Albo wariant tolerancyjny: całkowita paczka - od Wyborczej, przez Rzeczpospolitą, TVP, po media o. Rydzyka. |
|
|
|
 |
Stef
Z nami od: 16 Kwi 2004
|
Wysłany:
Nie Sie 20, 2006 5:52 am
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.0.5) Gecko/20060731 Firefox/1.5.0.5 Flock/0.7.4.1 |
  |
| Konserwator : |
Muszę przyznać, że działania moderatora [...] są dla mnie dość dużym zaskoczeniem.
|
Dla mnie nie są, radzę też stosować się do jego próśb.
Zgadzam się jedynie z tym, iż to forum nie jest forum politycznym, jednak umieszczanie w domyślnej instalacji Firefoxa rss lewicowej Wyborczej, to działanie zdecydowanie polityczne. Usprawiedliwione więc są zarzuty użytkowników
|
Skoro się zgadzasz to przestań używać argumentów politycznych → ergo usprawiedliwione nie są.
sprowokowana przez nich dyskusja nie może być zamykana, gdyż działanie takie sugeruje nieprzypadkowość umieszczenia tego rss w Firefoxie.
|
Wybacz, ale nie Ty decydujesz o tym co może być na forum zamykane (jeżeli masz potrzebę dyskutowania z tym stwierdzeniem zrób to proszę w osobnym wątku).
RSS Gazety Wyborzczej został w Firefoksie umieszczony nieprzypadkowo i z pełną premedytacją - nie mam pojęcia dlaczego uważasz że jest inaczej.
Nie widzę też problemu w umieszczeniu w pliku instalacyjnym rss np. Rzeczpospolitej, która jest znacznie bardziej centrową gazetą niż Wyborcza.
|
Ja również nie widzę w problemu, źródła ostatniej stabilnej wersji znajdują się tutaj.
W jakim celu założyłeś w takim razie ten wątek? |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany:
Nie Sie 20, 2006 6:43 am
Przeglądarka: Opera/9.01 (Windows NT 5.1; U; pl) |
  |
| Stef : |
RSS Gazety Wyborzczej został w Firefoksie umieszczony nieprzypadkowo i z pełną premedytacją - nie mam pojęcia dlaczego uważasz że jest inaczej.
|
chodziło o pobudki ideologiczne czy finansowe ?
możesz to wyjaśnić ? |
|
|
|
 |
Stef
Z nami od: 16 Kwi 2004
|
Wysłany:
Nie Sie 20, 2006 7:33 am
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.0.5) Gecko/20060731 Firefox/1.5.0.5 Flock/0.7.4.1 |
  |
Nie z finansowych, z ideologicznych owszem (co nie znaczy że z politycznych, wolne oprogramowanie to również ideologia), więcej: zgłoszenie 722 . |
|
|
|
 |
Konserwator
Gość
|
Wysłany:
Nie Sie 20, 2006 11:29 am
  |
| Stef : |
| Nie z finansowych, z ideologicznych owszem (co nie znaczy że z politycznych, wolne oprogramowanie to również ideologia), więcej: zgłoszenie 722 . |
Chcesz przez to powiedzieć, że idea wolnego oprogramowania zbieżna jest z interesami dużego koncernu medialnego o określonym zabarwieniu politycznym?
Jesteś w stanie oddzielić ideologię od polityki w ten sposób?
Poleciłem Firefoxa bardzo wielu osobom, jako niezależny produkt wolny od czyichkolwiek interesów.
Widzę, że w miarę rozwoju i zdobywania większych udziałów w rynku, przychodzi czas na zweryfikowanie tej opinii. |
|
|
|
 |
Ancestor
|
Wysłany:
Nie Sie 20, 2006 11:47 am
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1b2) Gecko/20060819 BonEcho/2.0b2 |
  |
| Chcesz przez to powiedzieć, że idea wolnego oprogramowania zbieżna jest z interesami dużego koncernu medialnego o określonym zabarwieniu politycznym? |
Bądźmy poważni, za wszystkimi dużymi gazetami stoją koncerny i każdej można by to zarzucić. To, że akurat do GW masz niechęć, to już twoja sprawa.
| Cytat: |
Jesteś w stanie oddzielić ideologię od polityki w ten sposób?
|
Przepraszam, czy Gazeta Wyborcza to jakiś organ propagandy? Podstawową zasadą dziennikarstwa jest oddzielenie faktów od opinii, obiektywnych wiadomości od subiektywnych komentarzy. W powyższy kanał RSS nie zawiera linków do tych drugich, a jedynie tych pierwszych. Są to w przeważającej większość wiadomości oparte o doniesienia agencyjne PAPu, Reutersa i innych - te same Onecie, WP, Interii i gdzie tam jeszcze. Analogiczne newsy są łudząco podobne we wszystkich serwisach, często słowo w słowo, bo pochodzą z tych samych źródeł.
Oczywiście, jeśli ktoś jest zainteresowany, może klikać dalej i przeczytać również komentarze. Ale to już jest jego świadomy wybór.
Poleciłem Firefoxa bardzo wielu osobom, jako niezależny produkt wolny od czyichkolwiek interesów.
|
A tutaj wychodzi brak logiki. Bo każde poważne medium ma to do siebie, że reprezentuje pewien światopogląd. Rzeczpospolita jest bardziej centrowa, ale przecież centrowość to TEŻ jest rodzaj ideologii. :)) Tak więc tak naprawdę nie chodzi o to, że domyślny kanał RSS jest związany z jakąś ideologią, ale o to, że nie jest to TWOJA ideologia. :)) Hipokryzja?
Mylisz centrowość z obiektywizmem i rzetelnością. To pierwsze, to ideologia. To drugie powinno być udziałem każdych mediów na poziomie - poprzez oddzielenie faktów od komentarzy właśnie.
Widzę, że w miarę rozwoju i zdobywania większych udziałów w rynku, przychodzi czas na zweryfikowanie tej opinii. |
Nie widzę związku.
PS. 1000... ale mi się trafił jubileuszowy post, nie ma co. :P |
|
|
|
 |
Gość
Gość
|
Wysłany:
Nie Sie 20, 2006 12:03 pm
Przeglądarka: Opera/9.00 (X11; Linux i686; U; en) |
  |
Proponuję mimo wszystko zrezygnować z dodawania gazwyb do domyślnej instalacji. Uważam, że jest to przykładanie się do wzmocnienia rynkowej pozycji "medium" będącego tubą propagandową wiadomego środowiska politycznego |
|
|
|
 |
Marek W
Gość
|
Wysłany:
Nie Sie 20, 2006 12:49 pm
  |
| Bądźmy poważni, za wszystkimi dużymi gazetami stoją koncerny i każdej można by to zarzucić. To, że akurat do GW masz niechęć, to już twoja sprawa. |
Paranoja. To może wypuścisz Firefoksa z RSSami do Radia Maryja? Że akurat ktos będzie miał niechęć, to będzie jego sprawa? Nie zachowujmy się jak szczeniak, który bierze w środku zabawy piłkę i sobie idzie do domu, bo... piłka jest jego.
Skoro "za wszystkimi dużymi gazetami stoją koncerny" to nalezy ukierunkowac się na media państwoe; Telewizję Polską oraz Rzeczpospolitą (udziały Skarbu Państwa). |
|
|
|
 |
Konserwator
Gość
|
Wysłany:
Nie Sie 20, 2006 12:51 pm
  |
| Ancestor : |
Bądźmy poważni, za wszystkimi dużymi gazetami stoją koncerny i każdej można by to zarzucić. To, że akurat do GW masz niechęć, to już twoja sprawa.
|
Pewnie, równie dobrze mógłbyś polecać Trybune.
Przepraszam, czy Gazeta Wyborcza to jakiś organ propagandy? Podstawową zasadą dziennikarstwa jest oddzielenie faktów od opinii, obiektywnych wiadomości od subiektywnych komentarzy.
|
Tak, Wyborcza to organ propagandy. W przeciwnym razie nie miałbym nic przeciwko jej rss.
Oczywiście, jeśli ktoś jest zainteresowany, może klikać dalej i przeczytać również komentarze. Ale to już jest jego świadomy wybór.
|
Właśnie, jeśli ktoś w danym temacie nie będzie miał wyrobionej opinii, może zasugerować się takim komentarzem. I wcale nie musi to być świadomy wybór.
A tutaj wychodzi brak logiki. Bo każde poważne medium ma to do siebie, że reprezentuje pewien światopogląd. Rzeczpospolita jest bardziej centrowa, ale przecież centrowość to TEŻ jest rodzaj ideologii. ) Tak więc tak naprawdę nie chodzi o to, że domyślny kanał RSS jest związany z jakąś ideologią, ale o to, że nie jest to TWOJA ideologia. ) Hipokryzja?
Mylisz centrowość z obiektywizmem i rzetelnością. To pierwsze, to ideologia. To drugie powinno być udziałem każdych mediów na poziomie - poprzez oddzielenie faktów od komentarzy właśnie.
|
Dopóki nie było domyślnie podanych rss to wszystko było w porządku. Każdy mógł bez żadnych sugestii wprowadzać swoje. Jeśli juz zdecydowaliście się na odejście od tej zasady, to należało umieścić kilka źródeł informacji lub jedno najmniej ukierunkowane. Nie chodzi tu o jakieś moje poczucie krzywdy, a jedynie o sprawiedliwe traktowanie różnych opcji ideologicznych. Nie ma w tym żadnego błędu logicznego. Jest elementarne poczucie sprawiedliwości.
PS. 1000... ale mi się trafił jubileuszowy post, nie ma co.  |
Gratuluję, może warto wyciągnąć z tego pozytywne wnioski. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany:
Nie Sie 20, 2006 1:03 pm
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.0.3) Gecko/20060425 SUSE/1.5.0.3-7 Firefox/1.5.0.3 |
  |
http://bugs.aviary.pl/show_bug.cgi?id=722
a to bardzo ciekawe. Prześledziłem osobę zgłaszającą ten postulat. Na stronie
http://mozillapl.org/projekty/MarekStepien
pisze o sobie, że
"Mam poglądy centrowo-lewicowe"
Ale dlaczego ja, użytkownik otwartego oprogramowania, muszę czerpać informacje z tego samego źródła co Pan MS ? Źródła, które uważam za lewicowo - fundamentalistyczne ?
Osobiście uważam, że to nadużycie i czas rozpocząć poważną dyskusję na temat przebijania się poglądów twórców oprogranowania do otwartego oprogramowania. |
|
|
|
 |
Marek W
Gość
|
Wysłany:
Nie Sie 20, 2006 1:05 pm
  |
odstawową zasadą dziennikarstwa jest oddzielenie faktów od opinii, obiektywnych wiadomości od subiektywnych komentarzy.
|
Jako polonista z fakultetem dziennikarstwa polecam: poczytaj o jakości dziennikarstwa Wyborczej -
http://rzw.blox.pl/html |
|
|
|
 |
Ancestor
|
Wysłany:
Nie Sie 20, 2006 1:10 pm
  |
| Marek W : |
Skoro "za wszystkimi dużymi gazetami stoją koncerny" to nalezy ukierunkowac się na media państwoe; Telewizję Polską oraz Rzeczpospolitą (udziały Skarbu Państwa).
|
Media państwowe gwarantują większy obiektywizm. :DD Nie no, stary, dzięki za poprawienie humoru.
| Pewnie, równie dobrze mógłbyś polecać Trybune. |
Paranoja. To może wypuścisz Firefoksa z RSSami do Radia Maryja?
|
Jeśli uważacie, że GW to ten sam poziom, co Radio Maryja i Trybuna, to nie mamy o czym rozmawiać...
Przepraszam, czy Gazeta Wyborcza to jakiś organ propagandy? Podstawową zasadą dziennikarstwa jest oddzielenie faktów od opinii, obiektywnych wiadomości od subiektywnych komentarzy.
|
Tak, Wyborcza to organ propagandy.
|
Czego? Czym się różnic od każdej innej opiniotwórczej gazety, która z definicji musi prezentować jakieś poglądy?
|
Właśnie, jeśli ktoś w danym temacie nie będzie miał wyrobionej opinii, może zasugerować się takim komentarzem. I wcale nie musi to być świadomy wybór.
|
W jaki sposób nie jest to świadomy wybór? Jakaś siła wyższa steruje twoją myszką i karze ci klikać czy sam o tym decydujesz?
Dopóki nie było domyślnie podanych rss to wszystko było w porządku. Każdy mógł bez żadnych sugestii wprowadzać swoje. Jeśli juz zdecydowaliście się na odejście od tej zasady,
|
Od niczego nie odeszliśmy (btw, warto zaznaczyć, że mówię tutaj w pierwszej osobie, ale w żadnym wypadku nie należę do zespołu lokalizującego Firefoksa). Domyślny kanał był od początku.
to należało umieścić kilka źródeł informacji lub jedno najmniej ukierunkowane. Nie chodzi tu o jakieś moje poczucie krzywdy, a jedynie o sprawiedliwe traktowanie różnych opcji ideologicznych. Nie ma w tym żadnego błędu logicznego. Jest elementarne poczucie sprawiedliwości.
|
Sorry, ale zamiast odnieść się do moich konkretnych argumentów o tym, że każde media na poziomie prezentują jakiś światopogląd i że nie wyklucza to obiektywizmu w dziennikarstwie, powtarzasz te same efektowne frazesy.
Ale dlaczego ja, użytkownik otwartego oprogramowania, muszę czerpać
|
Nie musisz. Zmiana źródła zajmuje 30 sek.
informacje z tego samego źródła co Pan MS ? Źródła, które uważam za lewicowo - fundamentalistyczne ?
|
A czemu ja mam czerpać ze źródła, które akurat TOBIE odpowiada ideologicznie? Możesz ja z kolei uważam je za prawicowo - fundamentalistyczne (sic! :D chyba nie wiesz, co to prawdziwy fundamentalizm).
PS. Do wszystkich, którzy zachodzą na głowę, czemu sobie już dawno nie odpuściłem - jest brzydka pogoda i nudzi mi się. :))) |
|
|
|
 |
Ancestor
|
Wysłany:
Nie Sie 20, 2006 1:16 pm
  |
I do wszystkich krytykantów - proponuję zaproponować coś konstruktywnego, bo potępiać nie jest trudno.
Na pewno wszyscy byliby zainteresowani, przykładem darmowego, bezstronnego, obiektywnego medium, który posiada stronę internetową na wysokim poziomie z regularnie uaktualnianym kanałem RSS, artykułami odpowiedniej długości (a nie krótkimi nagłówkami).
Na razie nikt nie był w stanie zaproponować. TVP - obiektywizm? Buahaha. "Rzeczpospolita"? Pomijając wszystko inne - kiepski kanał RSS (krótkie artykuły).
edit: literówki. |
Ostatnio zmieniony przez Ancestor dnia Nie Sie 20, 2006 1:31 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
 |
Gość
|
Wysłany:
Nie Sie 20, 2006 1:25 pm
  |
Dlatego proponuję dać wybór użytkownikom: od Wybroczej, przez Rzeczpospolitą, TVP, do o. Rydzyka.
Wtedy każdy będzie mógł sobie dopasować przez wyrzucenie tego, czego nie chce. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany:
Nie Sie 20, 2006 1:29 pm
Przeglądarka: Opera/9.00 (X11; Linux i686; U; en) |
  |
Domyślne dodawanie Wybiórczej to propaganda wiadomej opcji polityucznej, a tego chyba załoga Firefoxowa nie chce |
|
|
|
 |
Konserwator
Gość
|
Wysłany:
Nie Sie 20, 2006 1:37 pm
  |
I do wszystkich krytykantów - proponuję zaproponować coś konstruktywnego, bo potępiać nie jest trudno.
|
Nie zauważyłeś propozycji zmian? Było ich już kilka w tym wątku.
Na razie nikt nie był w stanie zaproponować. TVP - obiektywizm? Buahaha. "Rzeczpospolita"? Pomijając wszystko inne - kiepski kanał RSS (krótkie artykuły). |
Śmieszy cię obiektywizm TVP? A za którego prezesa? Kwiatkowskiego?
Korzystam z rss Rzeczpospolitej i jakoś mi krótkie artykuły nie przeszkadzają. To, co pomijasz, czyli wszystko inne, dużo lepsze od Wyborczej. Lepiej jednak tego nie widzieć, prawda? |
|
|
|
 |
Użytkownik1
Gość
|
Wysłany:
Nie Sie 20, 2006 1:44 pm
Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; Maxthon) |
  |
odstawową zasadą dziennikarstwa jest oddzielenie faktów od opinii, obiektywnych wiadomości od subiektywnych komentarzy.
|
Jako polonista z fakultetem dziennikarstwa polecam: poczytaj o jakości dziennikarstwa Wyborczej -
http://rzw.blox.pl/html |
To jest blog o "Rz" a nie o "GW". ;-] |
|
|
|
 |
|
|