MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

delta search opanowała mojego firefoxa

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

delta search opanowała mojego firefoxa

Postautor: kawik » 01 lutego 2013, 12:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:18.0) Gecko/20100101 Firefox/18.0

Pomocy please,

kiedy otwieram firefoxa zamiast dotychczasowej strony z wyszukiwarką otwiera mi się jakieś delta search. W opcjach zmieniłam adres strony startowej ale mimo to ciągle mi się otwiera delta search. Zeskanowałam cały komputer antywirusem (nic nie wykrył). Wszystko chodzi dobrze, tylko
to delta search...
Co to jest w ogóle? mam nadzieję, że nie jakieś złośliwe oprogramowanie. Jak się tego pozbyć z wyjątkiem resetowania firefoxa?
kawik

Odp: delta search opanowała mojego firefoxa

Postautor: Gość » 01 lutego 2013, 14:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux i686; rv:18.0) Gecko/20100101 Firefox/18.0

Co instalowałeś, że pozwoliłeś na instalację tego dodatku?
Gość

Postautor: kawik » 01 lutego 2013, 14:31

próbowałam pobrać jakiś plik z wyników wyszukiwania, ale po chwili się zorientowałam, że coś się próbuje zainstalować, więc anulowałam pobieranie, zamknęłam tę kartę.

Tyle się dowiedziałam, że to jest babylon... dziad jakiś.
No więc po kolei.
1. w dodaj/usuń programy nie mam babylona
2. w dodatkach ani wtyczkach też nie
3. na dysku c nie umiem sprawdzić
4. przez about:config próbowałam klikając na delta search prawym i zresetuj - nie zresetowało, w ogóle nic się nie stało
5. ponowne wyszukiwanie w about:config już nie wyświetliło tego, więc jakby usunięte, ale kiedy otwieram nową kartę, to w małej przeglądarce ciągle jest ta delta...
kawik

Postautor: kawik » 01 lutego 2013, 15:37

no dobra, pozbyłam się tego babylona... zajęło mi to w sumie ponad 6 godzin.
kawik

Postautor: Gość » 01 lutego 2013, 16:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux i686; rv:18.0) Gecko/20100101 Firefox/18.0

Dobrze jest włączyć możliwość instalowania czegokolwiek, jako administrator, to wtedy byle co i samo nie zainstaluje się.
Gość

Postautor: Gość » 01 lutego 2013, 16:35

Dzięki...
no właśnie sama byłam zdziwiona, że ff nie zapytał mnie o nic, ani nie ostrzegł przed tamtą stroną. Teraz będę dmuchać na zimne :P
Głównie jednak pomogli mi informatycy z pracy -- super chłopaki :)
Gość

Postautor: gródgryfa » 01 lutego 2013, 19:35

kawik pisze:no dobra, pozbyłam się tego babylona... zajęło mi to w sumie ponad 6 godzin.

można wiedzieć jak? :)
gródgryfa

Postautor: kawik » 02 lutego 2013, 09:19

Zrobiłam wszystko to, co wymieniłam w pierwszych postach, a kolega informatyk usunął jeszcze coś pod nazwą Browser Protect (w dodaj/usuń programy), sprawdził dysk C i lokalne (?) foldery i tam też jakieś elementy tego babylona były (m.in. w folderze Pobieranie), potem jeszcze zmienił adres strony startowej w IE (tam też ten dziad siedział), opróżnił kosz, na koniec wyinstalował Firefoxa, zresetował komputer, pobrał Firefoxa (przy tym wyłączył te jakieś wrażliwe dodatki, już nie pamiętam dokładnie) i kazał zeskanować.

Mam nadzieję, że to coś pomoże, bo widzę, że masa ludzi ma z tym problemy :)
pozdr
kawik

Postautor: jan niezbędny » 02 lutego 2013, 15:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:17.0) Gecko/20100101 Firefox/17.0

no nie pomoglo :/
jan niezbędny

Postautor: Krzysiek66 » 02 lutego 2013, 21:20

w "dodaj/usuń programy" trzeba odinstalować aplikację "Delta toolbar" i po kłopocie
Krzysiek66

Postautor: Jajajajajajaja » 09 lutego 2013, 09:14

No niestety to nie pomaga.
Usunąłem przez dodaj/usuń programy to dziadostwo ale nadal siedzi gdzieś w kompie.
Jajajajajajaja

Postautor: Gość » 09 lutego 2013, 21:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:16.0) Gecko/20100101 Firefox/16.0

U mnie były zainstalowane 3 programy "delta". Po usunięciu wszystkich, odinstalowaniu dodatków i usunięciu wyszukiwarki z firefoxa problem się rozwiązał.
Gość

Postautor: mazaczenko » 10 lutego 2013, 08:44

Na dysku C w Program Files jest folder Delta i tam też trzeba odinstalować. U mnie z dodaj/usuń programy nie chciało się odinstalować, też się namęczyłem ale już po kłopocie :)
mazaczenko

Postautor: kkt » 13 lutego 2013, 18:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1) AppleWebKit/537.17 (KHTML, like Gecko) Chrome/24.0.1312.52 Safari/537.17

Kilka miesięcy wstecz skutecznie pozbyłam się Babylonu. Potem, ściągając i instalując cokolwiek, bardzo uważałam, żeby NIE korzystać z opcji „zalecana instalacja”, ale tej dającej możliwość wyboru czyli odhaczenia przyklejonych paści i do dziś miałam spokój. A z godzinę temu złapałam tę hybrydę Babylonu – czyli Delta-search. Syfi dokładnie na tej samej zasadzie i tak samo wk***. I Babylonu i Delty pozbyłam się tym to sposobem:

Najpierw przez dodaj-usuń programy odinstalować Babylon/Delta - dokładnie, bo na liście występują dwukrotnie.Dopiero potem przechodzimy do operacji:
1. W pasek adresu Mozilli wpisać:
*about:config
**Olać ostrzeżenie, wejść, w wyszukiwarce, która się pojawi wpisać Delta - search/czy nazwę innego syfa
***wyskoczy lista, wtedy na każdej pozycji - prawy przycisk myszy i polecenie „resetuj”
****potem wyłączyć przeglądarkę, odpalić raz jeszcze i można powtórzyć na wszelki wypadek całą procedurę, bo czasem coś jeszcze zostaje.

2. Jeszcze raz about:config (gdyby to co wcześniej nie podziałało) - znaleźć na liście keyword.URL - prawy przycisk myszy- "resetuj" jeśli pojawi się Delta - "modyfikuj" jeśli nie ma nic a chcemy, żeby było - wpisać np. www. google. pl albo adres wybranej strony startowej
3. Na koniec w małej wyszukiwarce na pasku - rozwinąć listę - zarządzaj wyszukiwarkami - wywalić Delta-search jeśli nadal tam tkwi.
kkt

Postautor: SzczęŚliwy » 16 lutego 2013, 09:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:18.0) Gecko/20100101 Firefox/18.0

mazaczenko pisze:Na dysku C w Program Files jest folder Delta i tam też trzeba odinstalować. U mnie z dodaj/usuń programy nie chciało się odinstalować, też się namęczyłem ale już po kłopocie :)

Najlepsze rozwiązanie. Dziękuję za pomoc.
SzczęŚliwy

Postautor: Arneee7 » 16 lutego 2013, 16:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:18.0) Gecko/20100101 Firefox/18.0

Na dysku C w Program Files jest folder Delta i tam też trzeba odinstalować. U mnie z dodaj/usuń programy nie chciało się odinstalować, też się namęczyłem ale już po kłopocie :)

Najlepsze rozwiązanie. Dziękuję za pomoc.

Znalazłem ten folder, po komunikacie, że odinstalowano pomyślne folder zniknął - a problem pozostał.

Z panel sterowania / odinstaluj programy nic się nie da zrobić bo programu tam nie ma.

Czy ma ktoś sensowne instrukcje jak krok po kroku usunąć ten syf który dostałem gratis od dobreprogramy.pl ?

bo żaden w wymienionych tutaj sposób nie działa.
Arneee7

Postautor: qnonim1 » 17 lutego 2013, 16:25

kkt pisze:Kilka miesięcy wstecz skutecznie pozbyłam się Babylonu. Potem, ściągając i instalując cokolwiek, bardzo uważałam, żeby NIE korzystać z opcji „zalecana instalacja”, ale tej dającej możliwość wyboru czyli odhaczenia przyklejonych paści i do dziś miałam spokój. A z godzinę temu złapałam tę hybrydę Babylonu – czyli Delta-search. Syfi dokładnie na tej samej zasadzie i tak samo wk***. I Babylonu i Delty pozbyłam się tym to sposobem:

Najpierw przez dodaj-usuń programy odinstalować Babylon/Delta - dokładnie, bo na liście występują dwukrotnie.Dopiero potem przechodzimy do operacji:
1. W pasek adresu Mozilli wpisać:
*about:config
**Olać ostrzeżenie, wejść, w wyszukiwarce, która się pojawi wpisać Delta - search/czy nazwę innego syfa
***wyskoczy lista, wtedy na każdej pozycji - prawy przycisk myszy i polecenie „resetuj”
****potem wyłączyć przeglądarkę, odpalić raz jeszcze i można powtórzyć na wszelki wypadek całą procedurę, bo czasem coś jeszcze zostaje.

2. Jeszcze raz about:config (gdyby to co wcześniej nie podziałało) - znaleźć na liście keyword.URL - prawy przycisk myszy- "resetuj" jeśli pojawi się Delta - "modyfikuj" jeśli nie ma nic a chcemy, żeby było - wpisać np. www. google. pl albo adres wybranej strony startowej
3. Na koniec w małej wyszukiwarce na pasku - rozwinąć listę - zarządzaj wyszukiwarkami - wywalić Delta-search jeśli nadal tam tkwi.

Bardzo dziękuję za poradę, na dysku nigdzie nie mogłam znaleźć pliku delta czy babylon a tu wystarczyło zaledwie kilka kliknięć myszką :) Najlepszy sposób :)
qnonim1

Postautor: edzia » 19 lutego 2013, 15:40

Niestety w moim przypadku to nie pomogło, zrobiłam wszystko co się dało i tak jak było opisane wszystkie możliwe sposoby i wyrzuciłam to świństwo z wszystkiego a mino to gdzieś jeszcze siedzi bo jak otwieram nowa kartę to mi otwiera nadal DELTA.. ;( nie wiem jak już tego się pozbyć bez stawiania systemu na nowo :(
edzia

Postautor: dexter » 19 lutego 2013, 16:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:21.0) Gecko/20130217 Firefox/21.0

dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: CHUDINI1979 » 24 lutego 2013, 01:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:20.0) Gecko/20100101 Firefox/20.0

dzięki super zadziałało to z tym resetowaniem
CHUDINI1979