MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Wiadomości wysłane Thunderbirdem przez Onet nie dochodzą

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Wiadomości wysłane Thunderbirdem przez Onet nie dochodzą

Postautor: mrock » 18 października 2015, 19:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:41.0) Gecko/20100101 Firefox/41.0

Od wielu lat mam konto na Onecie, z którego do niedawna korzystałem przy pomocy POP3 w The Bat!
Niedawno postanowiłem przejść na korzystanie z Thunderbirda, jednocześnie przechodząc na wykorzystanie IMAP.
Problem z jakim obecnie się zmagam jest taki, że wiadomości wysyłane z Thunderbirda nie dochodzą do adresata (!).
Podczas wysyłki nie ma żadnych komunikatów błędów, a po zalogowaniu się do poczty przez WWW widać nawet te "wysłane" wiadomości w folderze "Wysłane". Problem w tym, że one się wcale nie wysłały, bo odbiorca nic nie dostaje (testowałem wysyłając sobie na inne konto).

Co jeszcze dziwniejsze:
- Na komórce mam skonfigurowanego Androidowego klienta poczty z identycznymi ustawieniami SMTP/IMAP i z niego maile się normalnie wysyłają.
- Wiadomości napisane na poczcie przez WWW też normalnie się wysyłają.

Miał ktoś coś takiego? Co jeszcze powinienem sprawdzić?
mrock

Z nami od: 18 października 2015, 18:43

Odp: Wiadomości wysłane Thunderbirdem przez Onet nie dochodz

Postautor: Mirek » 18 października 2015, 19:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:41.0) Gecko/20100101 Firefox/41.0

Jaki masz ustawiony port SMTP (i przy okazji adres serwera oraz rodzaj połączenia)? Czy masz ustawioną sygnaturę? Czy Twój antywirus ma coś w stylu skanowania poczty wychodzącej? Masz zainstalowane jakieś dodatki do Tb?
Przez telefon i komputer korzystasz z tego samego łącza? - czy w smartfonie z "komórkowego"? Bo zastanawiam się jeszcze, czy możesz mieć aktualnie IP, które trafiło np. na jakąś onetową czarną listę spamerów - i o ile z wykorzystaniem IMAP-u kopia wysłanej wiadomości zapisuje się prawidłowo, to w rzeczywistości nigdzie się nie wysyła. To można by sprawdzić łącząc się na komputerze z Internetem przez telefon.
Jeśli to wszystko nic nie wyjaśni, to pewnie będzie trzeba włączyć w Tb logowanie komunikacji z SMTP - i tam zajrzeć...
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Postautor: mrock » 19 października 2015, 21:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:41.0) Gecko/20100101 Firefox/41.0

Miałem iść po kolei odpowiadając na powyższe pytania, ale już przy sygnaturce się zawiesiłem. Nie miałem skonfigurowanej sygnatury.
Ustawiłem zatem sygnaturę postaci
Kod: Zaznacz cały
--
Imię Nazwisko

i nagle maile zaczęły się wysyłać. Ale dlaczego?!

Niestety zacząłem drążyć temat i stwierdziłem, że po usunięciu sygnatury wiadomości znowu się nie wysyłały. Kiedy sygnatura była krótsza (np. samo imię, albo "ABC") też się nie wysyłały. Próbowałem znaleźć jakiś wspólny mianownik dla przypadków wysyłania i nie wysyłania się wiadomości (np. ze znakiem końca linii na końcu, albo bez niego), ale bez skutku. No i w tym momencie sprawa stanęła na tym, że z powodu kilkunastu wiadomości wysłanych w ciągu chyba pół godziny, zrobiłem sobie kuku z kontem i dostałem z Onetu "Alert bezpieczeństwa! Ryzyko przejęcia konta", zatem chwilowo nie mogę nic sprawdzić.

Wygląda na to, że problem został rozwiązany, chociaż przyczyn nie rozumiem...
mrock

Postautor: Mirek » 21 października 2015, 00:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:41.0) Gecko/20100101 Firefox/41.0

Hmm, sam jestem zdziwiony - bo pytając o sygnaturkę raczej podejrzewałem problem z już ustawioną - a nie z jej brakiem.
Z wymienionych przeze mnie wyżej rzeczy można w takim razie większość wykluczyć - zostaje (z tych wymienionych) chyba tylko antywirus i zainstalowane dodatki w Tb.
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Postautor: mrock » 22 października 2015, 20:51

Coś mi się wydaje, że to był jakiś problem raczej po stronie Onetu, bo teraz nie udało mi się już tego odtworzyć, nawet jak znowu całkiem usunąłem sygnaturkę. A dodatków ani antywirusa teraz nie wyłączałem. Mam tylko dodatki ImportExportTool i coś do usuwania duplikatów. Antywirus to darmowy Avast, ale skanowanie poczty wychodzącej i tak jest wyłączone.
mrock

Wróć do Klient poczty Thunderbird