MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

HTML 5 odtwarzacz video nie działa

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

HTML 5 odtwarzacz video nie działa

Postautor: Kubala94 » 08 lipca 2018, 14:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:61.0) Gecko/20100101 Firefox/61.0

Witam, mam taki problem , na przeglądarce Firefox (aktualna wersja Quantum 61.0.1 64 bit) na niektórych stronach nie działa mi video w html5. Wiele stron korzysta już korzysta już z html 5 (odtwarzacz video) i można korzystać z nich bez wtyczki adobe flash player , ale jeśli ktoś ma flasha to działa mu na flashu, czyli , że strona obsługuję obie jeszcze obie technologie. Można się przełączać między html 5 a flash. I kiedy wyłączę flasha na stronach które obsługują obie technologie , to powinien odtwarzacz video przełączyć się na html 5. Na urządzeniach mobilnych wszystko działa na html 5 na tych stronach wiadomo. Ale tu piszę o PC , no i jak wyłączę flasha to zamiast przełączyć się na html 5 (odtwarzacz video) to pozostaje białe lub czarne pole w miejscu playera , jak by brakowało wtyczki... No wyłączyłem ją w sumie ;) ale strona obsługuję html 5 więc player powinien się włączyć w tej technologii a tu lipa.. Sprawdziłem jak wygląda sytuacja na innych przeglądarkach Chrome,Opera,Edge,Vivaldi i tam wszystko działa bez najmniejszego problemu... Wyłączona wtyczka flash , to player przełącza się na html 5. Tylko na IE nie sprawdzałem :lol: Nie wiem dlaczego na Firefoxie nie działa.. Próbowałem , odświeżania przeglądarki , ponownej instalacji, czyszczenia po odinstalowaniu, resetu do ustawień , początkowych, zmiany profilu, używania przeglądarki bez profilu, wyłączania wtyczek / usuwania ich, itp. i NIC to samo...
Ale teraz UWAGA! Spróbowałem uruchomić przeglądarkę w trybie "Uruchom ponownie z wyłączonymi dodatkami" i co ? Nagle DZIAŁA! Tak jak na innych przeglądarkach, po wyłączeniu flasha ,player przełącza się na html 5. Dzieje się tak tylko i wyłącznie w tym trybie po powrocie do normalnego trybu znów nie działa. Wie ktoś dlaczego tak jest? Może ta wersja przeglądarki jest winna? Wyłączone jest w niej coś czy jak, jakaś wersja beta czy co ;p .. Jest jakiś sposób/ustawienie/trik , aby włączyć wymusić działanie playera w html 5 w normalnym trybie przeglądarki a nie tylko w trybie bez wtyczek? Proszę o pomoc , był bym wdzięczny. Trochę długi mi i zawiły mi ten post wyszedł ale mam nadzieję , że wyjaśniłem o co mi chodzi.. :) Proszę o odpowiedz. P.S. nie chodzi tu o serwis YT, bo tam wszystko działa ok, zresztą oni już w ogóle nie korzystają z flasha chyba.
Kubala94
 
Posty: 7
Z nami od: 08 lipca 2018, 14:01

Odp: HTML 5 odtwarzacz video nie działa

Postautor: sig » 08 lipca 2018, 16:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux x86_64; rv:61.0) Gecko/20100101 Firefox/61.0

Skoro bez dodatków działa , to znaczy że któryś z nich go blokuje. Wyłączaj je po kolei i sprawdzaj czy zaczął działać. Albo wyłącz wszystkie i zacznij włączać
Strzeżonego backup strzeże
sig
 
Posty: 823
Z nami od: 22 maja 2010, 09:44

Odp: HTML 5 odtwarzacz video nie działa

Postautor: krystian3w » 08 lipca 2018, 16:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; rv:61.0) Gecko/20100101 Firefox/61.0

Zrób nowy profil przeglądarki Firefox:
https://support.mozilla.org/pl/kb/zarzadzanie-profilami

Tam całkowicie wyłącz wtyczkę Flash, by była nieaktywna; następnie sprawdź strony czy się ogarną.


https://i.imgur.com/SlhR5uw.png
https://i.imgur.com/hcpz3Md.png


Jak się nie ogarną to może odinstaluj Flash dla Firefoksa (NPAPI), ten z Chrome czy Vivaldi zostanie bo zintegrowany z przeglądarką (podobnie ten dla IE11 / Edge 42 - instalowany z Windows Update).

Stabilna wersja przeglądarki (nie żadna beta):

https://download.mozilla.org/?product=firefox-latest-ssl&os=win64&lang=pl = dla 64 bitowych systemów
https://download.mozilla.org/?product=firefox-latest-ssl&os=win&lang=pl = dla 32 bitowych systemów
krystian3w
 
Posty: 307
Z nami od: 01 grudnia 2017, 15:27

Odp: HTML 5 odtwarzacz video nie działa

Postautor: Kubala94 » 08 lipca 2018, 17:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:61.0) Gecko/20100101 Firefox/61.0

Dziękuję za odpowiedzi, za moment zrobię to co mi doradziliście :)

sig pisze:Skoro bez dodatków działa , to znaczy że któryś z nich go blokuje. Wyłączaj je po kolei i sprawdzaj czy zaczął działać. Albo wyłącz wszystkie i zacznij włączać
Sig , robiłem tak i nic .. a jak włączę Firefox , w trybie "Uruchom ponownie z wyłączonymi dodatkami" to działa player HTML 5 , no kabaret normalnie :lol: to musi być chyba coś innego.. hmm

krystian3w , źle się chyba wyraziłem w pierwszym poście , nie zrozumiałeś mnie jeśli chodzi o wersję FF , mam najnowszą wersję stabilną 64 bit , Windows 10 Pro 64 bit.
Kubala94
 
Posty: 7
Z nami od: 08 lipca 2018, 14:01

Odp: HTML 5 odtwarzacz video nie działa

Postautor: Kubala94 » 08 lipca 2018, 17:41

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:61.0) Gecko/20100101 Firefox/61.0

krystian3w wyłączyłem całkowicie flasha w firefoksie tak jak napisałeś shockwave flash ustawiłem na "nigdy nie aktywuj" (bez tworzenia nowego profilu, na starym) i zaczęło działać dzięki! :) Tylko ze ja nie chcę całkowicie rezygnować z flasha , bo jeszcze jest w wielu miejscach obecny. Chcę go na konkretnych stronach wyłączyć, na tych na których jest już HMTL 5 i nie trzeba korzystać z flasha... Na innych przeglądarkach mam tak poustawiane i działa ok.. Ktoś powie , że mogę się przesiąść na inną przeglądarkę ale lubię Firefoksa :) Po za tym tu też to powinno działać.. Wiem , że w uprawnieniach konkretnej witryny można wyłączyć flasha i tak mam ustawione w FF i innych przeglądarkach , no tylko , że FF się nie słucha i nie przechodzi na HTML 5 , na innych działa. Na Mozilli dopiero po całkowitym wyłączeniu wtyczki , zaczyna działać.. Why??? Na konkurencyjnych nie muszę wyłączać całej wtyczki tylko wyłączyć ja na konkretnej stronie i śmiga. Już mam mętlik w głowie.. haha :) Zauważyłem jeszcze jedną rzecz w trybie "uruchom z wyłączonymi dodatkami" domyślnie ustawione jest przy shockwave flash "pytaj o aktywację" i działa player HTML 5! a w normalnym jak ustawie na "pytaj o aktywację" lub "zawsze zezwalaj " to nie rusza nic tylko biały/czarny ekran.. ;//// dopiero po wyłaczeniu flasha zaczyna działać jak należy. eh ciężka sprawa ;) spróbuję krystian3w jeszcze z nowym profilem.

EDIT : nowy profil nic nie pomógł.. może spróbuje jeszcze tego flasha przeinstalować .. a może na FF po prostu nie da się wyłaczyć flasha tylko na konkretnych witrynach ..jak u konkurencji. Ale ,kurczę no da się ustawić (wyłączyć flasha) w uprawnieniach danej witryny , tylko , że u mnie nie chce się to coś słuchać..
Kubala94
 
Posty: 7
Z nami od: 08 lipca 2018, 14:01

Odp: HTML 5 odtwarzacz video nie działa

Postautor: krystian3w » 08 lipca 2018, 19:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; rv:61.0) Gecko/20100101 Firefox/61.0

https://download.mozilla.org/?product=firefox-60.1.0esr-SSL&os=win64&lang=pl= dla 64 bitowych systemów
https://download.mozilla.org/?product=firefox-60.1.0esr-SSL&os=win&lang=pl = dla 32 bitowych systemów


Oczywiście jeśli w Firefox 60 działało i nie popsuli tego z wydaniem 60.1.0 esr.


https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/noflash/ lub https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/flash-blocker-strict/, może lepiej to ogarnie niż opcje Firefox.
krystian3w
 
Posty: 307
Z nami od: 01 grudnia 2017, 15:27

Odp: HTML 5 odtwarzacz video nie działa

Postautor: Kubala94 » 09 lipca 2018, 12:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:61.0) Gecko/20100101 Firefox/61.0

Dzięki za odpowiedz, zainstalowałem tą wersję ESR i nic .. próbowałem też zainstalować te dodatki nic nie pomaga, ale to uparte.. Trudno już chyba muszę sobie już odpuścić bawienie się z tym ;) Wyłączę tego flasha najwyżej i niech tak będzie i tak już dużo stron, porzuciło tą technologię a jak będę potrzebował to se włączę tą wtyczkę. Chyba , że jakoś uda mi się to jeszcze naprawić kiedyś. Thanks za pomoc.
Kubala94
 
Posty: 7
Z nami od: 08 lipca 2018, 14:01

Odp: HTML 5 odtwarzacz video nie działa

Postautor: Garu » 09 lipca 2018, 13:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.9) Gecko/20100101 Goanna/3.4 Firefox/52.9 PaleMoon/27.9.2

Pokaż screen stąd: https://www.youtube.com/html5?gl=PL&hl=pl
Może nie masz w ogóle włączonej obsługi html5?
U mnie: http://prntscr.com/k4ai6h
Nie liczyłbym na to, że Firefox naprawi system.
Garu
 
Posty: 1101
Z nami od: 31 stycznia 2014, 18:55

Odp: HTML 5 odtwarzacz video nie działa

Postautor: Kubala94 » 09 lipca 2018, 14:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:61.0) Gecko/20100101 Firefox/61.0

Nie chodzi tu akurat o serwis YT , bo działa mi wszystko OK tam , bez flasha. Zresztą YT już nie używa flash, nie? A ten screen u Ciebie Garu to na Firefoksie?

Sprawdziłem ten link na Firefox https://www.youtube.com/html5?gl=PL&hl=pl i u mnie wszystko OK oprócz MSE & WebM VP9 przy tej pozycji jest Czerwony Wykrzyknik. Nie chodzi mi tu o YT jak już psiałem wcześniej bo działa, ale może ten problem z MSE & WebM VP9 ma wpływ na inne strony?

Dodaję screen:
https://prnt.sc/k4at5c

P.S. sprawdziłem też ten link YT , z ciekawości na innych przeglądarkach i na Chrome wszytko OK, Opera też , Edge ten sam problem co na FF , Vivaldi OK, IE nie ma co sprawdzać hehe.
Kubala94
 
Posty: 7
Z nami od: 08 lipca 2018, 14:01

Odp: HTML 5 odtwarzacz video nie działa

Postautor: krystian3w » 09 lipca 2018, 19:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; rv:61.0) Gecko/20100101 Firefox/61.0

W sumie dziwne, że nie masz "MSE & WebM VP9" ja mam na 10 a mam bardzo stary komputer, większość sterowników pochodzi z 2015 i nowszych już nie ma.

Aktywować też nie aktywowałem.
krystian3w
 
Posty: 307
Z nami od: 01 grudnia 2017, 15:27

Odp: HTML 5 odtwarzacz video nie działa

Postautor: Garu » 10 lipca 2018, 08:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.9) Gecko/20100101 Goanna/3.4 Firefox/52.9 PaleMoon/27.9.2

Kubala94 - Otwórz about:config i wpisz mediasource - pokaż obrazek.
Nie liczyłbym na to, że Firefox naprawi system.
Garu
 
Posty: 1101
Z nami od: 31 stycznia 2014, 18:55

Odp: HTML 5 odtwarzacz video nie działa

Postautor: Kubala94 » 10 lipca 2018, 10:41

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:61.0) Gecko/20100101 Firefox/61.0

Już naprawiłem wczoraj te "MSE & WebM VP9" wczoraj za pomocą jakiegoś poradnika z YT , właśnie za pomocą opcji about:config. Ale nie naprawia to problemu...

Screen : https://prnt.sc/k4nz7i
Kubala94
 
Posty: 7
Z nami od: 08 lipca 2018, 14:01

Odp: HTML 5 odtwarzacz video nie działa

Postautor: krystian3w » 10 lipca 2018, 11:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Linux; Android 7.0; LG-M320 Build/NRD90U; wv) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Version/4.0 Chrome/67.0.3396.87 Mobile Safari/537.36

krystian3w
 
Posty: 307
Z nami od: 01 grudnia 2017, 15:27

Odp: HTML 5 odtwarzacz video nie działa

Postautor: Kubala94 » 10 lipca 2018, 13:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:61.0) Gecko/20100101 Firefox/61.0

Hehe , a nawet jeśli coś z tym związane, to co? ;p nie no, wiem pewno regulamin zabrania i zaraz bana tu dostanę , ale nie reklamuję tu niczego żadnej strony, serwisu i nie będę...
W sumie to już chyba odpuszczę sobie , bo żaden z sposobów nie działa, oprócz całkowitej dezaktywacji flasha w przeglądarce, lub włączenia FF w trybie bez wtyczek. A ja chcę , żeby to działało jak na przeglądarkach konkurencji czyli mimo , że flash włączony w całej przeglądarce , to wyłączam go tylko na konkretnych stronach i jest OK, na tych na których jest wyłączony to go nie ma , a na reszcie stron śmiga. Tylko , że FF nie umie tego ogarnąć i nie działa. Właściwie dotyczy to tylko 2 stron... dziwne..

P.S. Jeśli ktoś nadal wyraża chęć pomocy , to napiszę na PW , żeby tu nie reklamować żadnych stron..
Kubala94
 
Posty: 7
Z nami od: 08 lipca 2018, 14:01


Wróć do Przeglądarka Firefox

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], dexter, Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: