MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

problem z rowspan w <td> (firefox 3)

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

problem z rowspan w <td> (firefox 3)

Postautor: pienkowskip » 06 września 2008, 23:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux x86_64; en-US; rv:1.9.0.1) Gecko/2008071420 Iceweasel/3.0.1 (Debian-3.0.1-1)

witam,
po zainstalowaniu firefoxa 3 mam problem z wyświetlaniem tabelki - dzieje się coś dziwnego z scalonym komórkami tabelki. W efekcie wygląda to tak jakby firefox zmniejszał lub ignorował wartość argumentu/opcji rowspan w niektórych (nie wszystkich) znacznikach td. Co ciekawe po każdym przeładowaniu strony wygląda ona inaczej, choć powinna tak samo.

url strony z tą tabelką: http://nasze-gory.cba.pl/?topic=expedition&php=on

przeprowadziłem kilka testów:
  • iceweasel (firefox) 3.0.1 na debianie - błąd z rowspan
  • firefox 3.0.1 na windows xp - błąd z rowspan
  • firefox 2.0.0.11 na windows xp - wszystko ok
  • internet explorer 7.0 na windows xp - wszystko ok
  • konqueror (z khtml) 3.5.9 na debianie - wszystko ok


Oczywiście sprawdziłem tę stronkę i jej style walidatorami xhtml i css od w3c i niby wszystko ok. Poza tym jest bardzo wysoce prawdopodobne, że stronka jest poprawna.

Ciekawostki:
jeśli nagłówek http ma content-type ustawiony na text/html to stronka wyświetla się poprawnie w firefox 3
jeśli wywale arkusz stylów /css/expedition_php.css to stronka też zostanie poprawnie wyświetlona z tym, że bez stylu :P

Nie jestem pewny ale wygląda mi to na bład w firefoxie 3. Czy mogłby mi ktoś wyjaśnić dlaczego ta stronka się poprawnie nie wyświetla albo gdzie popełniłem błąd? ;)
pienkowskip
 

Postautor: pienkowskip » 06 września 2008, 23:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux x86_64; en-US; rv:1.9.0.1) Gecko/2008071420 Iceweasel/3.0.1 (Debian-3.0.1-1)

i jeszcze powiedzieć, że zadziwia mnie losowość tego zjawiska, tabelka w sumie się wyświetla jak chce i co ciekawe jakieś na 5% "testów" jest poprawnie wyświetlona
pienkowskip
 

aktualizacja

Postautor: pienkowskip » 18 marca 2009, 21:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux x86_64; pl-PL; rv:1.9.0.6) Gecko/2009020407 Iceweasel/3.0.6 (Debian-3.0.6-1)

na stronce pojawił się framework i dlatego zmienił się ten url troszku:
http://nasze-gory.cba.pl/expeditions
poza tym aktualizowałem iceweasela (firefoxa) do 3.0.6 i dalej jest ten sam błąd - nie jest to jakiś straszny błąd, ale mnie to gnębi :P
pzdr 8)
pienkowskip
 


Wróć do Standardy WWW i źle działające strony

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: