MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Opera 7 vs. reszta świata - proszę o rzeczowe opinie

Propagowanie produktów z rodziny Mozilli

Moderator: Pomocy?!

Opera 7 vs. reszta świata - proszę o rzeczowe opinie

Postautor: Wojciech E. » 07 stycznia 2003, 15:55

Przeglądarka: -

Ok, Panowie, ale proszę bardzo treściwie i merytorycznie, bez wyrażania zbędnych emocji. Moje pytanie to:

W czym według was Opera ustępuje mozilli (lub innym przeglądarkom - jeśli ktoś chciałby coś dorzucić). Śmiem twierdzić, że jedyną niedogodnością, tkwiącą jednak głęboko w założenieach twórców jest to, że ściśle trzyma się ona standardów, przez co wiele źle napisanych stron nie chce się wyświelać tak jak w IE czy mozilli.
Natomiast moim zdaniem poza tym, Opera ma przewagę nad każdą inną przeglądarką, szczególnie pod kątem ogromnej funkcjonalności i wygody pracy w niej. No i oczywiście szybkości.

Proszę o odnoszenie się do wersji 7, która jest ogromnym krokiem od czasu wersji 6 i wspiera m.in DOM level 2, dynamic HTML, ECMA sript w 100%. Jednocześnie prosiłbym o nie czepianie się drobnych błędów, które można podejrzewać, że wynikają z tego, że O7 jest jeszcze w fazie beta.

Nie używam mozilli, a gdy ją zobaczyłem, to się przyłamałem jak można używać i zachwalać coś takiego. Przecież interfejs mozzi jest właściwie tak samo prymitywny i purytański jak IE. Opera posiada bardzo elastyczny i wygodny w użyciu interfejs, z mnóstwem udogodnień.

Na poparcie Opery podaję link do serii "30 dni do stania się miłośnikim Opery", gdzie zostały opisane najciekawsze, często unikalne jej funkcje.
http://www.tntluoma.com/opera/lover/
A to odnosi się zaledwie do wersji 6. Wersja 7 przynosi ogrom nowych usprawnień. Niedługo napiszę o tym artykuł. Bylibyście zainteresowani dlaczego Opera miażdży wszystko? Może wielu z was przestawi się na Operę. :-)
Czy podobna publikacja dla mozilli? Dlaczego uwielbiacie mozzi?
Dziękuję za uwagę i jeszcze raz apeluję o treściwe i nieemocjonalne wypowiedzi.

Pozdrawiam
Wojciech E.
Wojciech E.

Postautor: cpu » 07 stycznia 2003, 17:30

Haha powrot do kozeni - co lepsze?

Śmiem twierdzić, że jedyną niedogodnością, tkwiącą jednak głęboko w założenieach twórców jest to, że ściśle trzyma się ona standardów, przez co wiele źle napisanych stron nie chce się wyświelać tak jak w IE czy mozilli.

No dobra - jakim cudem mowisz ze Opera wyswietla strony nie poprawnie skoro wystarczy chwilke poszperac po forum - i jest odp czemu... a czemu?
Otoz Opera trzyma sie "standardow" ale swoich... tworcy Opery probowali wielokrotnie narzucic swoje rozwiazania ale im nie wyszlo. (nie bede tu przytaczal przykladow bo mnie na to nie stac - pakiet TP $A:( ale jak powiedzialem sa na forum - wypowiadal sie programista i wiedzial co mowi)

Przecież interfejs mozzi jest właściwie tak samo prymitywny i purytański jak IE.

Interfejs - ile ty pracowales z Mozilla 2 minuty czy tylko patrzyles na nia?

No i oczywiście szybkości.

Szybkosc watpie (jest wiele watkow na tym forum jak i na wielu innych w ktorych ludzie juz doszli do tego "cudu" szybkosci Opery - niepelne renderowane stron) - moim zdaniem (a pracowalem na Operze 6,7 i Mozilli no i IE) Mozilla przy ustawieniach 1,1 nie ma sobie rownych.

Te standardy to zobaczymy jak to bedzie (juz o tym mowilem ze tu jest zle z Opera) ale Mozilla takze wszystkie je wspiera juz od dawna.

Na Opere sie nie przestawie - po co zeby reklamy ogladac choc i tak gdybym mial wybierac miedzy nia a IE to wybral bym ja:)

Czy podobna publikacja dla mozilli? Dlaczego uwielbiacie mozzi?

Jesli chodzi o artykul pt. "czemu akurat Mozilla?" to jesli koniecznie chcesz moge Ci wyslac list ktory napisalem do ponad 26 osob (gl znajomych) w ktorym staralem sie ich przekonac do Mozi i pokazac jej zalety - zalety ktore ja dostrzegam bo nikt nie zna wszystkich:) co do jezyka listu to nawet nie sprawdzalem tresci - to amatorka ale jest tam kilkanascie powodow dlaczego wg mnie waznych. Wiec jak chcesz to powiedz jakos sie zgadamy i dostaniesz list.

Szczesliwy i rozpalony:) user Mozilli 1.2.1 - Lukasz (CPU)
:)
cpu

Z nami od: 05 listopada 2002, 22:07

Re: Opera 7 vs. reszta świata - proszę o rzeczowe opinie

Postautor: mm_ » 07 stycznia 2003, 17:46

Wojciech E. pisze:Ok, Panowie, ale proszę bardzo treściwie i merytorycznie, bez wyrażania zbędnych emocji.

Niezłe, wziąwszy pod uwagę:

Wojciech E. pisze:Na poparcie Opery podaję link do serii "30 dni do stania się miłośnikim Opery",

Nie wiem czy za bardzo jest sens bys ewangelizowal do opery akurat tutaj :-)

Opera ma tylko jedna przewage nad mozilla (bo opera nie jest wcale szybsza, ten mit mozesz wlozyc miedzy bajki) - w operze mozna otworzyc 100 zakladek, a w mozilla przy 30-50 zaczyna zwalniac.

Co do interface... a probowales jednej z wielu skorek - np. tej: http://mozilla.deskmod.com/?state=view&skin_id=13436 (wiem, że jest obrzydliwy, ale to tylko przyklad).

Wojciech E. pisze:Bylibyście zainteresowani dlaczego Opera miażdży wszystko?

Chetnie poczytam :-), ale na mnie jako usera opery nie licz :lol:
mm_

Postautor: Wojciech E. » 07 stycznia 2003, 17:52

ok. przyznaję, że bardziej patrzyłem przez moment na mozillę niż w niej pracowałem.
co do interfejsu - czy więc poza tym co widać na pierwszy rzut oka w mozilli, kryją się w niej ogromne pokłady funkcjonalności, które są w stanie przebić to co oferuje Opera?

chciałbym dostać ten list, więc jakoś się musimy zgadać jaką drogą.

Pozdrawiam
Wojciech E.
Wojciech E.

Postautor: cpu » 07 stycznia 2003, 17:59

Napisz cos (np swoj adres:) a ja wysle Ci ten list.
Ostatnio zmieniony 07 stycznia 2003, 19:07 przez cpu, łącznie zmieniany 1 raz
cpu

Postautor: Wojciech E. » 07 stycznia 2003, 18:49

mm_ pisze:
Wojciech E. pisze:Ok, Panowie, ale proszę bardzo treściwie i merytorycznie, bez wyrażania zbędnych emocji.

Niezłe, wziąwszy pod uwagę:

Wojciech E. pisze:Na poparcie Opery podaję link do serii "30 dni do stania się miłośnikim Opery",

Nie wiem czy za bardzo jest sens bys ewangelizowal do opery akurat tutaj :-)

Hiehie. Sorry. Co poradzę, że tak się nazywa ta seria. Nawet nie pomyślałem, że tak ktoś może to odebrać. Po prostu jest tam opisanych kilkadziesiąt ciekawych, często unikalnych funkcji Opery. Dowiedziałem się o tej stronie kilka dni temu i mimo, że używam Opery dobry rok, dopiero teraz zrozumiałem do czego służą "Linked windows" - okna połączone - świetna, bardzo przydatna funkcja.
A więc pytam, czym unikalnym może pochwalić się mozilla.

mm_ pisze:Opera ma tylko jedna przewage nad mozilla (bo opera nie jest wcale szybsza, ten mit mozesz wlozyc miedzy bajki) - w operze mozna otworzyc 100 zakladek, a w mozilla przy 30-50 zaczyna zwalniac.

Nie robiłem profesjonalnych testów, przypuszczam, że ty też, ale wiele osób z wolniejszymi pudełkami, którzy są w stanie lepiej zauważyć różnice prędkości, chwaliło, że O7 na nowiutkim enginie Presto jest dużo szybsza od O6, a już O6 była demonem prędkości. Tak więc chyba są jednak pewne podstawy żeby tak twierdzić.

mm_ pisze:Co do interface... a probowales jednej z wielu skorek - np. tej: http://mozilla.deskmod.com/?state=view&skin_id=13436 (wiem, że jest obrzydliwy, ale to tylko przyklad).

Nie rozumiem po co podałeś przykład tej skórki... Co to miało pokazać?

mm_ pisze:
Wojciech E. pisze:Bylibyście zainteresowani dlaczego Opera miażdży wszystko?

Chetnie poczytam :-), ale na mnie jako usera opery nie licz :lol:

Ciekawe. Dlaczego? Co trzyma cię przy mozilli? Mam nadzieję, że coś więcej niż ideologia i poczucie bycia w elitarnej mniejszości. Ja swoje przywiązanie do Opery mogę uzasadnić kilkudziesięcioma powodami, ale jeśli pewnego dnia okazałoby się, że jakaś przeglądarka ma większe możliwości (choć jest to dość nieprawdopodobny scenariusz) niż Opera, mógłbym się na nią przerzucić.

Aby uniknąć nieporozumień i zarzutów o nietolerancyjność, chciałbym wyjaśnić, że rozumiem, że dla każdego co innego jest ważne. Dla jednych to, że Opera ma problemy z wyświelaniem niektórych stron jest rzeczą absolutnie dyskwalifikującą i dlatego pozostaną przy IE i nie będą zainteresowani udogodnieniami jakie daje alternatywna przeglądarka; dla mnie jest to do zniesienia, biorąc pod uwagę jak wiele niesamowitej funkcjonalności oferuje ta przeglądarka.

Pozdrawiam
Wojciech E.
Wojciech E.

Postautor: Gandalf » 07 stycznia 2003, 19:39

Panie Wojciechu. No coz... postaram sie odpowiedziec :)

Mozilla jest platforma, a nie browserem. Udostepnia nie tylko siebie (browser) ale takze srodowisko do tworzenia aplikacji.

Co to oznacza? Ze wszystko czym jest Mozilla zalezy od tego czym JA, Pan lub ktokolwiek inny chce... To bardzo, bardzo wykracza poza pojecie browsera, wiec nie oczekuje, ze zrozumial Pan moje slowa od razu :) Proponuje przeczytac je jeszcze raz... a potem uwierzyc :D

Sama Mozilla ma prosty, wygodny moim zdaniem interfejs (ale de gustibus...), ma praktycznie wszystkie funkcje jakie posiada Opera 7 a na dodatek posiada ZNACZNIE lepsza obsluge wszelkich standardow, od HTML 4.01 poczynajac, poprzed DOM lvl1/2, DHTML, JavaScript, CSS a na SVG i XML konczac...

Wogule dyskusja o obsludze CSS,JS i DOM w Mozilli jest pusta dla mnie. Od pol roku tworze w Gecko aplikacje. Gdy zajrzy sie "od srodka" okazuje sie, ze Mozilla sama w wiekszosci zbudowana jest z CSS, JS i DOM.. Wiec jak moglaby tego nie obslugiwac??? Kazdy element interfejsu jest opisany w CSS, kazda funkcja jest uruchamiana zdarzeniem JavaScript... Kazde otworzenie okna (np. preferencji) wywolywane jest poprzez window.open() itd.
Mozilla posiada tez znacznie stabilniejszy parser stron. Wydaje mi sie, ze szybszy (ale to tez dyskusyjne), ale z cala pewnoscia szybciej obsluguje DHTML, szybciej obsluguje CSS i szybciej laduje ogromne dokumenty.

No dobrze. To tyle o samej przegladarce, a teraz odpowiedz na pytanie co ma lepszego... Mozilla jak juz zaznaczylem to dopiero "poczatek"... Opera 7 to poczatek i koniec.
Instalujesz Opere i co wiecej mozesz zrobic???
Ja instaluje Mozille i moge zrobic wszystko... nie odpowiadaja mi zakladki? Nic prostszego, przekladam je na dol.. Chce dodac symulacje Netscape 4? (obsluge <layer> itd.) to dodaje... (odpowiedni modul gotowy: http://layeremu.mozdev.org), chce gesty? Dodaje (http://optimoz.mozdev.org), chce zmienic cos innego??? To moge...
Kilka dni na przeczytanie tutoriala do XULa i jestem gotow pisac wlasny browser w oparciu o Gecko... tak wlasnie robia Panowie z Pheonixa, Galeona, Netscape itd... A co zyskuje na tym autor stron? Jesli napisze cos co chodzi pod Mozilla, pojdzie na wszystkich pochodnych.

W Mozilli moge napisac klienta poczty (takiego przez www) - http://www.nervemail.org/ ... Marek pisze MozTweak, Mike Potter pisze Calendar... tego sa juz setki, a przeciez to dopiero poczatek :)

Ilosc "funkcji" jest wiec wlasciwie ograniczona jedynie ludzka inwencja. Kazdy kto umie programowac i ma chwile czasu moze zbudowac swoja wlasna przegladarke, taka jaka lubi. Cala reszta moze uzyc gotowych modulow.

A Opera 7? Fakt, ze ogromny krok na przod w dziedzinie obslugi standardow. Wreszcie ta obsluga istnieje!!!
Efektem jest to, ze o ile IE to zamkniety browser+zamkniete srodowisko, Mozilla to otwarty browser i otwarte srodowisko, to Opera 7 to malutki, szybki browser. Dla tych, ktorzy chca miec cos malego, szybkiego i moc w tym strony internetowe ogladac :)

Tylko nie jestem pewien, czy lepszym wyborem nie bedzie Pheonix... tez malutki, tez szybki, ale na silniku Gecko (wiec potezniejszy) i z mozliwoscia pisania, zmieniania i instalowanai modulow :)

Niedogodnosci Opery 7 sa liczne... Nadal posiada wady w obsludze DOM i CSS... Nadal ma problemy z Polskimi fontami... Nadal jest dostepny tylko na 3 platformy, nadal ma slabe (ma wogule?) API...

Funkcjonalnosc Opery jest wystarczajaca, ale bez porownania z Mozilla... A jesli ilosc funkcji nie wystarcza, instalujemy Multizille i znowu porownujemy :) Jesli nadal nie wystarcza, instalujemy MozGestures, Calendar...

O klientach poczty chyba nie ma sie co wypowiadac, bo brak po prostu porownania... klasa mikro i makro :)

I ostatnia sprawa... Dynamika rozwoju. Mozilla pozwala nam uczestniczyc berzposrednio w jej rozwoju. Ja, choc jestem tylko malym trybikiem w maszynie, w samym grudniu ruszylem trzy sprawy, ktore prawdopodobnie juz niedlugo zostana wdrozone:
- odrzucanie poczty z "fake adress" - niesistniejacych hostow
- ustawianie oznaczonych wiadomosci (labeled) na poczatku listy
- zmiana ustawien otwierania stron w oknach mozilli z zewnetrznych aplikacji.

Jesli zaden z programistow Mozilli nie bedzie mial na to czasu, to sam napisze te patche (sadze ze zwlaszcza ostatnie dwie jestem w stanie). To moj maly wklad :)
Mozilla wydaje swoje wersje mniej wiecej co poltora miesiaca. Opera i Microsoft co kilka lat... Roznica miedzy Opera 6 i 7 moim zdaniem jest mniejsza niz miedzy Mozilla 1.0 a Mozilla 1.2, a na pewno jest porownywalna... Jestem bardzo ciekaw jak wypadnie porownanie O7-O8 a Mozilla 1.0 - Mozilla 2.0 i na czyja korzysc.:)

Opera 7 z tego co zauwazylem najwieksza jej zaleta jest pelna obsluga standardow... WRESZCIE. I to jest sygnowane jako wielki sukces Opery... Mozilla ma to od 1.0 :) Postaram sie wyliczyc podstawowe roznice miedzy Mozilla 1.2 a Mozilla 1.3 (i ew. 1.4):

- Calendar wlaczony do projektu.
- Junk Mail - filtr niechcianej poczty oparty na algorytmach pseudointeligentnych.
- Klasyfikator poczty - na podsawie zachowan uzytkownika wobec poczty klient uczy sie jak reagowac na maile i do jakich katalogow je przerzucac.
- Przyspieszenie tworzenia nowych obiektow JS.
- Blokada Flashy/Javy z konkretnych serwerow
- Automatyczne aktualizacje Bookmarkow, jesli strona w zakladce przenosi na inna, aktualizowany jest link (za zgoda usera), jesli strona znika, bookmark jest kasowany...
- Mozliwosc trzymania profilu na serwerze i korzystania z niego na stacjach roboczych.

To tylko kilka... innych nie pamietam. To wszystko to tylko 1 moze 2 minor versions... A co zmienilo sie miedzy IE5 a IE6??? A co zmienilo sie (z glownych zmian) w O7??? :)

W odpowiedzi na :liste: - http://www.xulplanet.com/ndeakin/arts/reasons.html :)
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: mm_ » 07 stycznia 2003, 19:49

Wojciech E. pisze:Hiehie. Sorry. Co poradzę, że tak się nazywa ta seria. Nawet nie pomyślałem, że tak ktoś może to odebrać. Po prostu jest tam opisanych kilkadziesiąt ciekawych, często unikalnych funkcji Opery. Dowiedziałem się o tej stronie kilka dni temu i mimo, że używam Opery dobry rok, dopiero teraz zrozumiałem do czego służą "Linked windows" - okna połączone - świetna, bardzo przydatna funkcja.
A więc pytam, czym unikalnym może pochwalić się mozilla.

Brak banera?? Nawet sam baner moze nie przeszkadzac... ale pomysl ile miejsca zajmuje, na moim pulpicie miejsce jest cenne - mam powod by nie uzywac wirtualnych ekranow. (Jesli masz karte z chipem nvidii to po instalacjo nowych sterownikow mozesz "cos podobnego" tez ustawic w windowsie.)

Opera jest dla mnie po prostu brzydka. I nie pisz, ze moze wygladac ladnie jak sie jej zainstluje skorke albo wybierze inny temat - wszytskie dostepne defaultowo tematy sa po prostu brzydkie. A domyslny od "pierwszego wejrzenia" mnie odrzucil. (Czy czasem nie jest pisana z wykozystaniem qt?)

Wojciech E. pisze:Nie rozumiem po co podałeś przykład tej skórki... Co to miało pokazać?

To byla odpowiedz na Twoje stwierdzenie co do purytanskiego wygladu. Tak wiec moze byc purytanski inaczej ;-)

Wojciech E. pisze:Ciekawe. Dlaczego? Co trzyma cię przy mozilli? Mam nadzieję, że coś więcej niż ideologia i poczucie bycia w elitarnej mniejszości. Ja swoje przywiązanie do Opery mogę uzasadnić kilkudziesięcioma powodami, ale jeśli pewnego dnia okazałoby się, że jakaś przeglądarka ma większe możliwości (choć jest to dość nieprawdopodobny scenariusz) niż Opera, mógłbym się na nią przerzucić.

A co Ciebie trzyma przy brzyduli operze?

Mozilla to nie tylko przegladarka! Messengera uzywam od czasow NS3. Niech mi ktos powie - jak mozna mnie przekonac do kmaila... czy evolution skoro od zawsze uzywam messengera z netscape a pozniej mozilli?

Mozilla wywodzi sie z netscape - to taka zapomniana przez boga i ludzi przegladarka (tylko admin w mojej firmie jej uzywa - od dluzszego czasu mu wspolczuje). Jesli jestes mlody to pewnie nigdy jej nie widziales na oczy. Otorz ta przegladarka byla pierwsza sensowna jakiej urzywalem. Mozilla ja troche przypomina.

Nie wiem na czym polega "elitarna mniejszosc", ale wyglada na to, że faktycznie jestem w elitarnej mniejszosci skoro uzywam linuksa + mozille ;-) choc Ty chyba wpadles pierwszy na to, ze jestem elita.

Puki nie bylo w mozilli zakladek bardzo zazdroscilem uzytkownikom opery (ale jakos galeon nie przypadl mi do gustu).

Mozilla jest szybka i stabilna, jesli opanuje swiat to nawet wtedy nie bedzie tworzyla wlasnego "standardu".

Opera 6 "stwala" mi od czasu do czasu, przyznam szczerze - mozilla rowniez, ale ta ostatnia naprawde sporadycznie. W sumie nie zwis tylko chwilowy przestoj... ale bardzo mnie denerwowal. Poza tym w mozilli te przestoje byly krotsze.

Spoofing?

Okrezne menu? (przy gestach wysiada, ale gesty ma tez opera).

Co zrobisz gdy padnie firma p.t. opera?

Nie mam duzych doswiadczen z opera... od pewnego czasu coraz mniejsze z m$ie, choc z tym ostatnim rozstane sie dopiero gdy moj system bankowy zacznie dzialac w mozilli.

Jak widac nie udalo mi sie w pelni "ominac" ideologi. Ale na swoje usprawiedliwnieni powiem, ze mozna to tez nazwac przyzwyczajeniem.

Mam pytanie - da sie pod linuxem zainstalowac w operze jave?

Wojciech E. pisze:Aby uniknąć nieporozumień i zarzutów o nietolerancyjność, chciałbym wyjaśnić, że rozumiem, że dla każdego co innego jest ważne. Dla jednych to, że Opera ma problemy z wyświelaniem niektórych stron jest rzeczą absolutnie dyskwalifikującą i dlatego pozostaną przy IE i nie będą zainteresowani udogodnieniami jakie daje alternatywna przeglądarka; dla mnie jest to do zniesienia, biorąc pod uwagę jak wiele niesamowitej funkcjonalności oferuje ta przeglądarka.

He, he - to chyba nie na to forum ;-)

Wiec co daje mi opera czego nie mam w mozilli a co moglo by byc przydatne? A skoro juz zaczelej co to sa te zlinkowane okna, czy jak to nazwales?
mm_

Postautor: marcoos » 07 stycznia 2003, 20:35

Dwie rzeczy.

Naprawdę nie wiem, skąd <b>Gandalf</b> wytrzasnął aż trzy platformy z Operą 7beta. Ja widzę tylko jedną - taką, którą niezbyt lubię (dokładniej: Wielce Interesującą Nakładkę Doskonale Opóźniającą Wszelkie Sprawy[TM]).

O6 jest na trochę więcej platform, ale ja od tej niedoróby wolę już Netscape 4.8, nie mówiąc o Moz i Px.

<b>mm_b</b>:
Jak masz na myśli panele (tabs), to mów <b>Panele</b> a nie <i>Zakładki</i>. Bo przez chwilę nie wiedziałem dlaczego twierdzisz, że Mozilla bookmarks nie miała. :D
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: cpu » 07 stycznia 2003, 20:48

Wlasnie Gandalf ma racje (zapomnialem? :wink: ) b wazna rzecza jest Bugzilla i Mantis - Opera nie daje mozliwosci zasugerowania wlasnych rozwiazan, poinformowania o bledzie nie mowiac juz nic o zmianach wewnatrz samej przegladarki (jak umiesz programowac to to zrobisz - jak kcesz of course :D )
cpu

Postautor: Konrad » 07 stycznia 2003, 20:48

Wojciech E. pisze:Nie robiłem profesjonalnych testów, przypuszczam, że ty też, ale wiele osób z wolniejszymi pudełkami, którzy są w stanie lepiej zauważyć różnice prędkości, chwaliło, że O7 na nowiutkim enginie Presto jest dużo szybsza od O6, a już O6 była demonem prędkości.

Nie robiles testow, ale Gandalf robil i opublikowal je na grupie pl.comp.www (Gandalf, mozesz przypomniec?). Wynikalo z nich ze w dhtml Opera7 zwolnila wzgledem wersji O6 i jesli dobrze pamietam byla wolniejsza od Mozilli.

Sporo juz powiedziano w tym watku, z wiekszoscia sam sie zgadzam, wiec za bardzo nie mam co dodac. Zatem krotko:

- oplaty. Opera albo ma fatalnie duzy banner lub jest platna. Trzeba wybierac. Ja jednak w tej kwestii nie chcialbym byc zmuszony do wyboru

- korzystajac z Opery jestem zmuszony do stalego uzywania z Windows a chcialbym miec wybor systemu. Najnowsza Opera pod Linuksa to chyba 6.04, podobnie na Maca, na OS2 zatrzymala sie gdzies przy 5tce. Czy naprawde aby moc korzystac z najnowszych technologii musze kupowac u Billa? Przy Mozilli moge smialo i w ciemno pozostac; gdy mnie ktoregos dnia najdzie pomysl aby zamiast z obecnego systemu korzystac z HP-UX na przyklad, mam pewnosc ze Mozilla juz tam bedzie

- o innych 'dlaczego mozilla' poczytasz na stronie w sigu :)
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Z nami od: 12 sierpnia 2002, 05:38

Postautor: Konrad » 07 stycznia 2003, 20:52

cpu pisze:wazna rzecza jest Bugzilla i Mantis - Opera nie daje mozliwosci zasugerowania wlasnych rozwiazan, poinformowania o bledzie nie mowiac juz nic o zmianach wewnatrz samej przegladarki

No tu musze stanac w obronie Opery: owszem ma taki system i ponoc dziala calkiem sprawnie. Podobnie jak w Mozi twoja sugestia nie jest olewana. Nigdy jednak nie korzystalem a linku zapomnialem :)
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Z nami od: 12 sierpnia 2002, 05:38

Postautor: mm_ » 07 stycznia 2003, 20:56

marcoos pisze:<b>mm_</b>:
Jak masz na myśli panele (tabs), to mów <b>Panele</b> a nie <i>Zakładki</i>. Bo przez chwilę nie wiedziałem dlaczego twierdzisz, że Mozilla bookmarks nie miała. :D

:oops: :oops: :oops: No niby masz racje, ale co ja no to poradze, ze zakładki bardziej pasują do "paneli" niz do "zakladek"? No ale oczywiscei masz racje.
mm_

Postautor: Adrianer » 07 stycznia 2003, 22:12

Moją pierwszą przeglądarką był... IE4. Aż do IE5 trzymałem się go. Po drodze próbowałem Sylabe4 i Netscape4 czego efektem było nawrócenie kilku "niewiernych" na IE (żałuję ten grzech i proszę o rozgrzeszenie :P). W momencie gdy ukazał się programik do Opery5 umożliwiający wyświetlanie jej polskich znaków zacząłem korzystać z Opery.
Podstawowymi zaletami Opery były wg. mnie (w tamtym momencie):
+duża stabilność (w porównaniu do IE)
+tryb paneli
+zapisywanie paneli przy zamykaniu przeglądarki
+zapisanie paneli nawet przy zawieszeniu przeglądarki
+szybkość (pod tym pojęciem chodzi u mnie głównie o start programu)
Wadą oczywiście to, że duża liczba stron się źle wyświetla
Gdy zaczęły pojawiać się pierwsze pre Netscape6 z dużą nadzieją patrzyłem na to, ale finalna wersja mnie zawiodła. I kiedyś jakoś przypadkiem trafiłem na mozillapl. Wtedy jeszcze zadałem mailem pytanko (chyba to było do GMBH ale nie pamiętam) czy ma może polską wersję do N6. W odpowiedzi dostałem coś w stylu "nie mam. Ale może spróbujesz Mozille?". Oczywiście nie odmówiłem i odrazu zassałem najświeższą wersję czyli 0.9.6 PL (jak się niedawno dowiedziałem była to pierwsza wersja przeglądarki nadająca się do codziennego użytku, czy tak było to nie wiem). I od tego momentu używam zawsze Mozilli. Na początku brakowało mi zapisywania stron jak w Operze, ale tylko do momentu gdy odkryłem Multizille (ale to było chyba dopiero we wrześniu 2002).
Na dzień dzisiejszy w Mozilli brakuje mi takich rzeczy:
-zapisanie paneli nawet przy zawieszeniu przeglądarki (czyli Multizilla powinna zapisywać panele w momencie chodzenia po stronach, a nie w momencie zamykania przeglądarki)
-szybkości, aby dało się używać na sprzęcie muzealnym. Ja mam nowy sprzęt, więc mi to nie przeszkadza, ale kumplowi który używał do niedawna AMD K5 100MHz i miał 8 MB RAMu (powinniście poczuć ten "smak szybkości" przy takim sprzęcie w dzisiejszych czasach :P) musiałem zainstalować oczywiście Operę.
-wkurza mnie błąd w szybkim starcie Mozilli (te przeładowanie programu). Dziwi mnie, że o ile tego błędy w Mozilli 1.0 nie było, to w niby poprawionej 1.0.1 jest
-z wersji na wersje w finalnej wersji (ale tych wersji :D) jest coraz więcej błędów (co w przypadku finalnej 1.2 było widać radykalnie). Na mój gust powinni dać sobie więcej czasu, tak aby w finalnych wersjach pousuwać większość znanych błędów.
-w Multizilli coś mi padło z tym zpisywaniem stron, i pomimo kilku reinstalacji, kasowania profilu do dzisiaj nie działa, ale np. u mojego brata działa.
A! I bym zapomniał. Udało mi się zewangelizować dwóch użytkowników IE :)) Jeden to brat któremu nagle "przypadkowo" IE przestał działać (zablokowałem go firewallem :P). Ale już na drugi dzień brat stwierdził że to dużo lepsza przeglądarka niż IE (wtedy ale miał ją jeszcze ze skórką IE). Drugi to zdesperowany kumpel który już miał całkiem dosyć IE. W tej chwili tych przyzywczajonych do IE próbuję nawracać przy pomocy Phoenixa.

I to byłaby moja historia używania przeglądarek. Starałem się jak jak najbardziej streścić :)

do CPU: mółbyś mi przysłać ten liścik z punktami za Mozillą? Jest mi coś potrzebne dla dalszej ewangelizacji kumpli :)

Konrad: Opera linuxowa jest w wersji 6.1 (bo mam ją nawet na hdd).
Adrianer
Moderator

Z nami od: 15 maja 2002, 17:37

Postautor: marcoos » 07 stycznia 2003, 22:31

Opera linuxowa jest w wersji 6.1 (bo mam ją nawet na hdd)

I jest do bani.

Pomijając już fakt żałosnej obsługi DOM i JavaScriptu, zamkniętość kodu i reklamy, ma kilka nieźle wnerwiających ficzerów. Na przykład, co kilka uruchomień kompletnie rozwala jej się interfejs użyszkodnika (np. menu znika samo z siebie :P).
Pomaga tylko <i>rm -rf ~/.opera</i>... :)

Mozilla nie jest idealna, ale nic lepszego jak dotychczas nie wymyślono (no, chyba że Phoenix). :D
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Dlaczego Opera

Postautor: Wojciech E. » 08 stycznia 2003, 04:00

Pozwólcie, że odpowiem zbiorczo. Sprostuję też kilka rzeczy.

To ciekawe, że mozilla jest platformą, na której można zrobić wszystko. Ale jedyne co by mnie tu interesowało to możliwość doklejania do niej dodatkowych modułów. Ale nie jest to aż tak wielka zaleta, żebym od razu się miał zamiar przesiadać. Szczególnie jeśli wezmę pod uwagę co tracę przy rezygnacji z Opery (w późniejszej części maila kilka przykładowych punktów).

Opera jest dostępna na 8 platform:
Windows | Linux | Mac | OS/2 | Solaris | FreeBSD | QNX | Symbian
plus SSR (Small Screen Rendering) na Sharpy i Nokie, z którymi Opera Software podpisała kontrakty. Pobawiłem się O6 na Solarisie i działała naprawdę przyjemnie. Natomiast Netscape na Solaris (bodaj 4.78) wyświetla strony tragicznie. A ktoś mówił, że na Solarisie lepiej już używać N4.8 niż O6 ...
Opera ze względu na ograniczone zasoby ludzkie, nie jest równolegle tworzona jednocześnie na wszystkie platformy, ale z pewnością Opera 7 gdy ukaże się jej wersja ostateczna, zostanie przeportowana na wszystkie inne platformy. Opera jest napisana w technologii modularnej, z małym jądrem, co jak twierdzą, pozwala szybko przenosić ją na inne platformy. Stworzenia takiej architektury dotyczył chyba Project Magic zrealizowany przed kilkoma laty.

Domyślna skórka - wiadomo - jednym się podoba, drugim nie. Do czasu Final może jeszcze zmienią. A tymczasem jest już dostępnych trochę sensownych skórek. Opera 7 beta 2 wniosła tu również pewne miłe usprawnienie - one-click skin install, czyli automatyczne pobranie i instalację skórki po kliknięciu na odpowiednio przygotowany link.

Linked windows w Operze działa tak: Tworzysz zlinkowane okno (opcja w menu kontekstowym lub górnym) do okna w którym przeglądasz stronę. Teraz gdy klikasz jakiś link w oknie głównym, jego zawartość pokazuje się w zlinkowanym oknie. Dla wygody można sobie ustawić te dwa okna obok siebie. Ta funkcja ma ogromną ilość zastosowań. Np. przy czytaniu newsów (treść w drugim oknie - nie tracisz listy), przy przeglądaniu albumu zdjęć (w oknie głównym thumbnails, w zlinkowanym pełne zdjęcia) i wiele innych, których jeszcze nie zdążyłem odkryć.

Inne unikalne, bardzo przyjemne opcje w Operze to:
- szczegółowy pasek postępu, który pojawia się przy ładowaniu strony - pokazuje ilość pobranych bajtów, ile z ilu obrazków zostało pobranych, ile % dokumentu oraz z jaką prędkością ładuje się strona. Bardzo przydatne! Super sprawa!
- możliwość zapamiętywania Sesji - zestawów okien otwieranych podczas startu (bez konieczności tworzenia bookmarków)
- ple quick download na ekranie okna transferów. Opcja zasugerowana przeze mnie. Pomocna jeśli masz w czystym tekście link do np. filmu Flash, który jeśli wpiszesz ten link w normalne pole adresu, zacznie się ładować i odtwarzać i nie będziesz w stanie go nijak zachować. Jak to załatwia mozilla? czy załatwia jakoś w ogóle?
- Panel linków (przedstawiony w najnowszej wersji - 7 beta2) - daje niesamowite możliwości - wyświetla wszystkie linki jakie występują na stronie. Można np. zaznaczyć niektóre i otworzyć za jednym zamachem, pobrać ze wszystkich jednocześnie lub nawet nawigować po stronie jeśli oryginalne menu jest niezbyt wygodne.
- Fast Forward - przewidywanie następnej strony na stronach takich jak fora dyskusyjne, wyniki poszukiwań i wszystkie inne gdzie występuje pojęcie następnej strony (Next) - również od v.7 beta2
- natychmiastowy podgląd Small Screen - jak strona będzie wyglądała na palmtopach i komórkach - po naciśnięciu Shift+F11
- możliwość natychmiastowego przełączenia widoku strony na wersję z własnym CSS'em lub jednym z 12 predefiniowanych
- natychmiastowe wyszukiwanie progresywne (inline find)
- progresywne zawężanie wyników wyszukiwania w bookmarkach, historii, linkach, kontaktach i mailach (wszystko to poukładane w jednym miejscu - na Hotliście, razem z dodatkowymi Panelami)
- przeładuj stronę co ... sekund/minut
- obsługa Navigation bara (nie mylić z paskiem narzędzi przeglądarki, ani niczym innym), który włącza się automatycznie jeśli dana witryna ma zaimplementowaną jego obsługę (mozilla to ma?)

To tylko kilka funkcji wymienionych z biegu.
Do kompleksowego porównania z mozillą proponuję poczekać do wersji finalnej, bo jeszcze dużo zapewne do tego czasu będzie dodane i poprawione. Spodziewam się kilku miłych niespodzianek.
Również proponowałbym poczekać z porównywaniem wydajności. Ogólnie zgadza się, że Opera bardzo szybko obsługuje strony statyczne, ale wolniej strony dynamiczne i ze skryptami. Możliwe też, że O7 jest wolniejsze od O6 bo jest to na razie nie zoptymalizowana beta. O testowaniu wydajności możemy mówić najwcześniej na etapie RC (Release Candidate).

Poza tym to co dla mnie ważne, to że pomijając błędy w wyświetlaniu stron, mogę być pewien, że Opera jest z wersji na wersję coraz bardziej stabilna i lepsza. Natomiast jak zauważyliście, również mozilli zdarza się nie rzadko, że w kolejnych wersjach jest coraz więcej błędów. To akurat jest dla mnie absolutnie nieakceptowalne i dyskwalifikujące.

Co do banera - heh, mi się podobał i nie przeszkadzał do tego stopnia, że pomimo, że kupiłem sobie dwie licencje (studenckie ze zniżką 50%) Opery 6, to nie wpisywałem kodu, abym mógł go nadal oglądać. Kilka razy natrafiłem na ciekawe ogłoszenia.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Wojciech E.
Wojciech E.

Postautor: RobertP » 08 stycznia 2003, 09:25

mm_ pisze:Opera ma tylko jedna przewage nad mozilla (bo opera nie jest wcale szybsza, ten mit mozesz wlozyc miedzy bajki) - w operze mozna otworzyc 100 zakladek, a w mozilla przy 30-50 zaczyna zwalniac.

Mozilla jest cudowna, ale używam Opery. Bo ma zalety na słabym sprzęcie i modemie. Wiem, muzeum, zabytek itd. ale na P166MHz i modemie 33600 nic nie jest lepsze do Opery :-?
Próbowałem Phoenixa i K-meleona, ładne, działa, ale brak paska postępu i wyłączenia/włączenia grafiki jednym przyciskiem.
RobertP

Postautor: Gość » 08 stycznia 2003, 11:47

RobertP pisze:Mozilla jest cudowna, ale używam Opery. Bo ma zalety na słabym sprzęcie i modemie. Wiem, muzeum, zabytek itd. ale na P166MHz i modemie 33600 nic nie jest lepsze do Opery :-?

:o :o :o O czym Ty mówisz??? Co jest muzeum i zabytkiem? Jeśli mówisz o Operze 3.6 to masz rację, ale gdybyś nie wiedział, to O jest cały czas rozwijana, właśnie ostro wchodzi Opera 7 i nie ma nic wspólnego z muzeum.

Dopowiem jeszcze do mojego poprzedniego posta, że celowo nie wymieniałem tam funkcji, które ma zarówno Opera i mozzi, czyli np.:
- gesty - wprowadziła je Opera, a mozzi ściągnęła od Opery
- zachowywanie okien przy wyjściu - mozilla ponoć ma jeśli używać dodatku multizilli
- natychmiastowy podgląd wydruku (nie wiem czy mozzi ma z defaultu w tak wygodnym miejscu. że da się samemu to dostosować na wzór Opery to nie wątpię)
- skalowanie wydruku
- zoom
- zintegrowane wyszukiwarki
- bardzo elastyczny interfejs - można sobie przesuwać, usuwać i *dodawać* nowe przyciski (np. wywołanie zewnętrznego programu) i pola po paskach prawie bez ograniczeń.
- i wiele innych

Poza tym Opera ma wiele poręcznych gadżetów przyspieszających pracę w niej i zwiększających wygodę pracy. Np. otwieranie bookmarków pojedynczym kliknięciem (domyślnie wyłączone, ale można włączyć).
Nie wspomniałem jeszcze o bardzo istotnej funkcji - możliwości szybkiego wyłączenia ściągania obrazków nawet w trakcie ładowania strony. Zaoszczędza to czas i licznik bajtów (np. przy połączeniach przez GPRS, gdzie płaci się za objętość)

Może nie wiecie, ale Opera jest dość mocno konfigurowalna z poziomu plików ini. Można ogromną ilość rzeczy (jeśli nie po prostu wszystko) zmienić, powyłączać, czy dodać np. całkowicie przebudować menu górne i wszystkie kontekstowe. Nie wiem co jeszcze, bo się nie bawię w tak zaawansowane funkcje.

Pozdrawiam
Wojciech E.
Gość

mozilla cudowna? dlaczego?

Postautor: Wojciech E. » 08 stycznia 2003, 12:18

Wybaczcie, że zajmę jeszcze kawałek miejsca, ale zapomniałem zapytać RobertaP:
Dlaczego dla ciebie mozilla jest cudowna, lepsza niż cokolwiek innego i lepsza od Opery? Uzasadnij proszę rzeczowo.

Pozdrowienia
Wojciech E.
Wojciech E.

Postautor: RobertP » 08 stycznia 2003, 12:43

Anonymous pisze:
RobertP pisze:Mozilla jest cudowna, ale używam Opery. Bo ma zalety na słabym sprzęcie i modemie. Wiem, muzeum, zabytek itd. ale na P166MHz i modemie 33600 nic nie jest lepsze do Opery :-?

:o :o :o O czym Ty mówisz??? Co jest muzeum i zabytkiem? Jeśli mówisz o Operze 3.6 to masz rację, ale gdybyś nie wiedział, to O jest cały czas rozwijana, właśnie ostro wchodzi Opera 7 i nie ma nic wspólnego z muzeum.

Proszę o mniej pieśni o Operze i starannie czytaj posty na które odpowiadasz. Podkręce jasność mojej wypowiedzi :-)
P166 i modem 33600 to zabytek na którym Opera (aktualnie 6.04) sprawia się wyśmienicie. I w tej niszy Mozilla i jej miniwersje (Phoenix i K-Meleon) są naprawdę dużo gorsze.Ich wolniejsze uruchamianie bym strawił, ale brak informacji o aktualnym trasferze, brak wyłącznia jednym klawiszem styli lub grafiki to duży brak.

I od razu hurtem na twoje pytanie
"Dlaczego Mozilla jest cudowna", Hmm, to jak z kobietami, ten typ tak ma, ja zawsze lubiłem Szkape i jej pochodne.
Dlaczego lepsza od Opery? A ja napisałem coś takiego???
Twoje peany na cześć Opery n.p.
- natychmiastowy podgląd wydruku (nie wiem czy mozzi ma z defaultu w tak wygodnym miejscu. że da się samemu to dostosować na wzór Opery to nie wątpię)
- skalowanie wydruku

nie zmienią faktu, że właśnie na drukowaniu Opera mi się często wykładała.

Wyliczanka możliwości przeglądarek IMHO nie jest dobrym propagowaniem zalet, bo i tak 90% użytkowników używa tylko 10 % funkcji. Szczerze powiedziawszy, odezwałem się w tym wątku tylko dlatego, że jestem ciekaw wypowiedzi zespołu Mozilli na temat braku paska postępu, szybkiego wył. grafiki itd.
Czy Mozilla nie ma, bo nikt nie prosił, czy dlatego, że tak ma Opera i nie bedziemy małpować :wink: ?
RobertP

Następna

Wróć do Promocja