MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Wykrywanie Adblocka na viki.com

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

Odp: Wykrywanie Adblocka na viki.com

Postautor: covo » 06 lipca 2017, 11:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.0

Garu pisze:easy list i polskie dwie listy filtrów.
Adblock Warning Removal List
Anti-Adblock Killer | Reek

a co z ublock filters? <-- te filtry masz w calosci WYLaczone i zastepujesz disconnectem? moje lektury podpowiadaja, zeby WYlaczyc w ublock to, co zwiazane z disconnectem w nazwie, bowiem disconnect lepiej zalatwia sprawy niz "jego" filtry w ublock.

a co z: u.filters privacy/unbreak?

Garu pisze:gdzieś poszukałem uBlock Protector List i dodałem do ublocka.

dlaczego szukales? uBlock Protector List - teraz widze, że mam to w "zewnetrzne filtry"... Nie mam zaklikane, ale chetnie zaklikam. O to chodzi?
(tylko jak to ma sie do --> https://jspenguin2017.github.io/uBlockProtector/ i "You must be using Chrome and uBlock Origin to use this project"
covo
 
Posty: 1301
Z nami od: 21 maja 2003, 01:02

Odp: Wykrywanie Adblocka na viki.com

Postautor: marcinoo » 27 lipca 2017, 16:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:54.0) Gecko/20100101 Firefox/BFB5

Oj ludzie, ludzie, ale namieszaliście:

To co napisał Gość: http://mozillapl.org/forum/viewtopic.php?p=239405#p239405 to wszystko nieprawda i błędna interpretacja.

Dalej

beata072 pisze:Kiedy na stronie https://gitlab.com/xuhaiyang1234/AAK-Co ... -continued klikam w "Test: Antiblock", to mam coś takiego: http://i.imgur.com/aJEuk1M.png


To dobrze masz, bo ja też tak mam, czyli pusto, żadnej reklamy, oznacza to że test zaliczony, a AAK-Cont aktywny i zablokował reklamy.

Napis po niemiecku:

http://antiblock.org/?p=v3&demo pisze:Deaktiviere Javascript oder aktiviere einen Adblocker um das Script in Aktion zu sehen.

Werbung:


oznacza po przetłumaczeniu w translatorze Google (ludzie czy wy nie umiecie korzystać z translatora Google?) https://translate.google.pl/translate?sl=de&tl=pl&js=y&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fantiblock.org%2F%3Fp%3Dv3%26demo&edit-text=&act=url:

http://antiblock.org/?p=v3&demo pisze:Wyłączyć Javascript lub uaktywnić AdBlocker do skryptu, aby zobaczyć w akcji.

Reklamy:


Oczywiście, nawet po przetłumaczeniu, nie jest do końca jasno sformułowane o co chodzi i można się pomylić w interpretacji, ale akurat ja "odszyfrowałem" dosyć łatwo interpretację, a dokładniej po prostu chodzi o to, że żeby przeprowadzić i zaliczyć test, trzeba najpierw włączyć adblockera (mieć po prostu włączony dodatek do blokowania reklam) i:
1) test jest zaliczony gdy reklamy się nie wyświetlą (adblokcer zadziałał)
2) test niezaliczony gdy reklamy się wyświetlą pomimo włączonego adblockera

Jak widać nam wszystkim test wychodzi pomyślnie, czyli reklamy są zablokowane, a teraz wystarczy wyłączyć adblockera (AdBlock Plusa czy uBlock Origina czy cokolwiek tam mamy) i przeładować stronę żeby zobaczyć, że tym razem reklamy się wyświetlą, czyli test oblany.

Natomiast jeśłi chodzi o ten drugi test:
beata072 pisze:Natomiast po kliknięciu w "Test: BlockAdBlock" mam: http://i.imgur.com/flTqzqZ.png


U mnie ten komunikat się nie pokazuje, nawet po wyłączeniu adblocka, pokazuje się po prostu strona internetowa. Ten komunikat pokazał się tylko raz przypadkowo dopiero wtedy gdy zacząłem bawić się w wyłączanie i włączanie adbloka i skryptu AAK-Cont Userscript w Greasemonkey, i od tego momentu znowu się przestał pokazywać. Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Ale widać, że u ciebie coś jest spaprane, ciągle się pokazuje ten komunikat, więc nie przechodzisz tego testu pomyślnie. A więc pierwszy test przechodzisz, a drugiego nie.

Tyle w kwestii tych faktycznie trochę niejednoznacznych testów, natomiast jeśli chodzi o:

beata072 pisze:Na viki.com trzeba włączyć filmik i przewinąć za żółtą kropkę na pasku postępu, bo tak są oznaczone reklamy (podobnie jak na YT).


Dokładnie tak zrobiłem kilka razy i żaden anty-adblock ani reklamy u mnie nie wyskakują, tak samo jak u Garu:
Garu pisze:Nic mi nie wyskakuje na filmie, nawet jakakolwiek reklama


Więc to coś tam u ciebie jest spaprane.


beata072 pisze:Chciałam tylko wiedzieć, dlaczego u mnie ten Anti Adblock Killer nie działa
Ktoś mi napisze, co to wszystko oznacza i co jest nie tak?


My też bardzo byśmy chcieli wiedzieć co masz tam spaprane. Nie wiem czy przerzucenie na uBlocka Origin coś ci da, bo to raczej nie problem w samym adblokerze, chyba raczej coś z filtrami i tu najpierw sugeruję poszukać problemu, poodznaczać niektóre listy filtrów jedna po drugiej i przeładowywać stronę i patrzeć czy coś się zmieniło, może jest ich za dużo i "gryzą się" - sam tak miałem czasami, dalej przeinstalować na nowo listy filtrów / adbloka itp. Właśnie sprawdziłem, i nic nie wyskakuje na viki.com zarówno z AdBlock Plus jaki z uBlock Origin. Ewidentnie coś masz spaprane, gryzą się filtry albo dodatki.

Tu masz listę pozostałych hipotez i zaleceń prosto ze strony AAK-Cont:
https://gitlab.com/xuhaiyang1234/AAK-Cont#help
po przetłumaczeniu na polski:

Wsparcie

Sprawdź, czy włączono tylko jeden Adblocker. (AdBlock, Adblock Plus, uBlock Origin, Adguard itp.).
Sprawdź, czy menedżer scenariuszy jest włączony (Tampermonkey, Violentmonkey, Greasemonkey itd.).
Sprawdź, czy zainstalowano najnowszą wersję skryptu AAK-Cont (krok 2).
Sprawdź, czy subskrybujesz listy filtrów AAK-Cont (Krok 3).
Sprawdź, czy skrypt AAK-Cont jest włączony.
Sprawdź, czy lista filtrów AAK-Cont jest włączona.
Spróbuj zaktualizować lub zainstalować ponownie skrypt AAK-Cont.
Spróbuj zaktualizować lub ponownie subskrybować listy filtrów AAK-Cont.
Sprawdź, czy masz inny użytkownik, który może zakłócić działanie programu AAK-Cont (np. AdBlock Protector, oryginalny (odinstalowany) AAK).
Jedna z tych rozszerzeń jest problematyczna (Disable Anti-Adblock, Ghostery, Online Security Avast, Donotrackme, Błędne Osobisty, Rozłącz, Blur, TrackerBlock, Kaspersky Anti-Banner, Freebox(Anti-pub), No Script, YesScript, HTTPS Everywhere). Check if you have it installed.
Sprawdź, czy Twój kod JavaScript jest włączony Test.
Usuń duplikaty skryptów AAK-Cont / list filtrów.
Usuń lub wyłączyć filtry osobiste.
Włącz tylko listy filtrów, których potrzebujesz, a zbyt wiele może spowodować, że Twoja przeglądarka przestanie odpowiadać.
Wymuś aktualizację ustawień Adblocker.
Wymuś aktualizację ustawień hostów skryptów.
Spróbuj skorzystać z innej przeglądarki lub hosta skryptów. Nie chcesz się przełączać? Otwórz problem i daj nam znać.
Jak pisze Adblock Filtry tutaj
Gdzie można zgłosić ogłoszenie tutaj
Strona nie działa? Zgłoś to tutaj
Potrzebujesz pomocy przy instalacji? Poproś o pomoc



W ostateczności ostatnia bardziej ogólna hipoteza to że profil Firefoxa z biegiem czasu się "wyjechał" i zanieczyścił (tak jak czasami robi się "formata" dysku i stawia na nowo Windowsa bo z biegiem czasu się "zasyfia", to tak samo z biegiem czasu "zasyfia" się profil przeglądarki). Albo FF za stara wersja, spróbuj:
1) utworzyć nowy profil Firefoxa goły bez dodatków, zainstalować jakiś adblocker + aak-cont + listy filtrów na nowo zamiast importować stare i wtedy przetestować
2) ostatecznie przetestować na nowszym FF 54.0.1 lub chociaż 50.0 (tak jak Garu)
Tutaj przydatne instrukcje odnośnie tworzenia profili:
https://support.mozilla.org/pl/kb/zarzadzanie-profilami
Krótki cytat:

https://support.mozilla.org/pl/kb/zarzadzanie-profilami pisze:Zwykle nie ma potrzeby tworzenia nowego profilu, chyba, że próbujesz próbujesz naprawić jakiś problem związany z Firefoksem
marcinoo
 
Posty: 41
Z nami od: 17 czerwca 2017, 09:22

Odp: Wykrywanie Adblocka na viki.com

Postautor: marcinoo » 01 sierpnia 2017, 14:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:54.0) Gecko/20100101 Firefox/2E5E

I jak tam beata072, udało się rozwiązać problem? O jakiś raport prosimy 8-)
marcinoo
 
Posty: 41
Z nami od: 17 czerwca 2017, 09:22

Odp: Wykrywanie Adblocka na viki.com

Postautor: beata072 » 01 sierpnia 2017, 19:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:49.0) Gecko/20100101 Firefox/49.0

Nie sprawdzałam, bo już dawno miałam odinstalowany ten Tampermonkey, a na viki.com wystarczył filtr:
Gość pisze:Rzeczone filtry są tutaj https://forums.lanik.us/viewtopic.php?p=114885#p114885. Trzeba skopiować te trzy linijki
Kod: Zaznacz cały
@@||viki.com^$generichide
@@||1.viki.io/cms-uploads/uncategorized/ima3.js
@@||imasdk.googleapis.com^$domain=viki.com
i wkleić je w zakładkę własne filtry, czy jak ona się tam nazywała XD

Także problem z viki.com był już rozwiązany zanim napisałeś.
beata072
 
Posty: 1058
Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Odp: Wykrywanie Adblocka na viki.com

Postautor: marcinoo » 02 sierpnia 2017, 07:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:54.0) Gecko/20100101 Firefox/0072

Tak został rozwiązany, ale jakoś na około, bo widać ewidentnie, że coś jest nie tak po twojej stronie, bo jak już napisałem wcześniej, ani ja ani Garu nie musimy nic nigdzie wklejać i nic nam na viki.com nie wyskakuje. Tym razem "rozwiązałaś" problem, ale wyobraź sobie, że nie bez powodu powstał skrypt Anti Adblock Killer do menedżera skryptów, bo wyobraź sobie, że nie każdego Anti-Adblocka można zablokować zwykłym filtrem do adblockera, akurat ten z viki.com się udało, ale są takie złośliwe Anti-Adblocki, że bez skryptu & menedżera skryptów się ich nie zablokuje. Więc jeśli w przyszłości natrafisz na taki złośliwy anti-adblock, to i tak będziesz musiała zainstalować menedżera + skrypt, i ponaprawiać swoje problemy, żeby się tego złośliwego anti-adblocka pozbyć.
marcinoo
 
Posty: 41
Z nami od: 17 czerwca 2017, 09:22

Odp: Wykrywanie Adblocka na viki.com

Postautor: Gość » 02 sierpnia 2017, 12:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/59.0.3071.115 Safari/537.36 OPR/46.0.2597.57

U mnie ten komunikat się nie pokazuje, nawet po wyłączeniu adblocka, pokazuje się po prostu strona internetowa. Ten komunikat pokazał się tylko raz przypadkowo dopiero wtedy gdy zacząłem bawić się w wyłączanie i włączanie adbloka i skryptu AAK-Cont Userscript w Greasemonkey, i od tego momentu znowu się przestał pokazywać. Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Ale widać, że u ciebie coś jest spaprane, ciągle się pokazuje ten komunikat, więc nie przechodzisz tego testu pomyślnie. A więc pierwszy test przechodzisz, a drugiego nie.


Może wina leży w Greasemonkey, twórca go nie używa przez jakieś dziwne ograniczenie.
Gość
 

Poprzednia

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: