MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Czemu nowe menu w Quantum?

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Czemu nowe menu w Quantum?

Postautor: Tonny5 » 15 listopada 2017, 16:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:57.0) Gecko/20100101 Firefox/57.0

Czemu zmieniono menu w Firefox Quantum, tamto wcześniejsze było przecież takie fajne. Przeglądarka Quantum wygląda fatalnie pod windows 7, interface robiony pod 10tkę ewidentnie. Poprzednie menu zawierało wszystko co potrzebne zwykłemu zjadaczowi chleba, opcje super rozmieszczone, bardzo oryginale menu a to nowe wygląda po prostu brzydko. Jak już Mozilla chce robić menu w które wygląda jak to z Chrome (bądź które zawiera wszystkie opcje dostępne z klasycznego menu) to niech wywalą te ikonki, menu w tej formie lepiej wygląda w Chrome gdzie ikonek nie ma.
Ostatnio zmieniony 15 listopada 2017, 16:10 przez Tonny5, łącznie zmieniany 1 raz
Tonny5
 
Posty: 22
Z nami od: 24 lipca 2007, 15:16

Odp: Czemu nowe menu w Quantum?

Postautor: _Puma_ » 15 listopada 2017, 16:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:57.0) Gecko/20100101 Firefox/57.0

Hmm, zarówno pod W8 jak i W10 wygląda to dobrze...przynajmniej u mnie...może w W7 wygląda to źle.
_Puma_
 
Posty: 618
Z nami od: 31 października 2005, 19:34

Odp: Czemu nowe menu w Quantum?

Postautor: Tonny5 » 15 listopada 2017, 16:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:57.0) Gecko/20100101 Firefox/57.0

Pod siódemką strasznie źle, forma Quantum pod siódemką wygląda po prostu źle. Nie pasuje za chiny do interface-u Aero. Żeby poprawić wygląd użyłem skórki a normalnie z nich nie korzystam, ale skórka też idealna nie jest.
Tonny5
 
Posty: 22
Z nami od: 24 lipca 2007, 15:16

Odp: Czemu nowe menu w Quantum?

Postautor: _Puma_ » 15 listopada 2017, 16:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:57.0) Gecko/20100101 Firefox/57.0

W tej sytuacji chyba pozostaje używać wersji ESR czyli niższej o przedłużonym wsparciu.

https://ftp.mozilla.org/pub/firefox/releases/52.0esr/
_Puma_
 
Posty: 618
Z nami od: 31 października 2005, 19:34

Odp: Czemu nowe menu w Quantum?

Postautor: Tonny5 » 15 listopada 2017, 16:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:57.0) Gecko/20100101 Firefox/57.0

Nie no bez przesady, nie będę kombinował jak koń pod górę.. Nie ma to sensu, podobno ta jest szybsza zresztą (choć ja tego nie zauważyłem jeszcze). Jestem wprawdzie estetą, ale jakoś się z tym pogodzę, że przeglądarka gorzej wygląda... Choć moglibyście przekazać główną uwagę - "zróbcie osobny wygląd dla siódemki". Co do menu to może być - chyba z tego co zauważam w menu tym zwyczajnie chciano zmieścić wszystkie opcje ze starego paska menu. Cierpi tu szybki dostęp do historii ale można wyciągnąć na pasek tą opcje więc w sumie da się do tego przyzwyczaić. Szkoda jednak że tamtego menu nie da się z powrotem włączyć. W sumie to tym co wyróżnia Firefoxa jest możliwość dostosowywania go pod siebie - fajnie by było gdyby opracowano oficjalny dodatek przywracający starszy interface bądź tylko menu (bądź osobne dwa dodatki: menu i wygląd). To byłoby bardzo fajne dla osób którym nowy interface nie przypadł do gustu.
Tonny5
 
Posty: 22
Z nami od: 24 lipca 2007, 15:16

Odp: Czemu nowe menu w Quantum?

Postautor: dexter » 15 listopada 2017, 17:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.0

Niestety, tego chyba nie zrobią. Za bardzo uparli się, żeby ustandaryzować interfejs na wszystkich systemach. Poza tym chłopcy z Projektu Quantum Flow stoperem zmierzyli, że otwarcie tamtego menu zajmowało za dużo milisekund, a to oznacza złe feng shui.
dexter
Moderator
 
Posty: 7178
Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Odp: Czemu nowe menu w Quantum?

Postautor: Tonny5 » 15 listopada 2017, 17:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:57.0) Gecko/20100101 Firefox/57.0

O których opcjach mówisz że dostęp był wolniejszy w poprzednim menu? Pytam z ciekawości.
Tonny5
 
Posty: 22
Z nami od: 24 lipca 2007, 15:16

Odp: Czemu nowe menu w Quantum?

Postautor: dexter » 15 listopada 2017, 17:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.0

Mówię o samym otwarciu. Czyli od kliknięcia ≡ do pełnego rozwinięcia się menu.
dexter
Moderator
 
Posty: 7178
Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Odp: Czemu nowe menu w Quantum?

Postautor: Tonny5 » 15 listopada 2017, 17:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:57.0) Gecko/20100101 Firefox/57.0

Ty chyba żartujesz... tu był jakiś problem? Masakra... To było takie fajne menu.. RIP
Tonny5
 
Posty: 22
Z nami od: 24 lipca 2007, 15:16

Odp: Czemu nowe menu w Quantum?

Postautor: dexter » 15 listopada 2017, 18:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.0

No tak. Zaokrąglone karty też wyleciały z tego powodu, że ich rysowanie zabierało za dużo cykli CPU.
dexter
Moderator
 
Posty: 7178
Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Odp: Czemu nowe menu w Quantum?

Postautor: marina » 16 listopada 2017, 14:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:57.0) Gecko/20100101 Firefox/57.0

Odnośnie wersji 57.0 - ja jestem przerażony. Brzydota do potęgi!! A rażące błędy i tak pozostały.
Gdy ktoś nie potrafi nic pożytecznego wymyślić, to wówczas na siłę wymyśla bardziej okrągłe koło. - To żałosne.
Jest to na pewno świetne posunięcie aby stracić sporą część użytkowników.
Sprawdzonych rzeczy do których ludzie się przyzwyczaili, nigdy nie zmienia się dla kaprysu. - Musi być poważny powód a nie próżność programisty bez wyobraźni. Dowiedział się już o tym Microsoft, ale Mozilla chyba jeszcze nie. Pomyśleli że jak namieszają, zmienią kształty i kolorki, to użytkownik pomyśli że to zupełnie nowy i lepszy produkt. Czyli mają nas za idiotów?
I o dziwo, widzę że wiele osób aż sika z radości że ma nowego Firefox-a. - Ręce opadają. Hańba.
Myślę że zespół Mozilla niczym się nie wyróżnia. - Podobnie jak innym producentom, tak samo tutaj - najlepiej udają się głośne zapowiedzi i nowe numerki przy starych wersjach programów. Takie jest moje zdanie.
marina
 

Odp: Czemu nowe menu w Quantum?

Postautor: _Puma_ » 16 listopada 2017, 15:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:58.0) Gecko/20100101 Firefox/58.0

Menu (hamburger) to kwestia przyzwyczajenia, teraz mi się podoba a mam już F58.
"kopiuj odnośnik" fajna sprawa, drobiazg ale często korzystam z tego.

Menu "opcje" okropne...na szczęście mało tam zaglądam.
_Puma_
 
Posty: 618
Z nami od: 31 października 2005, 19:34

Odp: Czemu nowe menu w Quantum?

Postautor: Tomek » 16 listopada 2017, 16:41

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:57.0) Gecko/20100101 Firefox/57.0

To może ja się krótko wypowiem - odeszłem od Firefoxa rok temu (koło wersji 46-48), po wielu latach używania, udzielania się w społeczności itp itd. Zresztą, sami wiecie. W tym tygodniu, skuszony reklamą na jednym z portali, odpaliłem Fx, na nowym czystym profilu (a mój stary miał ponad 10 lat...) i ... i jestem zachwycony. Jakość dodatków (okrojonych do absolutnego minimum), możliwości personalizacji... to jest to czego mi brakowało przez rok w chrome - niby tego nie odczuwałem, mając w pamięci liska z wersji sprzed roku, nawet nie tęskniłem. Wiele wad które kiedyś widziałem to dzisiaj zalety. Zmiany które zaszły przez ten rok oceniam bardzo pozytywnie. A trzeba pamiętać że to z powodu zmian zdradziłem Fx na rzecz Chrome.
Na razie muszę się porozglądać, przypomnieć sobie co i jak... ale wróciłem :)
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9028
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
Lokalizacja: pewna śliczna kotlina

Odp: Czemu nowe menu w Quantum?

Postautor: Marcinooo » 16 listopada 2017, 17:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:57.0) Gecko/20100101 Firefox/66DE

_Puma_ pisze:Hmm, zarówno pod W8 jak i W10 wygląda to dobrze...przynajmniej u mnie...może w W7 wygląda to źle.



U mnie też nowy Firefox 57 wygląda świetnie, o wiele ładniej niż stary, i dobrze komponuje się z Windows 7 Aero, szczególnie karty, które mają teraz efekty podobne do Aero i w końcu są równe i proste/prostokątne, a nie jak te krzywe jajowate i garbate z poprzednich wersji, ale to pewnie kwestia gustu jednym przeszkadzają kształty jajowate, a drugim kanciaste, wszystkim się nie dogodzi, a ja wolę tak ja jest teraz w nowym FF 57.

Tonny5 pisze:podobno ta jest szybsza zresztą (choć ja tego nie zauważyłem jeszcze)


Nie podobno, tylko takie są fakty, że jest o wiele szybsza, prawie wszyscy o tym piszą w internecie i ja osobiście również mogę potwierdzić, że Firefox już nie jest mułem, co było jego główną bolączką, teraz lata jak rakieta, super responsywny interfejs i szybkie ładowanie stron, nowy FF 57, a stary to przepaść wydajnościowa, jeżeli tego nie dostrzegłeś to albo jesteś ślepy, albo twój komputer to jakiś złom sprzed wielu lat, ja też już od kilkunastu/kilkudziesięciu miesięcy traciłem powoli cierpliwość nad Firefoxem, bo był mułem i byłem od krok od przesiadki na inną przeglądarkę, bo z FF nie dało się już korzystać, ale gdy zauważyłem, że Mozilla w końcu poważnie zaczęła się brać za optymalizację, to dałem jej ostatnią szansę, a FF 57 jest potwierdzeniem tego, że opłaciło się, i Firefox wrócił do żywych, dzięki czemu na nim zostaję.

Toast za nowego FF!
Marcinooo
 

Odp: Czemu nowe menu w Quantum?

Postautor: Gość » 17 listopada 2017, 23:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; rv:58.0) Gecko/20100101 Firefox/58.0

Gość
 

Odp: Czemu nowe menu w Quantum?

Postautor: Tonny5 » 21 listopada 2017, 10:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:57.0) Gecko/20100101 Firefox/57.0

Marcinooo mam dobry sprzęt, po prostu dla mnie szybkość ładownia stron przez Firefoxa nigdy nie była problemem, zawsze mi się wydawało że Firefox robi to szybko.. Nie zauważam różnicy, może z powodu mojej słabej pamięci. Nie pamiętam o ile sekund dłużej ładował strony stary Firefox. Wygląd mi się nie podoba.
Tonny5
 
Posty: 22
Z nami od: 24 lipca 2007, 15:16


Wróć do Przeglądarka Firefox

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], covo, Google [Bot], PawelOS, Yahoo [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: