MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

[JS] blokada zaznaczenia myszką przy przeciąganiu obiektu

Jak tworzyć strony WWW zgodnie ze standardami

Moderator: Pomocy?!

[JS] blokada zaznaczenia myszką przy przeciąganiu obiektu

Postautor: gość » 29 listopada 2006, 18:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

witam
jak zablokować możliwość zaznaczania tekstu na stronie dla firefoxa? dla ie jest to banalne, wystarczy onselect czy onselectstart="return false", ale jak to zrobic dla firefoxa? (i poraz kolejny nie wiem jak zrobic cos zeby dzialalo równiez w firefoxie)
z góry dzięki
gość
 

Re: blokada zaznaczanie tekstu dla fireoxa

Postautor: Ancestor » 29 listopada 2006, 18:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

gość pisze:witam
jak zablokować możliwość zaznaczania tekstu na stronie dla firefoxa? dla ie jest to banalne, wystarczy onselect czy onselectstart="return false", ale jak to zrobic dla firefoxa? (i poraz kolejny nie wiem jak zrobic cos zeby dzialalo równiez w firefoxie)
z góry dzięki

Jedyny skutek, jaki tego typu blokady, to irytacja i zniechęcenie użytkowników, bo kto chce, to i tak to obejdzie - wystarczy wyłączyć JS.

Jeśli chodzi o mnie, to kiedy natrafiam na tego typu "blokady" na stronach, to natychmiast je opuszczam przy okazji śmiejąc się z amatorszczyzny webmastera.
Ancestor
Moderator
 
Posty: 1799
Z nami od: 11 czerwca 2005, 20:25
Lokalizacja: Sopot

Postautor: Tomek » 29 listopada 2006, 18:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061027 Firefox/2.0

Nie da się i mam nadzieję że nigdy nie będzie się dało. Zresztą - banalne do obejścia - jednym kliknięciem wyłącza się js i już nie ma blokady...
Dlaczego chcesz utrudniać np. wydrukowanie zawartości twojej strony?



Żeby nie było:
Są metody wykorzystujące odpowiednio spozycjonowany przezroczysty gif... ale to zupełnie inna para kaloszy :)
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 8998
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
Lokalizacja: pewna śliczna kotlina

Postautor: gość » 29 listopada 2006, 19:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

żeby było jasne: nie chodzi mi o to żeby ktoś nieskopiował tekstu z mojej strony, ale ponieważ tekst ten jest w komorce tabeli, którą można przenosić tak jak okna w windowsie za pomoca tej wlasnie komorki, to gdy przez przypadek tekst w tej komrce sie zaznaczy czasem wyskakuja bledy. ale zamotanie. to moze to pokaze: http://www.mj91.yoyo.pl/table/table.htm chodzi o to zeby tekst w komóce tej na górze był niemożliwy do zaznaczenia. jak wam pokazać że wyskakują błędy? hmm.. kliknijcie dwukrotnie na tekst Zegar tak żeby sie zaznaczył i złapcie za ten zaznaczony tekst i sprobujcie przesunąć tabele... a więc jak można zablokować to zaznaczanie tekstu?

co do zabezpieczeń przed kopiowaniem tekstu ze strony mam dokładnie taie samo zdanie jak wy ;)
gość
 

Postautor: gość » 29 listopada 2006, 19:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

czy naprawdę nie ma takiej możliwości w firefoxie czy nikt nie chce mi powiedzieć? :cry: pilnie mi to potrzebne...
gość
 

Postautor: Tomek » 29 listopada 2006, 19:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061027 Firefox/2.0

spokojnie - to nie BOA :)
jest szansa, że w ciągu 43 minut które dzieli twoje posty, osoba znająca rozwiązanie po prostu się nie pojawiła na forum... może ogląda bajkę/dziennik ? :)

ps - u mnie nie występuje ten problem - Linux/FF 2.0
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 8998
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
Lokalizacja: pewna śliczna kotlina

Postautor: gość » 29 listopada 2006, 19:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

tez mam firefox 2.0 ale jakos występuje. może nie poświęciłeś zbyt wiele czasu na sprawdzenie tej strony. kiedy MIĘDZY INNYMI błąd występuje: kiedy klikam dwa razy na napis zegar i PO CHWILI próbuje przeciągnąć tabelkę w inne miejsce przesuwa się ona tylko kawałek, kursor idzie dalej. kiedy pusze LPM gdzieś dalej tabelka zaczyna sie przemieszczac razem z kursorem ale w pewnej odległości od niego wiec nie moge jej upuścić. może zrobie gifa jak to wygląda...
gość
 

Postautor: Tomek » 29 listopada 2006, 20:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061027 Firefox/2.0

a już widzę!!!!
faktycznie!
hm - trzeba poczekać na speców od js
(zmienię twój temat żeby łatwiej go znaleźć)
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 8998
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
Lokalizacja: pewna śliczna kotlina

Postautor: diablownik » 29 listopada 2006, 20:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9a1) Gecko/20061127 Minefield/3.0a1

Może dlatego, że to skrypt pod IE? :)
(nawiasem mówiąc, mam wersję testową i u mnie działa to normalnie)
diablownik
 
Posty: 378
Z nami od: 02 sierpnia 2006, 14:10

Postautor: gość » 29 listopada 2006, 21:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

hmm... jak podkreśliłem właśnie chodzi mi o to żeby to działało również w ff...

to taki "filmik" który ukazuje moje zmagania...
http://www.mj91.yoyo.pl/table/helpme.gif
gość
 

Postautor: diablownik » 30 listopada 2006, 07:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9a1) Gecko/20061129 Minefield/3.0a1

Źle mnie zrozumiałeś.
Nie znam się dobrze na JS, ale moim zdaniem problematyczne są fragmenty:
Kod: Zaznacz cały
if(navigator.appName=='Microsoft Internet Explorer')
które sprawiają, że kod działa poprawnie tylko pod IE.
Skrypt jest zrobiony chyba tylko pod tą przeglądarkę, co sprawia, że nie działa on prawidłowo na wszystkich innych. Sprawdzałeś np. pod Operą jak to wygląda?
diablownik
 
Posty: 378
Z nami od: 02 sierpnia 2006, 14:10

Postautor: gość » 30 listopada 2006, 10:45

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows 98; IDG.pl)

tak ale gdy takie same polecenie dla firefoxa tez nie dzialalo wiec szukam jakiegos innego rozwoiazania...
gość
 

Postautor: gość » 30 listopada 2006, 18:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

a jeśli zrobię to nie w tabeli ale w divach to czy będę mógł jakoś to łatwiej zablokować? tylko tak żeby mi nie blokowało klikania myszą...
gość
 

Postautor: mj91 » 01 grudnia 2006, 18:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

nie wiem czy to bedzie miłę ale chyba będe musiał ;P zrobić przezroczystego diva. tylko znowu - jak to zrobić dla firefoxa? bo znowu "normalnie" nie chce to wyjść...
mj91
 

Postautor: bartekmedon.prv.pl » 13 grudnia 2006, 14:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

bartekmedon.prv.pl
 

Postautor: Tomek » 13 grudnia 2006, 14:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

1. nie na temat - warto może przeczytać pod czym się pisze...
2. Wyraźnie w wątku jest mowa o problemie z FF
jak to zrobic dla firefoxa?

a twój link prowadzi do bzdurnego rozwiązania dla IE (jest o tym na tamtej stronie... ale tego też nie czytałeś)
UWAGA!
Metody ochrony stron WWW opisane w tym rozdziale w większości przypadków działają tylko w Internet Explorerze 5.0 lub nowszym!


A co do wątku - googluje od tygodnia - bo mi też by się to przydało w jednej sprawie - jak na razie bez żadnych konkretnych wyników :( Może źle googluję?
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 8998
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
Lokalizacja: pewna śliczna kotlina

Postautor: hidee » 23 grudnia 2006, 13:11

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

Aby nie dało się zaznaczać w firefox podepnij obsługę onmousedown, onmousemove oraz onmouseup:

Kod: Zaznacz cały
<div onmousemove="return false;" onmousedown="return false;" onmouseup="return false;">
:D
hidee
 
Posty: 34
Z nami od: 03 listopada 2006, 08:55

jw

Postautor: mj91 » 05 stycznia 2007, 18:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1

z tym ze onmousemove jest mi potrzebne do tego zeby przenosic te obiekty po dokumenice :/

ale skoro juz tu wrocilem to powiem co wymodzilem i dziwie sie ze to takie proste jest bo nie wiem czy wczesniej nie dzialalo czy po prostu taki głupi jestem? (moze upgrade ff spowodowal ze teraz dziala? :/
dla przyszłych pokoleń i ku chwale ojczyzny:
Kod: Zaznacz cały
function disableselect(){
return false;
}
document.onselectstart=disableselect;
document.onmousedown=disableselect;


dziala na tyle zeby nie generowaly sie bledy przy przenoszeniu "okienka"
mj91
 

Odp: [JS] blokada zaznaczenia myszką przy przeciąganiu obiek

Postautor: Szwejk » 22 kwietnia 2010, 18:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.1.6) Gecko/20091201 Firefox/3.5.6

Właśnie szukałem rozwiązania dokładnie tego samego problemu, w bardzo podobnej sytuacji (często kliknięcie nie tam, gdzie trzeba powoduje zaznaczanie zamiast przesuwania pudełka). Dziękuję bardzo mj91. Ku chwale ojczyzny! :D
Szwejk
 

Odp: [JS] blokada zaznaczenia myszką przy przeciąganiu obiek

Postautor: Zet0 » 25 lipca 2013, 11:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:22.0) Gecko/20100101 Firefox/22.0

Ja potrzebuję blokadę zaznaczania.
Bo mam tekst podpięty do zdarzenia JS. Ten tekst może być klikany parę razy i przy okazji się zaznacza a to głupio wygląda.
Zet0
 

Następna

Wróć do Tworzenie stron WWW

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: antares2000, Bing [Bot], Google [Bot], Yahoo [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: