MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Firefox nie otwiera stron sklepu Komputronik

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Firefox nie otwiera stron sklepu Komputronik

Postautor: Johannes » 03 września 2006, 23:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.6) Gecko/20060728 Firefox/1.5.0.6

Od blisko dwóch lat, odkąd moją podstawową przeglądarką stał się Firefox, mam problem z otwarciem, przy pomocy Firefoxa, stron sklepu Komputronik (http://sklep.komputronik.pl). Wszystkie kolejne wersje programu na przestrzeni tego czasu zachowywały się identycznie. Jednak ani Mozilla, ani Opera nie miały tego problemu (IE także), a także Firefox na drugim, starszym moim komputerze. Nie miał znaczenia system operacyjny mojego nowszego komputera. Do lutego tego roku miałem Win98SE, a od lutego WinXP. Dla ścisłości podam, że strona główna Komputronika otwierała się poprawnie, tzn. w ogóle się otwierała, natomiast próba wejścia w szczegóły oferty sklepu z rozwijanej listy kończyły się (i jest tak nadal) zawsze wpadnięciem procesu otwierania podstrony w pętlę: ładowanie > przerwa > ładowanie ponowne > przerwa > ładowanie ponowne > przerwa > ......... itd.itd. W końcu przestałem się przejmować tym problemem, bo jak by nie było, to przeglądarki alternatywne z tą stronką sobie radziły bez problemu, ale pozostawało zaciekawienie: co mogło być przyczyną tego zjawiska? Jedyne, co mi przychodziło do głowy, to to, że przyczyna tkwiła chyba w samym komputerze. Dodam, że w lutym wraz ze zmianą płyty głównej zmieniłem system operacyjny. Ze starych elementów komputera, które przypuszczalnie mogły mieć wpływ na jego pracę (w niektórych przypadkach?) pozostały jedynie procesor P4 2GHz oraz pamięć. Czy w tym miejscu rozważań uzasadnione byłoby zawołanie: ciepło , cieplej? Może ma kto jakieś sugestie?
Johannes
 
Posty: 8
Z nami od: 21 lipca 2005, 19:18

Postautor: Lichurec » 04 września 2006, 09:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.6) Gecko/20060728 Firefox/1.5.0.6

A probowales zalozyc nowy profil w Firefoksie? Problemy sprzetowe raczej bym wykluczal..

Jak dla mnie strona dziala bez najmniejszego problemu..
Wyrozumialosci...
Studia :) Czas liczenia zasobow :|
Lichurec
Moderator
 
Posty: 153
Z nami od: 25 września 2002, 16:25
Lokalizacja: Cracov :: Allenstein

Postautor: Johannes » 06 września 2006, 09:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.6) Gecko/20060728 Firefox/1.5.0.6

Nie próbowałem założyć nowego profilu, bo nie wiem jak to można zrobić po instalacji, chyba, że trzebaby było instalować Firefoxa od nowa.
Zauważyłem jednak, że mój Fx ma problem z przejściem przez podstronę Komputronika oznaczoną w historii jako "katalog.php". Może w tym "php" gdzieś tkwi przyczyna sprawy?
Na logikę: Przecież pobierałem kolejne wersje Fx ze żródłowego serwera i nic w nich nie grzebałem, bo nawet nie umiem. Te same wersje u innych prawidłowo otwierają ten katalog.php (u Ciebie też - zwracam się do Lichurec), a u mnie nie. Coś w tym jest. W przypadku różnych użytkowników program jest ten sam, ale różne są konfiguracje hardware'owe. Dlatego logicznie biorąc moją uwagę przykuł aspekt sprzętowy. To tyle w tej chwili.
Johannes
 
Posty: 8
Z nami od: 21 lipca 2005, 19:18

Postautor: helios » 06 września 2006, 23:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.0.5) Gecko/20060731 Ubuntu/dapper-security Firefox/1.5.0.5

helios
 
Posty: 217
Z nami od: 10 sierpnia 2005, 18:15
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: carlos » 07 września 2006, 02:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; FreeBSD i386; en-US; rv:1.8.1a3) Gecko/20060720 Firefox/2.0a3

Cześć Johannes, mam to samo. Ich strona jest napisana... hmmm... przez ignorantów, żeby to lekko ująć ;)

Musisz włączyć obsługę cookies, przynajmniej dla sesji. Dostaniesz kilka (jakieś osiem/dziewięć, o ile pamiętam) na dzień dobry, ale przynajmniej będziesz mógł obejrzeć ich katalog.

Pozdrawiam.
Karol Kwiatkowski
C.A.R.L.O.S.: Cybernetic Android Responsible for Logical Observation and Sabotage
carlos
 
Posty: 288
Z nami od: 24 listopada 2004, 04:29
Lokalizacja: LV-426

Postautor: Johannes » 08 września 2006, 21:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.6) Gecko/20060728 Firefox/1.5.0.6

Dziękuję Ci Carlos. Miałeś rację. To była sprawa ciasteczek. Ta witryna zmusza komputery odwiedzających do tej "słodkiej" konsumpcji. I poco im to? Ja rozumiem, gdy się dokonuje zakupów w takim sklepie internetowym, ale tylko tak do obejrzenia ich oferty? Przerost ambicji? Wcześniej wiedziałem, że banki tego wymagają. Może Komputronik też ma takie aspiracje?
Dziękuję też za porady, które udzielili mi Lichurec i Helios. Po pierwsze nauczyłem się czegoś nowego (zakładanie profilu), po drugie po założeniu nowego profilu mogłem dowolnie na nim eksperymentować, bez obawy, że będę musiał przywracać poprzedni stan. Choć strach nie był wielki, bo używam MozBackup'a.
WIELKIE DZIĘKI !
Johannes
 
Posty: 8
Z nami od: 21 lipca 2005, 19:18

Odp: Firefox nie otwiera stron sklepu Komputronik

Postautor: Miro » 06 października 2014, 07:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:32.0) Gecko/20100101 Firefox/32.0

Odkopuję temat bo choć upłynęło 8 lat to komputronik nadal w firefox mi się nie otwiera poprawnie, za to w IE otwiera się bez problemu. W firefoxie wygląda jak lista na białym tle w lewej części strony, zupełnie tak jakby strona się "zepsuła", ale to już źle świadczy o komputroniku, osobiście mam zamiar ignorować istnienie tej strony.

Wszelkie inne strony w tym bankowe otwierają się bez problemów.
Miro
 

Odp: Firefox nie otwiera stron sklepu Komputronik

Postautor: Tomek » 06 października 2014, 07:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:32.0) Gecko/20100101 Firefox/32.0

Wyczyść cache przeglądarki - mi komputronik od lat działa dobrze
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9045
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
Lokalizacja: pewna śliczna kotlina

Odp: Firefox nie otwiera stron sklepu Komputronik

Postautor: Miro » 06 października 2014, 08:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:32.0) Gecko/20100101 Firefox/32.0

Wyczyściłem cache (ok 33mb) i zrestartowałem firefoxa, nic to nie zmieniło.
Miro
 

Odp: Firefox nie otwiera stron sklepu Komputronik

Postautor: dexter » 06 października 2014, 08:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:35.0) Gecko/20100101 Firefox/35.0

Potwierdzam błąd, jednak po wyłączeniu Adblocka strona działa.

Adblock wyłącza mi css-y na regułę /socialMedia.
dexter
Moderator
 
Posty: 7266
Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Odp: Firefox nie otwiera stron sklepu Komputronik

Postautor: Miro » 06 października 2014, 09:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:32.0) Gecko/20100101 Firefox/32.0

Faktycznie po wyłączeniu Adblocka strona działa poprawnie, dziwna polityka Komputronika :shock:
Miro
 


Wróć do Standardy WWW i źle działające strony

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot], Majestic-12 [Bot], Yahoo [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: