MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Otwieranie w nowej karcie w v.57 bez dodatków?

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Otwieranie w nowej karcie w v.57 bez dodatków?

Postautor: beata072 » 13 lutego 2018, 14:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.0 Cyberfox/52.5.2

Zainstalowałam sobie Comodo IceDragon, który bazuje na FF 57, bo chciałam mieć jedną bezpieczną przeglądarkę bez dodatków do wykonywania różnych płatności, przelewów itp., a przy okazji chciałam jednak potestować to nowe FF. Czy bez żadnych dodatków można ustawić, aby wyniki wyszukiwania w pasku adresu oraz zakładki i wszelkie odnośniki były otwierane w nowej karcie?
Dodam, że browser.search.openintab mam ustawione na true
I tak już całkiem na marginesie, jakby ktoś się orientował, czy da się zmienić język interfejsu na PL w tym IceDragon, bo niby ustawiłam tam polski i zainstalowałam polski słownik oraz pakiet językowy, a nadal mam po angielsku :(
beata072
 
Posty: 1044
Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Odp: Otwieranie w nowej karcie w v.57 bez dodatków?

Postautor: krystian3w » 14 lutego 2018, 18:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; rv:58.0) Gecko/20100101 Firefox/58.0

Czy bez żadnych dodatków można ustawić, aby wyniki wyszukiwania w pasku adresu oraz zakładki i wszelkie odnośniki były otwierane w nowej karcie?


___________________________________________________________________________________________________________________

I tak już całkiem na marginesie, jakby ktoś się orientował, czy da się zmienić język interfejsu na PL w tym IceDragon, bo niby ustawiłam tam polski i zainstalowałam polski słownik oraz pakiet językowy, a nadal mam po angielsku


  • Ja nie znalazłem spolszczenia działającego z IceDragon - to dla normalnego Firefox 57 psuje ustawienia i je blokuje, jak masz je od Comodo dla wersji 57 to OK i wtedy można zmieniać wartość wpisu general.useragent.locale na pl i restart mroźnego smoka.
    Kiedyś była osobna strona ale przestało ją aktualizować Comodo i chyba już zamknęło.

  • Słownik polski - można podmienić pliki z katalogu C:\Program Files\Comodo\IceDragon\dictionaries i tam wgrać polskie pl.aff i pl.dic - pewnie da się je wyciągnąć z pliku XPI lub np. twojego Cyberfox skopiować. Po usunięciu angielskich powinno je aktywować wszędzie.

    • Co do pakietu w pliku xpi z słownikiem, to można go w polu tekstowy aktywować - "Languages :arrow: Polish" i powinno już "nie podkreślać" polskich słówek.
      Na stronach en może słownik angielski się aktywować i polski nie będzie sprawdzany aż go nie zaznaczysz. I wygląda że trzeba tak z każdą witryną.
Ostatnio zmieniony 15 lutego 2018, 14:32 przez krystian3w, łącznie zmieniany 5 razy
Firefox 60 / Opera 53 + uBlock Origin 1.16.4 + Nano Defender 14.18
krystian3w
 
Posty: 217
Z nami od: 01 grudnia 2017, 15:27

Odp: Otwieranie w nowej karcie w v.57 bez dodatków?

Postautor: beata072 » 14 lutego 2018, 18:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:57.0) Gecko/20100101 Firefox/57.0 IceDragon/57.0.4

Tzn. słownik PL działa, tylko interfejs jest nadal po angielsku. Pakiet językowy zainstalowałam ze str. dodatków do FF, czyli może mi się zepsuć, jak zmienię ten wpis?
@Edycja:
Zmieniłam ten general.useragent.locale na pl i jednak działa, dziękuję :)
@Edycja2:
Chociaż nie do końca. Po wejściu w Opcje wyświetla się błąd :(
Kod: Zaznacz cały
Błąd przetwarzania XML: niezdefiniowana jednostka
Obszar: about:preferences
Numer wiersza: 484, kolumna 44:        <label id="portableLabel" flex="1">&label.comodo.defaultBrowserPortableVersion;</label>

Cała reszta menu jest po polsku i działa prawidłowo, zakładka z dodatkami również. Tylko w opcjach problem
Ostatnio zmieniony 14 lutego 2018, 18:51 przez beata072, łącznie zmieniany 1 raz
beata072
 
Posty: 1044
Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Odp: Otwieranie w nowej karcie w v.57 bez dodatków?

Postautor: krystian3w » 14 lutego 2018, 18:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; rv:58.0) Gecko/20100101 Firefox/58.0

Czy bez żadnych dodatków można ustawić, aby wyniki wyszukiwania w pasku adresu oraz zakładki i wszelkie odnośniki były otwierane w nowej karcie?


___________________________________________________________________________________________________________________

I tak już całkiem na marginesie, jakby ktoś się orientował, czy da się zmienić język interfejsu na PL w tym IceDragon, bo niby ustawiłam tam polski i zainstalowałam polski słownik oraz pakiet językowy, a nadal mam po angielsku


  • Ja nie znalazłem spolszczenia działającego z IceDragon - to dla normalnego Firefox 57 psuje ustawienia i je blokuje, jak masz je od Comodo dla wersji 57 to OK i wtedy można zmieniać wartość wpisu general.useragent.locale na pl i restart mroźnego smoka.
    Kiedyś była osobna strona ale przestało ją aktualizować Comodo i chyba już zamknęło.

  • Słownik polski - można podmienić pliki z katalogu C:\Program Files\Comodo\IceDragon\dictionaries i tam wgrać polskie pl.aff i pl.dic - pewnie da się je wyciągnąć z pliku XPI lub np. twojego Cyberfox skopiować. Po usunięciu angielskich powinno je aktywować wszędzie.

    • Co do pakietu w pliku xpi z słownikiem, to można go w polu tekstowy aktywować - "Languages :arrow: Polish" i powinno już "nie podkreślać" polskich słówek.
      Na stronach en może słownik angielski się aktywować i polski nie będzie sprawdzany aż go nie zaznaczysz. I wygląda że trzeba tak z każdą witryną.
Ostatnio zmieniony 15 lutego 2018, 14:36 przez krystian3w, łącznie zmieniany 9 razy
Firefox 60 / Opera 53 + uBlock Origin 1.16.4 + Nano Defender 14.18
krystian3w
 
Posty: 217
Z nami od: 01 grudnia 2017, 15:27

Odp: Otwieranie w nowej karcie w v.57 bez dodatków?

Postautor: beata072 » 14 lutego 2018, 18:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:57.0) Gecko/20100101 Firefox/57.0 IceDragon/57.0.4

Menu pod PPM mam po polsku, dostosuj też. Okienko z info o programie faktycznie też zepsute tak jak opcje. No trudno, to wrócę do angielskiego
beata072
 
Posty: 1044
Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Odp: Otwieranie w nowej karcie w v.57 bez dodatków?

Postautor: krystian3w » 14 lutego 2018, 18:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; rv:58.0) Gecko/20100101 Firefox/58.0

Może na forum comodo są fanowskie spolszczenia lub zaktualizowane linki pobierania spolszczenia kompatybilnego z 57.

Chyba narazie nie ma: https://forums.comodo.com/bug-reports-cid/icedragon-57-error-messages-t121500.0.html
Firefox 60 / Opera 53 + uBlock Origin 1.16.4 + Nano Defender 14.18
krystian3w
 
Posty: 217
Z nami od: 01 grudnia 2017, 15:27

Odp: Otwieranie w nowej karcie w v.57 bez dodatków?

Postautor: 7747 » 15 lutego 2018, 18:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:58.0) Gecko/20100101 Firefox/58.0

Da się na razie bez dodatków ustawić otwieranie w nowych kartach z zakładek i paska wyszukiwania. Wpisać w pole wyszukiwania w about:config "intab". I zmienić wpisy:

browser.search.openintab
browser.tabs.loadBookmarksInTabs

na true.
7747
 
Posty: 17
Z nami od: 21 grudnia 2016, 18:56

Odp: Otwieranie w nowej karcie w v.57 bez dodatków?

Postautor: beata072 » 15 lutego 2018, 18:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.0 Cyberfox/52.5.2

@7747 - dziękuję :D Działa to z zakładkami, a paska wyszukiwania nie używam, ale okazało się, że z paska nawigacji wyniki szukania otwierają się w nowej karcie jeśli klika się w ikonę wyszukiwarki, zamiast wpisywać słowo kluczowe i klikać Enter, więc to nawet lepiej :)
beata072
 
Posty: 1044
Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18


Wróć do Przeglądarka Firefox

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], dexter, Google [Bot], Halineczka

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: