PREFERENCJE
Wygląd
"Domyślny komponent ..." - na końcu jest dwukropek, a wydaje mi się, że przyjęto zasadę niepozostawiania dwukropka po nagłówkach poszczególnych sekcji (tych fragmentów obwiedzionych linią).
Schematy
Odnośnik "
Pobierz nowe schematy" jest wyróżniony w sposób odbiegający od pozostałych - proponowałbym przycisk, jak np. "Pobierz więcej..." z kategorii "Język i treści".
Nawigator
Domyślna przeglądarka - mamy tu w zasadzie powtórzenie: najpierw "Ustaw Mozillę jako domyślną przeglądarkę" a poniżej przycisk "Ustaw jako domyślną przeglądarkę".
Historia
"Przeglądanie historii" - tu z kolei historia powinna być napisana dużą literą. Takoż i na przycisku "Wyczyść historię".
Aplikacje
Nagłówek sekcji "Lista plików i powiązanych..." kończy się kropką. Jeśli potraktujemy to analogicznie jak pozostałe nagłówki, powinno być bez kropki.
Okienko "Nowy typ"
Napis "Domyślnie,
pliku tego typu:" => "
pliki".
Kurier poczty
kodowanie ... => "
kodowania"
Opcja "Zastosuj wybrany tryb...", zdanie w nawiasie: "ignoruje kodowanie ..." - może lepiej "
ignoruj kodowanie..."?
Tworzenie
Tworzenie wiadomości, opcja "Dla wiadomości, które zawierają 8-bitowe...", w zdaniu drugim trzeba dodać przecinek: "
Pozostaw ... taką, jaka jest." Ja bym użył słowa "jaka" w mianowniku.
Domyślne ustawienia wiadomości HTML - rozmiar czcionki: x-mały, x-duży, xx-duży (to samo dotyczy Kuriera: Okno
Komponowanie =>
Format =>
Rozmiar). Jak dobrze pamiętam, już o tym wspominaliśmy. Może wzorem Nawigatora użyć tu jakichś procentów?
Okazuje się, że można użyć określenia "Tworzenie wiadomości" zamiast tego nieszczęsnego "Komponowania".
Może należałoby już wprowadzić to określenie do Kuriera?
Formatowanie
Nazwa kategorii - proponowałbym tu użyć określenia takiego, jak na tytule okna obok, czyli "
Format wiadomości", wzgl. "
Format". Formatowanie kojarzy się zasadniczo z układem strony, czcionką itp.
Opcje u góry: proponowałbym postawić przecinek po trzech pierwszych, a po ostatniej kropkę, albo wzorem innych okien napisać wszystko dużymi literami.
To jest problem, z którym - szczerze mówiąc - nie bardzo wiem, co zrobić. W zasadzie powinniśmy po dwukropku pisać wszystko małymi literami, z przecinkami, wzgl. myślnikami, itp. W praktyce, w programach komputerowych przyjęło się pisanie wszystkich opcji dużymi. Może na zjeździe wypracujemy jakieś reguły?
Zdanie "Poniższe ustawienia ..." proponowałbym trochę zmienić: "
Poniższe ustawienia mogą być indywidualnie zmieniane dla każdej wiadomości podczas jej tworzenia, za pomocą menu "Opcje"."
Uwaga: czy nie powinno to być
"Powyższe"???
Potwierdzenia
Zdanie "Podczas wysyłania wiadomości..." - proponowałbym
"Zawsze żądaj potwierdzenia dostarczenia wysyłanej wiadomości"
Prywatność i zabezpieczenia
Ciasteczka
Okno "Ustawienia ochrony prywatności"
Już wspominałem wcześniej o opcjach polityki akceptacji ciasteczek (chyba przy korekcie Firefoxa). Teraz chciałbym zapytać o jedno z ustawień, a mianowicie o
Flagę. O co tu chodzi? Czy o wyświetlenie komunikatu, pytania, czy też ikonki w lewym, dolnym rogu? W takim razie należałoby tę flagę zastapić określeniem odpowiednim dla danej akcji.
Menedżer ciasteczek i witryn - Zdanie należy zmienić, np.: "
Pozwala na wyświetlanie i zarządzanie zachowanymi ciasteczkami, jak i i ustawieniami akceptowania oraz odrzucania ciasteczek dla konkretnych witryn. Ustawienia te mają priorytet w stosunku do ustawień powyższych."
Certyfikaty - Menedżer certyfikatów - Zdanie "Kliknij poniżej, aby zarządzać ..." - należy przeformułować (o tym już kiedyś pisałem), bo obecne brzmienie sugeruje, że istnieją ośrodki certyfikujące za pomocą Menedżera certyfikatów! Proponuję: "
Uruchom Menedżera certyfikatów, aby zarządzać posiadanymi ... ośrodków certyfikujących." Ewentualnie, w rozwiązaniu minimalistycznym można dodać przecinek przed "za pomocą", jak w przypadku Menedżera urządzeń zabezpieczających. Tam jednak też proponowałbym: "
Uruchom Menedżera urządzeń .... jak np. inteligentne karty.", gdyż ogólnie taka forma będzie lepsza.
Weryfikacja
Tu również przeformułowałbym zdanie w sekcji "
Lista unieważnionych certyfikatów CRL"; patrz wyżej.
Zaawansowane
Skrypty i wtyczki
Tu proponowałbym: "
Pozwól skryptom na wykonywanie następujących czynności:" (dodałem wielkokrotność czynności)
Następujące opcje zmieniłbym, z sformułowań czasownikowych na rzeczownikowe, bo mamy wyżej "czynności", a więc w liście oczekiwane są rzeczowniki. I tak:
- Zmianę rozmiaru lub położenia ...
- Zmianę aktywnego okna, przenoszenie nieaktywnego okna na górę (co to znaczy? może chodzi o przenoszenie nieaktywnego okna do przodu, czyli na pierwszy plan?)
- Ukrywanie paska stanu
- Zmianę domyślnego tekstu, wyświetlanego na pasku stanu
- Zmianę obrazków po wskazaniu na nie myszą
- Wyłączanie lub zmianę menu kontekstowego
Nawigacja
Proponuję po "Uwaga:" zacząć "Pola tekstowe" dużą literą, zgodnie z przyjętą konwencją (chociaż w języku polskim nie ma takiego bowiązku).
Pamięć podręczna
Wstępne pobieranie
Tu mamy trochę zakręcone zdanie, bowiem odnośniki nie mogą być załadowane, tylko strony, do których się odwołują. Nie wiem, jak to w rzeczywistości działa; jeśli tak, jak to wynika z tekstu w tym oknie, to proponowałbym: "
W czasie bezczynności pobieraj w tle strony WWW, do któych prowadzą odnośniki przystosowane do wstępnego pobierania, tak aby strony te były szybciej wyświetlane."
Instalacja
Automatyczna aktualizacja - zdanie z "Uwaga:" - proponowałbym je przenieść do nowej linii.
Przewijanie
Ponieważ opcje na poszczególnych zakładkach pisane są dużymi literami, może ładniej wyglądałyby tytuły zakładek również zaczynane dużymi literkami? Sprawdźcie to.
Zostały jeszcze Kompozytor stron, ChatZilla i Narzędzia programistyczne. Jednak dziś tego na pewno nie zrobię, bo i tak ku zgrozie rodziny siedzę już od przedpołudnia przy komputerze. Przpomniałem sobie, że należy jeszcze sprawdzić opcje formatowania Kuriera, ale są one w zasadzie takie same jak w Kompozytorze, więc po ukazaniu się korekty Kompozytora będziemy mieli już pewien wgląd w sytuację.