Problem z serwerem poczty przychodzącej
Moderator: Pomocy?!
Problem z serwerem poczty przychodzącej
Przeglądarka: Opera/9.80 (Windows NT 6.1; U; pl) Presto/2.6.30 Version/10.61
mam taki problem. Przesiadam sie wlasnie na nowa wersje TB 3.1.2. Posiadam prywatne konto mailowe u lokalnego dostawcy i mam je ustwione u dostawcy w ten sposob, ze pod jednym serwerem poczty przychodzacej i pod takim samym loginem mam dwa adresy mailowe. I teraz utworzylem pierwsze konto z jedym adresem mailowym i chcialem utworzyc drugie konto, ktore ma ten sam serwer POP3 i ten sam login, ale inny adres e-mail, ale TB wypluwa mi komunikat, ze serwer poczty przychodzacej juz istnieje. Jesli zmienie jedna literke w serwerze poczty przychodzacej, to wowczas moge zapisac to konto, ale jak juz chce w ustawieniach konta wpisac poprawny adres poczty przychodzacej, to TB znowu wypluwa mi komunikat, "Serwer poczty przychodzacej juz istnieje. Zmien adres serwera i/lub nazwe uzytkownika." Jesli zmienie znowu nazwe uzytkownika, to TB nie bedzie mogl sie zalogowac, aby pobrac poczte. Kiedys, na starym kompie uzywalem TB 2 i tego problemu nie mialem. Czy ktos mial podobny problem i jak sobie z nim poradzil?? Pozdrawiam i prosze o pomoc odp. - Damian - Dudi77.
- Dudi77
Odp: Problem z serwerem poczty przychodzącej
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8
Dudi77 pisze:Posiadam prywatne konto mailowe u lokalnego dostawcy i mam je ustwione u dostawcy w ten sposob, ze pod jednym serwerem poczty przychodzacej i pod takim samym loginem mam dwa adresy mailowe.
Nie bardzo rozumiem, masz jeden adres serwera i dwa różne konta pocztowe z tym samym loginem? Przecież to nie możliwe...
Przykładowo serwer poczty to poczta.mojafirma.pl, a nazwa użytkownika to dyzio (co daje e-mail dyzio@mojafirma.pl). Nie możesz mieć dwóch różnych kont dyzio@mojafirma.pl.
Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
- Grzegorz
- Moderator
- Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1.11) Gecko/20100701 Firefox/3.5.11
Ale za pewne na obu kontach jest ta sama poczta - bo niby jak miałby serwer odróżnić podczas logowania z tymi samymi danymi. Więc domyślam się, że chodzi o to, że przy wysyłaniu maili do jednych ma się wyświetlać jeden adres, a do innych drugi - a od tego są Tożsamości (Narzędzia -> Konfiguracja kont... i dla danego konta Zarządzanie tożsamościami).
Do poczytania:
http://mozillapl.org/wiki/Wiele_kont
http://kb.mozillazine.org/Multiple_iden ... il_account
+ podane tam linki
- Mirek
- Moderator
- Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8
Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
- Grzegorz
- Moderator
- Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1.11) Gecko/20100701 Firefox/3.5.11
Pytanie tylko czy Dudi77 uporał się już z konfiguracją tożsamości - o ile wszystkie domysły odnośnie problemu były prawidłowe...
- Mirek
- Moderator
Czego ja oczekuje?? Dla mnie wazne jest to, ze np. otrzymuje maila na adres Dudi77 @ dit.pl i kiedy chce na niego odp., to ta odpowiedz idzie automatycznie takze z tego adresu, a nie z adresu glownego Damian @ dit.pl. Nie bedzie mnie ratowalo, ze bede mugl to robic samodzielnie, tzn. ze bede musial o tym pamietac, bo jak nie bede pamietal to poleci z konta glownego. W tym tkwi caly problem.
(Kiedys korzystalem z TB w wersji 2, ale mial problemy ze sciaganiem duzej ilosci maili z serwera [np. po kilku dniach nie odbierania poczty], wiec musialem zmienic na innego klienta poczty. Zmienilem na Koma-Mail - bardzo dorby i lekki dla systemu - jest tez jako portable. Widze, ze wyszla teraz nowa wersja TB3 i chcialem wrocic, bo moze problem juz nie wystepuje i tu ZONK. Teraz testuje DreamMail4 - tez bardzo ciekawy i funkcjonalny, ale ma problemy z kodowaniem znakow.)
Jednym slowem jestem w kropce, a najbardziej odpowiada mi TB. Poradzcie cos. Jak tu kurcze rozwiazac ten problem??
- Dudi77
PS. Przepraszam za razacy blad ortograficzny w poprzednim poscie.
- Dudi77
A jak nie, to zerknij na rozszerzenia: Correct Identity, Identity Chooser, Identity Select.
- Mirek
- Moderator
PS. Teraz pisze jako Dudi777, bo chcialem sie zarejestrowac na forum jako Dudi77 i dostalem linka aktywacyjnego, ale w linku jest jakis znaczek specjalny (cos jakby duza literka T, ale zapisana jako indeks dolny), po ktorym jest spacja i ciag dalszy linku i nie moge aktywowac konta. Pokazuje mi sie po prostu str. logowania, takze ja usune z linku ten znaczek i spacje, a jak probuje sie zalogowac, to dostaje komunikat, ze konto jeszcze nie jest aktywne. Kliknalem link na tej str. logowania wyslij ponownie link aktywacyjny, ale przyszedl identyczny. Czy moze mi ktos przy okazji aktywowac konto?? Podac ten link tutaj? Czy pisac gdzies indziej? Gdzie? Tez na forum?
- Dudi777
A co do linku aktywacyjnego, to jeszcze możesz spróbować podejrzeć źródło wiadomości (CTRL+U) i stamtąd przekopiować link aktywacyjny.
@dexter - Firefox/3.5.7 - co się stało?
- Mirek
- Moderator
- Dudi77
- Z nami od: 19 sierpnia 2010, 17:50
- Dudi77
- Z nami od: 19 sierpnia 2010, 17:50