MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Wyślij do ... z TB (otwiera 2 okna: wiadomość i główne)

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Wyślij do ... z TB (otwiera 2 okna: wiadomość i główne)

Postautor: jaro73 » 05 lutego 2015, 19:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:35.0) Gecko/20100101 Firefox/35.0

Witam

Jeśli korzystam z opcji "Wyślij do ... Adresat poczty" z Exploratora Windows (przy wysyłaniu jakiegoś pliku), to otwierają się 2 okna: kreator wiadomości i główne okno programu. Nie wiem po co otwiera się to główne okno programu? Wg mnie niepotrzebnie. Natomiast gdy klikam w adres mailowy umieszczony na stronie www, to otwiera się tylko okno kreatora wiadomości (zatem można). To jest oczywiście drobiazg, ale jakie uzasadnienie ma otwieranie 2 okien. Czy jest jakieś rozwiązanie, tak aby przy wysyłaniu pliku otwierało się tylko jedno okno?

Pozdrawiam, J.
jaro73
 

Odp: Wyślij do ... z TB (otwiera 2 okna: wiadomość i główne)

Postautor: Mirek » 13 kwietnia 2015, 03:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:37.0) Gecko/20100101 Firefox/37.0

Rzeczywiście - u mnie dzieje się tak samo.
Pewnym rozwiązaniem może być dodanie poniższego skryptu (lub skrótu do niego) w folderze "Wyślij do" i korzystanie z niego przy wysyłaniu plików.
Żeby przejść do odpowiedniego katalogu, wystarczy otworzyć lokalizację: shell:sendto (w Eksploratorze plików, okienku Uruchom, w polu wyszukiwania menu Start, ...) i utworzyć tam z pomocą Notatnika np. plik TB - SendTo.bat (uwaga na ukryte rozszerzenia - żeby nie wyszło: TB - SendTo.bat.txt) o następującej zawartości:
Kod: Zaznacz cały
@ECHO OFF
SET tb="C:\Program Files (x86)\Mozilla Thunderbird\thunderbird.exe"

SET fi=%~1
IF "%fi:,=%" == "%fi%" (GOTO NO_COMA) ELSE GOTO COMA

:NO_COMA
   SET fipas=file:///%fi:\=/%
   SET pliki=%~nx1
   SHIFT
:WHILE
   IF "%~1" == "" GOTO END_SCRIPT
   SET fi=%~1
   IF "%fi:,=%" == "%fi%" (GOTO NO_COMA_2) ELSE GOTO COMA
:NO_COMA_2   
   SET pliki=%pliki%; %~nx1
   SET fipa=file:///%fi:\=/%
   SET fipas=%fipas%,%fipa%
   SHIFT
   GOTO WHILE

:END_SCRIPT

REM ECHO %fipas%
REM PAUSE
%tb% -compose "subject='Plik(i): %pliki%',body='Plik(i): %pliki%',attachment='%fipas%'"
exit

:COMA
   ECHO Nazwy zalaczanych plikow nie moga zawierac przecinkow!
   PAUSE

W razie potrzeby należy tylko poprawić ścieżkę do pliku thunderbird.exe w drugiej linijce.
Powyższe rozwiązanie nie będzie działało z plikami, które mają przecinek w nazwie.
Mirek
Moderator
 
Posty: 2098
Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Odp: Wyślij do ... z TB (otwiera 2 okna: wiadomość i główne)

Postautor: pero » 17 stycznia 2017, 22:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:50.0) Gecko/20100101 Firefox/50.0

A gdzie ten plik "zamontować" w windows 10 home?
Pozdrawiam!
pero
 

Odp: Wyślij do ... z TB (otwiera 2 okna: wiadomość i główne)

Postautor: Mirek » 09 lutego 2017, 01:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:51.0) Gecko/20100101 Firefox/51.0

W W10 też działa wspomniany wyżej skrót - shell:sendto - do wpisania np. w pasku adresu Eksploratora plików.
Mirek
Moderator
 
Posty: 2098
Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Odp: Wyślij do ... z TB (otwiera 2 okna: wiadomość i główne)

Postautor: Dudi77 » 20 września 2017, 00:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/60.0.3112.90 Safari/537.36 OPR/47.0.2631.80

Mirek pisze:Rzeczywiście - u mnie dzieje się tak samo.
Pewnym rozwiązaniem może być dodanie poniższego skryptu (lub skrótu do niego) w folderze "Wyślij do" i korzystanie z niego przy wysyłaniu plików.
Żeby przejść do odpowiedniego katalogu, wystarczy otworzyć lokalizację: shell:sendto (w Eksploratorze plików, okienku Uruchom, w polu wyszukiwania menu Start, ...) i utworzyć tam z pomocą Notatnika np. plik TB - SendTo.bat (uwaga na ukryte rozszerzenia - żeby nie wyszło: TB - SendTo.bat.txt) o następującej zawartości:
Kod: Zaznacz cały
@ECHO OFF
SET tb="C:\Program Files (x86)\Mozilla Thunderbird\thunderbird.exe"

SET fi=%~1
IF "%fi:,=%" == "%fi%" (GOTO NO_COMA) ELSE GOTO COMA

:NO_COMA
   SET fipas=file:///%fi:\=/%
   SET pliki=%~nx1
   SHIFT
:WHILE
   IF "%~1" == "" GOTO END_SCRIPT
   SET fi=%~1
   IF "%fi:,=%" == "%fi%" (GOTO NO_COMA_2) ELSE GOTO COMA
:NO_COMA_2   
   SET pliki=%pliki%; %~nx1
   SET fipa=file:///%fi:\=/%
   SET fipas=%fipas%,%fipa%
   SHIFT
   GOTO WHILE

:END_SCRIPT

REM ECHO %fipas%
REM PAUSE
%tb% -compose "subject='Plik(i): %pliki%',body='Plik(i): %pliki%',attachment='%fipas%'"
exit

:COMA
   ECHO Nazwy zalaczanych plikow nie moga zawierac przecinkow!
   PAUSE

W razie potrzeby należy tylko poprawić ścieżkę do pliku thunderbird.exe w drugiej linijce.
Powyższe rozwiązanie nie będzie działało z plikami, które mają przecinek w nazwie.



A czy można tak zmodyfikować tą komendę, aby TB automatycznie utworzył wysoki priorytet i żądał potwierdzenia doręczenia?
Dudi77
 
Posty: 21
Z nami od: 19 sierpnia 2010, 17:50


Wróć do Klient poczty Thunderbird

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], dexter, Google [Bot], Yahoo [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: