MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Auto-Ukrywanie paska kart oraz paska stanu w FF - wtyczka

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

Auto-Ukrywanie paska kart oraz paska stanu w FF - wtyczka

Postautor: Gość » 27 lutego 2009, 18:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.6) Gecko/2009011913 Firefox/3.0.6

Jak w temacie szukam odpowiedniej wtyczki do FF, dokładnie chodzi mi o to by pasek kart w FF był cały czas ukryty a po najechaniu kursorem myszy w jego okolice pojawiał się na ten moment. Dodatek w stylu Smart Bookmarks Bar z opcją auto-ukrywania, tyle że dotyczący paska kart a nie zakładek... Podobnie w przypadku paska stanu, tyle że w tym przypadku przydałaby się ikonka pokaż/ukryj pasek stanu umieszczony gdzieś w okolicy paska nawigacji... Szanowni uczeni potrafią coś doradzić ? Pozdrawiam

Ps. użyłem szukajki i niestety nie znalazłem odpowiedzi...
Gość

Postautor: Grzegorz » 27 lutego 2009, 19:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.9.0.6) Gecko/2009020911 Ubuntu/8.10 (intrepid) Firefox/3.0.6

Proponuję poszukać w bazie rozszerzeń pod hasłem "autohide". Nawet laik sobie poradzi.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: Gość » 27 lutego 2009, 22:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.6) Gecko/2009011913 Firefox/3.0.6

Jak przystało na lajkonika, poradziłem sobie, dzięki GrzegorzuJZD za prostą aczkolwiek niezwykle użyteczną wskazówkę :-) a dla potomnych zostawiam rozwiązanie powyższego problemu.

Do ukrywania paska statusu może posłużyć nam wtyczka o nazwie autoHIDEstatusbar - jest po Polsku także każdy sobie poradzi z jej konfiguracją.

natomiast do ukrywania paska kart znalazłem Rozszerzenie o nazwie Hide Tab Bar. Niestety jest kompatybilna ze starsza wersją liska (2.0) ale po wyłączeniu sprawdzania zgodności dodatków w FF działa i to całkiem znośnie... korzystam z nieoficjalnej wersji dostępnej pod adresem:

http://stashbox.org/v/14548/Hide_Tab_Bar_1.0dev.3a.xpi

ponieważ twórca addona "Geva Zeichner" już nie pracuje nad nim a projekt przejął ktoś inny. Jeśli znacie jakiś odpowiednik Hide TAb Bar-a w 100% kompatybilny z FF 3 to zapraszam do wypowiedzi w tym temacie
Gość

Postautor: Gość » 28 lutego 2009, 00:19

Dodam jeszcze, że zamiast stosować kilka wtyczek można zainstalować jedną o nazwie Hide All Toolbars 1.0. -->> zastępuje 3 wtyczki tzn:

ukrywa pasek menu --- >> zastępuje wtyczkę hide menubar
ukrywa pasek statusu -->> zastępuję wtyczkę autohidestatusbar
ukrywa pasek zakładek -->> częściowo zastępuje wtyczkę smart bookmarks bar z funkcją auto ukrywania ww. paska

minusem Hide All Toolbara jest to, że ma z góry narzucony skrót F4, którego nie można zmienić oraz nie posiada opcji "przycisku" ukrywania/pokazywania zawartości pasków, który można by umieścić np w pasku kart.
Gość

Postautor: Miromik » 28 lutego 2009, 12:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.6) Gecko/2009011913 Firefox/3.0.6 (.NET CLR 3.5.30729)

ewentualnie zainstaluj rozszerzenie stylish i też będziesz mógł ukrywać różne elementy np:
http://userstyles.org/styles/search/aut ... tegory=app
Miromik

Z nami od: 06 lutego 2004, 22:48

Postautor: satan6661 » 20 kwietnia 2009, 22:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.0.8) Gecko/2009032609 Firefox/3.0.8

A tak dla potomnych, to jeżeli używamy Hide All Toolbars 1.0. oraz dodatku Fire gestures, to żeby na klawiaturze nie trzeba było klikać F4, możemy sobie utworzyć nowy gest. W polu skrypt należy wkleić:

var evt = document.createEvent("KeyEvents");
evt.initKeyEvent(
"keypress",
true,
true,
null,
false, // holds Ctrl key
false, // holds Alt key
false, // holds Shift key
false, // holds Meta key
evt.DOM_VK_F4, // presses a special key, @see http://mxr.mozilla.org/mozilla/source/d ... yEvent.idl
0 // presses a normal key, e.g. "A".charCodeAt(0),
);
document.documentElement.dispatchEvent(evt);

A następnie przypisać sobie do tego gest. Od tej pory cieszymy się minimalizacją uruchamianą myszką ;)
satan6661

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa