MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Stronka o userchrome.css

Forum związane z serwisem Zespołu MozillaPL. Propozycje dotyczące organizacji prezentowanych danych, udostępnianych artykułów, podejmowanych tematów

Moderator: Pomocy?!

Postautor: Miromik » 18 stycznia 2007, 20:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1

nobange pisze: i zeby wszystko pokazywal przy pomocy czcionki Verdana?

ja mam windowsa i dodaję dla konkretnych stron np. taki wpis:
/* http://www.opensuse.org/ */
@-moz-document url-prefix(http://www.opensuse.org/) {
body {
font-family: Verdana!important;
}

}
Miromik
 
Posty: 306
Z nami od: 06 lutego 2004, 22:48
Lokalizacja: Gdynia

Postautor: mati111111111 » 20 maja 2007, 12:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.3) Gecko/20061201 Firefox/2.0.0.3 (Ubuntu-feisty)

Jak zedytowac ten plik (co dopisac/zmienic) by kolor czcionki menu był biały a nie czarny?
http://img102.imageshack.us/img102/897/111fn5.jpg
mati111111111
 

Postautor: ComboKiller » 20 maja 2007, 15:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.3) Gecko/20061201 Firefox/2.0.0.3 (Ubuntu-feisty)

Witam! Potrzebuję edytować domyślny styl w firefox tak aby kolory menu, toolbar itp. były innego koloru niż domyślne. Co trzeba wpisać do userChrome aby taki efekt uzyskać?
ComboKiller
 

Postautor: manieKMP » 21 maja 2007, 08:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.3) Gecko/20070309 Firefox/2.0.0.3

W userChrome.css wpisać/wkleić:

Zmiana koloru nazw wszystkich menu (Plik, Widok, Historia itd.) pisze:.menubar-text {color: rgb(255,234,213) !important;}

Zmiana koloru nazw wszystkich elementów znajdujących się we wszystkich menu (to co pokazuje się po rozwinięciu menu np. "Plik") pisze:.menu-text, .menu-accel, .menu-iconic-text, .menu-iconic-accel {color: rgb(255,234,213) !important;}


Jeśli chcecie mieć w tym samym kolorze wszystko co podane powyżej to:
Zmiana koloru całości menu pisze:.menubar-text, .menu-text, .menu-accel, .menu-iconic-text, .menu-iconic-accel {color: rgb(255,234,213) !important;}


Kolor jaki jest tu podany, czyli rgb(255,234,213) (jakiś kremowy, leciałem z pamięci przy szukaniu odpowiedzi na pytania) można sobie zmienić, a najłatwiej za pomocą paint'a przez menu Kolorory>Edytuj kolory>Definiuj kolory niestandardowe ustawiamy jaki chcemy i przepisujemy wartości jakie się wyświetlą w polach Czerwony=red, Zielony=green, Niebieski=blue w kolejności rgb(czerwony,zielony,niebieski)

PS. ComboKiller, mógłbyś sprecyzować, np. za pomocą obrazka tak jak mati1111... lub przynajmniej wypisać czego kolory dokładnie Tobie chodzi, byłoby miło wiedzieć czego ma się szukać ;).

Pozdrawiam.
manieKMP
 
Posty: 454
Z nami od: 23 września 2006, 18:28
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postautor: Grzegorz » 12 grudnia 2007, 12:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.10) Gecko/20071115 Firefox/2.0.0.10

Polecam odwiedzić Firefox - wskazówki i triki

Zawartość:

GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator
 
Posty: 7494
Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

wysokość nagłówka panelu wiadomości TB3b2 (3b3pre)

Postautor: stentsk » 17 maja 2009, 17:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.10) Gecko/2009042316 Firefox/3.0.10 (.NET CLR 3.5.30729)

Witam.

Przeczytałem sporo wątków, ale nie znalazłem sposobu na zmniejszenie wysokości nagłówka (paska) panelu wiadomości. W TB3b2 jest on dość wysoki i jest sporo wolnego miejsca. Nie można go również wyłączyć w widoku.

Macie jakiś sposób?

EDIT: Znalazłem komendę: #attachmentView {display: none !important}
Dodanie jej do userchrome usuwa z widoku załączniki i nagłówek panelu wiadomości. Nagłówek znika dopiero po kliknięciu na szczegóły, co oznaczałoby, że komenda nie pasuje do 3b3pre.
stentsk
 
Posty: 5
Z nami od: 19 marca 2009, 20:58

Postautor: zitto » 04 lipca 2009, 23:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1) Gecko/20090624 Firefox/3.5

zitto
 
Posty: 778
Z nami od: 13 listopada 2008, 13:24

Postautor: Gość » 08 lipca 2009, 19:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.9.1) Gecko/20090701 Ubuntu/9.04 (jaunty) Shiretoko/3.5

Witam jestem nowy i kompletnie zielony w tych sprawach a nie chciałbym niczego zchrzanić. Dlatego mam pytanko czy mógłby ktoś wkleić zawartość tego pliku konfiguracyjnego zmienioną tak żeby w polach do wpisywania tekstu na stronach było czarne tło i białe litery ? (ponieważ na niektórych stronach, choć nie na wszystkich mam taki problem że wyświetlają mi się białe litery na białym tle.
Gość
 

Postautor: Grzegorz » 08 lipca 2009, 20:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1) Gecko/20090624 Firefox/3.5

Anonymous pisze:czy mógłby ktoś wkleić zawartość tego pliku konfiguracyjnego zmienioną tak żeby w polach do wpisywania tekstu na stronach było czarne tło i białe litery

http://userstyles.org/styles/591
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator
 
Posty: 7494
Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: womoz » 11 września 2009, 18:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9.1.3) Gecko/20090824 Firefox/3.5.3 GTB5

Przeczytałem cały wątek, ale nadal nie jestem w stu procentach pewien co wstawić w userChrome.css, aby wyświetlając pasek boczny Historia, mieć w nim czarne tło oraz białe litery linków stron. Proszę o pomoc kto dłużej siedzi w tym temacie niż ja i napisze co dokładnie mam wstawić do pustego w ogóle pliku userChrome.css. Dodam, że nie miałem katalogu użytkownik, chrome i pliku userChrome.css, więc je stworzyłem w ten sposób ~/.mozilla/firefox/użytkownik/chrome/userChrome.css mam nadzieje, że dobrze.
womoz
 
Posty: 2
Z nami od: 11 września 2009, 16:10

Postautor: zitto » 11 września 2009, 23:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.3) Gecko/20090824 Firefox/3.5.3

Poczytaj o profilu. W nim jest katalog chrome. Pliku userchrome.css rzeczywiście może nie być. Jest albo pusty przykładowy, albo nawet nie ma go i w takiej sytuacji tworzy się go choćby przy pomocy Notatnika (w przypadku Windows) lub innego edytora wbudowanego/zainstalowanego w systemie.
Przeczytałeś wątek a "kopalni pomysłów" nie sprawdziłeś?
http://userstyles.org/styles/13845
http://userstyles.org/styles/13127
http://userstyles.org/styles/20229
Sprawdziłem pierwszy kod. Działa dla sidebaru zakładek i historii.
Usunięcie wpisów dotyczących zakładek (bookmarks) pozostawia białe tło i czarne litery dla zakładek.
Wygląda mi na to, że nagłówek sidebaru jest wartością globalną i można go pozostawić albo zawsze czarny, albo biały (szary) bez rozgraniczania na Historię/Zakładki.
Upewnij się czy mam rację - pokombinuj kasując różne sekcje wpisu lub zmieniając nazwy kolorów.
zitto
 
Posty: 778
Z nami od: 13 listopada 2008, 13:24

Postautor: womoz » 12 września 2009, 10:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9.1.3) Gecko/20090824 Firefox/3.5.3 GTB5

Ok, dzięki wielkie za pomoc.
womoz
 
Posty: 2
Z nami od: 11 września 2009, 16:10

Re: Stronka o userchrome.css

Postautor: vader7 » 03 listopada 2009, 15:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2b1) Gecko/20091029 Firefox/3.6b1

Jak zmienić kolor paska postępu ładowania się strony?
vader7
 

Odp: Stronka o userchrome.css

Postautor: pin54 » 24 marca 2010, 12:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.2) Gecko/20100316 Firefox/3.6.2 (.NET CLR 3.5.30729)

Pytanie albo banalnie łatwe albo niewykonalne.

Wiem jak zmienić kolor katalogu w którym są nieprzeczytane wiadomości, ale jak zmienić kolor katalogu w którym są wiadomości oflagowane konkretnymi flagami ?

Pozdrawiam.
pin54
 
Posty: 54
Z nami od: 09 listopada 2007, 10:08

Odp: Stronka o userchrome.css

Postautor: evva » 19 czerwca 2010, 16:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.3) Gecko/20100401 Firefox/3.6.3 ( .NET CLR 3.5.30729)

Pomóżcie dobrzy ludzie...
Zafundowałam sobie monitor 1920x1080 i wszystkie ustawienia zmodyfikowałam wg własnych upodobań ale jednej rzeczy w Firefoxie nie umiem przeskoczyć.
Pasek zakładek, na którym mam same favicony jest malusieńki. Jak zwiększyć ikony na pasku zakładek ?
evva
 

Odp: Stronka o userchrome.css

Postautor: Grzegorz » 19 czerwca 2010, 18:41

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.3a6pre) Gecko/20100618 Minefield/3.7a6pre

evva pisze:Jak zwiększyć ikony na pasku zakładek ?

Kod: Zaznacz cały
/* Duże favikony na pasku zakładek */

toolbarbutton.bookmark-item .toolbarbutton-icon {
        display: block !important;
        width: 32px !important;
        height: 32px !important;
}

/* Duże favikony w zakładkach w panelu bocznym*/

 #bookmarks-view treechildren::-moz-tree-image {
height: 24px !important;
width: 24px !important;
}

Daj znać czy działa tak jak oczekujesz.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator
 
Posty: 7494
Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Odp: Stronka o userchrome.css

Postautor: evva » 20 czerwca 2010, 07:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.3) Gecko/20100401 Firefox/3.6.3 ( .NET CLR 3.5.30729)

Niestety nie zadziałało albo coś źle zrobiłam.
Oryginalny userChrome.css wygląda tak :

Kod: Zaznacz cały
/* Begin - Smart Bookmarks Bar CSS Imports */
@import url("chrome://smartbookmarksbar/skin/global/base.css");
@import url("chrome://smartbookmarksbar/skin/global/mouseover-off.css");
@import url("chrome://smartbookmarksbar/skin/global/hideFoldersNames-off.css");
@import url("chrome://smartbookmarksbar/skin/global/hideNoFaviconNames-on.css");
@import url("chrome://smartbookmarksbar/skin/global/spacing-3.css");
@import url("chrome://smartbookmarksbar/skin/global/autohideBar-off.css");
@import url("chrome://smartbookmarksbar/skin/themes/kempelton_large.css");
@import url("chrome://smartbookmarksbar/skin/themes/kempelton_large_mouseover-off.css");
@import url("chrome://smartbookmarksbar/skin/themes/kempelton_large_mouseover-off_hideNoFaviconNames-on.css");
/* End - Smart Bookmarks Bar CSS Imports */

@namespace url("http://www.mozilla.org/keymaster/gatekeeper/there.is.only.xul");


dopisałam kod z ramki - nie pomogło...
odinstalowałam wszystkie skórki poza domyślną - nie pomogło...
w kodzie podanym przez Pana zmieniłam wartości - na większe - pomogło na pasek boczny ale dla odmiany zrobiły się za duże. Ale zmieniłam sobie na 16 i wystarczy...
A tak swoją drogą te favikony na pasku zakładek tak na oko też mają rozmiar 16
A tak 24 już by mnie ucieszyło
Ostatnio zmieniony 20 czerwca 2010, 08:35 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 2 razy
Powód: Usunięto pogrubienie tekstu.
evva
 

Odp: Stronka o userchrome.css

Postautor: Grzegorz » 20 czerwca 2010, 08:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.4) Gecko/20100611 Firefox/3.6.4

Ta linijka powinna być na początku, a nie końcu pliku:
Kod: Zaznacz cały
@namespace url("http://www.mozilla.org/keymaster/gatekeeper/there.is.only.xul");


Przetestowałem i poprawiłem kod, teraz działa bez problemowo. Spróbuj jeszcze raz.

Obrazek

Obrazek

Ikonki mogą wyglądać lepiej jeśli podmienisz obrazki za pomocą rozszerzenia Favicon Picker.

Dla leniwych gotowiec do zaimportowania w Sylish: Bookmarks favicons bigger larger size.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator
 
Posty: 7494
Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Odp: Stronka o userchrome.css

Postautor: evva » 20 czerwca 2010, 10:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.3) Gecko/20100401 Firefox/3.6.3 ( .NET CLR 3.5.30729)

Działa, działa ale bez rozszerzenia Smart Bookmarks Bar. To oczywiście da się obejść usuwając nazwy zakładek ale jakość favicon pozostawia wiele do życzenia. Chyba pozostanę przy tych zminiaturyzowanych, mimo wszystko dziękuję bardzo za pomoc w imieniu wszystkich posiadaczy panoram ;)
evva
 

Odp: Stronka o userchrome.css

Postautor: Grzegorz » 20 czerwca 2010, 13:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.4) Gecko/20100611 Firefox/3.6.4

Przecież na zrzucie ekranu widać że działa też z włączonym SmatBookmarksBar. Słabo się starasz stosować do porad ;)
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator
 
Posty: 7494
Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

PoprzedniaNastępna

Wróć do Serwis MozillaPL.org

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], dexter, Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: