MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Jak zablokować element na Allegro

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

Jak zablokować element na Allegro

Postautor: beata072 » 19 października 2017, 06:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:49.0) Gecko/20100101 Firefox/49.0

Nie wiem jak się toto nazywa, ale kiedy przeglądam wyniki wyszukiwania na Allegro i chcę przejść do następnej strony, to często przypadkiem zahaczam kursorem pole z ostatnim produktem i wtedy wyskakuje ramka, która zasłania mi przycisk umożliwiający przejście do następnej strony, co jest bardzo wkurzające: https://i.imgur.com/6itqLmi.gif
Nie umiem sobie poradzić z zablokowaniem tego czegoś ani w Adblocku, ani w uBlock Origin, bo nawet nie wiem czy to jest jakiś skrypt czy co. Jak w ogóle radzić sobie z rozpoznawaniem tego typu elementów, aby móc je blokować? W takich przypadkach nie działa kroplomierz w uBlocku ani opcja "wybierz element do ukrycia" w Adblocku, bo ten element natychmiast znika, gdy odsunę z niego kursor. Natomiast dziennik żądań z uBlocka i lista elementów blokowalnych z Adblocka pokazuje całą masę żądań, skryptów i innych takich, więc nie mam pojęcia, które z nich odpowiada za wyświetlanie tej irytującej ramki :( Do tego nie mam pojęcia jak w uBlock Origin zablokować element wybrany z dziennika żądań, więc nawet wiedząc który to, i tak nie mogłabym nic zrobić. Może ktoś będzie tak miły i mi to wytłumaczy?
beata072
 
Posty: 967
Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Odp: Jak zablokować element na Allegro

Postautor: Gość » 19 października 2017, 09:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; Win64; x64; rv:55.0) Gecko/20100101 Firefox/55.2.2 Waterfox/55.2.2

Może to pomoże:
https://alleblock.pl/
Ten filtr wycina " rekomendowane dla Ciebie", więc to z czym masz problem.
Musisz wziąć również pod uwagę wersję przeglądarki jakiej używasz, subskrybowane filtry mogą na niej nie działać.
Sam przez przypadek przekonałem się o tym śledząc dyskusję na innym forum.
Jeden z użytkowników wchodząc na stronę http://niezalezna.pl informuje o pojawieniu się komunikatu "Something interfered with this website loading
This could be a temporary problem with your network, or due to your adblocker".
Postanowiłem to sprawdzić:
Waterfox 6.22 - komunikat się pojawia
Firefox 57 - brak komunikatu
w obydwu przeglądarkach działa µBlock z identycznym zestawem filtrów.
Gość
 

Odp: Jak zablokować element na Allegro

Postautor: beata072 » 19 października 2017, 09:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:49.0) Gecko/20100101 Firefox/49.0

Ale to nie jest "rekomendowane dla ciebie". To się pojawia tylko po najechaniu kursorem na konkretną ofertę, aby móc ją dodać do koszyka. Takie coś mam także na Aliexpress, więc bardziej zależałoby mi na tym, aby się dowiedzieć, jak samodzielnie wykryć i zablokować ów element.
Dodałam ten zestaw filtrów, ale tak jak podejrzewałam, nie blokuje tej ramki, ponieważ to nie jest element reklamowy. Poza tym sponsorowane i rekomendowane już sobie sama dawno temu zablokowałam. Z tym mam problem, ponieważ pojawia się to tylko w momencie najechania kursorem, a po odsunięciu go znika.
Co do przeglądarki, to Adblocka używam na Firefox 49, a uBlocka testuję na najnowszej wersji Chrome.
Na stronie niezależna.pl nie mam żadnych dziwnych komunikatów. Wyświetla się prawidłowo i na FF, i na Chrome.
beata072
 
Posty: 967
Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Odp: Jak zablokować element na Allegro

Postautor: Gość » 19 października 2017, 10:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.0

W Adblocku w Regułach ukrywania elementów dodajemy taki wpis:
Kod: Zaznacz cały
allegro.pl##._3a90a8a
Gość
 

Odp: Jak zablokować element na Allegro

Postautor: dexter » 19 października 2017, 10:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:57.0) Gecko/20100101 Firefox/57.0

Taka nazwa klasy wygląda na generowaną losowo w każdej sesji.
dexter
Moderator
 
Posty: 7134
Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Odp: Jak zablokować element na Allegro

Postautor: beata072 » 19 października 2017, 10:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:49.0) Gecko/20100101 Firefox/49.0

Dodałam: https://i.imgur.com/fKHWpwW.png - nie działa :(
beata072
 
Posty: 967
Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Odp: Jak zablokować element na Allegro

Postautor: beata072 » 19 października 2017, 10:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:49.0) Gecko/20100101 Firefox/49.0

dexter pisze:Taka nazwa klasy wygląda na generowaną losowo w każdej sesji.
Więc nic nie da się zrobić?
Myślałam, że może zamiast ukrywać tę ramkę dałoby się po prostu jakoś wyłączyć reakcję na najechanie kursorem, żeby się ta ramka w ogóle nie pokazywała.
beata072
 
Posty: 967
Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Odp: Jak zablokować element na Allegro

Postautor: Gość » 19 października 2017, 10:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.0

Trzeba odświeżyć stronę
Możliwe że sesja. Ale Wyczyściłem ciasteczka, zmieniłem IP i nadal jest taki sam. Sprawdzajcie i informujcie.
Gość
 

Odp: Jak zablokować element na Allegro

Postautor: beata072 » 19 października 2017, 10:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:49.0) Gecko/20100101 Firefox/49.0

Ale sprawdzasz to na różnych podstronach z wynikami wyszukiwania?
@Edycja:
Kiedy próbuję to zablokować poprzez opcję "wybierz element do ukrycia", to mam coś takiego: https://i.imgur.com/llYnrFg.png - ale po zablokowaniu znika mi wszystko na stronie :(
beata072
 
Posty: 967
Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Odp: Jak zablokować element na Allegro

Postautor: dexter » 19 października 2017, 11:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:57.0) Gecko/20100101 Firefox/57.0

No może być ciężko. Raz próbowałem przejść z debuggerem przez podobny kod, żeby coś wyhaczyć, ale dałem sobie spokój.

Czasem się daje podejść przez kolejność elementów w drzewie DOM, albo przez zablokowanie zdarzeń javascriptowych.

Spróbuj przykładowo taką skryptozakładkę:
Kod: Zaznacz cały
javascript:function
r(d){d.onmouseover=null;d.oncontextmenu=null;d.onselectstart=null;d.ondragstart=null;d.onkeydown=null;d.onmousedown=null;
d.body.oncontextmenu=null;d.body.onselectstart=null;d.body.ondragstart=null;d.body.onkeydown=null;
d.body.onmousedown=null;};function
unify(w){r(w.document);if(w.frames.length>0){for(var
i=0;i<w.frames.length;i++){try{unify(w.frames[i].window);}catch(e){}};};};unify(self);


Przeładuj stronę, kliknij na skryptozakładkę i napisz, czy to się pojawia.
dexter
Moderator
 
Posty: 7134
Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Odp: Jak zablokować element na Allegro

Postautor: Gość » 19 października 2017, 11:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.0

Na różnych, motoryzacja czy komputery to samo. W Adblocku w regułach masz zaliczenie użycia na 0?
Jeśli jest rzeczywiście generowany losowo to tylko Ty przy użyciu Pomocnika ukrywania elementu będziesz mogła sama dodać - ale możliwe że na chwilę czy dzień, co też jest bezsensowne. U mnie na razie cały czas ten sam wpis blokuje ramkę.
Wybierasz opcję element do ukrycia, najeżdżasz na środek miniaturki sprzedawanego obrazka, potem na samą krawędź - powiększy Ci się trochę ten kwadrat chwilę poczekasz i otworzy Ci się ta duża ramka - a tu musisz szybko kliknąć blisko krawędzi, żeby objęło całą dużą ramkę
Gość
 

Odp: Jak zablokować element na Allegro

Postautor: beata072 » 19 października 2017, 11:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:49.0) Gecko/20100101 Firefox/49.0

@dexter - no niestety, jakoś mi nie działa ta skryptozakładka. Kilkakrotnie odświeżałam i klikałam. Może to faktycznie kwestia wersji Firefoxa?
@Gość - zużycie filtra 0, ramka nadal się pojawia :( Nie wiem czy patrzyłeś na ten zrzut: https://i.imgur.com/llYnrFg.png
beata072
 
Posty: 967
Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Odp: Jak zablokować element na Allegro

Postautor: Gość » 19 października 2017, 11:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.0

Bo u Ciebie ta ramka jest jakaś inna mniejsza niż u mnie:
https://imgur.com/a/0YGvc
Zamiast tych danych 3a90a8a zmień sobie ręcznie na swoje: 30b0298 i zobacz
Gość
 

Odp: Jak zablokować element na Allegro

Postautor: beata072 » 19 października 2017, 11:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:49.0) Gecko/20100101 Firefox/49.0

@Gość - Twoja ramka jest zupełnie inna. Zobacz zrzut większego fragmentu strony, na której mi ta ramka wyskakuje: https://i.imgur.com/hQjIqfo.png
Dodam, że na Chrome wygląda to identycznie, więc nie wiem dlaczego u Ciebie jest inna...
Pisałam już wcześniej, że jak dodałam ten kod, który się u mnie wyświetla po wybraniu ramki pomocnikiem ukrywania, to mi zniknęło wszystko i miałam pustą stronę.
beata072
 
Posty: 967
Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Odp: Jak zablokować element na Allegro

Postautor: Gość » 19 października 2017, 11:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.0

Już wiem, ja mam po prostu ustawiony na górze inny widok, który powoduje ze ramka jest większa, ale można ją zablokować. Zmieniłem na Twój i rzeczywiście po zablokowaniu znika cała zawartość strony. Wygląda że w twoim widoku nie można tego tego zablokować
Więc albo zmienisz na taki jak ja mam, albo będziesz musiała mieć ramkę
Gość
 

Odp: Jak zablokować element na Allegro

Postautor: beata072 » 19 października 2017, 11:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:49.0) Gecko/20100101 Firefox/49.0

Jeśli zmienię na widok listy, to będę mieć bardzo małe miniaturki, na których psińco widać.
No trudno, wygląda, że będę musiała z tym żyć :P
Dziękuję wszystkim za pomoc :)
beata072
 
Posty: 967
Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Odp: Jak zablokować element na Allegro

Postautor: Gość » 19 października 2017, 11:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; Win64; x64; rv:55.0) Gecko/20100101 Firefox/55.2.2 Waterfox/55.2.2

Nowe wersje przeglądarek wyświetlają stronę Allegro w inny sposób niż podajesz na ostatnim zrzucie ekranu.
Ramka, z którą walczysz to nowa funkcja Allegro umożliwiająca między innymi podgląd w powiększeniu interesującego Cię towaru. Okienko pojawia się po najechaniu kursorem myszy na miniaturkę towaru i znika natychmiast po zmianie położenia kursora myszy. Gdy kursor myszy umieścisz na wyświetlonym okienku pozostaje ono cały czas widoczne.
Gość
 

Odp: Jak zablokować element na Allegro

Postautor: beata072 » 19 października 2017, 11:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:49.0) Gecko/20100101 Firefox/49.0

Gość pisze:Nowe wersje przeglądarek wyświetlają stronę Allegro w inny sposób niż podajesz na ostatnim zrzucie ekranu.
Ciekawe, bo Chrome mam najnowszy, a wyświetla tak samo
Ramka, z którą walczysz to nowa funkcja Allegro umożliwiająca między innymi podgląd w powiększeniu interesującego Cię towaru. Okienko pojawia się po najechaniu kursorem myszy na miniaturkę towaru i znika natychmiast po zmianie położenia kursora myszy. Gdy kursor myszy umieścisz na wyświetlonym okienku pozostaje ono cały czas widoczne.
Przecież ja o tym doskonale wiem, a nawet cały czas to pisałam. Problem polega na tym, że cały czas niechcący o nią zahaczam, kiedy chcę kliknąć w przycisk "następna strona" i wtedy ta pierońska ramka mi go zasłania. Już bardzo uważam, ale wciąż mi się to zdarza :P
beata072
 
Posty: 967
Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Odp: Jak zablokować element na Allegro

Postautor: Gość » 19 października 2017, 12:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/61.0.3163.100 Safari/537.36 OPR/48.0.2685.39

No to może CSS w stylish / stylus na podstawie Selektora CSS (tu dobrze pousuwać ręcznie zmieniające się klasy / id i będzie bazowało na pseudoselektorze ":nth-..." / Ścieżki CSS.
Gość
 

Odp: Jak zablokować element na Allegro

Postautor: beata072 » 19 października 2017, 12:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:49.0) Gecko/20100101 Firefox/49.0

Nie znam się za bardzo na CSS. Z tego co sprawdzałam poprzez "zbadaj element", to mam tam coś takiego:
Kod: Zaznacz cały
article.fa72b28:nth-child(60) > div:nth-child(1) > div:nth-child(1)

i jak to wklejam do Stylish z dopiskiem: {Display: none !important}, to mi po prostu znika ta konkretna ramka razem z produktem i na następnej stronie też nie ma produktu w tym miejscu. Pewnie coś źle wpisałam :P
beata072
 
Posty: 967
Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Następna

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot], Yahoo [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: