MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Problem z wyświetlaniem dużej ilości zdjęć na stronie

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Problem z wyświetlaniem dużej ilości zdjęć na stronie

Postautor: ishii » 03 sierpnia 2006, 17:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.0.5) Gecko/20060719 Firefox/1.5.0.5

Witam,

Na niektórych stronach FF ma problem z pokazaniem wszystkich zdjęć, które się na niej znajdują. Ładuje niektóre tylko częściowo, niektórych wcale nie ładuje, wyświetla napis "done" i dalej nic...

Przykład takiej strony http://flesz.neostrada.pl/all.html

Nie mam akurat pod ręką innego, myślałem, że może w tym przypadku dzieje się tak ze względu na to, że stronka jest z wiadomej domeny i jakieś cuda się dzieją. Włączyłem ie żeby sprawdzić, nie wyświetlił wszystkich zdjęć (od zdjęć nr 7), ale też nie poobcinał tak jak ff. Poprzednio zdarzyło mi się to gdy umieściłem zdjęcia ilustrujące aukcję na allegro, z 9 ff pokazał 6 i niektóre poobcinał, ie wszystko prawidłowo.

Jaka może tego być przyczyna, mnie nic do głowy nie przychodzi.

wygląda to tak

Obrazek

tak samo dzieje się gdy wejdę do którejkolwiek z galerii, np. tu http://www.flesz.neostrada.pl/nr2.html

wtedy ff wyświetla jedno zdjęcie (ie wszystkie prawidłowo), a pozostałe to to prostokąt z czerwonym kółkiem

dzięki z góry za pomysły

PS polecam pierwsze zdjęcie z serii nr4
ishii
 
Posty: 224
Z nami od: 01 września 2005, 01:15

Postautor: Olhado/256 » 03 sierpnia 2006, 20:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.0.6) Gecko/20060728 Firefox/1.5.0.6

Jeśli chodzi o zdjęcia od 7 w dół, to po prostu nie ma ich na serwerze, więc żadna przeglądarka ich nie wyświetli :) Natomiast co do obcinania to nie mam pojęcia - u mnie ono nie występuje.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator
 
Posty: 3878
Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: KomarQ » 03 sierpnia 2006, 23:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1b1) Gecko/20060803 BonEcho/2.0b1

Olhado/256 - może timeout'y sobie podwyższyłeś i dlatego Fx nie przerywa Ci ściągania obrazków. Fakt jest faktem, że u mnie też się to zdarza. ;)
KomarQ
 
Posty: 611
Z nami od: 30 czerwca 2004, 22:13
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Olhado/256 » 04 sierpnia 2006, 12:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.0.6) Gecko/20060728 Firefox/1.5.0.6

KomarQ pisze:Olhado/256 - może timeout'y sobie podwyższyłeś i dlatego Fx nie przerywa Ci ściągania obrazków. Fakt jest faktem, że u mnie też się to zdarza. ;)

Ale to by znaczyło, że IE domyślnie ma wyższe timeouty, niż Fx - ishii pisze, że problem pod IE nie występuje.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator
 
Posty: 3878
Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: ishii » 04 sierpnia 2006, 15:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.0.6) Gecko/20060728 Firefox/1.5.0.6

@ KomarQ: u mnie zdarza się to często niestety, jest to irytujące i nie mam pojęcia co za to odpowiada. Przykład, który podałem w pierwszym poście nie jest akurat idealny, bo rzeczywiście od 7 w dół nie ma na serwie - mój błąd ;] Gdyby dostępne były wszystkie zdjęcia, myślę, że problem byłoby widać jak na dłoni.

@Olhado/256: problem pod ie nie występował, na stronach na których firefox miał kłopoty, za każdym razem sprawdzałem jak dana strona zachowywała się pod ie. Jak podwyższyć ew. timingi? Nie znalazłem odpowiedniego wpisu w about:config.
ishii
 
Posty: 224
Z nami od: 01 września 2005, 01:15

Postautor: KomarQ » 04 sierpnia 2006, 15:41

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1b1) Gecko/20060804 BonEcho/2.0b1

Hmmm, coś chyba bez sensu chlapnąłem z tymi timeoutami. Niby jest coś takiego, jak network.http.keep-alive.timeout, ale to dotyczy czegoś innego. To chyba będzie błąd w czymś innym, ale na pewno związanym z Firefoksem. Może nie radzi sobie z dużą ilością wątków pobierania na raz? Olhado/256, ishii, na ile macie ustawione poniższe wartości?
Kod: Zaznacz cały
network.http.max-connections
network.http.max-connections-per-server
network.http.max-persistent-connections-per-proxy
network.http.max-persistent-connections-per-server
KomarQ
 
Posty: 611
Z nami od: 30 czerwca 2004, 22:13
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: ishii » 04 sierpnia 2006, 17:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.0.6) Gecko/20060728 Firefox/1.5.0.6

network.http.max-connections - 40
network.http.max-connections-per-server - 16
network.http.max-persistent-connections-per-proxy - 12
network.http.max-persistent-connections-per-server - 37

zostawiłem "fabryczne" nic nie zmieniałem
ishii
 
Posty: 224
Z nami od: 01 września 2005, 01:15

Postautor: KomarQ » 04 sierpnia 2006, 17:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1b1) Gecko/20060804 BonEcho/2.0b1

Domyślne wartości jest są duuuuużo niższe. ;)

network.http.max-connections - 24
network.http.max-connections-per-server - 8
network.http.max-persistent-connections-per-proxy - 4
network.http.max-persistent-connections-per-server - 2
KomarQ
 
Posty: 611
Z nami od: 30 czerwca 2004, 22:13
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Olhado/256 » 04 sierpnia 2006, 20:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.0.6) Gecko/20060728 Firefox/1.5.0.6

KomarQ pisze:Domyślne wartości jest są duuuuużo niższe. ;)

network.http.max-connections - 24
network.http.max-connections-per-server - 8
network.http.max-persistent-connections-per-proxy - 4
network.http.max-persistent-connections-per-server - 2

I ja mam właśnie takie.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator
 
Posty: 3878
Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: ishii » 05 sierpnia 2006, 14:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.0.6) Gecko/20060728 Firefox/1.5.0.6

Nie wiem które z rozszerzeń zmieniło te wartości, ale po zmianie na te sugerowane przez was, wygląda że jest lepiej, przynajmniej na razie, dzięki. Zastanawiam się tylko nad jednym: dlaczego wyższe wartości tych ustawień powodowały problemy, a przy niższych już ich nie ma?
ishii
 
Posty: 224
Z nami od: 01 września 2005, 01:15

Postautor: KomarQ » 05 sierpnia 2006, 15:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1b1) Gecko/20060804 BonEcho/2.0b1

Strzelam w Fasterfoksa (masz?). ;] A dlaczego powodowały takie błędy? Może jakaś niewydolność Firefoksa? Może wątki pobierań mu się mieszają? Może ... i tak dużo może? ;) Powiem Ci tylko, że gdzieś przeczytałęm, że nie jest zalecane zmienianie tych wartości, bo mogą powodować problemy. ;)
KomarQ
 
Posty: 611
Z nami od: 30 czerwca 2004, 22:13
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: ishii » 05 sierpnia 2006, 16:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.0.6) Gecko/20060728 Firefox/1.5.0.6

Też myślałem o fasterfoxie, wylączyłem go, potem zmieniłem te wartości i nie zauważyłem, żeby przeglądarka jakoś zwolniła, wręcz przeciwnie.
ishii
 
Posty: 224
Z nami od: 01 września 2005, 01:15


Wróć do Standardy WWW i źle działające strony

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: