MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Tworzenie wiad w HTML: nie mogę odpowiadać na maile

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Tworzenie wiad w HTML: nie mogę odpowiadać na maile

Postautor: rafal_z » 08 kwietnia 2011, 11:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:2.0) Gecko/20100101 Firefox/4.0

Witam

Dzisiaj zastał mnie jakiś zoonk. odpalam TB, chcę odpowiedzieć na maila i w polu pisania tekstu biało i nic nie mogę napisać.
Kiedy wyłączę tworzenie w HTML w ustawieniach konta w tworzeniu wiadomości wtedy mogę pisać odpowiedź ale tekst jest oczywiście w plain text, stopka z pliku też robi się w plain text.

Nie przypominam sobie aby wieczorem zmieniał jakiekolwiek ustawienia dla poczty i stąd moje zdziwienie. Kombinowałem na różne sposoby ale nic. Na forum też nie znalazłem odp, może źle szukam, jeśli tak to proszę o podpowiedź a dalej postaram się ogarnąć samemu.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc

Rafał
rafal_z

Odp: Tworzenie wiad w HTML: nie mogę odpowiadać na maile

Postautor: rafal_z » 08 kwietnia 2011, 14:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:2.0) Gecko/20100101 Firefox/4.0

znalazłem winowajcę, jest nim ESET, tylko nie mam pojęcia jak go skonfigurować żeby to działało. Ewidentnie blokuje odpowiadanie na maile kiedy jest włączone tworzenie wiadomości w HTML. Nawet wyłączenie skanowania poczty email nic nie daje, jedynym rozwiązaniem jest "Wyłącz ochronę plików w czasie rzeczywistym" ale to tak na prawdę wyłącza całą ochronę :(

Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?
rafal_z

Postautor: Nat » 12 maja 2011, 21:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:2.0.1) Gecko/20100101 Firefox/4.0.1

Mam ten sam problem od 2 dni. Nie wiem co robić, nic nie działa.... :( Ktoś znalazł jakieś rozwiązanie tego problemu? Mam WIN 7 Professionnal.
Nat

Postautor: Nat » 13 maja 2011, 09:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.7) Gecko/20100713 Firefox/3.6.7

Jest to dość specyficzny problem, nie mogę znaleźć rozwiązania ani osób z podobnym. Wychodzi na to, że jeden z maili blokuje mi skrzynkę.

Wchodzę w TB, normalnie ściąga mi wiadomości, mogę zobaczyć treść każdego maila. W momencie klikania "odpowiedz" niby wszystko gra. Ale jest jeden mail, który, jeśli kliknę odpowiedz wyświetla mi okienko z adresem nadawcy, odbiorcy, ale w polu wiadomości jest biało i nie ma nawet kursora. Po tej akcji już wszystkie maile tak wyglądają (po kliknięciu "odpowiedz"). Podzieliłam pocztę na podfoldery, wyłączałam i włączałam antywirusa i nic! Czy to możliwe, żeby jeden mail blokował mi wszystko?
Wczoraj zrobiłam nawet back-up, ale działało wszystko do chwili chęci odpowiedzi na tamtego maila....
Nat

Postautor: Mirek » 13 maja 2011, 20:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2.17) Gecko/20110420 Firefox/3.6.17

Po backupie całego profilu próbowałbym jeszcze kolejno:
1. Odpowiedzi w innym formacie niż domyślny (HTML/zwykły tekst) - czyli np. kliknąć przycisk Odpowiedz trzymając wciśnięty klawisz Shift - choć to należy traktować tylko jako prowizoryczne rozwiązanie, jeśli w ogóle zadziała.
2. Porządkowania folderu z tą problematyczną wiadomością (dostępne w menu kontekstowym po kliknięciu prawym przyciskiem myszy odpowiedniego folderu).
3. Sprawdzenia, czy problem występuje także w trybie awaryjnym.
4. Utworzenia nowego profilu, skonfigurowanie w nim konta i skopiowania poczty (z ewentualnym zastąpieniem plików) ze starego profilu do nowego (pliki z odpowiedniego podkatalogu w katalogu Mail).
Jeśli po wykonaniu czynności z pkt. 3 i 4 nadal jest tak samo, to chyba poproszę o przesłanie tej wiadomości w załączniku, jeśli nie jest zbyt tajna/prywatna.

To pewnie bez znaczenia, ale jeszcze spytam - czy to jest konto POP czy IMAP? - jeśli nie wiesz, to sprawdzisz jego typ w Narzędzia -> Konfiguracja kont... wybierając Konfiguracja serwera dla odpowiedniego konta.
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Wróć do Klient poczty Thunderbird