MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

wolny Firefox (wyjątkowo)

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

wolny Firefox (wyjątkowo)

Postautor: Globus » 05 sierpnia 2017, 19:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.0

Dlaczego Firefox jest taki wolny (wersja 52.2.1) Opera jest co najmniej 5 razy szybsza, podobnie Maxthon czy Safari. Jak długo to bedzie trwało ?
marczak9@poczta.onet.pl
Globus
 

Odp: wolny Firefox (wyjątkowo)

Postautor: qweasd » 05 sierpnia 2017, 19:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:57.0) Gecko/20100101 Firefox/57.0

Ale chozdi o Windows XP?
qweasd
 

Odp: wolny Firefox (wyjątkowo)

Postautor: marcinoo » 06 sierpnia 2017, 15:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:54.0) Gecko/20100101 Firefox/0D26

Domniemam, że skoro nie podane są żadne szczegóły to pytanie jest ogólne, a więc

Odpowiedź na pierwsze pytanie:

Zamula z 2 powodów:

1) W do wersji 53 włącznie jest aplikacją jednordzeniową, co za tym idzie nie korzysta z całej mocy procesora, I w ten sposób np.:
- na procesorze 2 rdzeniowym, tylko 1 z 2 rdzeni, więc tylko 50% mocy procesora
- na procesorze 4 rdzeniowym, tylko 1 z 4 rdzeni, więc tylko 25% mocy procesora
- na procesorze 6 rdzeniowym, tylko 1 z 6 rdzeni, więc tylko 16.7% mocy procesora
- na procesorze 8 rdzeniowym, tylko 1 z 8 rdzeni, więc tylko 12.5% mocy procesora

gdzie konkurencyjne przeglądarki np. Opera czy Chrome potrafią wykorzystać całą moc procesora czyli wszystkie rdzenie.

2) jest oparta na przestarzałym silniku Gecko, podczas gdy konkurencyjne przeglądarki Opera i Chrome na nowoczesnym silniku Blink

Odpowiedź na drugie pytanie:

Będzie to trwało dopóki:

1) Mozilla w pełni nie przepisze Firefoxa z aplikacji jednordzeniowej na aplikację wielordzeniową, a przepisuje już od 7 lat, ta przemiana nazywa się projekt Elektroliza (e10s):
https://www.dobreprogramy.pl/Elektroliz ... 73882.html
https://www.dobreprogramy.pl/Firefox-54 ... 81625.html

2) Mozilla nie wymieni przestarzałego silnika Gecko na nowy silnik Servo:
https://www.dobreprogramy.pl/Taki-bedzi ... 78427.html
, ta przemiana nazywa się projekt Quantum:
https://blog.mozilla.org/press-pl/2017/ ... t-quantum/
https://www.dobreprogramy.pl/Project-Qu ... 77113.html

A kiedy to się stanie?

1) Jeśli chodzi o Elektrolizę to od wydania FF 54, jest ona w połowie już ukończona i działa w trybie beta, co powoduje, że FF 54 obsługuje już nie 1 ale 4 rdzenie procesora (oczywiście musimy mieć Elektorlizę aktywną, czyli opcję "browser.tabs.remote.force-enable" ustawioną na "true" w about:config) + dodatkowo procesor graficzny czyli kartę graficzną. Więc już można od wersji FF 54 zanotować zauważalnego częściowego "kopa" w szybkości, który to kop będzie jeszcze większy gdy Elektroliza zostanie całkowicie ukończona, co planowane jest bodajże na przełomie 2017/2018 czyli wersja FF 57 / 58

2) Jeśli chodzi o nowy silnik, który również da zauważalnego "kopa" w szybkości, to ma zostać on również częściowo aktywowany na przełomie 2017/2018 czyli FF 57 / 58 wtedy gdy właśnie zostanie mniej więcej ukończona Elektroliza, a w pełnej funkcjonalności nowy silnik gotowy ma być do połowy 2018 czyli FF 61 albo do końca 2018 czyli FF 64.

A więc generalna odpowiedź brzmi, FF dorówna lub nawet prześcignie konkurencję dopiero za rok/półtora, ale częściowe skoki wydajności są/będą odczuwalne już teraz w FF 54, później 2017/2018 FF 57/58, dalej połowa 2018 czyli FF 61 lub koniec 2018 czyli FF 64. Jedno jest pewne, to tylko kwestia czasu kiedy FF dogoni konkurencję i przestanie być "mułem". Oczywiście Mozilla, obudziła się z tym przyśpieszaniem FF o kilka lat za późno, ale jak to mawiają "lepiej późno niż wcale". Ja też w pewnym momencie chciałem już usunąć FF z dysku, bo nie szło wysiedzieć tak jak ten gościu:
http://www.spidersweb.pl/2016/02/mozill ... blemy.html
ale w ostatniej chwili, zauważyłem, że w końcu coś się zaczyna dziać, bo zaczęły być odczuwalne zauważalne przyrosty w szybkości działania FF, więc dałem Mozilli kredyt zaufania, i czekam z niecierpliwością, aż FF w końcu dogoni konkurencję. Bacznie obserwuję (i również pomagam, bo zgłaszam błędy na Bugzillę i pomagam w ich rozwiązywaniu) jak zespół Mozilla pracuje pełną parą, jak w pełni załadowana i rozpędzona do granic możliwości lokomotywa aż jej para z brzucha bucha, żeby dociągnąć ten pociąg do stacji nazywającej się "z tego da się korzystać". Oczywiście do szybkiego działania potrzeba nie tylko szybkiej przeglądarki, ale też odpowiednio szybkiego komputera, bo na nic szybka przeglądarka, jeśli komputer to złom, podobnie jak w drugą, stronę, na nic szybki komputer, jeśli przeglądarka to złom. Komputer z prockiem Intel® Core™ i7-2600 lub lepszy, 8GB RAMU, markowy dysk SSD to podstawy. Bo jeśli mamy jakiś złom, to nawet najszybsza przeglądarka może zamulać. Niektórych ludzi to mi szkoda, siedzą na zabytku muzealnym typu Intel Core 2 Duo 2x 2Ghz, 2GB RAMU, dysk talerzowy HDD, i pytają: panie dlaczego mi ta przeglądarka tak wolno chodzi, to tak jakby wsadzić dobrego kierowcę rajdowego do traktora albo malucha, i pytać: panie dlaczego pan tak wolno jedziesz.
marcinoo
 
Posty: 41
Z nami od: 17 czerwca 2017, 09:22

Odp: wolny Firefox (wyjątkowo)

Postautor: _Puma_ » 06 sierpnia 2017, 16:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; Win64; x64; rv:55.0) Gecko/20100101 Firefox/55.0

W wersji 55 Firefox dostaje kopa i warto poczekać kilka dni a będzie w wersji stabilnej. Używam beta i wersja 55 jest zauważalnie szybsza od poprzednich.

Niektórych ludzi to mi szkoda, siedzą na zabytku muzealnym typu Intel Core 2 Duo 2x 2Ghz, 2GB RAMU, dysk talerzowy HDD, i pytają: panie dlaczego mi ta przeglądarka tak wolno chodzi, to tak jakby wsadzić dobrego kierowcę rajdowego do traktora albo malucha, i pytać: panie dlaczego pan tak wolno jedziesz.

Sporo w tym racji ale nie do końca, mam taki zabytek (trochę lepszy) i Firefox działa lepiej niż np. Chrome. Doża ilość procesów potrafi wyraźnie spowolnić przeglądarkęi dlatego się cieszę że Firefox pójdzie inną drogą i będą max 4 procesy.
_Puma_
 
Posty: 600
Z nami od: 31 października 2005, 19:34

Odp: wolny Firefox (wyjątkowo)

Postautor: marcinoo » 06 sierpnia 2017, 17:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:54.0) Gecko/20100101 Firefox/2805

Wybacz, ale nie widzę u mnie braku racji, to raczej u Ciebie jest ten brak racji, bo jest zupełnie odwrotnie, duża ilość procesów potrafi wyraźnie przyśpieszyć przeglądarkę, ale wtedy gdy procesor jest odpowiednio nowoczesny tak jak sama przeglądarka, czyli wielordzeniowy np. 4, 6, 8 i więcej, czyli wieloprocesowa przeglądarka + wielordzeniowy procesor = przyspieszenie. Na starym procesorze 1 lub 2 rdzeniowym, nowoczesna wieloprocesowa przeglądarka może zwalniać owszem, ale to niej jej wina tylko procesora, który nie potrafi jej pociągnąć i ją dławi. To właśnie ten mój przykład jakby wsadzić dobrego kierowcę rajdowego (dobrą przeglądarkę) do starego traktora albo malucha ze starym silnikiem (do starego komputera ze starym procesorem) to nic dziwnego, że szybko się nie pojedzie, ale to nie wina dobrego kierowcy rajdowego (dobrej przeglądarki) tylko starego samochodu (starego komputera). A teraz daj temu dobremu kierowcy rajdowemu (dobrej przeglądarce) rozwinąć skrzydła i umieść go w mocnym samochodzie (w mocnym komputerze) np. Ferrari z 8 cylindrami (komputer 8 rdzeni lub więcej) albo chociaż w Audi z 6 cylindrami (komputer 6 rdzeni) to zobaczysz wtedy pełne / nieograniczone możliwości kierowcy. Nie da się tego już chyba prościej wytłumaczyć, po prostu przyjąłeś zły punkt widzenia / siedzenia:

_Puma_ pisze:Doża ilość procesów potrafi wyraźnie spowolnić przeglądarkę


jest błędne, odwróć punkt widzenia:

Mała ilość rdzeni (w procesorze) / słaby procesor potrafi wyraźnie zwolnić przeglądarkę (nowoczesną przeglądarkę wieloprocesową)


Bo będzie zbyt mało rdzeni w stosunku do procesów i procesy będą musiały czekać w kolejce na obsłużenie. To tak jak na stołówce/ w restauracji, w której jest 2 kucharzy (procesor w którym są 2 rdzenie) i przyjdzie 4 klientów i każdy zamówi inne danie (użytkownik wejdzie na 4 różne strony www, czyli przeglądarka odpali każdą stronę www w osobnym procesie, czyli 4 procesy) no a kucharzy tylko 2, więc najpierw 2 klientów dostanie swoje dania, a 2 następnych będzie musiało dłużej poczekać, a gdyby kucharzy (rdzeni) było 4 to wszyscy dostaliby na raz (wszystkie 4 strony załadowały by się na raz) czyli 2x szybciej, każda na swoim 1 rdzeniu (każdy klient dostałby 1 swoje danie od kucharza). Jako dowód odpal Chrome/Operę np. na Intel Core i7-2600, który ma 4 prawdziwe rdzenie + 4 wirtualne rdzenie (w praktyce wydajność jakby miał 6 rdzeni) albo jeszcze jakimś mocniejszym pełnym 8 rdzeniowym Core np. 6900K lub wyższym to zobaczysz jak Chrome/Opera będzie latał jak rakieta, a FF będzie daleko w tyle. A już są także procesory 10, 12, 16 rdzeniowe dla użytkowników domowych, (a serwerowe nawet 32 rdzeniowe) odpal na takim, to jak restauracja z 16/32 kucharzami, 16/32 klientów przyjdzie i zamówi danie, wszyscy zostaną na raz obsłużeni (16/32 strony www załadują się na raz), w parę sekund, każda na swoim rdzeniu. A nawet smartfony 8 rdzeniowe to już nie nowość.
marcinoo
 
Posty: 41
Z nami od: 17 czerwca 2017, 09:22

Odp: wolny Firefox (wyjątkowo)

Postautor: covo » 07 sierpnia 2017, 16:30

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.0

ano wlasnie... Pozostaje tylko zapytac (najlepiej retorycznie), dlaczego np. opera 12.18 - bedac archaikiem i majac pewne, nie az tak liczne, ale jednak ograniczenia - chodzi u mnie co najmniej dwa razy szybciej. Otwieranie www, takze "przejdz do poprzedniej / nastepnej"... - z dwa razy na miesiac musze z niej korzystac i jest to ,jak wejscie do wyscigowca (a pomyslec, ze kiedys narzekalo sie :)
covo
 
Posty: 1143
Z nami od: 21 maja 2003, 01:02

Odp: wolny Firefox (wyjątkowo)

Postautor: marcinooo » 08 sierpnia 2017, 19:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:55.0) Gecko/20100101 Firefox/7E95

_Puma_ pisze:W wersji 55 Firefox dostaje kopa i warto poczekać kilka dni a będzie w wersji stabilnej. Używam beta i wersja 55 jest zauważalnie szybsza od poprzednich.


Potwierdzam, rzeczywiście, FF dostał kolejnego "kopa" szybkości w wersji 55, a więc już w wersji 54 dostał jednego kopa, a teraz w 55 drugiego.

No i trzeba dodać, że to nie jedyna duża zmiana, bo kolejna to taka, że ilość możliwych do ustawienia procesów została zwiększona z 4 do 7, i da się to ustawić z poziomu zwykłych opcji przeglądarki bez wchodzenia w about:config. Użytkownicy komputerów z procesorami 8 rdzeniowymi ( samochodów z silnikami 8 cylindrowymi) się ucieszą.

Kolejną odczuwalną zmianą jest szybsze uruchamianie się przeglądarki i wczytywanie kart, podczas przywracania sesji.

Następną dużą zmianą jest obsługa WebVR.

Mając to wszystko na względzie, mogę tylko pogratulować Mozilli! Dobra robota! Tak trzymać!

Więcej o FF 55 możecie poczytać tu: https://www.dobreprogramy.pl/Firefox-55 ... 82557.html
marcinooo
 

Odp: wolny Firefox (wyjątkowo)

Postautor: marcinooo » 08 sierpnia 2017, 19:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:55.0) Gecko/20100101 Firefox/7E95

Jako, że wątek dotyczy szybkości działania przeglądarki, to zapomniałem dodać też tak ogólnie odnośnie wszystkich wersji FF, że zauważalnego "kopa" szybkości FF dostaje także przy przesiadce z AdBlock Plusa na uBlock Origin.
marcinooo
 

Odp: wolny Firefox (wyjątkowo)

Postautor: marcinooo » 08 sierpnia 2017, 19:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:55.0) Gecko/20100101 Firefox/E4EB

Otóż dopiero teraz się wczytałem w artykuł o FF 55 do którego podałem przed chwilą link i zwróciłem uwagę, na pewną kwestię która wymaga sprostowania, otóż zacytuję:

Dobre programy pisze:To pierwsza wersja przeglądarki, po której można się spodziewać znacznego przyspieszenia względem poprzedników


No tu gościu, który pisał artykuł palnął gafę, bo już w wersji 54 był kop w szybkości, więc w 55 jest już drugi kop. Ale i ja palnąłem taką samą gafę, bo tak naprawdę pierwszy kop w szybkości był w wersji 29, czyli tej z nowym wyglądem i usprawnieniami w szybkości, drugi kop był w FF 54, a trzeci w FF 55.
marcinooo
 

Odp: wolny Firefox (wyjątkowo)

Postautor: marcinooo » 08 sierpnia 2017, 19:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:55.0) Gecko/20100101 Firefox/2A72

(dopiero znalazłem kolejny artykuł)
Kolejny kop w szybkości będzie w 57:
https://www.dobreprogramy.pl/Firefox-57 ... 82518.html

Mozilla dajesz czadu!
marcinooo
 

Odp: wolny Firefox (wyjątkowo)

Postautor: dodge » 09 sierpnia 2017, 20:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:55.0) Gecko/20100101 Firefox/55.0

Gdzie można znaleźć poprzednią wersję FF 54.0.1 64bit (taki link do ftp mozilli - nie mogę go znaleźć)

Na 55 nie da się pracować - muli strasznie przy 21 dodatkach i paru skryptach Stylish i Greasemonkey. Windows 7, i5 II gen. Jak tak dalej pójdzie to trzeba będzie się przeprosić z ChrOperą... zwłaszcza kiedy w 57 umrze 3/4 rozszerzeń jaki używam i które trzymają mnie przy FF.

Quo Vadis Mozilla...
dodge
 

Odp: wolny Firefox (wyjątkowo)

Postautor: dexter » 09 sierpnia 2017, 21:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.0

dexter
Moderator
 
Posty: 7126
Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Odp: wolny Firefox (wyjątkowo)

Postautor: Gie » 10 sierpnia 2017, 13:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:55.0) Gecko/20100101 Firefox/55.0

marcinoo pisze:1) Jeśli chodzi o Elektrolizę to od wydania FF 54, jest ona w połowie już ukończona i działa w trybie beta, co powoduje, że FF 54 obsługuje już nie 1 ale 4 rdzenie procesora (oczywiście musimy mieć Elektorlizę aktywną, czyli opcję "browser.tabs.remote.force-enable" ustawioną na "true" w about:config)

Stał się cud. Od jakiegoś czasu FF jakoś mi mulił i dziwnie zajmował dużo pamięci. Jak wchodziłem na jakieś "skomplikowane" strony to zużycie pamięci rosło do 1,5 GB i później spadało ale do ok. 900 MB. Nie miałem opcji którą wymieniłeś. Rzuciłem okiem w Google i znalazłem coś takiego:
set accessibility.force_disabled to 1
create browser.tabs.remote.force-enable boolean and set it true

Przestawiłem to pierwsze, utworzyłem to drugie i normalnie szok i niedowierzanie. :) FB ładuje się szybciutko. Zużycie procesora niskie. Pamięć nawet przy ciężkich stronach zajęta w góra 420 MB. Dlaczego to nie jest defaultowo włączone?
Gie
 
Posty: 187
Z nami od: 06 listopada 2006, 09:13

Odp: wolny Firefox (wyjątkowo)

Postautor: dodge » 10 sierpnia 2017, 17:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:55.0) Gecko/20100101 Firefox/55.0

kolego Gie, ja miałem to u siebie wyłączone przez dodatek/rozszerzenie Simple Add-on Manager 1.1.3 :arrow: https://addons.mozilla.org/pl/firefox/a ... r/?src=api

Zainstalowałem to całkiem niedawno bo sądziłem, że to "telemetria" zmula mi FF i kradnie RAM, nieświadomie wyłączyłem w tym dodatku ustawienie Multi-process stages rollout.

Objawy miałem identyczne. Teraz borykam się jeszcze z Direct2D... no ale to raczej wina sterownika grafiki Intela HD3000.
dodge
 

Odp: wolny Firefox (wyjątkowo)

Postautor: marcinooo » 12 sierpnia 2017, 10:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:55.0) Gecko/20100101 Firefox/B0A2

Gie pisze: Dlaczego to nie jest defaultowo włączone?


Na wstępie proszę Cię, żebyś nie zangielszczał naszego języka i używał polskich wyrazów jeśli istnieją (w tym przypadku - wyraz "domyślnie").

A teraz odpowiedź: ogólnie to jest, a jeśli jest sytuacja, że jest wyłączone, to znaczy, że zostało przez któryś nieprzetestowany/niezgodny z wieloprocesowością dodatek, który mógłby powodować problemy. Są wtedy dwa wyjścia:
1) wyłączyć ów niekompatybilny dodatek/dodatki i zrestartować przeglądarkę lub
2) wymusić ręcznie wieloprocesowość (nawet dla niekompatybilnych dodatków) za pomocą opcji "browser.tabs.remote.force-enable" ustawionej na "true" w about:config

potem należy zrestartować przeglądarkę i spawdzić czy udało się czyli wejść do about:support znaleźć:
Okna wieloprocesowe 1/1 (włączone przez użytkownika) - czyli udało się
Web Content Processes 2/2 - ilość wykorzystanych/ustawionych (lub odwrotnie, nie pamiętam) procesów dla kart (stron www)

Dodatkowo można ręcznie sterować ilością procesów, w FF 55 można to robić za pomocą opcji w przeglądarce: Narzędzia > Opcje > Ogólne > Wydajność i odznaczamy ptaszek przy Rekomendowane ustawienia wydajności ( nie zawsze są one najlepsze), pokażą się dodatkowe opcje, w których można wybrać ilość procesów, co zależy od ilości rdzeni w procesorze, oczywiście nie należy przeholowywać. I należy mieć na uwadze, że niezależnie od tego ile ustawimy tu procesów dla kart (stron www), sam Firefox też ma swój proces główny, oraz jeszcze jeden dodatkowy (nie zagłębiałem się od czego on jest, być może od wtyczek), więc w praktyce wychodzi zawsze +2, czyli tak, że jeśli tu ustawimy 2 procesy to w Menedżerze Zadań Windows zobaczymy o 2 więcej czyli 4 (4 x firefox.exe), gdy damy 4 to zobaczymy 6 (6x firefox.exe), itd. Więcej:
https://support.mozilla.org/pl/kb/ustaw ... =inproduct
marcinooo
 


Wróć do Przeglądarka Firefox

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], dexter, Google [Bot], Yahoo [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: