MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Po zmianie adresu wysyłania stara poczta sie usuwa

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Po zmianie adresu wysyłania stara poczta sie usuwa

Postautor: sergio07 » 15 października 2015, 15:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/45.0.2454.101 Safari/537.36

Siemano

W firmie zmienialiśmy serwery z nazwy na linuxpl hosting + poczta, niby prosta operacja zmiana tylko pop/imap i smtp ale przy zmianie pojawił się problem!

Stara poczta z nazwy w programie została usunięta a zostały dodane te które już przyszły na linuxpl.

Jak zrobić aby poczta została stara + dodawała się nowa już z nowymi parametrami?

i Co mam zrobić ze stara poczta bo jej nie moge już nigdzie wyszukać

Dzięki z góry z odpowiedź ale jestem trochę zdesperowany :(
sergio07

Z nami od: 15 października 2015, 15:47

Odp: Po zmianie adresu wysyłania stara poczta sie usuwa

Postautor: Mirek » 15 października 2015, 18:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:41.0) Gecko/20100101 Firefox/41.0

IMAP tak działa, że pokazuje tylko to, co jest aktualnie na serwerze (w uproszczeniu to prawie to samo, co dostęp do poczty przez przeglądarkę - tyle że w tym przypadku przeglądarką jest Thunderbird).
Jeśli nie zrobiłeś kopii zapasowej profilu - to jak najszybciej ją wykonaj - choć może być już za późno (no że chyba programy do odzyskiwania plików pomogą, albo jakimś cudem skonfigurowałeś np. Windowsa by trzymał poprzednie wersje odpowiednich plików).

Trochę mi się nie zgadza zmiana z POP na IMAP - bo o ile ostatnimi czasy nic się nie zmieniło w tej kwestii w Thunderbirdzie, to taka operacja nie jest możliwa - trzeba założyć konto od początku (i je skonfigurować od nowa jako IMAP-owe). Jeśli tak robiłeś - to poczta powinna być nadal w odpowiednim podfolderze w katalogu Mail (wewnątrz katalogu z Profilem). W takim wypadku wystarczy, np. przy wyłączonym Tb, skopiować odpowiednie pliki (Inbox, Sent, Trash, Drafts, Junk - czyli te bez rozszerzeń .msf) np. do podfolderu Mail\Local Folders, najlepiej zmieniając przy tym ich nazwy na jakieś inne. Po uruchomieniu wszystko powinno być Lokalnych folderach.

Ale opis problemu bardziej mi pasuje do zmiany jednego serwera IMAP na inny IMAP. Zerknij jak duży jest plik np. Inbox w odpowiednim podfolderze w katalogu ImapMail - jeśli rozmiar i/lub zawartość sugeruje, że stara poczta nadal tam jest, to podobnie: skopiuj przy wyłączonym Tb ten plik (tutaj także pod inną nazwą) do lokalnych folderów (Mail\Local Folders) - i sprawdź, czy zagubiona poczta się pojawiła w Tb.

Lokalne foldery nie są synchronizowane z serwerem - więc nic z nich nie będzie usuwane.
Pod żadnym pozorem nie pozwalaj na porządkowanie folderów do czasu odzyskania poczty lub uznania, że się tego już nie da zrobić.

Jeśli stary serwer jeszcze działa - to można ponownie skonfigurować konto i pobrać/zsynchronizować pocztę, a potem przenieść ją sobie np. do wspomnianych lokalnych folderów.
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Postautor: sergio07 » 15 października 2015, 19:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/45.0.2454.101 Safari/537.36

no własnie takie jaja są, że wróciłem do starego imap to wiadomości stare się pojawiły zas znikły te nowe
a na drugim kompie zostały same nowe
dziwne to

chyba przeniosę te wiadomości do folderów lokalnych i dopiero się będę bawił

a jeszcze mogę zrobić tak, że tam gdzie mam te stare wiadomości to chciałbym je przenieść na drugiego kompa, znaczy całą skrzynkę

bo tutaj każdy komp ma praktycznie skrzynkę biuro@... więc wystarczy jedem folder tej skrzynki wrzucić na drugiego kompa i bd git?
sergio07

Z nami od: 15 października 2015, 15:47

Postautor: Mirek » 15 października 2015, 20:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:41.0) Gecko/20100101 Firefox/41.0

Jak IMAP, to nie dziwne - bo przy jednych ustawieniach masz podgląd wiadomości, które zapisały się na starym serwerze, przy innych podgląd wiadomości, które zapisały się na nowym serwerze. Tak jak wspomniałem - IMAP działa jako taki podgląd, tego co siedzi na wskazanym serwerze.

Jak na którymś komputerze pobierzesz wiadomości - to tak, możesz je później wrzucić na inne komputery (tylko korzystaj z lokalnych folderów i nie kopiuj plików *.msf).
Jeśli poczty na starym serwerze nie było jakoś bardzo dużo (powiedzmy mniej niż 500 MB), to możesz też rozważyć wgranie jej ponownie na nowy serwer. W tym celu konfigurujesz np. równocześnie w jednym Thunderbirdzie dwa konta IMAP - ze starym i nowym serwerem i np. metodą przeciągnij-i-upuść (z wciśniętym klawiszem CTRL) kopiujesz te stare wiadomości do nowego serwera (Odebrane, Wysłane itd.). Automatycznie poczta pojawi się (ściągnie/zsynchronizuje) na pozostałych komputerach.
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Wróć do Klient poczty Thunderbird