MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Poszarpane, rozmyte czcionki w Zakładkach

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Poszarpane, rozmyte czcionki w Zakładkach

Postautor: Gelip » 12 października 2014, 07:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.2; WOW64; rv:32.0) Gecko/20100101 Firefox/32.0

Odnoszę wrażenie iż czcionka w Zakładkach jest jakby poszarpana lub rozmyta - Firefox 32.0.3, WinXP x64 z włączonym ClearType.

Czcionka w menu Start WinXP-> Obrazek
Czcionka w Zakładkach Firefox -> Obrazek

Niby czcionka jest ta sama co w systemie w menu Start ale jakoś ta w menu WinXP jest wyraźniejsza niż w Zakładkach Firefox. Wykonałem zrzut ekranu i porównałem czcionki w Paint na powiększeniu. Okazuje się iż systemowa funkcja ClearType używa kolorów w odcieniu czerwonym i niebieskim a Firefox używa odcieni szarości:
Zoom
Obrazek

Ja tam widzę różnicę i mnie to denerwuje. Czcionka w menu Start jest wyrazista i ostra a w Firefox jakaś rozmazana. Da się coś z tym zrobić aby Firefox korzystał z funkcji ClearType systemowej a nie własnej?
Gelip

Z nami od: 19 czerwca 2005, 11:18

Odp: Poszarpane, rozmyte czcionki w Zakładkach

Postautor: Gelip » 12 października 2014, 08:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.2; WOW64; rv:32.0) Gecko/20100101 Firefox/32.0

Dobra poradziłem sobie już z tym sam :-) Aby Firefox używał ClearType systemowego należy:
  • w about:config zmienić wartość gfx.direct2d.disabled na true
  • w ustawieniach wyłączyć akcelerację sprzętową Korzystaj z akceleracji sprzętowej, jeśli jest dostępna.
  • zrestartować Firefox

Teraz czcionki są wyraźne, dokładnie takie same jak w menu Start WinXP z kolorami w odcieniach czerwonego i niebieskiego :D :P

P.S. Ustawienia nie mają wpływu na wygląd czcionek w pasku adresu i tam nadal jest rozmyta czcionka.
Gelip

Z nami od: 19 czerwca 2005, 11:18

Odp: Poszarpane, rozmyte czcionki w Zakładkach

Postautor: Gość » 02 listopada 2014, 07:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.2; WOW64; rv:33.0) Gecko/20100101 Firefox/33.0

Długo się nie nacieszyłem gdyż po zaktualizowaniu Firefox problem jest znowu nawet pomimo zachowanych wcześniej wprowadzonych ustawień :(. Nie wiem od której wersji dokładnie to się stało ale teraz mam 33.0.2
Gość

Wróć do Przeglądarka Firefox