MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Automatyczne uzupełnianie adresów

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Automatyczne uzupełnianie adresów

Postautor: newerror » 27 października 2014, 12:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:33.0) Gecko/20100101 Firefox/33.0

Witam,

po ostatnim updacie klienta do najnowszej wersji przestało działać uzupełnianie adresów podczas ręcznego wpisywania. Po przeszukaniu i sprawdzeniu wszystkich opcji stwierdzam, że teoretycznie powinno działać gdyż jest dobrze ustawione:

Obrazek Obrazek

Jest coś gdzieś jeszcze do ustawienia?
newerror

Z nami od: 18 października 2006, 14:12

Odp: Automatyczne uzupełnianie adresów

Postautor: Mirek » 09 listopada 2014, 00:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:33.0) Gecko/20100101 Firefox/33.0

Jest jeszcze osobno dla każdego konta: w Narzędzia -> Konfiguracja kont -> <twoje konto> -> Tworzenie

A jeśli tam również masz włączone, to może któraś książka adresowa jest uszkodzona. Jeśli masz więcej niż jedną, to pewnie zacząłbym od sprawdzania (po stworzeniu kopii zapasowej lub przynajmniej wyeksportowaniu wszystkich adresów + weryfikacja), czy usunięcie którejś z nich rozwiązuje problem (wystarczy przeniesienie lub zmiana nazwy pliku z rozszerzeniem *.mab przy wyłączonym Tb - przy ponownym uruchomieniu utworzy nowy plik). A jak jest tylko standardowa książka (abook.mab) - to po skasowaniu do nowej dodać jakiś adres i sprawdzić czy teraz podpowiada.

Jeśli już się uda ustalić, który plik - to albo przejrzeć jego zawartość (wygodniej będzie po wyeksportowaniu adresów) - czy gdzieś coś dziwnego się nie dzieje, albo kasowanie połówkami lub partiami, aż się namierzy problematyczny wpis.

A może wystarczy zrobić po prostu eksport, wykasować wszystkie adresy i zaimportować z powrotem?

Zastanawia mnie tylko prawa część Twojego zrzutu - ja w najnowszym stabilnym Tb nie mam w menu Narzędzia, w oknie tworzenia wiadomości, pozycji Automatyczne uzupełnianie adresów (nawet jak kursor jest w polu adresowania). Czy korzystasz z wersji 31.2.0?
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Odp: Automatyczne uzupełnianie adresów

Postautor: newerror » 12 listopada 2014, 08:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:33.0) Gecko/20100101 Firefox/33.0

Mirek pisze:Jest jeszcze osobno dla każdego konta: w Narzędzia -> Konfiguracja kont -> <twoje konto> -> Tworzenie

To jeszcze sprawdzę...

Mirek pisze:A jeśli tam również masz włączone, to może któraś książka adresowa jest uszkodzona. Jeśli masz więcej niż jedną, to pewnie zacząłbym od sprawdzania (po stworzeniu kopii zapasowej lub przynajmniej wyeksportowaniu wszystkich adresów + weryfikacja), czy usunięcie którejś z nich rozwiązuje problem (wystarczy przeniesienie lub zmiana nazwy pliku z rozszerzeniem *.mab przy wyłączonym Tb - przy ponownym uruchomieniu utworzy nowy plik). A jak jest tylko standardowa książka (abook.mab) - to po skasowaniu do nowej dodać jakiś adres i sprawdzić czy teraz podpowiada.

Jeśli już się uda ustalić, który plik - to albo przejrzeć jego zawartość (wygodniej będzie po wyeksportowaniu adresów) - czy gdzieś coś dziwnego się nie dzieje, albo kasowanie połówkami lub partiami, aż się namierzy problematyczny wpis.

To też jeszcze sprawdzę...

Mirek pisze:A może wystarczy zrobić po prostu eksport, wykasować wszystkie adresy i zaimportować z powrotem?

Jeśli inne nie pomogą - po testuję...

Mirek pisze:Zastanawia mnie tylko prawa część Twojego zrzutu - ja w najnowszym stabilnym Tb nie mam w menu Narzędzia, w oknie tworzenia wiadomości, pozycji Automatyczne uzupełnianie adresów (nawet jak kursor jest w polu adresowania). Czy korzystasz z wersji 31.2.0?

Najprawdopodobniej najnowszej, ale jeszcze sprawdzę...

Generalnie WIELKIE DZIĘKI za odpowiedź. To wszystko będę mógł posprawdzać dopiero w przyszłym tygodniu kiedy wróci współpracownik, bo to u niego takie "hocki klocki" się dzieją. Oczywiście dam znać jak się czegoś dowiem. ;-)
newerror

Z nami od: 18 października 2006, 14:12

Wróć do Klient poczty Thunderbird