[JS] Prosty edytor BBCode
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
[JS] Prosty edytor BBCode
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.7) Gecko/20070914 Firefox/2.0.0.7
Witam,
Czy jest (ktoś może mi poradzić skąd pobrać) możliwość pobrania prostego edytora BBCode? Takiego, jak na przykład występuje na tej stronie? Oczywiście chodzi mi o "paczkę", którą można potem łatwo dołączyć do własnych skryptów / stron WWW.
Chodzi mi o możliwość dodania kilku klawiszy (idealnie byłoby, gdyby można było określić jakie) typu B, I, U, QUOTE, CODE, IMG, URL (wszystko, co tutaj tyle, że bez list) oraz wskazania nazwy pola typu TEXTAREA w którym ma być dodawany BBCode po naciśnięciu odpowiedniego klawisza.
Oj co ja piszę - no typowa funkcjonalność znana z bardzo wielu forów.
Moje pytanie zaś brzmi, czy takie coś (taki kod JS) można skądś pobrać i dołączyć do własnych skryptów / stron WWW? Czy jedynym wyjściem jest przeglądanie istniejących stron WWW i ręczne wyrzynanie odpowiednich kawałków kodu?
Moje wymagania nie są wielkie. Parę podstawowych znaczników BBCode (wymienionych powyżej), bez list, kolorów i rodzajów czcionek oraz bez emotikonów.
Ale przyznam się, że z JS jestem kapeć i wizja pisania tego samemu z palca lub modyfikowania jakiegoś istniejącego skryptu forum, bloga, czy inszej rzeczy, która taki prosty edytor BBCode zawiera mnie lekko jakby przeraża... :o :o
Pozdrowienia,
Trejder
P.S.: A przy okazji - żeby nie tworzyć niepotrzebnych tematów. Czy ktoś znalazł już rozwiązanie na to, by po wstawieniu określonego znacznika BBCode pole TEXTAREA pozostawało (suwak pionowy) w tej samej pozycji, jak było? Bo jak do tej pory WSZYSTKIE fora, blogi i strony (wliczając to forum) na których korzystałem z edytora BBCode mają tą denerwującą (moim zdaniem) właściwość, że zawartość pola TEXTAREA jest przewijana do samego początku (gdy tekstu jest dużo i pojawia się pionowy suwak) po każdym dodaniu BBCode lub emotki.
Również zauważyłem, że w wielu stronach (wliczając to forum) jeśli jest zaznaczony tekst, który ma być objęty jakimś znacznikiem BBCode to wszystko jest w porządku. Ale gdy nie ma zaznaczenia to po naciśnięciu dowolnego klawisza wstawiającego znacznik BBCode tenże znacznik zamiast być wstawiony w miejscu kursora jest dodawany na samym końcu tekstu. To też moim zdaniem jest bardzo drażniące. Czy na to też nie ma żadnego obejścia.
Z góry dzięki za wszelką pomoc!
T.
Czy jest (ktoś może mi poradzić skąd pobrać) możliwość pobrania prostego edytora BBCode? Takiego, jak na przykład występuje na tej stronie? Oczywiście chodzi mi o "paczkę", którą można potem łatwo dołączyć do własnych skryptów / stron WWW.
Chodzi mi o możliwość dodania kilku klawiszy (idealnie byłoby, gdyby można było określić jakie) typu B, I, U, QUOTE, CODE, IMG, URL (wszystko, co tutaj tyle, że bez list) oraz wskazania nazwy pola typu TEXTAREA w którym ma być dodawany BBCode po naciśnięciu odpowiedniego klawisza.
Oj co ja piszę - no typowa funkcjonalność znana z bardzo wielu forów.
Moje pytanie zaś brzmi, czy takie coś (taki kod JS) można skądś pobrać i dołączyć do własnych skryptów / stron WWW? Czy jedynym wyjściem jest przeglądanie istniejących stron WWW i ręczne wyrzynanie odpowiednich kawałków kodu?
Moje wymagania nie są wielkie. Parę podstawowych znaczników BBCode (wymienionych powyżej), bez list, kolorów i rodzajów czcionek oraz bez emotikonów.
Ale przyznam się, że z JS jestem kapeć i wizja pisania tego samemu z palca lub modyfikowania jakiegoś istniejącego skryptu forum, bloga, czy inszej rzeczy, która taki prosty edytor BBCode zawiera mnie lekko jakby przeraża... :o :o
Pozdrowienia,
Trejder
P.S.: A przy okazji - żeby nie tworzyć niepotrzebnych tematów. Czy ktoś znalazł już rozwiązanie na to, by po wstawieniu określonego znacznika BBCode pole TEXTAREA pozostawało (suwak pionowy) w tej samej pozycji, jak było? Bo jak do tej pory WSZYSTKIE fora, blogi i strony (wliczając to forum) na których korzystałem z edytora BBCode mają tą denerwującą (moim zdaniem) właściwość, że zawartość pola TEXTAREA jest przewijana do samego początku (gdy tekstu jest dużo i pojawia się pionowy suwak) po każdym dodaniu BBCode lub emotki.
Również zauważyłem, że w wielu stronach (wliczając to forum) jeśli jest zaznaczony tekst, który ma być objęty jakimś znacznikiem BBCode to wszystko jest w porządku. Ale gdy nie ma zaznaczenia to po naciśnięciu dowolnego klawisza wstawiającego znacznik BBCode tenże znacznik zamiast być wstawiony w miejscu kursora jest dodawany na samym końcu tekstu. To też moim zdaniem jest bardzo drażniące. Czy na to też nie ma żadnego obejścia.
Z góry dzięki za wszelką pomoc!
T.
- trejder
- Z nami od: 20 stycznia 2005, 15:31
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.6) Gecko/20070919 Ubuntu/7.10 (gutsy) Firefox/2.0.0.6
TinyMCE jest małym edytorem WYSWIWYG dla przeglądarek internetowych takich jak MSIE lub Mozilla, pozwalającym na edytowanie zawartości strony HTML w sposób przyjazny dla użytkownika. Posiada szeref funkcji znanych z popularnych edytorów tekstu, więc powinien być łatwy w użyciu.
http://tinymce.moxiecode.com/
http://tinymce.moxiecode.com/
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.
Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
- Grzegorz
- Moderator
- Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.7) Gecko/20070914 Firefox/2.0.0.7
GrzegorzJZD pisze:TinyMCE jest małym edytorem WYSWIWYG...
No właśnie... WYSWIWYG! Jak zaznaczysz fragment tekstu w edytorze i klikniesz B to ci się tekst pogrubi (logiczne) zamiast dodać na jego początku i końcu odpowiednie znaczniki (albo XHTML albo BBCode). Ja potrzebuję PROSTY - taki, jak edytor BBCode w tym forum.
O TinyMCE i wieeeelu podobnych czytałem w archiwum grupy i nie zadawałbym tego pytania. Sęk w tym, że ja nie potrzebuję edytora WYSWIWYG, a przy okazji TinyMCE jest GIGANTYCZNY. Ja nie chcę edytora stron WWW - który pewnie z uśmiechem wykorzystują twórcy systemów CMS. Ja potrzebuję prościuchny edytor BBCode do bloga. W tym przypadku TinyMCE (co za nazwa! :P) to jak porywanie się z działem na kanarki, albo koszenie przydomowego ogródka 3x3 m najnowszym modelem kombajna. :)
OK - po głębszym przyjrzeniu się jest w Examples > More Examples > Example 14 przykład na TinyMCE i BBCode. Ale jeśli ja dobrze to rozumiem, to jest to tylko plugin, który przerabia fragment stworzony w WYSWIWYG na BBCode, a nie pozwala na edytowanie w BBCode.
Jeśli nie znajdę czegoś innego, to pozostaje samemu coś napisać. Przez zupełny przypadek znalazłem takie coś. Bardzo proste i wydaje się być łatwe do rozbudowy, stworzenia własnego prostego edytora.
- trejder
- Z nami od: 20 stycznia 2005, 15:31
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.5) Gecko/2008120122 Firefox/3.0.5
No to odkopie temat sprzed 3,5 roku
Właśnie poszukuje czegoś takiego jak trejder.
Potrzebuje okno do którego będę mógł wczytać tekst za pomocą php z bazy mysql i po edycji z powrotem to wysłać. Wielu funkcji nie potrzebuje - pogrubienie, podkreślenie i wstawienie <br> gdzie znajduje się przejście do następnej linii.
Czyli jakieś 1/100 z TinyMCE
Gdyby ktoś mógł pomóc byłbym wdzięczy
Pozdrawiam
Właśnie poszukuje czegoś takiego jak trejder.
Potrzebuje okno do którego będę mógł wczytać tekst za pomocą php z bazy mysql i po edycji z powrotem to wysłać. Wielu funkcji nie potrzebuje - pogrubienie, podkreślenie i wstawienie <br> gdzie znajduje się przejście do następnej linii.
Czyli jakieś 1/100 z TinyMCE
Gdyby ktoś mógł pomóc byłbym wdzięczy
Pozdrawiam
- ziggurad
- Z nami od: 07 maja 2006, 14:45
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1b2) Gecko/20081201 Firefox/3.1b2
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
- Tomek
- Moderator
- Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
• Strona 1 z 1