MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Maile zniknęły...

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Maile zniknęły...

Postautor: Rolek » 24 sierpnia 2010, 17:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8

Witam,
Dzisiaj rano zniknęły mi maile ze skrzynki. Przestawiałem w opcjach kilka rzeczy (żeby nie kasował maili z serwera oraz usuwał wiadomości starsze niż 10dni). W folderze TB odpowiadającym za dane konto jest plik INBOX i wazy około 300 mb. Stworzyłem nowe konto i wkleiłem zawartość całego folderu odpowiadającemu za konto gdzie maile zniknęły ale odzyskało mi tylko dwa (i to nawet nie ostatnie). Jest jakiś sposób aby uratować zawartość skrzynki ?
dziękuje za wszelką pomoc i pozdrawiam
Roland
Rolek

Odp: Maile zniknęy...

Postautor: Mirek » 24 sierpnia 2010, 18:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8

Po zrobieniu backupu, przy wyłączonym TB skasuj plik inbox.msf, który po ponownym uruchomieniu zostanie odbudowany na podstawie pliku inbox. Jeśli to nie pomoże, to w TB zrób prawoklik na problematycznym folderze / skrzynce odbiorczej i wybierz Porządkuj. Operacje te w pierwszej kolejności wykonaj na oryginalnym koncie, a nie na tym które utworzyłeś potem. Dopiero jeśli tu nic nie zadziała, spróbuj na tym nowym koncie - a jeśli nadal nie pomoże to daj znać.
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Postautor: Rolek » 24 sierpnia 2010, 18:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8

Tak też juz próbowałem. Nic nie działa
Program advanced thunderbird recovery odzyskał mi maile, ale że nie mam pełnej wersji nie moge ich zapisac...
Rolek

Postautor: Mirek » 26 sierpnia 2010, 14:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8

Jakoś przeoczyłem Twoją odpowiedź. Możesz spróbować sposobów wymienionych w tym temacie: viewtopic.php?f=16&t=39957
- czyli pomijając wyżej wymienione zostają Ci sposoby:
* z kopiowaniem (partiami) maili przy pomocy edytora tekstu lub edytora dyskowego (przy 300MB inboksie z darmowych na pewno poradzi sobie: HxD, gVim, Notepad++, SciTe, JujuEdit, edytor wbudowany w Visual Studio EE - lub sam podgląd przez np. Large Text File Viewer) (najbardziej uniwersalna metoda - zawsze mi pomagała, gdy inne zawiodły)
* z zamianą inboxa na pojedyncze e-maile przy pomocy mbox2eml, a później import do nowego inboxa.
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Wróć do Klient poczty Thunderbird