MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Jak lokalnie instalować dodatki w Shredder 3.2a1pre?

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Jak lokalnie instalować dodatki w Shredder 3.2a1pre?

Postautor: Grzegorz » 30 maja 2010, 11:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.3a5pre) Gecko/20100529 Minefield/3.7a5pre

Zna ktoś sposób na instalację rozszerzeń w rozwojowych wydaniach Thunderbirda 3.2? Nowy menedżer nie pozwala instalować rozszerzeń przez przeciąganie i upuszczanie plików *.xpi w jego oknie. Nie działa także skopiowanie pliku xpi do katalogu extensions w profilu ani katalogu instalacyjnym.

Macie jakieś pomysły?
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Odp: Jak lokalnie instalować dodatki w Shredder 3.2a1pre?

Postautor: dexter » 30 maja 2010, 13:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; en-US; rv:1.9.3a1pre) Gecko/20091226 Minefield/3.7a1pre

Chyba trzeba jeszcze trochę poczekać na poprawienie nowego menedżera rozszerzeń. Ten sam kłopot występuje w nowym Firefoksie, zwłaszcza że Mr Tech Toolkit jest z nim niekompatybilny, a autor nie jest skłonny do jego aktualizacji. Ja zablokowałem aktualizację nightly z wersji 3.2a.
________
Ku pamięci:
[meta] Redesign Addons Manager UI
Extension manager API rewrite tracking bug
Update Thunderbird to work with the new add-ons manager
Hash for local file installs never has a chance to be computed
XPI's and JAR's inside the profiles extension folder aren't getting installed anymore
Wrong extension signature causes install from local file to fail silently
Ostatnio zmieniony 31 maja 2010, 10:36 przez dexter, łącznie zmieniany 1 raz
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: Grzegorz » 30 maja 2010, 17:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; en-US; rv:1.9.2.2) Gecko/20100316 Firefox/3.6.2 (.NET CLR 3.5.30729)

dexter pisze:Chyba trzeba jeszcze trochę poczekać na poprawienie nowego menedżera rozszerzeń.

Szkoda, bo ten stan rzeczy utrzymuje się już dość długo...
dexter pisze:Mr Tech Toolkit jest z nim niekompatybilny, a autor nie jest skłonny do jego aktualizacji.

Niestety sytuacja z Nightly Tester Tools jest identyczna, nowej wersji rozszerzenia nie będzie przynajmniej do czasu ustabilizowania kodu Menedżera dodatków.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Postautor: Leepa » 30 maja 2010, 19:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.9.3a5pre) Gecko/20100510 Minefield/3.7a5pre

Grzegorz - da się - trzeba tylko przeciągnąć plik xpi do okna TB a nie menedżera rozszerzeń.
Ja używam widoku kolumnowego (drzewko katalogów, lista wiadomości, podgląd wiadomości), upuszczam xpi akurat na listę wiadomości i nawet działa...

Chociaż fakt, nowy menedżer rozszerzeń jest jeszcze trochę niedopracowany - dlatego trzymam się ostatnich buildów Minefielda i Shreddera z jeszcze starym AM.
Leepa
Leepa

Z nami od: 09 grudnia 2004, 09:31

Postautor: Grzegorz » 30 maja 2010, 20:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.3a5pre) Gecko/20100529 Minefield/3.7a5pre

U mnie (Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl-PL; rv:1.9.3a5pre) Gecko/20100528 Shredder/3.2a1pre) rozszerzenie mogę upuścić w panelu wiadomości (F8), nie ma możliwości upuszczenia pliku xpi na liście folderów/kont pocztowych czy wiadomości.

Dzięki za informację. Wygląda na to, że możliwość instalacji lokalnej w ogóle zniknie z Firefoksa i Thunderbirda, więcej informacji tutaj: Support for dropping XPI files into the extension install locations might be going away.

Grzegorz
Moderator

Wróć do Klient poczty Thunderbird