MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Jak ustawic uniwersalna rozdielczosc strony www?

Jak tworzyć strony WWW zgodnie ze standardami

Moderator: Pomocy?!

Jak ustawic uniwersalna rozdielczosc strony www?

Postautor: SharQ » 31 maja 2012, 16:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:12.0) Gecko/20100101 Firefox/12.0

Witam, zrobilem moja 1. strone internetowa na rozdzielczosci 1366/768 i u mnie wszystko jest git, natomiast na innej rozdzielce sie wszystko rozjezdza i moje pytanie brzmi, co zrobic, aby stronka na kazdej rozdzielczosci wygladala tak jak na 1366/768?

To jest stronka od strony roboczej, jezeli mozecie wklejcie tam skrypt, ktory pozwoli na przegladanie strony w kazdej rozdzielczosci

Kod: Zaznacz cały

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">

<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
<title>Real Madryt!</title>



<style type="text/css">
<!--
body {
   margin-left: 0px;
   margin-top: 0px;
   margin-right: 0px;
   margin-bottom: 0px;
}
-->
</style>

</head>

<body>

<table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="0">
   <tr>

   <td>&nbsp;</td>
   
         <td width="770">
   
         <body onLoad="czas()">
 


<SPAN id="Data" style="POSITION: absolute; RIGHT: 12%; TOP: 42%; FONT-SIZE: 11pt;
FONT-WEIGHT: bold; COLOR: black; FONT-FAMILY: calibri, calibri;"></SPAN>
<script>

function czas() {

 if (!document.layers&&!document.getElementById&&!document.all)
 return

  var godzina, minuty, sekundy, dzien, licz_dzien, miesiac, dzisiaj, rok, tekst_miesiac, tekst_dzien;
  dzisiaj = new Date();
  godzina=dzisiaj.getHours();
  minuty=dzisiaj.getMinutes();
  sekundy=dzisiaj.getSeconds();
  rok=dzisiaj.getYear();
  dzien=dzisiaj.getDate();
  licz_dzien=dzisiaj.getDay();
  if (licz_dzien==0) {tekst_dzien="Niedziela"}
  if (licz_dzien==1) {tekst_dzien="Poniedziałek"}
  if (licz_dzien==2) {tekst_dzien="Wtorek"}
  if (licz_dzien==3) {tekst_dzien="Środa"}
  if (licz_dzien==4) {tekst_dzien="Czwartek"}
  if (licz_dzien==5) {tekst_dzien="Piątek"}
  if (licz_dzien==6) {tekst_dzien="Sobota"}
  miesiac=dzisiaj.getMonth()+1;
  if (miesiac==1) {tekst_miesiac="stycznia"}
  if (miesiac==2) {tekst_miesiac="lutego"}
  if (miesiac==3) {tekst_miesiac="marca"}
  if (miesiac==4) {tekst_miesiac="kwietnia"}
  if (miesiac==5) {tekst_miesiac="maja"}
  if (miesiac==6) {tekst_miesiac="czerwca"}
  if (miesiac==7) {tekst_miesiac="lipca"}
  if (miesiac==8) {tekst_miesiac="sierpnia"}
  if (miesiac==9) {tekst_miesiac="września"}
  if (miesiac==10) {tekst_miesiac="października"}
  if (miesiac==11) {tekst_miesiac="listopada"}
  if (miesiac==12) {tekst_miesiac="grudnia"}
         if ((rok>=00) && (rok<=1900)) {rok=1900+rok;}
         if (miesiac < 10) {miesiac="0"+miesiac;}
     if (dzien < 10) {dzien="0"+dzien;}
     if (godzina < 10) {godzina="0"+godzina;}
         if (minuty < 10) {minuty="0"+minuty;}
     if (sekundy < 10) {sekundy="0"+sekundy;}
  pelnyczas=tekst_dzien + ", " + dzien + " " + tekst_miesiac + "  "+rok + ", " +
     + godzina+":"+minuty+":"+sekundy;


if (document.getElementById){
document.getElementById("Data").innerHTML=pelnyczas
}
else if (document.layers){
document.layers.Data.document.write(pelnyczas)
}
else if (document.all)
Data.innerHTML=pelnyczas

// Czestotliwosc odswiezania
setTimeout("czas()",500)
}

</script>

<div style="position: absolute; left: 17%; top: 260%">
<script src="http://connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"></script>
<fb:like href="http://www.real-madryt-klub.cba.pl/" show_faces="true" width="450"><file:///D:/Galeria/Dokumenty/strona www/Fb:like>
</div>

<p style="text-align:right;"><div style="font-family:@Arial Unicode MS;"><div style="font-size:12;">

<p style="text-align:right;"> <div style="font-family:Calibri;">
<div style="position: absolute; right: 17%; top: 260%">
<div style="font-size:8;">by /div>
</div>
</div></p>
</div></div></p>
 



<br/><br/>
<br/><br/><br/>
<br/><br/><br/>
<br/><br/><br/>
<br/><br/><br/>


<div style="position: absolute; right: 17%; top: 47%">
<p style="text-align:left;"><b><h1><div style="font-family:Calibri;">
<b>Krótka informacja o klubie:<i></i></b>
</div></h1></b></p>

<div style="font-family:Corbel;">
<br/><br/><br/>

Real Madrid Club de Fútbol - hiszpański klub sportowy istniejący od 1902 roku.<br/>
Słynie z sukcesów istniejącej od chwili założenia drużyny piłkarskiej, która<br/>
<a href="file:///D:/Galeria/Dokumenty/strona www/F/sukcesy.htm">trzydzieści dwa</a> razy zdobyła <a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Primera_Divisi%C3%B3n">mistrzostwo Hiszpanii</a>, dziewięć razy Puchar <br/>
Europy/<a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Liga_Mistrz%C3%B3w_UEFA">Ligę Mistrzów</a>, a także wiele innych trofeów, w tym przyznany w 2000 <br/>
roku przez <a href="http://pl.wikipedia.org/wikifile:///D:/Galeria/Dokumenty/strona www/FIFA">FIFA</a> tytuł najlepszego klubu w XX wieku. Od 1947 roku rozgrywa <br/>
domowe mecze na stadionie <a href="file:///D:/Real%20Madryt/stadion.htm">Santiago Bernabéu</a>, nazwanym na cześć byłego prezesa, <br/>
za czasów którego klub zdobył najwięcej trofeów.<br/>
<br/>
Real Madryt odegrał ważną rolę w historii hiszpańskiej i światowej piłki <br/>
nożnej - to z inicjatywy jego działaczy powołano <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Copa_del_Rey">Copa del Rey</a>. Klub reprezentował<br/>
również Hiszpański Związek Piłki Nożnej, stając się jednym z współzałożycieli <br/>
FIFA w 1904 roku. W 1928 roku znalazł się w pierwszym zestawie drużyn <br/>
tworzących Primera División, zaś w 1955 roku stał się jedną z drużyn biorących <br/>
udział w pierwszej edycji Pucharu Europy, którą następnie wygrał, broniąc <br/>
później trofeum cztery razy z rzędu. Kibiców pasjonuje również jego wypełniona <br/>
podtekstami polityczno-historycznymi rywalizacja z <a href="http://pl.wikipedia.org/wikifile:///D:/Galeria/Dokumenty/strona www/FC_Barcelona">FC Barceloną</a>.<div style="font-family:Calibri;"></div></div><br/>
</div>

<div style="position: absolute; left: 17%; top: 67%">
<img src="file:///D:/Galeria/Dokumenty/strona www/F/image/madryt.jpg" alt="logo realu" />
</div>

<br/><br/><br/><br/><br/><br/><br/><br/><br/><br/><br/><br/><br/><br/><br/>
<br/><br/><br/><br/><br/><br/><br/><br/><br/><br/><br/><br/><br/><br/><br/>


<div style="position: absolute; left: 15%; top: 35%">
<a href="/index.htm"><img src="file:///D:/Galeria/Dokumenty/strona www/F/image/real%20logo.jpg" alt="strona glowna" /></a>
</div>



<p style="text-align:right;"> <div style="font-family:Calibri;">
<div style="position: absolute; left: 31%; top: 188%">
<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/M925EiG6wNQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
</div>
</div></p>
</div></div></p>





<div style="position: absolute; left: 31%; top: 132%">
<img src="file:///D:/Galeria/Dokumenty/strona www/F/image/zespol.png" alt="zespol" />
</div>







<div style="position: absolute; right: 11%; top: 33%">
<style type="text/css">

ul, ul li {
   display: table-caption;
   list-style: compact;
   margin: ;
   padding: ;
}

ul {
   float: right;
   background-color: #000000;
   padding: 0px 0px 0px 0px;
   border: 1px solid #000000;
}

ul li {
   float: left;
}

ul a:link, ul a:visited {
   text-decoration: none;
   display: block;
   font-weight: 100  ;
   background: #FF3300 url("file:///D:/Galeria/Dokumenty/strona www/F/image/2846666-pomaranczowe-tlo-podwodne-bakterii.jpg") repeat-x center;
   color: #fff;
   padding: 7px 7px;
   border-right: 3px solid #000000;
   border-right: 3px solid #000000;
}

ul a:hover {
   background-color: #FF6600;
   background-image: url("file:///D:/Galeria/Dokumenty/strona www/F/image/przycisk2.jpg");
}
}

ul a:hover {
   color: black;
}
}
}
/* ]]> */
</style>
<!-- Menu END -->


<div id="main">

<div id="lcol">
<div id="menu">
<ul>
<ul class="menu_poziome">

<li><a href="file:///D:/Galeria/Dokumenty/strona www/F/historia.htm">Historia klubu</a></li>
<li><a href="file:///D:/Galeria/Dokumenty/strona www/F/symbole.htm">Symbole i barwy</a></li>
<li><a href="file:///D:/Galeria/Dokumenty/strona www/F/hymn.htm">Hymn</a></li>
<li><a href="file:///D:/Galeria/Dokumenty/strona www/F/sukcesy.htm">Sukcesy i rekordy</a></li>
<li><a href="file:///D:/Galeria/Dokumenty/strona www/F/kadra.htm">Kadra zespołu</a></li>
<li><a href="file:///D:/Galeria/Dokumenty/strona www/F/stadion.htm">Stadion</a></li>

</ul>
</div>
<div id="menu_end"></div> 
 
 
 
 
 
 
<div style="position: absolute; left:; top: "> 
  <meta content="text/html; charset=ISO-8859-2" http-equiv="content-type">
  <style type="text/css">
body{
background-image: url(file:///D:/Galeria/Dokumenty/strona%20www/F/image/tlo.jpg);
}

body { background-repeat: center }
body { background-position: top }
body { background-attachment: scrol}
</style>
</div>
   

</body>
</html>

SharQ
 

Odp: Jak ustawic uniwersalna rozdielczosc strony www?

Postautor: Tomek » 01 czerwca 2012, 06:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:12.0) Gecko/20100101 Firefox/12.0

Jak na razie to nie jest strona tylko zupa tagów - niepodomykane znaczniki, <meta> wciśnięte w body, kilka razy otwarte body, rozpoczęta tabelka ale nie zamknięta - aż dziw że to się w ogóle wyświetla.
Wrzuć to na jakiś serwer wraz z obrazkami (pamiętając o zmianie ścieżek), popraw błędy (jest wątek przyklejony na forum dot. tego) i dopiero zwróć się o pomoc. Bo jak na razie żeby "wkleić tam skrypt, ktory pozwoli na przegladanie strony w kazdej rozdzielczosci" trzeba by to pisać od nowa.
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9045
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
Lokalizacja: pewna śliczna kotlina

Odp: Jak ustawic uniwersalna rozdielczosc strony www?

Postautor: SharQ » 01 czerwca 2012, 13:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:12.0) Gecko/20100101 Firefox/12.0

nie [ciach] mi tu, ze az dziw ze dziala, bo strona jest juz dawno na serwerze i jakos wszystko chodzi xd tylko nie mam pojecia co z ta rozdzielczoscia, a ta tabelka jest rozpoczeta, bo probowalem cos sam z ta rozdzielka zrobic i zapomnialem tej czesci usunac, a co z tego ze jest kilka otwarte body, przeciez to nic (CHYBA NIE ZMIENIA)
Ostatnio zmieniony 01 czerwca 2012, 13:24 przez Tomek, łącznie zmieniany 1 raz
Powód: Takie teksty do do mamy lub taty ale nie do nas.
SharQ
 

Odp: Jak ustawic uniwersalna rozdielczosc strony www?

Postautor: Tomek » 01 czerwca 2012, 13:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:12.0) Gecko/20100101 Firefox/12.0

SharQ pisze:jakos wszystko chodzi

No chyba nie chodzi skoro pytasz...
SharQ pisze:ta tabelka jest rozpoczeta, bo probowalem cos sam z ta rozdzielka zrobic i zapomnialem tej czesci usunac, a co z tego ze jest kilka otwarte body, przeciez to nic (CHYBA NIE ZMIENIA)

Czyli dajesz nam kod na którym coś tam sobie robisz i nie sprzątnąłeś... super... może reszty też nie sprzątnąłeś? Wrzuć kod na stronę, daj nam linka i wtedy coś pomożemy - poza ty....
Ponawiam - popraw błędy - to one mogą generować problemy z rozdzielczością. Jeżeli kilkukrotnego body i niezamkniętych znaczników nie uznajesz za błędy - proponuję poczytać kurs np na browserhappy.

ps. cytujesz z wikipedii bez podania źródła... super...


//edit
http://www.real-madryt-klub.cba.pl/
Znalazłem tą stronę...
Błędów 27 - http://validator.w3.org/check?uri=http% ... ne&group=0 - popraw...
(a strona rozjeżdża się przez zupełnie dziwne i chyba nie do końca przemyślane jak widać stosowanie position:absolute i marginesów do otaczania obrazków. Zastosuj float - bo ono idealnie działa i nie powoduje tego typu rzeczy - chociaż przy tej zupie tagów może być ciężko...)
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9045
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
Lokalizacja: pewna śliczna kotlina

Odp: Jak ustawic uniwersalna rozdielczosc strony www?

Postautor: dexter » 01 czerwca 2012, 14:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:15.0) Gecko/15.0 Firefox/15.0a1

Wszystko chodzi, tylko tekst (ten skopiowany z Wikipedii) chowa się za obrazkiem, połowa linków nie działa, a połowa obrazków się nie wyświetla.

a co z tego ze jest kilka otwarte body, przeciez to nic (CHYBA NIE ZMIENIA)


Przeglądarka zignoruje wszystko pomiędzy </head> a ostatnim <body>. Zignoruje też to, że więcej tagów jest zamkniętych niż otwartych. Zignoruje tagi, które nic nie zawierają, jak również poprawnie wyświetli "FONT-FAMILY: calibri, calibri;" lub "font-family:Corbel; (szkoda, że prawie nikt nie ma czcionki Corbel, ale to nie przeszkadza). Nie jest błędem użycie pięćdziesięciu <br>, elementu <style> wewnątrz <div>, podobnie jak <meta> na dole strony. Jednak ogólnie jest to najśmieszniejszy kod, jaki ostatnio widziałem :mrgreen:.
dexter
Moderator
 
Posty: 7266
Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Odp: Jak ustawic uniwersalna rozdielczosc strony www?

Postautor: SharQ » 01 czerwca 2012, 18:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:12.0) Gecko/20100101 Firefox/12.0

dzieki za pomoc, ale na tej str nie bd juz nic zmieniac, bo mielismy ja na TI zrobic, to moja pierwsza strona, wiec badzcie tez troszke wyrozumiali ;) powiedzcie mi tylko jakie macie dla mnie rady przy tworzeniu nastepnej strony

i wlasnie wystarczy tylko zmienic position: absolute na float i bedzie uniwersalna rozdzielczosc (w divach uzywac %, mm, czy pix)?
SharQ
 

Odp: Jak ustawic uniwersalna rozdielczosc strony www?

Postautor: dexter » 01 czerwca 2012, 19:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:14.0) Gecko/20120507 Firefox/14.0a2

Po pierwsze powinieneś przeczytać jakiś fajny kurs html, powyżej dostałeś link do http://kurs.browsehappy.pl/. Warto czytać też specyfikację na http://www.w3schools.com.

Warto pisać w jakimś edytorze z podglądem kodu, np. http://thimbletest.org

No i szerokość dużych kontenerów definiować procentowo lub na sztywno z marginesami na auto, nie przesadzać z absolutem.
dexter
Moderator
 
Posty: 7266
Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Odp: Jak ustawic uniwersalna rozdielczosc strony www?

Postautor: Tomek » 02 czerwca 2012, 07:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux i686; rv:12.0) Gecko/20100101 Firefox/12.0

powiedzcie mi tylko jakie macie dla mnie rady przy tworzeniu nastepnej strony

http://kurs.browsehappy.pl/
i wlasnie wystarczy tylko zmienic position: absolute na float i bedzie uniwersalna rozdzielczosc

Nie - bo to zmienia całą budowę strony (jeśli w tym przypadku można o tym mówić)
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9045
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
Lokalizacja: pewna śliczna kotlina


Wróć do Tworzenie stron WWW

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], dexter, Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: