jak odzyskać pocztę z pliku inbox
Moderator: Pomocy?!
jak odzyskać pocztę z pliku inbox
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.3) Gecko/20100401 Firefox/3.6.3 ( .NET CLR 3.5.30729)
Chciałbym prosić o pomoc. Na pewno ktoś z Was spotkał się z tym problemem.
Moja kuzynka otrzymywała dużo maili, przez co jej folder Odebrane urósł do rozmiaru 4GB. Zrobiłem jej kilka folderów, lecz nie sądziłem, że to i tak będzie za mało. Pojawił się komunikat, że folder jest zapełniony i nie pomieści więcej wiadomości oraz, że usunięcie lub porządkowanie folderu powinno pomóc. Problem w tym, że nie pomaga. Nie wyświetlają się żadne wiadomości. Licznik wiadomości w folderze również pokazuje zero.
Próbowałem z tym walczyć na różne sposoby. Wczoraj otworzyłem plik za pomocą UltraEdit i usunąłem kilka maili ręcznie zgodnie z formatem plików mbox, aby wyświetlić wiadomości w Thunderbirdzie, by móc je przenieść do innych folderów. Niestety to nie pomogło. Wiadomości nadal nie wyświetlają się w Thunderbirdzie, choć komunikat o pełnym folderze już się nie pojawia.
Próbowałem przenieść chociaż jedną wiadomość do innego pliku, lecz to też nic nie daje, wiadomości nadal się nie wyświetlają.
Czy mogę prosić kogoś z Was o pomoc? Będę bardzo wdzięczny.
- blata
Odp: jak odzyskać pocztę z pliku inbox
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.3a5pre) Gecko/20100608 Minefield/3.7a5pre
Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
- Grzegorz
- Moderator
- Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.4) Gecko/20100611 Firefox/3.6.4 ( .NET CLR 3.5.30729)
Oczywiście przestudiowałem. 3 dni nad tym siedziałem, w końcu się poddałem.
Jeśli jest jakiś wątek, który rozwiązuje tę sprawę, a ja go przeoczyłem, to proszę o linka. Uważam, że dość uważnie przeszukałem forum.
- blatan
- Z nami od: 08 czerwca 2010, 10:03
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1.10) Gecko/20100504 Firefox/3.5.10
1. Sprawdź ile zajmuje na dysku odpowiedni plik Inbox (i te inne, które potworzyłeś) - te które zajmują powyżej 2GB trzeba zmniejszyć:
1.1. Jeśliby się wyświetlały normalnie wiadomości, to można by je wszystkie poprzenosić, do innych folderów metodą "przeciągnij i upuść", a potem uporządkować opróżnione w ten sposób foldery i sprawdzić, czy ich rozmiar się zmniejszył. Jeśli nie - to usunąć je z dysku przy wyłączonym TB. Folder Inbox (Odebrane) się sam utworzy (pusty), a inne jeśli byłaby taka potrzeba stworzysz po prostu jeszcze raz z poziomu TB. Przy kasowaniu Inboxa itp. usuwasz także korespondujące z nimi pliki z rozszerzeniem .msf.
1.2. Ale piszesz że u Ciebie nie wyświetlają się żadne wiadomości - w takim razie najpierw spróbowałbym otworzyć właściwości danego folderu w TB i Przebudować indeks wiadomości lub po prostu przy wyłączonym TB skasować odpowiedni plik .msf, który się odbuduje na nowo po uruchomieniu TB.
Jeśli to nie pomoże, to stwórz w TB nowe foldery, do których chcesz poprzenosić wiadomości, wyłącz TB i partiami skopiuj maile, tak jak to robiłeś z pomocą UltraEdit (zakładam, że prawidłowo wyłuskujesz maile i nie ucinasz ich jakoś w środku - np. w miejscu gdzie zaczynają się załączniki ***). Po tej operacji usuń pliki *.msf odpowiadające wszystkim plikom, które modyfikowałeś (tj. zarówno tym, z których wycinałeś maile i tym, do których je wklejałeś).
Jeśli będziesz kasował plik Inbox (Odebrane), to na wszelki wypadek, jeśli masz utworzone w nim podfoldery, przenieś je najpierw metodą "przeciągnij i upuść" tak, żeby nie były podfolderami kasowanego folderu. Teoretycznie nie powinno się nic stać, ale zawsze to będzie mniejsze ryzyko potrzeby odwoływania się do backupu.
Wszystkie te sposoby, tak jak Grzegorz pisał, pojawiały się na forum, może nie w jednym poście, ale pamiętam, że sam wielokrotnie podobne czynności już zalecałem nie raz - nie wspominając o innych...
PS: Że chyba masz backup sprzed zniknięcia wiadomości - wtedy możesz go przywrócić i wykonać krok 1.1 zamiast 1.2
PS2: Jeśli by się zdarzyło, że jakaś wiadomość jest uszkodzona, może zajść potrzeba namierzenia jej (np. kopiując partiami i jak któryś nowy folder nie działa, to dzieląc go ciągle na pół namierzyć wiadomość, która psuje folder).
PS3: Jeśli powyższe czynności nie rozwiązują problemu, to warto sprawdzić, czy wszystko w porządku z dyskiem twardym i z systemem.
***) Maile zaczynają się mniej więcej tak:
- Kod: Zaznacz cały
From - ................... (data)
X-Account-Key: ...............
X-UIDL: ............
X-Mozilla-Status: .......
X-Mozilla-Status2: ............
X-Mozilla-Keys:
- Mirek
- Moderator
- Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2.6) Gecko/20100625 Firefox/3.6.6
2. Plik Inbox ma wielkość = 4GB, co napisałem w pierwszym poście.
3. Usunięcie pliku msf nie pomaga.
4. Utworzyć nowe foldery mogę i zrobiłem to. Przenosić nie mogę, bo nic mi się nie wyświetla. Próbowałem edytować plik i przenosić po jednym mailu, ale nie wychodziło mi to. Jakaś treść mi się pojawiała, ale nie był to poprawnie sformatowany mail. Poczytałem o standardzie przechowywania wiadomości. Na chłopski rozum można to też zrozumieć. Starałem się, jak mogłem. Jeśli maile były dzielone w pliku, to albo wyszukiwałem wszystkiego jego części, albo nie usuwałem go wcale. Usuwałem/przenosiłem tylko maile przechowywane w całości.
5. Z dyskiem i system wszystko jest ok. Najpierw próbowałem to zrobić na komputerze docelowym (xp), na prywatnym laptopie (vista) i komputerze służbowym (xp). Uprzedzam pytanie: wersje thunderbirda się zgadzają. Wszędzie mam 32-bitowe wersje. Myślałem, że to może ograniczać rozmiar plików, ale później wyczytałem, że chodzi tylko o FAT32. Mógłbym na jednym komputerze przekonwertować na exFAT, ale czy sądzicie, że to coś pomoże, skoro na NTFS nie działa? Wyczytałem, że TB sprawdza rozmiar pliku. Celowo ograniczono do 4GB, bo to jest maksymalny rozmiar dla FAT32.
6. Przeczytałem sporo postów, przeszukałem google. Nie jestem typem "cześć, jestem nowy w tym temacie i jednocześnie zbyt leniwy, żeby poczytać samemu, więc zróbcie to za mnie i streście najważniejsze rzeczy"
7. Jutro spróbuję jeszcze raz edytować plik Inbox i napiszę Wam, co udało mi się zrobić lub krok po kroku opiszę, co zrobiłem. Może wyłapiecie mój błąd.
- blatan
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1.10) Gecko/20100504 Firefox/3.5.10
Co do konwersji na exFAT - to nie widzę sensu.
Jeszcze możesz spróbować np. podzielić inboxa programem tbirdmailsplit - http://jesusnjim.com/code/tbird-2gb.html - o ile da sobie radę z 4GB.
I zawsze kasuj pliki msf (nadal przy wyłączonym TB) po każdej operacji na plikach z mailami. Update linka: http://jesusnjim.com/code/windows/tbird-2gb.html
- Mirek
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.6) Gecko/20100625 Firefox/3.6.6 ( .NET CLR 3.5.30729)
Program IMAPSize podzielił skrzynkę na pliki eml.
Podzieliłem wiadomości na kilka folderów, jednak próba przekonwertowania eml -> mbox nie powiodła się.
Zamiast ok 1000 wiadomości pojawia się 8-11 wiadomości w postaci tekstowej.
Zauważyłem, że problem leży w konwersji na eml.
Niektóre pliki wyświetlają się poprawnie (po otwarciu przez podwójne kliknięcie), niektóre pliki eml wyświetlają się postaci tekstowej.
W plikach, które nie wyświetlają się poprawnie, zauważyłem puste linie w liście adresów CC. Gdy usunąłem pustą linię, wiadomość wyświetla się poprawnie.
Gdy już naprawiłem pliki eml, skopiowałem kilka poprawnych do oddzielnego folderu w celu zaimportowania do thunderbirda.
Podobnie jak poprzednio thunderbird widzi wszystkie wiadomości. Licznik w lewym dolnym rogu pokazuje progres pracy. Wszystko kończy się pomyślnie, lecz gdy otwieram folder, do którego importuję wiadomości, okazuje się, że jest on pusty.
Czy macie jakieś pomysły?
- Gość
- Mirek
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.6) Gecko/20100625 Firefox/3.6.6 ( .NET CLR 3.5.30729)
Próbowałem kopiować zawartość plików eml do inboxa, ale żadna wiadomość się nie wyświetlała.
Spróbuję jeszcze raz
Mam jeszcze pytanie.
Czy jeśli wiadomości są podzielone, to czy może wystąpić przemieszanie wiadomości w pliku?
np.
wiadomość_1_część_1
wiadomość_2
wiadomość_1_część_2
wiadomość_3
- blatan
blatan pisze:Próbowałem kopiować zawartość plików eml do inboxa, ale żadna wiadomość się nie wyświetlała.
Taki sposób odpada - normalne pliki eml tylko przez import. Co najwyżej można tak robić na odwrót - tj. wyciąć maila z inboxa i zapisać tekst jako plik *.eml - i powinien się (przynajmniej w sporej części) prawidłowo wyświetlać. Wyżej pisałem tylko o kopiowaniu tekstu/maili partiami z oryginalnego inboxa lub ewentualnie importowaniu plików eml - też partiami.
Spróbuję jeszcze raz
Rozumiem, że usunięcie msf tutaj też nie pomogło - po niby prawidłowym zaimportowaniu, ale i niewyświetlaniu się wiadomości.
Mam jeszcze pytanie.
Czy jeśli wiadomości są podzielone, to czy może wystąpić przemieszanie wiadomości w pliku?
np.
wiadomość_1_część_1
wiadomość_2
wiadomość_1_część_2
wiadomość_3
Trochę grzebałem w mboxach, ale nigdy czegoś takiego nie zauważyłem. Chyba np. Outlook Express z tego co pamiętam wstawia nowe maile w miejsce usuniętych jeśli rozmiar nowego był mniejszy od rozmiaru wcześniej usuniętego - ale to nadal całe maile, a nie części. Chociaż nie wiem czy coś dziwnego się nie zaczyna dziać po przekroczeniu 4GB (ja zawszę dzielę tak, by nie przekroczyć nawet 2GB).
- Mirek
- Moderator
Usuwanie plików msf nic nie daje.
- blatan
- Kod: Zaznacz cały
X-Account-Key: account1
A jeśli to nie pomoże, to nie wiem - wrzuć może gdzieś (najlepiej zaszyfrowany) jakiś wycinek Inboxa, który się nie chce wyświetlać, to w międzyczasie zerknę.
PS: Jeśli nowe inboxy są też dość duże, to odbudowa plików msf może potrwać ciut dłuższą chwilę - i przez ten czas maile nie są wyświetlane.
PS2: Po reinstalacji TB możesz oczywiście najpierw sprawdzić czy stary profil nie zaczął działać.
- Mirek
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.4) Gecko/20100611 Firefox/3.6.4
Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
- Grzegorz
- Moderator
- Mirek
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.4) Gecko/20100611 Firefox/3.6.4
- Grzegorz
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.6) Gecko/20100625 Firefox/3.6.6
Pozdrawiam i powodzenia
- jacek_wo
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:24.0) Gecko/20100101 Firefox/24.0
- Aristo
Wróć do Klient poczty Thunderbird