Zajmuje to pamięć, spowalnia start TB a co gorsza jedna z CZTERECH (!) wtyczek "boskiego" Microsoftu uniemożliwia mi odbieranie poczty - zaraz po połączeniu z kontem pocztowym, gdy wyświetla się komunikat w pasku stanu TB "Nawiązano połączenie, wysyłanie identyfikatora użytkownika...", wyskakuje mi komunikat "Ten folder jest aktualnie przetwarzany. Aby uzyskać dostęp do wiadomości, należy poczekać na zakończenie przetwarzania." i jest po herbacie, mailer za Chiny nie odbierze poczty... Wyłączenie wszystkich wtyczek częściowo rozwiązuje ww. problemy, ale tylko do czasu, gdy wtyczki nie zauważą, że są wyłączone, lub ich aktualizacji... Dobra, będzie tych opowieści z mchu i paproci. Przechodząc do konkretów:
1. Jak usunąć już zainstalowane wtyczki? Zaglądałem do profilu, ale katalog z wtyczkami jest pusty a w katalogu Thunderbirda trochę obawiam się grzebać - przydałaby mi się pomoc kogoś obeznanego z tematem i poprowadzenie "za rączkę".
2. Czy istniej jakaś możliwość, żeby zablokować na stałe instalację wtyczek lub wszystkich rozszerzeń w TB?