MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Nieprzetłumaczone w FF 13

Forum dla członków zespołu Aviary.pl wydającego Firefoksa i Thunderbirda

Moderator: Pomocy?!

Nieprzetłumaczone w FF 13

Postautor: DarekWa » 05 czerwca 2012, 17:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:13.0) Gecko/20100101 Firefox/13.0

Cześć,

Zaktualizował mi się właśnie FF do wersji 13 i widzę, że nie jest przetłumaczony w pełni pasek na stronie startowej
http://img228.imageshack.us/img228/3830/65712698.png

oraz tekst w wyskakującej podpowiedzi ikony na nowej karcie
http://img708.imageshack.us/img708/2474/68742346.png

oraz jedna z opcji z zakładki prywatność
http://img196.imageshack.us/img196/904/68117084.png

U was też tak jest? Nie wiecie, będzie to poprawione?
Może mogę sam to zrobić?

Pozdrawiam
DarekWa
 
Posty: 3
Z nami od: 05 czerwca 2012, 17:36

Odp: Nieprzetłumaczone w FF 13

Postautor: sig » 05 czerwca 2012, 18:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux i686; rv:10.0.4) Gecko/20100101 Firefox/10.0.4

Potwierdzam nr 1 i 2 (3 nie sprawdzałem), aczkolwiek wróciłem do 10 ESR bo przynajmniej jak u mnie przewijanie jest fatalne a nie płynne
Strzeżonego backup strzeże
sig
 
Posty: 820
Z nami od: 22 maja 2010, 09:44

Odp: Nieprzetłumaczone w FF 13

Postautor: dexter » 05 czerwca 2012, 20:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:14.0) Gecko/20120507 Firefox/14.0a2

Przeniosłem do tego działu, może któryś z tłumaczy natknie się przypadkiem na ten temat.

http://bugs.aviary.pl/show_bug.cgi?id=4371

Myślę, że to zostanie poprawione przy następnym wydaniu Firefoksa.
dexter
Moderator
 
Posty: 7047
Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Odp: Nieprzetłumaczone w FF 13

Postautor: Pitreck » 05 czerwca 2012, 23:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:13.0) Gecko/20100101 Firefox/13.0

DarekWa pisze:U was też tak jest? Nie wiecie, będzie to poprawione?
Może mogę sam to zrobić?



Wszyscy tak mają, te stringi są po prostu nieprzetłumaczone. Na pewno zostanie to poprawione, ale jeśli bardzo Ci zależy, możesz samemu to sobie poprawić.

Oto instrukcja:
1. Wejdź do katalogu, w którym jest zainstalowany Firefox (np. C:\Program Files\Mozilla Firefox)
2. Znajdź plik omni.ja, zmień rozszerzenie na .zip i rozpakuj
3. W miejscu, gdzie została rozpakowana zawartość zipka (np. folder omni), przejdź do folderu chrome\pl\locale\browser
4. Otwórz plik aboutHome.dtd za pomocą dowolnego edytora tekstowego, np. systemowego notatnika i podmień nieprzetłumaczone linijki tekstu na następujące:
Kod: Zaznacz cały
<!ENTITY abouthome.addonsButton.label    "Dodatki">
<!ENTITY abouthome.appsButton.label      "Rynek aplikacji">

<!ENTITY abouthome.bookmarksButton.label "Zakładki">
<!ENTITY abouthome.downloadsButton.label "Pobieranie plików">
<!ENTITY abouthome.historyButton.label   "Historia">
<!ENTITY abouthome.settingsButton.label  "Ustawienia">

5. Zapisz plik i zamknij edytor tekstowy
6. Wróć do głównego folderu z rozpakowanymi plikami (np. omni) i spakuj wszystkie pliki do archiwum .zip. Złym pomysłem jest używnie w tym momencie maksymalnej kompresji, gdyż spowolni to uruchamianie się Firefoksa. Użyj kompresji normalnej/zwykłej lub ustaw bez kompresji.
7. Zmień nazwę powstałego archiwum na omni.ja i przenieś ten plik do głównego katalogu, gdzie zainstalowany jest Firefox, nadpisując istniejący plik.

[EDIT]
Żeby mieć przetłumaczone "Sync", trzeba jeszcze zmienić jedną linijkę w pliku syncBrand.dtd. Znajduje on się w tym samym miejscu, co plik aboutHome.dtd, czyli chrome\pl\locale\browser. Oto, co trzeba zrobić:

Następującą linijkę tekstu:
Kod: Zaznacz cały
<!ENTITY syncBrand.shortName.label  "Sync">

należy zamienić na:
Kod: Zaznacz cały
<!ENTITY syncBrand.shortName.label  "Synchronizacja">
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator
 
Posty: 1163
Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17
Lokalizacja: Wa-wa

Odp: Nieprzetłumaczone w FF 13

Postautor: DarekWa » 06 czerwca 2012, 07:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:13.0) Gecko/20100101 Firefox/13.0

dzięki, już jest poprawione :)
Na pozostałe dwa tłumaczenia poczekam jak się pojawią w nast. wydaniu.
DarekWa
 
Posty: 3
Z nami od: 05 czerwca 2012, 17:36

Odp: Nieprzetłumaczone w FF 13

Postautor: marcoos » 06 czerwca 2012, 16:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:14.0) Gecko/20120604 Firefox/14.0a2

Tak, w wersji 13 z jeszcze niejasnych przyczyn nie znalazły się wszystkie tłumaczenia. Aviary.pl bada sprawę.

W najgorszym razie będzie to poprawione za 6 tygodni w wersji 14.
marcoos
Moderator
 
Posty: 2227
Z nami od: 12 października 2002, 10:25
Lokalizacja: Kraków


Wróć do Aviary.pl

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], covo, Exabot [Bot], Google [Bot], Yahoo [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: