MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Firefox - Zbyt duże użycie ramu?

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Firefox - Zbyt duże użycie ramu?

Postautor: PLANETARNY » 11 czerwca 2018, 09:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:60.0) Gecko/20100101 Firefox/60.0

Witam was mam taki oto problem. Mam najnowszy Firefox i w menadżerze zadań pokazuje mi go w 5,7 procesach otwartych i pokazuje mi nieraz, zużycie ramu nawet dochodzące do 1,3 giga nawet a średnio to 850 jest,tu me pytanie jak to naprawić aby było ok? Dodam iż mam Windowsa 10 i tylko 4 giga ram, ddr3 GodRam.
PLANETARNY
 
Posty: 89
Z nami od: 18 lutego 2014, 21:06

Odp: Firefox - Zbyt duże użycie ramu?

Postautor: Garu » 11 czerwca 2018, 09:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.9) Gecko/20100101 Goanna/3.4 Firefox/52.9 PaleMoon/27.6.0

Wyłącz wieloprocesowość, bo na rdzeniach masz wielokrotne obciążenia procesów - dotyczy to CPU i RAM. Bez tego rownie szybko i lżej będzie śmigał FFox
Nie liczyłbym na to, że Firefox naprawi system.
Garu
 
Posty: 1101
Z nami od: 31 stycznia 2014, 18:55

Odp: Firefox - Zbyt duże użycie ramu?

Postautor: PLANETARNY » 11 czerwca 2018, 10:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:60.0) Gecko/20100101 Firefox/60.0

A gdzie to wyłączyć pytam ?.
PLANETARNY
 
Posty: 89
Z nami od: 18 lutego 2014, 21:06

Odp: Firefox - Zbyt duże użycie ramu?

Postautor: _Puma_ » 11 czerwca 2018, 10:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:61.0) Gecko/20100101 Firefox/61.0

Spróbuj ustawić na 1 proces.
Opcje > ogólnie > wydajność http://prntscr.com/jtkb9v
_Puma_
 
Posty: 652
Z nami od: 31 października 2005, 19:34

Odp: Firefox - Zbyt duże użycie ramu?

Postautor: PLANETARNY » 11 czerwca 2018, 15:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:60.0) Gecko/20100101 Firefox/60.0

Tak właśnie zrobiłem to, ale ram i tak wali mi podobnie ,czyli czasem ponad 1 giga ,szok co oni z tym porobili.?
PLANETARNY
 
Posty: 89
Z nami od: 18 lutego 2014, 21:06

Odp: Firefox - Zbyt duże użycie ramu?

Postautor: dexter » 11 czerwca 2018, 15:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Android 7.0; Mobile; rv:60.0) Gecko/60.0 Firefox/60.0

1G to szok? A dla tych stron inne przeglądarki biorą mniej ramu?
dexter
Moderator
 
Posty: 7369
Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Odp: Firefox - Zbyt duże użycie ramu?

Postautor: krystian3w » 13 czerwca 2018, 13:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/66.0.3359.170 Safari/537.36 OPR/53.0.2907.68

Kod: Zaznacz cały
browser.tabs.remote.autostart
i / lub
Kod: Zaznacz cały
browser.tabs.remote.autostart.2
na false

albo dodać wpis boolean (wartość logiczna):
Kod: Zaznacz cały
browser.tabs.remote.force-disable
na true i nie trzeba ruszać autoastartowych wpisów.
krystian3w
 
Posty: 307
Z nami od: 01 grudnia 2017, 15:27

Odp: Firefox - Zbyt duże użycie ramu?

Postautor: PLANETARNY » 13 czerwca 2018, 15:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:60.0) Gecko/20100101 Firefox/60.0

A jak to zrobić ?.
PLANETARNY
 
Posty: 89
Z nami od: 18 lutego 2014, 21:06

Odp: Firefox - Zbyt duże użycie ramu?

Postautor: krystian3w » 14 czerwca 2018, 07:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:60.0) Gecko/20100101 Firefox/60.0

Wpisy przełączasz na about:config i wyłączają one wieloprocesorowość / elektrolizę. Nie gwarantuje spadku użycia RAM.

PS. po wyłączeniu wieloprocesorowości nie działa tryb responsywny (podgląd mobilnej strony) - wycieli z kodu podgląd znany z starszy wersji Firefox. Ale najpewniej tego nie używasz.
krystian3w
 
Posty: 307
Z nami od: 01 grudnia 2017, 15:27

Odp: Firefox - Zbyt duże użycie ramu?

Postautor: PLANETARNY » 14 czerwca 2018, 19:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:60.0) Gecko/20100101 Firefox/60.0

Masakra teraz pokazuje mi ponad 1,4 giga ramu szok ,co oni z tym zro0bili żenada 1 słowem .
PLANETARNY
 
Posty: 89
Z nami od: 18 lutego 2014, 21:06

Odp: Firefox - Zbyt duże użycie ramu?

Postautor: dexter » 14 czerwca 2018, 20:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.0

Weź skopiuj tu stronę about:performance.

Mam najnowszy Firefox i w menadżerze zadań pokazuje mi go w 5,7 procesach otwartych i pokazuje mi nieraz, zużycie ramu nawet dochodzące do 1,3 giga nawet a średnio to 850 jest,tu me pytanie jak to naprawić aby było ok?


Jeżeli to jest problem, należy otwierać mniej niż 40 kart na raz.
dexter
Moderator
 
Posty: 7369
Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Odp: Firefox - Zbyt duże użycie ramu?

Postautor: PLANETARNY » 14 czerwca 2018, 22:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:60.0) Gecko/20100101 Firefox/60.0

Nigdy nie otwieram w tylku kartach ,góra 2 i aż takie coś szok jak to zjada ram .
PLANETARNY
 
Posty: 89
Z nami od: 18 lutego 2014, 21:06

Odp: Firefox - Zbyt duże użycie ramu?

Postautor: tro » 15 czerwca 2018, 00:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:60.0) Gecko/20100101 Firefox/60.0

Mam w tej chwili otwarte 8 kart. Zużycia ramu około 2,5 GB. Jednak nie widzę w tym problemu. Do tego służy pamięć RAM, żeby aplikacje z niej korzystały
tro
 
Posty: 75
Z nami od: 08 marca 2013, 15:32

Odp: Firefox - Zbyt duże użycie ramu?

Postautor: PLANETARNY » 15 czerwca 2018, 14:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:60.0) Gecko/20100101 Firefox/60.0

Chyba pozostaje dokupić kolejne 4 giga i mieć po problemie z tym, bo inaczej to tu już sie chyba nie da ?.
PLANETARNY
 
Posty: 89
Z nami od: 18 lutego 2014, 21:06

Odp: Firefox - Zbyt duże użycie ramu?

Postautor: Garu » 15 czerwca 2018, 21:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.9) Gecko/20100101 Goanna/3.4 Firefox/52.9 PaleMoon/27.9.3

Wrzuć disconnect https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/disconnect/
Wyłącz moduły bezpieczeństwa - opcje - bezpieczeństwo, - odznacz blokuj i odznacz ostrzegaj. Bo to muli i przepuszcza gro śledzenia i spamu. Dużo więcej blokuje disconnect.
Sprawdź.
Ja na palemoonie mod 27.9.3 - oglądałem stream Hiszpania - Portugalia. A mam na staruszku 1GB RAMu i trochę stronicowania na sztywno. Przecież to także Firefox...
Nie liczyłbym na to, że Firefox naprawi system.
Garu
 
Posty: 1101
Z nami od: 31 stycznia 2014, 18:55


Wróć do Przeglądarka Firefox

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], dexter, Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: