MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Blokowanie ramek RODO

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Blokowanie ramek RODO

Postautor: ff2017 » 28 czerwca 2018, 07:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:31.0) Gecko/20100101 Firefox/31.0

Jak zablokować ramki RODO na stronach zasłaniające całą stronę nie nadającą się wtedy do użytku.
Używam AdBlockPlus i starszych wersji FireFoxa na wolnych urządzeniach. Mam wyłączone ciastka i chce aby tak zostało.
Pierwszy przykład to ta stronka: http://www.twojapogoda.pl

Jaki kod filtra dodać do AdBlocka? bo w żaden inny sposób nie da się usunąć tej ramki na starszych FF nawet gdy włączy się ciastka.
ff2017
 
Posty: 20
Z nami od: 30 października 2017, 20:59

Odp: Blokowanie ramek RODO

Postautor: _Puma_ » 28 czerwca 2018, 09:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:62.0) Gecko/20100101 Firefox/62.0

U mnie rozszerzenie https://addons.mozilla.org/pl/firefox/a ... adblocker/ domyślnie blokuje na tej stronie komunikat RODO.
_Puma_
 
Posty: 652
Z nami od: 31 października 2005, 19:34

Odp: Blokowanie ramek RODO

Postautor: ff2017 » 28 czerwca 2018, 11:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:35.0) Gecko/20100101 Firefox/35.0

A już sobie poradziłem na chybił trafił przez ręczne zablokowanie na liście elementów strony w AdBlockPlus plików o nazwie "rodo" i zadziałało.
Swoją drogą warto byłoby nauczyć się zaawansowanej informatyki tego AdBlocka i umieć samu dojść co gdzie kliknąć aby było filtrowane. Niestety tyle sie na tym znam co wydedukuję z nazw.

...ale niestety sposobu na stronę http://www.webcamera.pl i jej RODO już nie umiem znaleźć.
a dodatek kolegi powyżej nie jest na stare wersje FF.
ff2017
 
Posty: 20
Z nami od: 30 października 2017, 20:59

Odp: Blokowanie ramek RODO

Postautor: ff2017 » 28 czerwca 2018, 14:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:35.0) Gecko/20100101 Firefox/35.0

No i prosze :mrgreen: a jednak potrafię zaprogramować AdBlocka.
Własny filtr o kodzie
Kod: Zaznacz cały
###rodo-modal
lub
Kod: Zaznacz cały
webcamera.pl###rodo-modal
zdjął ramke RODO z webcamera.pl
ff2017
 
Posty: 20
Z nami od: 30 października 2017, 20:59

Odp: Blokowanie ramek RODO

Postautor: ff2017 » 29 czerwca 2018, 15:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:32.0) Gecko/20100101 Firefox/32.0

Jak macie stare przeglądarki a chcecie łatwo znać kod do AdBlocka na różnorakie upierdliwe ramki ktore nie są reklamami to polecam w nowocześniejszym komputerze wygenerować automatycznie kod nowoczesnym AdBlockiem do wysokich wersji FF, bo tam się poprostu klika w wybrany element do wyeliminowania po zniknięciu takiego komunikatu. W starych AdBlockach czegoś takiego nie było. Potem tylko wystarczy ten kod przepisać ręcznie do starego AdBlocka na starym kompie i w ten oto sposób wasz stary sprzęt nie pójdzie na śmieci. Przynajmniej jeszcze nie teraz.
ff2017
 
Posty: 20
Z nami od: 30 października 2017, 20:59

Odp: Blokowanie ramek RODO

Postautor: dexter » 29 czerwca 2018, 15:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:63.0) Gecko/20100101 Firefox/63.0

Nie do końca to ma sens, bo do ramek wystarczyło zainstalować dodatek Element Hiding Helper, który to robi.
dexter
Moderator
 
Posty: 7365
Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Odp: Blokowanie ramek RODO

Postautor: ff2017 » 29 czerwca 2018, 17:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:32.0) Gecko/20100101 Firefox/32.0

Wow, i działa na starych FF. Trzeba było tak odrazu. Dzięki wielkie dexter :)
ff2017
 
Posty: 20
Z nami od: 30 października 2017, 20:59

Odp: Blokowanie ramek RODO

Postautor: krystian3w » 30 czerwca 2018, 15:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; rv:61.0) Gecko/20100101 Firefox/61.0

Polska:


Międzynarodowe - są uzupełniane o RODO / GDPR:


Międzynarodowe - najczęściej wystarczy jedna z nich i chyba lepsza może okazać się ta od Daniela z Chorwacji.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Jak strona blokuje przewijanie treści właściwej (nie komunikatu), to zazwyczaj AdBlock / Adblock Plus nie da rady (skrypty są często wstawione liniowo - ubijemy skrypt liniowy - ubijemy funkcjonalność na stronie jak inne skrypty liniowe ją aktywowały).

Rzadziej jest to osobny czysty plik JS lub CSS - czasem w takim pliku dla optymalizacji znajduje reszta skryptów / stylów dla strony i też może paść funkcjonalność.

Nie znam reguły która naprawia wyłączony w CSS scroll dla AdBlock / Adblock Plus niż sieciowej wycinającej skrypty lub CSS.
Ostatnio zmieniony 07 lipca 2018, 23:21 przez krystian3w, łącznie zmieniany 1 raz
krystian3w
 
Posty: 295
Z nami od: 01 grudnia 2017, 15:27

Odp: Blokowanie ramek RODO

Postautor: ff2017 » 06 lipca 2018, 11:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.0

Kolejna sprawa ramek RODO to allegro. Trzeba unieszkodliwić skrypt.

Kod do dodania do własnej listy filtrów:
Kod: Zaznacz cały
||assets.allegrostatic.com/opbox-rodo-consent-modal/*
ff2017
 
Posty: 20
Z nami od: 30 października 2017, 20:59

Odp: Blokowanie ramek RODO

Postautor: krystian3w » 07 lipca 2018, 23:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; rv:61.0) Gecko/20100101 Firefox/61.0

w uBlock Origin wystarczy zablokować CSS i ramkę (takie coś obecnie jest na liście polskiej na Cookies-RODO):

Kod: Zaznacz cały
allegro.pl##div[data-box-name="allegro.rodoConsentModal"]
||assets.allegrostatic.com/opbox-rodo-consent-modal/index*.css$domain=allegro.pl


Raczej powinno być to kompatybilne z AdBlock / Adblock Plus (chyba, że masz mega stary co nie ogarnia "##div[data-box-name="allegro.rodoConsentModal"]" wtedy jednie ratuję cię blokada wszystkiego ładowanego z folderu "/opbox-rodo-consent-modal/" (wychodzi, że najpierw strona pobiera CSS i po chwili skrypt generujący pop-up)).
krystian3w
 
Posty: 295
Z nami od: 01 grudnia 2017, 15:27


Wróć do Przeglądarka Firefox

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: