MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Stronka o userchrome.css

Forum związane z serwisem Zespołu MozillaPL. Propozycje dotyczące organizacji prezentowanych danych, udostępnianych artykułów, podejmowanych tematów

Moderator: Pomocy?!

Stronka o userchrome.css

Postautor: Wojciech » 03 grudnia 2004, 11:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

Mam następny pomysł na rozszerzenie PDMFiTu, mianowicie nieźle byłoby pozbierać z Forum i innych źródeł informacje o ustawieniach w userchrome.css i innych plikach tego typu.
Ostatnio zmieniony 15 stycznia 2005, 11:55 przez Wojciech, łącznie zmieniany 1 raz
Wojciech
Moderator
 
Posty: 1100
Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32
Lokalizacja: Przeworsk

Postautor: Alfa » 04 grudnia 2004, 10:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

Przeniesione z nowego tematu "Do moderatorów", który był poświęcony dokładnie temu samemu zagadnieniu. W.

Wydaje mi się, że wartą rozważenia na tym forum jest sprawa utworzenia wątku podobnego do tego:
http://www.extensionsmirror.nl/index.php?showforum=8
Wiele osób korzystających z naszego forum nie zna angielskiego i krótkie opisy do kodów na anglojęzycznych stronach niewiele im mówią.
Gdyby ktoś pokusił się o stworzenie krótkich informacji do poszczególnych (albo najważniejszych) kodów po polsku byłoby to z pożytkiem dla wielu użtkowników forum i jednocześnie Firefoxa
Ja sam niestety nie znam angielskiego i wiele wpisów do plików użytkownika (userChrome.css, usercontent.css i user.js) testowałem metodą prób i błędów na oddzielnym profilu testowym.
Myślę, że mój post rozpocznie "owocną" dyskusję.

Dla przykładu podaję mój userChrome.css:

/*Pokazuj zakladki trojwymiarowo */
@import url("chrome://browser/skin/browsertabs.css");

/* Dopasowanie menu do stylu klasycznych (9x/Me/2000) Windows */
menupopup, popup {
border: 2px solid !important;
-moz-border-top-colors: ThreeDLightShadow ThreeDHighlight;
-moz-border-right-colors: ThreeDDarkShadow ThreeDShadow;
-moz-border-bottom-colors: ThreeDDarkShadow ThreeDShadow;
-moz-border-left-colors: ThreeDLightShadow ThreeDHighlight;
padding: 1px !important;}
menubar > menu[disabled="true"] {
border: 1px solid transparent !important;}
menubar > menu[_moz-menuactive="true"] {
border-top: 1px solid ThreeDHighlight !important;
border-right: 1px solid ThreeDShadow !important;
border-bottom: 1px solid ThreeDShadow !important;
border-left: 1px solid ThreeDHighlight !important;
background-color: transparent !important;
color: MenuText !important;}
menubar > menu[_moz-menuactive="true"][open="true"] {
border-top: 1px solid ThreeDShadow !important;
border-right: 1px solid ThreeDHighlight !important;
border-bottom: 1px solid ThreeDHighlight !important;
border-left: 1px solid ThreeDShadow !important;}

/* Zmiana koloru aktywnego panelu */
tab{-moz-appearance: none !important;}
tab[selected="true"] {background-color: rgb(222,218,210) !important;
color: black !important;}

/* Zmiana koloru nieaktywnych paneli */
tab:not([selected="true"]) {background-color: rgb(200,196,188) !important;
color: gray !important;}

/* Kolor paneli w czasie ladowania */
tab[busy] {color: gray !important;}

/* Zwieksz szerokosc paska szukania */
#search-container {-moz-box-flex: 300 !important;}

/* Zmiana czcionki zakladek. */
treechildren {font-size: 11.5px !important; font-family: helvetica !important;}

/* Wyglad tla ChromEdit */
textarea {background-color: rgb(200, 255, 220) !important;}

/* Czcionka Menu */
menubar, menubutton, menulist, menu, menuitem {font-family: arial !important;
font-size: 3.3mm !important;}

/* Czcionka paska adresu, menu panela zakladek, paska stanu */
window {font-size: 3.3mm !important; font-family: tahoma !important;}

/* Pogrubienie czcionki aktywnego panelu */
tab[selected="true"] {font-weight: bold !important;}

/* Pokazuj zawsze 'Wstecz' w menu kontekstowym */
#context-back {display: -moz-box !important;}

/* Zmiana wysokosci zakladek */
.tabbrowser-strip {max-height: 27px;padding:0 !important;}

/* Ustaw odstepy miedzy ikonami i wysokosc paska narzedzi */
toolbarbutton {padding:0 4px !important; border:0 1px !important;}
.toolbar-holder{padding:0 !important; max-height:28px !important;}
Alfa
 

Re: Stronka o userchrome.css

Postautor: piotrek84 » 06 grudnia 2004, 16:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0

Ostatnio zmieniony 17 stycznia 2005, 08:18 przez piotrek84, łącznie zmieniany 2 razy
piotrek84
 
Posty: 1785
Z nami od: 11 września 2003, 18:48
Lokalizacja: ze świata marzeń

Postautor: jaa » 06 grudnia 2004, 18:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041130 Firefox/1.0

a moze ktoś ma jeszcze nie edytowany plik userchrome ?
jaa
 

Postautor: piotrek84 » 06 grudnia 2004, 19:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0

jaa pisze:a moze ktoś ma jeszcze nie edytowany plik userchrome ?
Nieedytowany plik nazywa sie UserChrome-example.css, pogrzebaj w profilu.


edit n-ty raz:

/* Change the cursor for links that open in new windows */
:link[target=”_blank”], :visited[target=”_blank”]
:link[target=”_new”], :visited[target=”_new”] {cursor: crosshair;}


/* Usuwa scrollbar z Sidebara */
scrollbar {display: none;}


/* Zmiana wysokosci: */ 29.03.2005
#toolbar-menubar {height: 70px !important;} /* Pasek Menu */
#nav-bar {height: 70px !important;} /* Pasek Nawigacyjny */
#PersonalToolbar {height: 70px !important;} /* Pasek Osobisty */
#status-bar {height: 70px !important;} /* Pasek Statusu */


/* Ukrywa przycisk "Show Passwords" z Managera Haseł */
#togglePasswords {display: none !important;}


/* Put the sidebar on the rieght hand side */
window > hbox {direction:rtl;}
window > hbox > * {direction:ltr;}


/* Usuwa ikony z paneli */
.tab-icon {display: none !important;}


/* Sidebar */ 29.03.2005
/* Usuwa przycisk zamykania, napisy: Zakładki, Historia ..., działa w FF i TB */
sidebarheader {display: none !important;}

/* Usuwa przycisk zamykania Sidebara */
sidebarheader > toolbarbutton {display: none !important;}
/* lub */
.tabs-closebutton {display: none !important;}

/* Usuwa napisy: Zakładki, Historia ... */
#sidebar-title {display: none !important;}


/* Usuwa napis Szukaj w sidebarze bookmarków i historii */ 02.07.2005
label[value="Search:"] {display: none !important;}

/* Usuwa napis Szukaj w sidebarze bookmarków */ 02.07.2005
#bookmarksPanel > hbox > label[value="Search:"] {display: none !important;}
/* i historii */
#history-panel > hbox > label[value="Search:"] {display: none !important;}


/* Ukrywa trójkącik rozszerzania okna w prawym dolnym rogu */ 01.04.2005
.statusbar-resizerpanel {display: none !important;}


Import stylu z ustawieniami Właściwie powinno to być na początku lub na końcu wątku :)
Ponieważ wpisów w userChrome robi się z czasem całe stado, myślę, że warto zrobić kilka plików i je zaimportować w userChrome.css. Na podstawie wątku można wymyśleć:
@import url("file:///D:/contextmenu.css");

Jeżeli korzystasz z ChromEdit zalecane wstawianie wszelkich importów przed: @namespace url("blablabla");


Znalezione na forum:

/* Wielopoziomowe panele */
tabbrowser tabs > hbox {display: block;}
tabbrowser tab, tabbrowser .tab-icon, tabbrowser .tab-text {display: inline;}
tabbrowser tab {min-width: 80px;}

/* Wielopoziomowy pasek zakładek */ 27.05.2005
#bookmarks-ptf {display:block;}
#bookmarks-ptf toolbarseparator {display:inline;}

/* Zmiana wysokosci tabow 1 */
.tabbrowser-strip {max-height: 38px; padding: 0px !important;}
tab {height: 35px !important;}

/* Zmiana wysokosci tabow 2 */ 29.03.2005
.tabbrowser-tabs > tab {height: 35px !important;}
Ostatnio zmieniony 04 grudnia 2005, 19:40 przez piotrek84, łącznie zmieniany 18 razy
piotrek84
 
Posty: 1785
Z nami od: 11 września 2003, 18:48
Lokalizacja: ze świata marzeń

Postautor: Gość » 29 grudnia 2004, 13:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041109 Firefox/1.0 (MOOX M2)

Jak zrobic bez uzycia TBE aby taby miały np. 170 długości
Gość
 

Postautor: piotrek84 » 07 marca 2005, 01:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.6) Gecko/20050223 Firefox/1.0.1

Zaokrąglone paseki adresu i wyszukiwania, jak w Netscape 8 :D

Źródło: http://collingrady.com/2004/12/04/round ... n-firefox/
Potrzebne obrazki: 1, 2.


/* Rounded corners for address/search bar */
#urlbar-container,
#urlbar,
#searchbar,
.searchbar-textbox,
#googlebarCriteria {
background-color : transparent !important;
background-image : url(bar.png) !important;
background-repeat : no-repeat !important;
background-position : center left !important;
color : #000 !important;
}

#urlbar-container,
#searchbar,
#search-textbox {
height : 22px !important;
padding : 0 !important;
margin : 1px !important;
}

#urlbar,
.searchbar-textbox,
#googlebarCriteria {
background-position : right !important;
-moz-appearance : none !important;
border : 0px solid !important;
margin : 0px !important;
padding : 0px 0px 0px 5px !important;
height : 22px !important;
}

#page-proxy-deck{
margin : 3px 0 3px 6px !important;
}

#search-proxy-button{
margin-left : -4px !important;
margin-right : 2px !important;
}

.searchbar-dropmarker {
margin-left : -4px !important;
margin-right : 2px !important;
}

#urlbar > .autocomplete-history-dropmarker,
#urlbar:hover > .autocomplete-history-dropmarker,
#urlbar[focused="true"] > .autocomplete-history-dropmarker,
#urlbar > .autocomplete-history-dropmarker:hover,
#urlbar > .autocomplete-history-dropmarker:active,
#urlbar > .autocomplete-history-dropmarker:hover:active,
#urlbar > .autocomplete-history-dropmarker:focus,
#urlbar > .autocomplete-history-dropmarker[open="true"],
#googlebarCriteria .menulist-dropmarker,
#googlebarCriteria:hover > .menulist-dropmarker,
#googlebarCriteria .menulist-dropmarker:hover,
#googlebarCriteria .menulist-dropmarker:hover:active {
-moz-appearance : none !important;
margin : 0 !important;
padding : 2px !important;
border : 0px solid !important;
background-color : transparent !important;
background-image : none !important;
}

#urlbar .textbox-input-box,
#searchbar .textbox-input-box,
#googlebarCriteria .textbox-input-box {
background-color : transparent !important;
background-image : url(barmid.png) !important;
background-repeat : repeat-x !important;
height : 22px !important;
}

#urlbar .textbox-input-box {
margin : 0 !important;
padding : 1px 3px !important;
}

#searchbar .textbox-input-box {
margin-right : 10px !important;
margin-left : 10px !important;
}

#googlebarCriteria .textbox-input-box {
margin-left : 10px !important;
}

.autocomplete-textbox-container {
-moz-box-align : stretch !important;
}

#urlbar[level] > .autocomplete-textbox-container > .info-icon {
margin-right : 0 !important;
margin-top : 3px !important;
margin-bottom : 3px !important;
}
piotrek84
 
Posty: 1785
Z nami od: 11 września 2003, 18:48
Lokalizacja: ze świata marzeń

Postautor: Olhado/256 » 07 marca 2005, 14:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.6) Gecko/20050225 Firefox/1.0.1 (MOOX M2)

piotrek84 pisze:Potrzebne obrazki: 1, 2.

Error 403. Trzeba je pobrać bezpośrednio z tamtej strony.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator
 
Posty: 3878
Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Masza » 30 kwietnia 2005, 11:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (compatible; Konqueror/3.4; Linux) KHTML/3.4.0 (like Gecko)

Tak sie bawie tymi stringami co tutaj zamieszczacie :) i w sumie wsyztsko wychodzi oprocz zmiany wielkosci czcionki w pasku adresu strony..
Jak zmienic wielkosc czcionki w p[asku adresu (tam gdzie sie wpisuje adres) strony i w pasku google ???
Masza
 

Postautor: Gość » 30 kwietnia 2005, 12:30

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; Slackware; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3

oki juz sam doszedlem cop zle robilem :))

wpisywalem urlbar bez hasha :))

z hashe dziala znakomicie :))

#urlbar {ustawienia}

pozdrawiam :]
Gość
 

Postautor: 123 » 27 maja 2005, 21:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Firefox/1.0.4

Wklejam kod
/*Pokazuj zakladki trojwymiarowo */
@import url("chrome://browser/skin/browsertabs.css");

i nic sie nie zmienia!!!! co robić???
123
 

Postautor: riddle » 28 maja 2005, 01:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Firefox/1.0.4

Czy @import nie powinno być bezwzględnie pierwszą linijką?
riddle
 
Posty: 502
Z nami od: 24 maja 2004, 17:43
Lokalizacja: Łódź

Postautor: 123 » 28 maja 2005, 07:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Firefox/1.0.4

Nic nie działa, piewrsza druga linijka, moze zły jest kod???
123
 

Postautor: KomarQ » 28 maja 2005, 15:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8b2) Gecko/20050422 Firefox/1.0+

123 pisze:Wklejam kod
/*Pokazuj zakladki trojwymiarowo */
@import url("chrome://browser/skin/browsertabs.css");

i nic sie nie zmienia!!!! co robić???


A przy jakim temacie/skórce (czy jak to się po polsku nazywa) chcesz tego użyć?
KomarQ
 
Posty: 611
Z nami od: 30 czerwca 2004, 22:13
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: 123 » 28 maja 2005, 16:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Firefox/1.0.4

jezeli chodzi o skórke FF to posiadam PimpZillę o to Ci chodzi??
bo nie kumam o jaką Ci skórke chodzi, a moze chodzi Ci o zakładki ChromEdit to wklejam do userChrome.css tylko tam
123
 

Postautor: KomarQ » 28 maja 2005, 22:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8b2) Gecko/20050422 Firefox/1.0+

123 pisze:jezeli chodzi o skórke FF to posiadam PimpZillę o to Ci chodzi??


A ten wpis o trójwymiarowości gdzie znalazłeś?
KomarQ
 
Posty: 611
Z nami od: 30 czerwca 2004, 22:13
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: 123 » 28 maja 2005, 23:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Firefox/1.0.4

KomarQ pisze:
123 pisze:jezeli chodzi o skórke FF to posiadam PimpZillę o to Ci chodzi??


A ten wpis o trójwymiarowości gdzie znalazłeś?


Z tego tematu,drugi post autorstwa Alfy gdzie przytacza jako przykład swój use.Chrome.css
123
 

Postautor: Wojciech » 17 sierpnia 2005, 07:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.7.11) Gecko/20050728

Zmiana czcionki wszystkich elementów interfejsu (przykład):

* {
font-family: helvetica !important;
font-size: 12px !important;
}


Działa w Mozilli, Firefoksie, Thunderbirdzie i NVU.
Wojciech
Moderator
 
Posty: 1100
Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32
Lokalizacja: Przeworsk

Postautor: Wojciech » 24 sierpnia 2005, 09:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.7.11) Gecko/20050728

Zmiana kolejności przycisków (np. Anuluj, OK) w Firefoksie, dla ujednolicenia układu z innymi programami → patrz wątek Zamiana stronami przycisków.

.dialog-button-box {
-moz-box-direction: reverse;
-moz-box-pack: center;
}

.dialog-button-box spacer {
display: none ! important;
}
Wojciech
Moderator
 
Posty: 1100
Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32
Lokalizacja: Przeworsk

Postautor: piotrek84 » 31 sierpnia 2005, 21:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.10) Gecko/20050716 Firefox/1.0.6

riddle pisze:Czy @import nie powinno być bezwzględnie pierwszą linijką?
Zalecane :)

Thunderbird
/* Szerokość ramki:
ramka pionowa: */
#folderpane_splitter {min-width: 12px !important;}

/* ramka pozioma */
#threadpane-splitter {min-height: 20px !important;}
lub
splitter[orient=vertical] {min-height: 12px !important;}
piotrek84
 
Posty: 1785
Z nami od: 11 września 2003, 18:48
Lokalizacja: ze świata marzeń

Następna

Wróć do Serwis MozillaPL.org

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Exabot [Bot], Google [Bot], Yahoo [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: