MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Czym sie roznia lokalizacje od polskich dystrybucji?

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Czym sie roznia lokalizacje od polskich dystrybucji?

Postautor: Pitreck » 23 czerwca 2004, 17:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040429 Firefox/0.8.0+ (Pitreck)

Dobra, czas to wyjasnic raz na zawsze. FAQ przenioslem do systemu Wiki:
http://mozillapl.org/pomoc/FAQ/roznice

nie jest ono jeszcze kompletne i na pewno bedzie aktualizowane. Wszelkie uwagi, komentarze, sugestie jak zawsze mile widziane, takze niech ten watek zostanie miejscem do dyskusji...
Ostatnio zmieniony 02 lipca 2004, 13:56 przez Pitreck, łącznie zmieniany 4 razy
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17

Postautor: Gandalf » 23 czerwca 2004, 18:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040615 Firefox/0.9

Jesli opisujesz stan obecny to:

1) Strona lokalizacji Mozilla Suite to www.mozillapl.org
2) Nie definiowalbym tak dokladnie roznic

Reszta ok :D
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: Pitreck » 23 czerwca 2004, 18:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040429 Firefox/0.8.0+ (Pitreck)

Gandalf pisze:2) Nie definiowalbym tak dokladnie roznic

Wiem, czesto sie to zmienia i moga byc problemy z aktualizacja. Ale skoro ludzie pytaja sie czym sie one roznia i chodzi im o konkretne roznice, to chyba lepiej podac je tutaj, niz rozpisywac sie po niewiadomo ilu watkach?
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Re: FAQ: Czym sie roznia lokalizacje od polskich dystrybucji

Postautor: azirek » 23 czerwca 2004, 22:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040614 Firefox/0.9

Pitreck pisze:znalesc

Mała korekta:
znaleźć
bez znaków diakrytycznych: znalezc
Właściwie to dlaczego ich nie używacie?
azirek

Z nami od: 18 czerwca 2003, 11:47

Re: FAQ: Czym sie roznia lokalizacje od polskich dystrybucji

Postautor: Pitreck » 23 czerwca 2004, 22:43

azirek pisze:Mała korekta:
znaleźć
bez znaków diakrytycznych: znalezc

Dzieki :)
Swoje droga jest taka teoria, ze ludzie nie uzywajacy znakow diaktrycznych czesciej popelniaja bledy....

azirek pisze:Właściwie to dlaczego ich nie używacie?

Ja moge sie wypowiadac tylko za siebie, a poczatki mego przyzwyczajenia siegaja przelomu lat 1999/2000. Byly to poczatki mojej przygody z internetem, zafascynowany ogromem mozliwosci, jakie oferuje te medium staralem sie kolejno poznawac najpopularniejsze i najpowszechniejsze z uslug. Podrodze pomiedzy wlasnym e-mailem a forami dyskusyjnymi poznalem czaty. Tam tez w oknie glownym co chwila pojawialy sie wypowiedzi roznych osob, aby nie uzywac polskich liter, bo osobom piszacym z USA sie krzaki pojawiaja. Mi wtedy jeszcze pisanie szlo marnie (kompa mialem troche ponad rok), wolno i dwoma palcami. Nie uzywanie polskich liter troche przyspieszylo mi pisanie, ktore dodatkowo wytrenowalem na wspomnianych czatach. Z czatami zerwalem po jakims roku uzytkowania internetu, ale nawyk pozostal do tej pory...
Pitreck
Moderator

dystrybucja a lokalizacja

Postautor: dziadzie » 24 czerwca 2004, 10:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040614 Firefox/0.9

no ja wszystko rozumiem ale wydaje mi się na przykłąd, że w progrmie dostępnym na thunderbird.pl jest domyślnie zainstalowany polski słownik i domyślne kodowanie jest również inne niż w orginale - czy się mylę? czy to są wszustkie różnice?

wiem że jestem upierdliwy:)
dziadzie

Z nami od: 23 czerwca 2004, 10:05

Re: dystrybucja a lokalizacja

Postautor: Pitreck » 24 czerwca 2004, 18:35

dziadzie pisze:no ja wszystko rozumiem ale wydaje mi się na przykłąd, że w progrmie dostępnym na thunderbird.pl jest domyślnie zainstalowany polski słownik i domyślne kodowanie jest również inne niż w orginale - czy się mylę? czy to są wszustkie różnice?

Sa jeszcze 2 ustawienia w plikach .js
Jedno ustawia polski slownik jako domyslny, drugie jest tlumaczeniem dla textu Ksywa On DATA wrote, ktory mozna sobie ustawic zamiast standardowego Ksywa napisal(a). To wszystkie zmiany, ale zapewniam cie, ze sa to zmiany dopuszczalne. To jest czesc tzw. internacjonalizacji, czyli przystosowania produktu do warunkow kraju, w ktorym bedzie uzytkowany.
Do dopuszczalnych zmian zalicza sie zmiana strony startowej, strony wczytywanej po kliknieciu na Throbber, zmiana zakladek, domyslnego kodowania, silnikow wyszukiwania, slownika, linkow do stron ze schematami i rozszerzeniami, i pewnie czegos jeszcze, o czym zapomnialem.
Pitreck
Moderator

to ja mam propozycję

Postautor: dziadzie » 24 czerwca 2004, 21:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040614 Firefox/0.9

no a czemu nie ma wyraźnego info o zmianach na stronach thunderbird.pl i firefox.pl? przeciez to jest pierwsze co przychodzi do głowy - jakie są różnice - myślę, że takie info by się przydało
dziadzie

Re: to ja mam propozycję

Postautor: Pitreck » 24 czerwca 2004, 21:44

dziadzie pisze:no a czemu nie ma wyraźnego info o zmianach na stronach thunderbird.pl i firefox.pl? przeciez to jest pierwsze co przychodzi do głowy - jakie są różnice - myślę, że takie info by się przydało

Jestes pierwszym, ktory sie o takie cos upomina. Jesli takich prosb bedzie wiecej, to zapewne je uzglednimy.
Pitreck
Moderator

Postautor: dziadzie » 24 czerwca 2004, 21:49

spoko, jesli inni tego nie potrzebuje to nie ma co smiecic na stronce:) szczegolnie jesli tych roznic jest po 4 na program:) ja po prostu jestem ciekawski z natury:)
dziadzie

Postautor: Olhado/256 » 24 czerwca 2004, 22:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

A ja mam inne pytanie - czemu nie ma tego w FAQ w Projektach?
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: Pitreck » 24 czerwca 2004, 22:25

Olhado/256 pisze:A ja mam inne pytanie - czemu nie ma tego w FAQ w Projektach?

Znaczy w wiki? Bedzie, poprostu chcialem najpierw zabaczyc jakie beda reakcje po opublikowaniu tego...
Pitreck
Moderator

Postautor: Pitreck » 01 lipca 2004, 15:16

Pitreck
Moderator

Postautor: E2rd » 01 lipca 2004, 15:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

http://mozillapl.org/pomoc/FAQ/roznice?v=r0h pisze:MozillaPL.org n!Kurier Poczty rożni się od Thunderbirda:
* paczem, który dodaje opcje zdefiniowania nowego serwera SMTP do okienka zakładania konta.
* możliwoscia pobrania wiadomości ze wszystkich kont na raz
* inymi ustawieniami domyślnymi

Paczem? :lol: Może po prostu: możliwością zdefiniowania... albo umożliwia definiowanie...? Sama nie wiem...

Ale przede wszystkim chodzi mi o dodatek offline. Nie ściągałem ThB 0.7, więc pytam: czy ten dodatek jest w oryginalnym ThB?

No i chyba jeszcze n!KP 0.4 miał dodatek "Quick reply"....

A MozPL od moz.org różni się:
- paczem :wink:
- MozTweak, w tym sygnaturki
- Proctor
- Kolorowanie cytatów (tu też pytanie: czy oryginalny ThB wciąż tego nie ma?)
- zestawem wyszukiwarek
- Gesty
- Flash
- ROT13
- dodatki do menu: przetłumacz, znajdź w encyklopedii, otwórz tekstowy odnośnik
- Live HTTP Headers
To chyba nie wszystko...
Masz pytanie? Tu są odpowiedzi :)
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: Pitreck » 01 lipca 2004, 16:11

E2rd pisze:Paczem? :lol:

Ano, tak jest bardziej po polsku ;)
Chyba ze nie chodzi ci o polska forme (Patch - Pacz) tylko o znaczenie/dobor slowa?
Takiego zwrotu uzyl P.Bartecki:
http://mozillapl.org/forum/about-4368-0.html

E2rd pisze:Może po prostu: możliwością zdefiniowania... albo umożliwia definiowanie...? Sama nie wiem...

Lepsze rozwiazanie, ale wtedy trzeba by zdanie przebudowac..
E2rd pisze:Ale przede wszystkim chodzi mi o dodatek offline. Nie ściągałem ThB 0.7, więc pytam: czy ten dodatek jest w oryginalnym ThB?

Jest w 0.7.1, byl tez w 0.6.

E2rd pisze:No i chyba jeszcze n!KP 0.4 miał dodatek "Quick reply"....

Nie widze tego w opcjach instalacyjnych ani 0.4 ani 0.5/pre..

E2rd pisze:- Kolorowanie cytatów (znowu, czy oryginalny ThB wciąż tego nie ma?)

0.7(.1) ma :)
Pitreck
Moderator

Postautor: E2rd » 01 lipca 2004, 17:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Pitreck pisze:Chyba ze nie chodzi ci o polska forme (Patch - Pacz)
Chodzi, chodzi.

Pitreck pisze:trzeba by zdanie przebudowac..
No, niestety trzeba.

Pitreck pisze:
E2rd pisze:dodatek offline.
Jest w 0.7.1, byl tez w 0.6.

Czyli to już nie jest dodatek? Włączono to do TBirda? Czy może jakoś się go wybiera w instalce?

Pitreck pisze:
E2rd pisze:- Kolorowanie cytatów (znowu, czy oryginalny ThB wciąż tego nie ma?)
0.7(.1) ma :)

Na nowym profilu?
E2rd
Moderator

Postautor: Pitreck » 01 lipca 2004, 17:28

E2rd pisze:Czyli to już nie jest dodatek? Włączono to do TBirda? Czy może jakoś się go wybiera w instalce?

Niestety nadal rozszerzenie. W instalatorze jest jako opcja, w .zip i .gz jako "przymus", no chyba ze usuniesz offline.jar. W 0.6 byl tez Inspektor DOM, ale z 0.7 (w 0.7 z instalatora, w 0.7.1 wogole) i pozniejszych go wywalili.
E2rd pisze:Na nowym profilu?

Zapewne, ja uzywam sposobu z userContent.css podanego na texturizerze, takze nie zauwazylem zadnej roznicy :)
Pitreck
Moderator

Postautor: E2rd » 02 lipca 2004, 09:54

Pitreck pisze:Niestety nadal rozszerzenie. W instalatorze jest jako opcja, w .zip i .gz jako "przymus",

Dzięki za objaśnienia.
W takim razie chyba jednak trzeba to dopisać do listy modyfikacji, w n!KP było przymusowe...

Pitreck pisze:
E2rd pisze:Na nowym profilu?
Zapewne, ja uzywam sposobu z userContent.css podanego na texturizerze, takze nie zauwazylem zadnej roznicy :)

No właśnie o to chodzi. Będzie kolorowanie, jeśli będzie odpowiedni userContent.css w domyślnym profilu (w katalog programu/defaults/profile/locale/chrome). Patrzę w ThB 0.6PL i nie ma tego. Jeśli w 0.7(.1) nic się nie zmieniło, to znaczy, że można to dopisać do listy "modyfikacji w n!Kurierze i w MozilliPL".

Ta.... tylkoże to wszystko jest o niczym... pbartecki został porwany przez mafię, :wink: nie będzie już n!KP i MozPL :cry: :cry:
E2rd
Moderator

Postautor: Lucek » 02 lipca 2004, 11:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040616

E2rd pisze:Ta.... tylkoże to wszystko jest o niczym... pbartecki został porwany przez mafię, :wink: nie będzie już n!KP i MozPL :cry: :cry:

Co? To jest żart (to drugie stwierdzenie) czy naprawdę nie będzie już MozilliPL?
Lucek

Postautor: E2rd » 02 lipca 2004, 13:15

Lucek pisze:czy naprawdę nie będzie już MozilliPL?

Na razie projekt "full-wypasów" z MozillaPL.org wygląda na "opuszczony", tzn. nikt nie chce się nim zająć, przy braku pbarteckiego...
Natomiast spolszczenie Mozilli 1.7, z pewnymi bólami, ale chyba się narodzi... Co będzie dalej? :roll:
E2rd
Moderator

Następna

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite