Kłopot z otwieraniem kart w poszczegółnych profilach
Moderator: Pomocy?!
Kłopot z otwieraniem kart w poszczegółnych profilach
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2) Gecko/20100115 Firefox/3.6
- rzepik74
Odp: Kłopot z otwieraniem kart w poszczegółnych profilach
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.9.2) Gecko/20100207 Namoroka/3.6
- Tomek
- Moderator
- Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2) Gecko/20100115 Firefox/3.6
1. Z Menu Start wybierz Panel Sterowania.
2. Kliknij dwukrotnie na System i przejdź do zakładki Zaawansowane.
3. Kliknij na Zmienne Środowiskowe.
4. W sekcji Zmienne użytkownika wybierz Nowa.
5. Jako nazwę wprowadź MOZ_NO_REMOTE, a jako wartość 1. Potwierdź klikając OK.
- rzepik74
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.9.2) Gecko/20100207 Namoroka/3.6
Czy musisz korzystać z kilku na raz profili? Jeśli nie, lepiej zrobić sobie skróty do fx na zasadzie:
firefox -p "profil1"
firefox -p "profil2"
gdzie profil1, profil2 to nazwy profili z menedżera profili. Wtedy jakikolwiek program skorzysta z akurat odpalonego profilu (pod warunkiem że Fx jest domyśłną przeglądarką)
Jeśli zaś chcesz odpalić 2 profile jednocześnie dodaj do skrótu parametr -no-remote (firefox -p "profil1" -no-remote)
Zastosowanie zmiennej globalnej MOZ_NO_REMOTE powoduje że każdy proces fx będzie odpalany jako odrębny (duże uproszczenie).
ps. no i cofnij to co do tej pory zrobiłeś...
- Tomek
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2) Gecko/20100115 Firefox/3.6 (.NET CLR 3.5.30729)
Profile odpalam poprzez skrót z dopiskiem -no-remote. Niestety wszystkie skróty z pulpitu, odsyłacze w komunikatorach itp. zawsze otwierają się w domyślnym profilu, a nie na tym, na którym akurat pracuje. Trochę to irytujące, uruchamia się dodatkowy proces i łyka sporo RAM-u. Pracuję na leciwym kompie, dlatego poszukuję rozwiązania.
Na chwilę obecną po prostu skróty przenoszę w okno robocze przeglądarki i jakoś daje radę, ale problemu nie rozwiązuje.
- spokorikiroko
tomasiek pisze:Tak myślałem. Przez to za każdym razem otwierając Fx będzie otwierał go jako odrębny proces, wywołując menedżer profili.
Czy musisz korzystać z kilku na raz profili? Jeśli nie, lepiej zrobić sobie skróty do fx na zasadzie:
firefox -p "profil1"
firefox -p "profil2"
gdzie profil1, profil2 to nazwy profili z menedżera profili. Wtedy jakikolwiek program skorzysta z akurat odpalonego profilu (pod warunkiem że Fx jest domyśłną przeglądarką)
Jeśli zaś chcesz odpalić 2 profile jednocześnie dodaj do skrótu parametr -no-remote (firefox -p "profil1" -no-remote)
Zastosowanie zmiennej globalnej MOZ_NO_REMOTE powoduje że każdy proces fx będzie odpalany jako odrębny (duże uproszczenie).
ps. no i cofnij to co do tej pory zrobiłeś...
Dzięki,nie muszę korzystać z kilku profili jednocześnie aczkolwiek to wygodne przy kilku użytkownikach kompa.Prosiłbym o pomoc jak zrobić skróty o których mowa powyżej(chodzi o ikonki na pulpicie?) i jak z nich korzystać tylko tak krok po kroku bo jestem laikiem jeśli chodzi o komputery.Mam rozumieć że cofniecie tego co zrobiłem ma polegać na usunięciu zmiennej "MOZ...."Może to śmieszne ale ja naprawdę niewiele kojarzę jeśli chodzi o te rzeczy-stąd między innymi mój post
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2) Gecko/20100115 Firefox/3.6 (.NET CLR 3.5.30729)
start firefox.exe -p nazwa_profilu -no-remote
i zapisujesz pod dowolną nazwą z rozszerzeniem .bat, np nazwa_profilu.bat.
Jak pisałem wyżej, otwieranie linków i tak będzie ustawione pod domyślny profil.
- spokorikiroko
nie muszę korzystać z kilku profili jednocześnie aczkolwiek to wygodne przy kilku użytkownikach kompa
Do czasu aż nie siedzą przy komputerze jednocześnie w trójkę i jednocześnie nie korzystają z FX, jest to kompletnie bezużyteczne... raczej niemożliwe jest opanowanie klawiatury i myszki przez 3 osoby jednocześnie.
Mam rozumieć że cofniecie tego co zrobiłem ma polegać na usunięciu zmiennej "MOZ...."
yhm - dokładnie.
spokorikiroko pisze:Na pulpicie klikasz prawym myszy, nowy, dokument tekstowy. Wklejasz coś w stylu:
start firefox.exe -p nazwa_profilu -no-remote
i zapisujesz pod dowolną nazwą z rozszerzeniem .bat, np nazwa_profilu.bat.
Troszkę dziwna ta metoda, zwłaszcza że windows obsługuje skróty.
Prawy klawisz myszy na pulpicie, wybierz "Nowy" -> Skrót, wpisz:
- Kod: Zaznacz cały
"C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe" -p "profil1" -no-remote
Oczywiście dostosowując zarówno ścieżkę jak i nazwę profilu do swojej sytuacji.
Co do otwierania z linków konkretnego profilu Fx. Faktycznie - otwierany jest nie aktywny profil, ale profil który został ostatnio wybrany w menedżerze profili. W sumie ma to sens... Bo jeśli masz otwarte jednocześnie kilka profili, to skąd aplikacja ma wiedzieć w którym otworzyć?.
Poszukam jeszcze na mozillazine...
- Tomek
- Moderator
Co do kilku profilów, w moim wypadku często pracuję na dwóch jednocześnie. Pierwszy służy do deweloperki, obładowany rozszerzeniami i dosyć powolny. Drugi, "goły" wykorzystuję do testowania tego co wyklikałem. Przeważnie oba pracują jednocześnie, ale często zdarza się zamknąć ten roboczy i w działaniu pozostaje ten odchudzony. Mam duży zbiór skrótów do stron, z różnych dziedzin pogrupowanych po katalogach, często otwieram co potrzeba po prostu za pomocą kliknięcia. No i otwiera się niepotrzebnie domyślny profil, zabierając trochę Ramu, którego mi notorycznie brakuje. Podobnie wygląda sytuacja po kliknięciu w odsyłacze z innych programów, opisy gg, tlen itd. Ratuje się poprzez ręczne kopiowanie adresu lub przenoszenie skrótu w aktualne okno przeglądarki, niestety często zapominam o tym mankamencie.
Tomasiek, jeśl uda Ci się coś ustalić daj znać, z pewnością rozwiązanie przyda się nie tylko mnie.
- spokorikiroko