MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

problem

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

problem

Postautor: Eric_Cantona » 12 grudnia 2004, 18:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Yo, mam maly problem, mianowicie jak wejde tu: http://plackowo.com/chat/index.php?room=ekipa%20remontowa
to zamiast czata mam taki komunikat:
"We encountered an issue while trying to automatically install Java™ software onto your machine. As a result, Java software was not installed properly.
You may not have the right system requirements to support Java software (see the box below). Most other issues can be resolved. Please consult the Help or FAQ sections for assistance."
Co zrobic zeby sie otwarl czat? Mam przeciez jave ktora jest wymagana bo w operze np sie otwiera czat, w ie tez sie otwieral.
Eric_Cantona

Re: problem

Postautor: Gość » 12 grudnia 2004, 20:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041120 Firefox/1.0

Eric_Cantona pisze:Yo, mam maly problem, mianowicie jak wejde tu: http://plackowo.com/chat/index.php?room=ekipa%20remontowa
to zamiast czata mam taki komunikat:
"We encountered an issue while trying to automatically install Java™ software onto your machine. As a result, Java software was not installed properly.
You may not have the right system requirements to support Java software (see the box below). Most other issues can be resolved. Please consult the Help or FAQ sections for assistance."
Co zrobic zeby sie otwarl czat? Mam przeciez jave ktora jest wymagana bo w operze np sie otwiera czat, w ie tez sie otwieral.
Nie znam się na Windows, ale chyba musisz zainstalować plugin w firefoksie.

PS. Cantona_Eric - grasz w hattricka? ;-)
Gość

Postautor: Gość » 12 grudnia 2004, 20:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041211 Firefox/1.0

No zgadza się, Opera i IE ładuja aplet czata, Firefox i Mozilla nie, chociaz mam zainstalowaną najnowszą javę i wszystkie niezbędne pluginy widnieją w przeglądarkach.
Albo webmaster nie lubi Mozilli albo Mozilla nie daje rady z czymś...
Gość

Postautor: Taeril » 12 grudnia 2004, 23:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041113 Firefox/1.0

albo ten "webmaster" się nie zna - a to też możliwe :D

a co do problemu to
Kod: Zaznacz cały
<object classid="clsid:8AD9C840-044E-11D1-B3E9-00805F499D93"
        codebase="http://java.sun.com/update/1.4.2/jinstall-1_4_2_01-windows-i586.cab#Version=1,4,2,10"
        width=100% height=100%">
to mi się nie podoba... skąd ten " na końcu? pomijajac już to, że powinno być width="100%" height="100%" czyli w "uszach" ale i bez tego przeglądarka łyknie to (w HTMLu, chociaż bez doctype nie wiadomo w czym to jest) a Mozilla ma skłonnośc (z moich obserwacji) do zatrzymywania się na błędzie więc tu pewnie też się stałą wybredna :D purystka lubiąca dobry kod :wink:
- Taeril -
Taeril

Z nami od: 23 września 2003, 22:18

taka mała dygresja

Postautor: gość » 13 grudnia 2004, 11:12

Przeglądarka: Opera/7.60 (Windows NT 5.0; U; en)

Taeril pisze:to mi się nie podoba... skąd ten " na końcu? pomijajac już to, że powinno być width="100%" height="100%" czyli w "uszach" ale i bez tego przeglądarka łyknie to

Brak cudzysłowów jest jak najbardziej zgodny z HTML. Nie ma to nic wspólnego z łykaniem błędów. Pozdrawiam.
gość

Re: taka mała dygresja

Postautor: Ludwik » 13 grudnia 2004, 15:12

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0)

gość pisze:Brak cudzysłowów jest jak najbardziej zgodny z HTML. Nie ma to nic wspólnego z łykaniem błędów. Pozdrawiam.

Jesli wartosc nie jest sama liczba (jest np. liczba + "%" jak w tym wypadku) cudzyslowy sa całkowicie obowiązkowe. Przepuśc przez validator to zobaczysz. A tylko cudzysłów zamykający bez otwieracjącego jest oczywiście całkowicie niedopuszczalny.
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: Eric_Cantona » 13 grudnia 2004, 20:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

To prosze o proste wyjasnienia co mam teraz zrobic :D z gory dzieki

PS. W ht gram - FC Komandos - V.55
Eric_Cantona

Postautor: Gość » 13 grudnia 2004, 21:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041212 Firefox/1.0

no własnie.... chłopcy sobie "czatują" na forum a ZU pozostał sam z nierozwiązanym problemem... w ten sposób nie zachęci się ludków do Liska, oj nie...
też nic tych dywagacji nie kapuję i szczerze mówiąc nie che mi się JUZ ZADAWAC PYTAŃ NA TYM FORUM... :(
Gość

Postautor: Olhado/256 » 13 grudnia 2004, 21:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041109 Firefox/1.0 (MOOX M2)

Anonymous pisze:no własnie.... chłopcy sobie "czatują" na forum a ZU pozostał sam z nierozwiązanym problemem... w ten sposób nie zachęci się ludków do Liska, oj nie...
też nic tych dywagacji nie kapuję i szczerze mówiąc nie che mi się JUZ ZADAWAC PYTAŃ NA TYM FORUM... :(

Strona jest błędnie napisana - Opera i IE takie błędy tolerują, FF nie. Wałkowaliśmy to ze sto razy. Napisz do webmastera, możesz mu też podać link do tego wątku.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony