Znikające ikony z górnego paska
Moderator: Pomocy?!
Znikające ikony z górnego paska
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.13) Gecko/20101203 Firefox/3.6.13
Dziwnie ostatnio zachowuje się u mnie ff. Wszystkie ikony (łącznie z minimalizuj, menu itp.) znikają.... a po jakimś czasie wyrzuca mi błąd i muszę zamknąć przeglądarkę. Już kiedyś takie anomalie mnie spotkały ale myślałem, że jak wszystko od początku poinstaluje to to minie... a nie minęło. Może to jakiś wirus?
Edit: powiększyłem plik stronicowania z 700 MB do 1300 MB (bo system informował mnie o 'za małej ilości pamięci" i problem jak na razie sam się rozwiązał. Być może właśnie tak reaguje ff jak ma za mało pamięci...
a mam jej fizycznie 512 MB a wirtualnej 1300 MB
- alosza1
- Z nami od: 07 czerwca 2009, 11:35
Odp: Znikające ikony z górnego paska
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2.13) Gecko/20101203 Firefox/3.6.13
Jeszcze w razie czego, żeby odciążyć trochę pamięć przy otwartych wielu kartach, możesz się zainteresować którymś z dodatków: SaveMemory, RAMBack, Memory FoxAFOM, TooManyTabs itp.
- Mirek
- Moderator
- Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.13) Gecko/20101203 Firefox/3.6.13
Polecam rozszerzenie BarTab, które przyśpiesza uruchamianie Firefoksa z przywracaniem dużych sesji i zmniejsza zużycie RAM-u dzieląc karty na używane i nieużywane, i zwalniając pamięć zajmowaną przez zawartość tych ostatnich.
Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
- Grzegorz
- Moderator
- Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.13) Gecko/20101203 Firefox/3.6.13
Grzegorz - dziękuje za jak zwykle rzetelną radę. Kart mam otwartych przeważnie około 7-15, ale jak zaszaleje to i 30 - ale tu już mocno czuje spowolnienie i rzadko kiedy do tego dopuszczam. Przy czym akurat ten powyższy problem nie był związany z kartami bo jak zamknąłem wszystkie karty i przeglądarkę, ponowie uruchomiłem, otworzyłem dwie karty i znów mi przyciski znikały.... dopiero powiększenie pamięci wirtualnej dało rezultat.
Jednak jak widzę, że gość miał 4GB ramu i nadal dla ff to było za mało, no to już jakaś patologia... prawdopodobnie jakieś jego rozszerzenie po prostu źle działało.
BarTab - wypróbuje, dzięki! Skoro Grzegorz poleca to musi być dobre.
-----
Na boczku:
W ogóle bardzo się ciesze, że jest ktoś z Polski z tak dużą wiedzą na temat ff i jego dodatków i jednocześnie chcący dzielić się tą wiedzą BEZINTERESOWNIE w sposób komunikatywny z innymi na swym blogu (techblog). [jak tylko będę mógł wspomogę finansowo autora]
Tacy ludzie z pasją jak - dodam jeszcze - np. W. Cejrowski, B. Wołoszański, David Attenborough, S. Hołownia, św. p. Z. Kamiński i A. Kurka (prowadzący kiedyś program "Sonda") powodują, że świat jest choć odrobinę milszy i sensowniejszy.
Pozdrawiam!
- alosza1
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.13) Gecko/20101203 Firefox/3.6.13
W tej chwili mam otwartych 244 karty (w tym 21 z elementami wideo, głównie Flash), z czego załadowanych jest o 37 (w tym 3 z elementami wideo), Firefox zajmuje 300 MB pamięci (plus 120 MB pamięci wirtualnej), a plugin-container 26,5 MB. Zatem wychodzi trochę ponad 1,2 MB na kartę. To chyba nie tak źle, dodam, że gdy wczytam tę samą sesję w Chrome, pożera prawie 2x więcej RAM-u (ale to sprawka osobnych procesów dla każdej karty).
Gdyby nie BarTab Firefox uruchamiałby mi się jakieś 10 min
Wracając do Twoich parametrów, 512 MB to minimum, ile zostaje wolne po uruchomieniu systemu, usług i innych programów? A pamięć wirtualną masz ustawioną na sztywno czy dynamicznie przydzielaną przez system? Wiem, że pierwsze ustawienia pozwala uniknąć zbędnej fragmentaryzacji systemu plików, ale drugie pozwala na automatyczne reagowanie systemu na bieżące zapotrzebowania aplikacji.
-------
Chyba przesadzasz ze stawianiem w jednym szeregu z Cejrowskim, Wołoszańskim, Attenboroughiem,Hołownią i innymi
Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
- Grzegorz
- Moderator
Wielkość pamięć wirtualną mam na sztywno ustawioną, aby ustrzec się fragmentaryzacji, ale jak przejdę na dysk SSD to wezmę dynamiczne ustawienie (o ile wtedy będę w ogóle potrzebował pamięci wirtualnej, bo przy zmianie sprzętu dokupię też i RAM'u tak 4 GB).
Edit 1: u mnie przeglądarka (ze 33 dodatkami) średnio zajmuje 200 MB ramu, a jak się 'rozhula' to 370 MB. Nie wiem czy to dużo czy mało, czy standardowo ale tak już jest od dawna...
Edit 2: rozszerzenie BarTab spodobało mi się:) i zadomowi na dłużej.
- alosza1
To pozwala mi pracować na wielu witrynach bez konieczności ich otwierania itp. po prostu natychmiast gdy tego potrzebuję. Mógłbym skorzystać z zakładek i w razie potrzeby przywracać (w zasadzie otwierać) witryny, gdy zachodzi taka potrzeba. Ale przyzwyczaiłem się do obecnego stanu
- Grzegorz
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:2.0) Gecko/20100101 Firefox/4.0
Przeczytałem wątek i pobrałem BarTab 2.0, ustawienia mam domyślne (przechodząc na niezaładowaną kartę: ładuj zawartość natychmiast). Niestety po przejściu na którąś z kart podświetlonych na niebiesko nic się nie dzieje, dopiero po odświeżeniu karty zaczyna się ładować.
Czy u Was jest tak samo?
- stentsk
- Z nami od: 19 marca 2009, 20:58