MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Odzyskiwanie poczty - problem nieco inny niż zwykle ;-)

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Odzyskiwanie poczty - problem nieco inny niż zwykle ;-)

Postautor: Roo3 » 02 stycznia 2006, 19:20

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; pl) Opera 8.50

Witajcie...
Temat się przewija cały czas, ale u mnie występuje troszkę inny problem.
Tradycyjnie przegrałem pliki z mailami, zrobiłem formatkę, zainstalowałem thunderbirda... i tu się zaczynają schody.
Obsługuję 3 konta. Dla 2 bezproblemowo odzyskałem wszystkie maile (po przekopiowaniu plików do odpowiedniego folderu. Problem jest tylko z jednym z kont. Plik Inbox jest bardzo duży (517MB) i w momencie jak go przegram w odpowiednie miejsce, odpalę thunderbirda i chcę otworzyć inboxa, to on myśli coraz wolniej... obciąża komputer jak dziki, aż w końcu (nawet po jakichś 30 minutach) nie ma żadnego efektu, a thunderbird najczęściej się zawiesza.
Czy jest jeszcze jakaś nadzieja dla mojej poczty? Może udałoby się to otworzyć (albo zaimportować) jakimś innym programem... Komputer mam dosyć szybki (bez fajerwerków, ale z obróbką filmów w dużej rozdzielczości daje sobie radę ;-) ). Pomóżcie proszę.
Pozdrawiam
Roo3

Postautor: Roo3 » 02 stycznia 2006, 20:43

Podpowiem, że the bat też sobie nie radzi z importem maili z tego pliku... Czy to oznacza, że plik jest jakiś skopany?
Roo3

Postautor: MusK » 04 stycznia 2006, 12:19

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 2.0.50727)

NA PEWNO skasowałeś pliki ".msf"?? Wyłącz Thunderbirda i w profilu z katalogu Mail skasuj pliki z rozszerzeniem ".msf" i zostaw te bez rozszerzeń. Po ponownym uruchomieniu Tb odbuduje sobie pliki ".msf" (pliki indeksu) i powinno być już OK. Trochę to zajmie, ale cierpliwie poczekaj. Na przyszłość ustaw sobie "Automatyczne porządkowanie folderów", o czym przeczytasz tutaj.

Daj znać, czy to pomogło w Twoim przypadku.
MusK

Z nami od: 13 lutego 2004, 01:08

Postautor: Roo3 » 06 stycznia 2006, 21:46

Zrobiłem jak poradziłeś... kilka razy... czekałem parę godzin i efekt jest ten sam... Dzięki za chęci.
Roo3

Postautor: MusK » 10 stycznia 2006, 19:12

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 2.0.50727)

W takim razie wypróbuj sposób, który podałem w innym temacie (nie ma pewności, że to pomoże, ale warto spróbować):

Zmień nazwę pliku "Inbox" na jakąkolwiek inną (np. "test"). Teraz uruchom Thunderbirda. O "Inbox" nie martw się, Tb sam stworzy sobie plik o takiej nazwie, a będziesz miał okazję zobaczy co jest w tym starym pliku Inbox (będzie w drzeiwe katalogów w programie jak "test"). Możesz również zobaczyć w notatniku, co zawiera ten plik (zapisane mejle, czy jakieś dziwne znaki...)

Jeśli chcesz odzyskać pocztę (lub zapisać/eksportować/itp.), możesz użyć programu Mailbag Assistant. Aplikacja (ogólnie) służy do organizowania plików poczty, współpracuje z kilkoma różnymi programami pocztowymi.

Natomiast w ostateczności załóż nowy profil i NIE KOPIUJ pliku "Inbox" z starego profilu. Resztę poczty skopiuj normalnie.
MusK

Z nami od: 13 lutego 2004, 01:08

Rozwiązanie problemu zaginionych maili w inbox w thunderbird

Postautor: IAB Polska » 04 czerwca 2009, 12:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.0.10) Gecko/2009042316 Firefox/3.0.10

wystarczy usunąć pliki inbox.msf z katologu Local folders i z katalogu z pocztą konkretnego konta. TB naprawi się sam po ponownym odpaleniu. Trzeba mu tylko dać trochę czasu.

Szczegółowy opis: http://byronmiller.typepad.com/byronmil ... nderb.html

ps. więcej zajęło mi back-up'owanie niż samo usunięcie plików.

Oczywiście nie polecam robić bez back-up'a.

pozdrawiam

Jarek - IAB Polska www.iabpolska.pl
IAB Polska

pobrał nagłówki i wyczyścił serwer ...

Postautor: lukasz789 » 02 lipca 2009, 23:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1) Gecko/20090624 Firefox/3.5

Zainstalowałem dziś TB(najnowsza wersja).
Skonfigurowałem dla dwóch kont(na onecie i wp).
W konfiguracji na 1000% zaznaczyłem "pobieraj tylko nagłówki".
Program pobrał nagłówki w obu kont.
Usunąłem je(te nagłówki) w TB(najpierw do kosza a potem opróżniłem kosz. nic więcej).
Następnie wszedłem na oba konta by zobaczyć czy wszystko gra i na jednym jest ok a drugie jest wyczyszczone. Nie ma nic, zero.

Przywiązałem się trochę do tych mejli. Jak je odzyskać?(wierzę, że się da)
lukasz789

Odp: Odzyskiwanie poczty - problem nieco inny niż zwykle ;-)

Postautor: mirelka1985 » 17 września 2011, 21:29

Przeglądarka: Opera/9.80 (Windows NT 6.1; U; pl) Presto/2.9.168 Version/11.50

Witam potrzebuję pomocy!!!!\od 2wóch lat nieotwierałam maila na którym miałąm prace magisterską i tylko tam, macie jakies pomysły, zapomniałąm oczywiscie hasłą do maila wiec probowalam odzyskać ale wyskakuje ze mail nieistnieje a tam mam bardzowazne rzeczy prosze pomuszcie
mirelka1985

Postautor: Grzegorz » 17 września 2011, 21:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:8.0a2) Gecko/20110916 Firefox/8.0a2

Zastosuj procedurę odzyskiwania hasła na telefon (o ile serwer ją obsługuje i dodałaś nr tel.).
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: mirelkla1985 » 17 września 2011, 21:42

Przeglądarka: Opera/9.80 (Windows NT 6.1; U; pl) Presto/2.9.168 Version/11.50

niestety niepodawałsam nr telefonu, macie jakies inne pomysły oczywiscie pisałam do onetu
mirelkla1985

Postautor: Mirek » 17 września 2011, 23:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2.22) Gecko/20110902 Firefox/3.6.22

A odpowiedzi na pytanie (które ustawia się jeśli nie poda się tel.) też nie pamiętasz?
http://secure.onet.pl/haslo.html
Zerknij może także do regulaminu - bo nie wiem, czy nie kasują konta, jeśli przez dłuższy czas się z niego nie korzysta.
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Wróć do Klient poczty Thunderbird