Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2
Rzeczywiście mam XP. Mimo, że miałem wszystko ustawione tak jak Ty nic nie pomagało.
Zacznę od tego, że miałem jako podstawową przeglądarkę zainstalowaną nakładkę na explorera o nazwie MyIE2. Momentami zarówno IE, jak i Firfox uważały, że są domyślnymi przeglądarkami.
Przed momentem odinstalowałem MyIE2 i ... wszystkie linki w mailach przestały działać
W końcu zastosowałem metodę:
Otwieramy mój komputer
Narzędzia ->Opcje Folderów -> Typy plików
Blisko początku mamy coś takiego URL: Protokół HTTP.
Klikamy zaawansowane. Na liście powinna być pogrubiona domyślna akcja u mnie opisana jako MyIe2 (bo tak się nazywała domyślna przeglądarka).
Zaznaczamy opcję i klikamy edytuj. Następnie przeglądaj i wybieramy aplikację (w tym przypadku firefox.exe). Możemy zmienić jeszcze opis pól akcja i aplikacja np. na Firefox.
Mnie właśnie w ten sposób udało się poradzić z problemem. Help w thunderbirdzie otwiera się już w Firefoxie i linki w mailach zarówno w thunderbirdzie, jak i w Outlooku też się już otwierają w Firefoxie.
Pozostało jedynie gg, ale z tego co czytałem na jakimś forum, gg nie da się tak ustawić (dziwne, że Tobie działa OK - może zbieg okoliczności jak to w win

).
Pozdrawiam