MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Interia - problem z teledyskami

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Interia - problem z teledyskami

Postautor: tjesto » 16 sierpnia 2006, 16:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl; rv:1.8.0.6) Gecko/20060728 Firefox/1.5.0.6

Witam!

Mam problem z odtwarzaniem teledysków na stronie http://muzyka.interia.pl/teledyski/
posiadam [ort]firefoxa[/ort] 1.5.0.6 i winde 98SE
[ort]wykakuje[/ort] mi komunikat: "Twoja przeglądarka musi mieć włączoną obsługę cookies" Oczywiście jest włączona obsługa, komunikat jest mylny ale co dalej?
Problem ten jak widzę występuje u wielu osób. Prześledziłem mnóstwo postów na ten temat, stosowałem też wiele rozwiązań podawanych na tym forum jednak nic to nie pomogło. Jedyna zmiana jaką zauważyłem to zmiana z czarnego okna (teledysku) na powyższy komunikat (nastąpiło to po instalacji WMP 9
Jeżeli nie ma konkretnego rozwiązania na ten temat, bo rad jest tutaj więcej niż systemów i programów używanych, oznacza to że Firefox nie radzi sobie z tą kwestią. A może jednak ktoś pomoże go rozwiązać?
tjesto

Z nami od: 16 sierpnia 2006, 15:44

Re: problem z teledyskami-chyba zbyt duży dla Mozilla founda

Postautor: Ancestor » 16 sierpnia 2006, 19:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1b1) Gecko/20060816 BonEcho/2.0b1

tjesto pisze:Jeżeli nie ma konkretnego rozwiązania na ten temat, bo rad jest tutaj więcej niż systemów i programów używanych, oznacza to że Firefox nie radzi sobie z tą kwestią. A może jednak ktoś pomoże go rozwiązać?

A może to strona jest napisana po bałaganiarsku i niezgodnie ze standardami?

(pytanie raczej retoryczne)
Ancestor
Moderator

Z nami od: 11 czerwca 2005, 20:25

Postautor: Olhado/256 » 16 sierpnia 2006, 20:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.0.6) Gecko/20060728 Firefox/1.5.0.6

Czy ktoś w ogóle pisał do Interii w tej sprawie? Jeśli nic z tym nie robią, to może już czas zgłosić ich do Osiołków? Nie śledziłem wszystkich postów na ten temat, ale widzę, że pojawia się ich dość sporo, a więc problem jest poważny.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: tjesto » 16 sierpnia 2006, 22:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl; rv:1.8.0.6) Gecko/20060728 Firefox/1.5.0.6

hmm, wróciłem odpaliłem kompa i... teledyski na interii poszły.
Nie pytajcie się mnie czy coś zrobiłem dodatkowego bo nic. Biblioteki, które były pod linkami dodałem, javę wcześniej sprawdziłem i była najnowsza, kontrolki Active X (choć niezalecane) dodałem już chyba po raz drugi.
Był komunikat o cookies, a już nie ma, teledyski się wyświetlają. Myślę jednak że globalnie problem nie jest jeszcze rozwiązany i trzeba będzie tę sprawę śledzić na bieżąco. W razie pytań służę pomocą jeśli tylko będę potrafił.

p.s. jednak przypomniałem sobie :oops: zainstalowałem QuickTime Alternative 1.56 - późniejsze wersje tego programu już nie są dla win 98SE, tak samo jak i wtyczka do QuickTime'a 7
tjesto

Z nami od: 16 sierpnia 2006, 15:44

w sprawie źle działających teledysków na Interii

Postautor: Włodek K » 05 grudnia 2006, 23:12

Przeglądarka: Opera/9.02 (Windows NT 5.1; U; pl)

Witam Was!

Mam również problem z teledyskami w Interia. Mam Firefoxa 2 i Windows Media Player 10, Pod IE teledyski są dobre, a w Firefoxie bardzo kiepskiej jakości (pastelowe kolory, nieraz nie można rozpoznać twarzy piosenkarzy). Chciałbym używać FF2 ale córka bardzo chce ślęczeć przy tych teledyskach na interii. Ratuję się na razie Operą w której to dobrze się wyświetla.

Proszę Was poradźcie coś w tej sprawie. Chcialbym korzystać z FF2, ponieważ jest wygodny w dostosowaniu do moich skromnych wymagań. Nie potrzebuję wodotrysków.

Będę Wam wdzięczny bardzo.
Włodek
Włodek K

Postautor: Tomek » 06 grudnia 2006, 08:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

Pytania i problemy. Przeczytaj zanim założysz nowy temat! i stąd standardowa diagnostyka...
Sprawdziłbym też w ustawieniach karty graficznej (prawy klawisz na pulpicie-właściwości-ustawienia-rozwiązywanie problemów- i tu troszkę pobawiłbym się suwakiem... gdzieś o tym czytałem...
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: wlodek k » 06 grudnia 2006, 22:38

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

Stary nie dawaj takich odpowiedzi. Albo powiedz jak znaleźć odpowiedź na dany problem, albo się wypchaj sianem. Co mam mieszać w ustaiwieniach karty graficznej jak pisałem że w IE wszystko wyświetlane jest dobrze!!! Widzę, że ten FF to przereklamowana lipa, a tzw pomoc dla użytkowników to spychologia jak w microsoft. Moze dla dobrego wyświetlania teledysków na interii muszę sobie kupić inny komputer, lub kartę graficzną? Myślalem, że mam do czynienia z chętnymi ludźmi znającymi się na temacie. Wyobraź sobie jak byś przyszedł do lekarza, a ten by powiedział najpierw poszukaj Pan w książce odpowiedzi a później Pan przyjdź. To paranoja! No chyba ze czujecie się już tak ważni, że z byle lamerem nie będziecie się wdawać w rozmowę.

Nie chcesz pomóc to nie, obejdzie się wgram sobie inną przeglądarkę, ale reklamę Wam zrobię odpowiednią.
wlodek k

Postautor: Stef » 06 grudnia 2006, 23:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.0.7) Gecko/20061005 Firefox/1.5.0.7 Flock/0.7.6

To może być kwestia samej wtyczki. Próbowałes ją reinstalować, czy z sugerowaną wcześniej QuickTime Alternative jest tak samo?
Czasami coś napiszę na stef.log
Stef
Moderator

Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05

Postautor: Gość » 06 grudnia 2006, 23:26

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

Ano właśnie, nie mam żadnej wtyczki do tego. Korzystam z gołej wersji FF2. Może wlaśnie potrzeba mi jakieś wtyczki wspomagającej wyświetlanie obrazów. Przepraszam ale nie znam się na tym kompletnie. FF2 mi się podoba jako właśnie takie oprogramowanie które mogę sobie dostsować pod swoje potrzeby. Wszystko jest ok tylko te cholerne teledyski na INTERII.

To co mam wgrać i skąd?

Dzięki za jakąś sensowną radę!
Gość

Postautor: Stef » 06 grudnia 2006, 23:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.0.7) Gecko/20061005 Firefox/1.5.0.7 Flock/0.7.6

Najpierw napisz jakie wtyczki są zainstalowane - dowiesz się tego wpisując w pasek adresu przeglądarki about:plugins
Czasami coś napiszę na stef.log
Stef
Moderator

Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05

Postautor: Gość » 07 grudnia 2006, 00:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

Wlodek K czy na onecie tez teledyski sie zle wyswietlaja ?

U mnie i na interii, i na onecie wszystko ladnie sie wyswietla tak jak i w IE .
Gość

Postautor: wlodekk » 08 grudnia 2006, 09:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

Rzeczywiście na onet te cholerne teledyski działają o wiele lepiej jak na Interii. Dzięki za pomoc, choć strasznie mnie wkurzyła ta odpowiedź bym sobie poszukał w innych postach rozwiązania problemu. Nie mam 10 lat i o tym wiem dobrze zanim napiszę coś do Was szukam rozwiązania w postach podobnych do mojego.

Wszystko inne działa bardzo dobrze u mnie. Będę używał FF2 i zobaczymy, może zostanę z Wami, tylko pytanie do Was czy mi będziecie pomagać w kłopotach?

Ps
Ten słownik to dobra rzecz! Czy FF oprze się jakościowo nowemu IE7? Czy rzeczywiście od dzisiaj jestem bardziej bezpieczny niż używając IE6? Czy teraz mogę odwiedzać nawet te mniej bezpieczne strony?

Napiszcie coś do mnie o tym!

Dzięki za pomoc
wlodekk

Postautor: Ancestor » 08 grudnia 2006, 11:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

wlodek k pisze:Wyobraź sobie jak byś przyszedł do lekarza, a ten by powiedział najpierw poszukaj Pan w książce odpowiedzi a później Pan przyjdź. To paranoja! No chyba ze czujecie się już tak ważni, że z byle lamerem nie będziecie się wdawać w rozmowę.

Facet, a wyobraź sobie pacjenta, który przychodzi do lekarza skarżąc się na jakąś dolegliwość i prosi, aby go wyleczyć, ale kiedy lekarz chce go zbadać, to mówi "albo powiedz jak znaleźć odpowiedź na dany problem, albo się wypchaj sianem" .

Otóż my niestety nie możemy usiąść przy twoim komputerze, więc aby zdobyć informacje potrzebne do identyfikacji problemu ("choroby") dajemy ci instrukcję, jak sam możesz siebie "przebadać" - nazywa się właśnie Standardowa Diagnostyka. I, mądralo, nikt tobie nie pomoże, jeśli nie będziesz współpracował, bo jasnowidzów tutaj brak i nikt nie jest w stanie z góry odgadnąć przyczyny problemów.
Ancestor
Moderator

Z nami od: 11 czerwca 2005, 20:25

Postautor: Gość » 08 grudnia 2006, 12:31

Mam Firefox'a 2.0 i chodze po roznych stronkach, takze tych mniej bezpiecznych :wink: i nie mam zadnego problemu, zadne dialery czy inne badziewia sie nie pchaja. Choc raz na jakis czas profilaktycznie czyszcze cookies ( czasem sie pojawi jakis xxx cookies, ale to niegrozne ) czy pamiec podreczna, dla estetyki.
Gość

Postautor: Gość » 09 grudnia 2006, 19:41

Witam Was!
Z tymi teledyskami sprawa ma się tak. Na onet wyświetla się napis że by polepszyć obraz należy wgrać Mozilla activeX.

Co Wy na to ? Gdzie mam to znaleźć i jak wgrać. Bardzo proszę o szybką odpowiedź. Jak te teledyski będą dobrze działać to zostaję przy FF 2 i będę Was chwalił pod niebiosa.

Czekam przy komputerze na odpowiedź
Włodek
Gość

Postautor: Gość » 09 grudnia 2006, 20:38

Przeglądarka: Opera/9.02 (Windows NT 5.1; U; pl)

Wykonałem tą "standardową diagnostykę", która oczywiście nic do sprawy nie wniosła. Jak źle wyświetlało teledyski tak dalej źle wyświetla. Mógłbym powedzieć że to wina mojego komputera, tylko dlaczego te same teledyski są dobrze wyświetlane pod IE i Operą? A może są specjalne "dedykowane" kompy do Firefoxa2 ?
Dobra nie będę Was już męczył swoimi problemami. Nie da się to się nie da. Widocznie jeszcze dużo musicie się uczyć od microsoftu?
Możesz wykasować te moje posty, by Wam nie robić zlej reklamy bo przecież FF jest najlepszy, najbezpieczniejsz itd. Żenujące, naprawdę panowie!!!
Gość

Postautor: Gość » 09 grudnia 2006, 22:59

Znalazlem cos takiego, sprobuj to zainstalowac http://www.download.net.pl/2757/Mozilla ... X-Control/
Gość

Postautor: Tomek » 11 grudnia 2006, 12:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

Dobra nie będę Was już męczył swoimi problemami. Nie da się to się nie da. Widocznie jeszcze dużo musicie się uczyć od microsoftu?
Możesz wykasować te moje posty, by Wam nie robić zlej reklamy bo przecież FF jest najlepszy, najbezpieczniejsz itd. Żenujące, naprawdę panowie!!!

jak się nie da jak się da - na 10 komputerów które teraz obszedłem - w każdym teledyski na interii działają bez zarzutów (specjalnie się ruszyłem żeby nie było że moderator ma jakiegoś mega firefoxa)
Złej reklamy nie robisz nam. robisz ją interii... Co do tych teledysków - nie mamy wejścia w twój komputer (odpal na chwile IE to będziemy mieli) i nie jesteśmy w stanie z twoich relacji sprecyzować źródła problemu.
temat teledysków na interii był omawiany kilkakrotnie i jest kilka różnych rozwiązań. Ty na razie przyznałeś się tylko do przeprowadzenia standardowej diagnostyki...

ps. Jeśli nie chcesz używać FF - nikt ci nie każe - i tu się różnimy od Microsoftu :)
Tomek
Moderator

Postautor: Gość » 12 grudnia 2006, 01:55

Jak Wam powiedziałem też używam Firefox 2 i bardzo go sobie cenię. Strony wyświetlają się bez zarzutu moim zdaniem lepiej jak np w Operze (tam źle się wyświetla strona INTERII). Jedynie czego mi brak w tym wszystkim to poprawnego działania tych teledysków na Interii. Owszem one się wyświetlają, jednak z ich jakością - w powiększeniu na ekranie, nie jest najlepiej. Dla mnie mogłoby ich nie być, ale córka przesiaduje przed nimi często. W IE wyświetlane są bardzo dobrze, a w FF2 nie. Wgrałem najnowszą Javę, kodeki do audio (K-Lite Mega Codec Pack). Mam Windows Media Playera 10. Może istnieje jakieś rozszerzenie które polepszyłoby jakość tych obrazów na Interii. Dzisiaj będę rozmawiał w tej sprawie na infolinii z pracownikiem Interii, może on mi coś poradzi. Jeśli nie to najwyżej te teledyski będę puszczał przez IE córce, a sam w internecie posiedzę przez FF2. Tylko rodzi się pytanie dlaczego mówicie o FF jako o lepszej przeglądarce od IE?
Gość

Postautor: Tomek » 12 grudnia 2006, 07:48

Co do różnic między IE a FF.
FF jest przeglądarką internetową spełniającą standardy.
IE - to program do obsługi Windows Update. Ktoś kiedyś powiedział - "IE pozwala na dostęp do całego świata z twojego komputera i odwrotnie"
IE nie trzyma się standardów - poszukaj o ACID2, IE ma problemy poważne z bezpieczeństwem i niezałatanymi lukami - google.
A dlaczego nie działają teledyski - gdzieś czytałem że pomaga przejście z WMP 10 na 9.0 ale nie ręczę..., może warto przeładować WMP 10??
Poza tym - teledyski - to sprawa zewnętrzna, niejako niezależna od przeglądarki tylko od wtyczek zewnętrznych.

zerknij na te wątki
http://www.mozillapl.org/forum/about-21010.html
http://mozillapl.org/forum/about-17005.html
http://www.mozillapl.org/forum/about-24021.html
http://www.mozillapl.org/forum/about-22300.html - hmmm...
Tomek
Moderator

Następna

Wróć do Przeglądarka Firefox