MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

żadna mozilla nie potrafi...

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

żadna mozilla nie potrafi...

Postautor: wojciech świderski » 21 kwietnia 2003, 19:44

Przeglądarka: -

Jestem baaardzo zwykłym zjadaczem Mozilli. Natknąłem się na stronę:http://szwilk.republika.pl/okiem/index_br.htm.

Jest to strona zastępcza. Ponieważ wierzę w Mozillę, napisałem do gości coś takiego:

> Używam przeglądaraki Mozilla w wersji 1.3 - Wasza strona nie chce się w
> niej otwierać. Z całą pewnością NIE JEST to wina przeglądarki, w tej
> chwili najbardziej zaawansowanej technologicznie na rynku i zgodnej ze
> standardami W3W. Domyślam się, że winny jest skrypt rozpoznający
> przeglądarkę - należałoby go poprawić.

Oto główny fragment odpowiedzi:

Niestety strona jest przygotowana do używania pod IE bo niestety żadna
Mozilla nie potrafi poprawnie użyć skryptu do sprawdznia nadrzędnej ramki index.htm i ładowania strony pierwotnej do którejś z ramek. Jest to podstawa nawigacji. Po prostu musieliśmy czymś zastąpić brak php. Faktycznie pierwszy wykonywany skrypt to sprawdzanie, czy ktoś nie ogląda pod Netscapem - jakimkolwiek...

Wierzę w Mozillę, ale jestem zbyt cienki, by gości nawrócić. Może ktoś z was potrafi?
wojciech świderski

Postautor: hADeSik » 21 kwietnia 2003, 20:14

Odnośnie rozpoznawania przeglądarki było na forum - włącznie z przykładami bądź odesłaniami do dobrych skryptów...

Ich strona jest zbudowana na ramkach - nie trzeba tam niczego nadzwyczajnego - myślę, że nawet NN w wersji 4.x by sobie poradził... Chociaż może faktycznie uzywają czegoś bardziej wymagającego - nie sprawdzałem...

http://szwilk.republika.pl/okiem/szczeg.htm pisze:Encyklopedia Zjawisk OKIEM jest zbudowana w języku HTML z elementami javascriptu. Naszym założeniem jest stwozenie strony elastycznej, na której większość działań przemojwały by automaty. Efektem ma być strona na której czytelnik nie dostrzega działań typu technicznego i nie jest w nie zaangażowany.

Stworzenie takiego systemu dostępnego dla szerokiego wachlarza przeglądarek możliwe jest w PHP, którego jednak narzędzia są dość mało elastyczne. HTML stwarza najszersze możliwości działania, jednak odbija się to na niemożliwości pracy z przeglądarakami takimi jak Netscape.

jeśli ktos nie umie i/lub nie może korzystać z PHP niech nie twierdzi, że ten język ogranicza - www.php.net ...

http://szwilk.republika.pl/okiem/szczeg.htm pisze:Skrypty które nie mogą być zrealizowane w Netscape to np.: umieszczenie suwaka po lewej stronie ramki, skrypty nawigacyjne uruchamiające dwie ramki przy jednoczesnym sprawdzaniu zagnieżdzenia ramek. Skrypty menu operującego na pływających ramkach. Błędnie realizowane są wartości marginesów, występują przekłamania w rozpoznawaniu kolorów (brak np. w przypadku linii) niemożliwość wpływania na obszary systemowe itp.

Zapraszamy do współpracy wszystich którzy chcieli by wykazać że w Nestscape jednak jest to możliwe.

niech nie blokują innych przeglądarek prymitywnymi skryptami i tworzą stronę w zgodzie z zaleceniami W3C - czyli w zgodzie z HTML a jeszcze lepiej XHTML...
hADeSik
Moderator

Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18

Postautor: Yano » 22 kwietnia 2003, 08:27

Heh.. ktoś kiedyś napisał: "Żeby zostać kierowcą, trzeba ukończyć odpowiedni kurs. Tokarz, spawacz też wymagają odpowiedniej nauki. Dlaczego zatem tyle osób uważa, że aby zostać programistą wystarczy kupić komputer?"
Można by to rozciągnąć na grunt tworzenia stron WWW - czemu wielu uważa, że aby być webmasterem wystarczy umieć kliknąć w duże paskudne E na pulpicie???

PS: Posłałem maila do człowieka z odpowiednim komentarzem. Ciekawe co odpowie.
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Postautor: mm » 22 kwietnia 2003, 15:08

Jeśli ktoś nie chce by jego strona była widziana przez wszytskich użytkowników to należy dać mu TAKĄ możliwość.

Na pewno nie przedstawiają tam rewelacji, WSZYSKIE wartościowe strony jakie znam dają się oglądać w każdej przeglądarce włącznie z lynx-em. Zawsze twierdzę, że nie ma o co kruszyć kopii - nie moja (nasza/wasza) strata ;)
mm

Z nami od: 23 października 2002, 19:23

Postautor: Yano » 22 kwietnia 2003, 15:27

Generalnie nie lubię tematów przedstawionych w serwisie, ale zerknąłem (menu Duchowość/Sekty/Amway) i co zobaczyłem??? (wszelkie oznaczenia, pogrubienia itp dokonane przeze mnie)
Najpopularniejsze kulty dilerskie to firmy takie, jak Amway, Quixtar (nowe wcielenie Amwaya), Herbalife, Vanilla, Go Best, czy Sunrider.Techniki te spotyka się też w firmach ubezpieczeniowych, kosmetycznych (Avon, Oriflame), biurach podróży, dystrybucjach garnków Zepter czy odkurzaczy Rainbow.
[...]
Bardzo powszechne jest proponowanie zarobku przez oglądanie reklam - dystrybucja odbywa się przez Internet. Najpopularniejsze firmy to Spedia, Cash Surfers, All Community

:o
Działanie tych firm polega na wiązaniu dystrybutorów produktów w sieć, w której zyski zależne są mniej od sprzedanych produktów, a więcej od posiadania kolejnych dystrybutorów we własnej podsieci. Praca związana jest z licznymi meetingami, na których często stosuje się techniki psychomanipulacji i prania mózgu.

:o :o :o
Tu wymiękłem - Spedia to sekta i w dodatku piorą mózgi... :o
A może to ja nie jestem w temacie?

A tak poza tym to OFF TOPIC
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite