MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Stronka o about:config

Forum związane z serwisem Zespołu MozillaPL. Propozycje dotyczące organizacji prezentowanych danych, udostępnianych artykułów, podejmowanych tematów

Moderator: Pomocy?!

Stronka o about:config

Postautor: Wojciech » 29 listopada 2004, 13:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

Ponieważ coraz więcej istotnych ustawień naszych programów przechodzi do podziemia, proponowałbym założyć (np. na Wiki) stronę poświęconą w całości about:config, a może też i drugą dot. about:plugins, czy też o innych aboutach, na których to moglibyśmy przedstawić możliwe i sprawdzone zastosowania, opcje i ustawienia, z objaśnieniami.

Byłby to wielki wkład w PDMFiT, czyli Polską Dokumentację Mozilli, Firefoksa i Thunderbirda.
Wojciech
Moderator
 
Posty: 1101
Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32
Lokalizacja: Przeworsk

Postautor: Ludwik » 29 listopada 2004, 16:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Przede mną na biurku leży ok. 50 stron z różnych nieoficjalnych dokumentacji z moimi podkreśleniami, więc może od razu przy okazji napiszę co ja zaznaczyłem jako przydatne funkcje (uwaga - testowałem tylko część, więc reszta może nie działać, z drugiej strony testowałem tylko pod Firefoksem i okazało się, że część z nich nie działa, więc się tu nie znalazła, choć pod Mozillą może działać).

browser.startup.page
Strona otwierana przy starcie przeglądarki:
0 - Żadna
1- Strona Domowa
2 - Ostatnio otwarta strona

browser.fixup.alternate.enabled
Czy jeśli tekst wpisany w pasku adresu nie jest adresem (nie zawiera kropki) dopełniać go proefixem i sufixem zapisanymi w browser.fixup.alternate. prefix i browser.fixup.alternate. suffix. Wymaga wyłączenia keyword.enabled i zrestartowania przeglądarki.

browser.cache.check_doc_frequency
Jak często przeglądarka ma sprawdzać aktualizacje tekstu strony.
0 - raz w ciągu sesji
1 - za każdym razem
3 - automatycznie

accessibility.typeaheadfind.enablesound
Czy jeśli wyszukiwany ciąg nie zostanie znaleziony odtwarzać dźwięk (true/false)

accessibility.typeaheadfind.soundURL
Adres odtwarzanego dźwięku (patrz pozycja wyżej). "beep" odtwarza dźwięk systemowy.

accessibility.typeaheadfind.timeout
Po ilu sekundach ma znikać pasek wyszukiwania. Zmiana wymaga zrestartowania przeglądarki.

middlemouse.paste
Czy trzeci przycisk myszy ma wklejać zawartość schowka.

network.cookie.lifetimePolicy
Czy jest ustalona maksymalna liczba dni na jaką strona może zapisać cookie. Jeśli dobrze odczytuje własne notatki to wartość "3" oznacza, że tak (??).

network.cookie.lifetime.days
Maksymalna liczba dni na jaką strona może zapisać cookie (patrz punkt wyżej).

network.cookie.alwaysAcceptSessionCookies
Zawsze akceptuj ciasteczka na czas jednej sesji

network.cookie.maxNumer
Maksymalna ilośc ciasteczek jaką strony mogą w sumie zapisać na Twoim dysku.

network.cookie.maxPerHost
Maksymalna ilośc ciasteczek jakie może zapisać pojedyńcza strona.

dom.disable_window_open_feature.titlebar (pasek tytułu)
dom.disable_window_open_feature.close (przycisk "zamknij")
dom.disable_window_open_feature.toolbar (pasek narzędzi)
dom.disable_window_open_feature.location (pasek adresu)
dom.disable_window_open_feature.directories (osobisty pasek narzędzi, żeby zadziałało należy ustawić jednocześnie .directories i .personalbar)
dom.disable_window_open_feature.personalbar (osobisty pasek narzędzi, żeby zadziałało należy ustawić jednocześnie .directories i .personalbar)
dom.disable_window_open_feature.menubar (pasek menu)
dom.disable_window_open_feature.scrollbars (suwaki)
dom.disable_window_open_feature.resizable (możliwośc zablokowania zmiany wielkości okna)
dom.disable_window_open_feature.minimzable (możliwosć zablokowania minimalizowania okna)
dom.disable_window_open_feature.status (pasek statusu)
Jeśli wartośc jest ustawiona na "true" skrypty otwierające okienka nie mogą ukryć w nich danego elementu.

browser.frame.validate.orgin
Czy strona może załadować w ramce stronę z innej domeny

browser.block.target_new_window
Czy instrukcja w linku żeby stronę otworzyć w nowym onie (target=_blank) ma być ignorowana.

network.image.warnAbaoutImages
Czy pytać użytkownika o zgodę przed załadowaniem obrazka.

print.always_print_silent
Czy przy drukowaniu pomijać okino ustawień wydruku

accessibility.tabfocus
Określa jakie elementy strony mogą być zaznaczone poprzez przerzucanie klawiszem TAB
1 - elementy formularzy służące do wpisywania tekstu
2 - elementy formularzy poza tymi służącymi do wpisywania tekstu
3 - wszystkie elementy formularzy
4 - Linki
7 - wszystkie powyższe

accessibility.usetexttospeech
Komenda (program) używana do czytania tekstu [syntezator mowy].

autoadmin.offline_failover
Czy automatycznie przechodzić do trybu offline, jeśli przeglądanie w trybie online jest niemozliwe.

browser.cache.disk.capacity
Wielkość (KB) cache na dysku.

browser.ache.disk_cache_ssl
Czy zapisywać w cache strony szyfrowane (HTTPS/SSL).

browser.chrome.favicons
Czy pokazywać ikonę strony w pasku adresu

browser.chrome.site_icons
Czy pokazywać ikonki stron w zakładkach

browser.display.focus_background_color
Kolor tła wyróżnionego tekstu (np. przy wyszukiwaniu).

browser.display.show_image_placeholders
Czy pokazywać miejsce na obrazek podczas jego ładowania lub gdy nie można go wyświetlić?

browser.personal_toolbar_button.max_chars
Maksymalna liczba znaków na przycisku osobistego paska zakładek.

browser.sessionhistory.max_enteries
Maksymalna liczba pozycji historii paska adresu.

browser.tabs.opentabfor.bookmarks
Czy otworzyć w nowym pasnelu gdy klikamy pozycję w zakładkach

browser.tabs.opentabfor.middleclisk
Czy otwierać w nowym panelu gdy klikniemy w link środkowym przyciskiem myszy.

browser.tabs.opentabfor.urlbar
Czy otwierać w nowym panelu gdy wpiszemy adres w pasku adresu i naciśniemy ctrl+enter.

browser.underline_anchors
Czy podkreślać linki.

browser.urlbar.autocomplete.enabled
browser.urlbar.autoFill
Czy włączyć autouzupełnianie w pasku adresu

browser.urlbar.autocomplete.showPopup
browser.urlbar.showPopup
Czy pokazywać listę pasujących stron podczas wpisywania w pasku adresu.

general.useragent
UserAgent String

image.animation_mode
Odtwarzanie animowanych obrazków.
"normal" - tyle razy ile ustawiono w obrazku.
"once" - tylko raz
"none" - nie odtwarzanie animacji

keyword.URL
Adres używany do wsyszukiwania.

middlemouse.contentLoadURL
Czy można wklejać adresy przechowywane w schowku do pola adresu przeglądarki (tylko Linux).

mousewheel.withnokey.action
Jak ma działać przewijanie rolką myszy.
0 - Przewiń dokument o liczbę linii ustawioną w mousewheel.withnokey.numlinks
1 - Przewiń o jeden ekran
2 - Przejdź w przód/w tyl w historii
3 - Powiększ/pomniejsz tekst

mousewheel.withaltkey.action i mousewheel.withaltkey.numlinks
To samo, tyle że z wciśniętym klawiszem ALT

mousewheel.withcontrolkey.action i mousewheel.withcontrolkey.numlinks
To samo, tyle że z wciśniętym klawiszem CONTROL

mousewheel.withshiftkey.action i mousewheel.withshiftkey.numlinks
To samo, tyle że z wciśniętym klawiszem SHIFT

print.save_pront_settings
Czy zapisywać ustawienia wydruku

ui.key.savelink.shift
Czy kliknięcie na link z wciśniętym klawiszem shift działa jak "zapisz element docelowy jako..."?

xpinstall.manual_confirm
Czy konieczne jest potwierdzenie przed instalacją każdego rozszeżenia.

browser.downloadmanager.behavior
Wyłącza menadżer pobierania.
Ostatnio zmieniony 01 grudnia 2004, 17:53 przez Ludwik, łącznie zmieniany 4 razy
Ludwik
Moderator
 
Posty: 2909
Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: Ludwik » 29 listopada 2004, 16:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

PS: Powyższe spisałem prosto z kartek z moimi notatkami do formularza na forum, więc na opewno jest sporo literówek.
Ludwik
Moderator
 
Posty: 2909
Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: Wojciech » 29 listopada 2004, 23:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

Ludwiku, jesteś niesamowity!!!
Jak przewali mi się praca i korekta TB, przeniesiemy to na Wiki. Trzeba będzie to pewnie trochę posprawdzać, czy pozostawimy to użytkownikom? :D
Wojciech
Moderator
 
Posty: 1101
Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32
Lokalizacja: Przeworsk

Postautor: Ludwik » 29 listopada 2004, 23:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Absolutnie trzeba każdą pozycję po kolei sprawdzić. Na tej liście generalnie te na górze są już sprawdzone, a na dole - nie. Oprócz tego przed chwilą zauważyłem, że np. pokreślanie linków można zmieniac z poziomu preferencji programu. Być może zaplątało się tu więcej takich ustawień, które można zmienić z poziomu interface, a ja o tym nie wiem.
Ludwik
Moderator
 
Posty: 2909
Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: Wojciech » 30 listopada 2004, 00:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

Ludwik pisze:...przed chwilą zauważyłem, że np. pokreślanie linków można zmieniac z poziomu preferencji programu. Być może zaplątało się tu więcej takich ustawień, które można zmienić z poziomu interface....
Myslę, że to nie szkodzi. Zaawansowani użytkownicy chętnie będą z tego korzystali, nawet jeśli będzie to możliwe do ustawienia w inny sposób.
Wojciech
Moderator
 
Posty: 1101
Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32
Lokalizacja: Przeworsk

Postautor: piotrek84 » 30 listopada 2004, 15:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-GB; rv:1.7.5) Gecko/20041110 Firefox/1.0

Znalezione na forum (żeby się nie zgubiło): kvbik, krasnalek, cyberrus, Yano, Feydiunn

browser.display.focus_ring_width
0 - pozbycie się zaznaczania wokół linków. Domyślne: 1

browser.dom.document.all.disabled = true
browser.dom.global_scope_pollution.disabled = true
Wyłączenie document.all i czegoś tam jeszcze.

browser.chrome.toolbar_tips
Wyłącza podpowiedzi w menu a także atrybut title na stronie internetowej dla wartości false, domyślnie true

config.trim_on_minimize
Mniejsze wykorzystanie pamięci przy zminimalizowanym programie. Oryginalne wersje działają z tym domyślnie. Wartości: true/false

plugin.default_plugin_disabled
Wlacza/wylacza pasek pluginow. Miejsce na stronie, gdzie jest wymagany plugin, wyglada jak w klasycznej MozillaSuite. Mozna to zniknac przez usuniecie libnullplugin.so lub npnul32.dll.

wallet.crypto
TB/FF pyta o hasło główne tylko przy próbie odczytania zapisanych haseł.


Poprawki
Ludwik pisze:middlemouse.contentLoadURL
Czy można wklejać adresy przechowywane w schowku do pola adresu przeglądarki (tylko Linux).
Windows: gdy adres zostanie zapamiętany w schowku i kliknie się na wybrany panel to w tym panelu otworzy się strona ze schowka. Takie Past&Go na panelach :)


Inne

browser.blink_allowed
Wyłącza Marque

browser.formfill.enable
Zapisywanie zawartości formularzy. Wartości: true/false
To samo w: Narzędzia -> Opcje -> Prywatność -> Zapisz informacje formularzy

browser.tabs.opentabfor.middleclick
Kliknięcie środkowym kneflem otwiera stronę w nowym panelu dla wartości: true (domyślna)

browser.tabs.warnOnClose
Ostrzeżenie przed zamknięciem przeglądarki, gdy jest otwartych kilka paneli. Domyślnie włączone: true

middlemouse.scrollbarPosition
Wartość true pozwala na przewijanie paska przewijania środkowym przyciskiem myszy. Domyślnie: false

security.warn_submit_insecure
Okienko potwierdzajace wysylanie danych np. przy korzystaniu z wyszukiwarki. Wartości: true/false

security.warn_submit_insecure.show_once
Jak wyżej, pokazuje się tylko raz. Opcja w oknie odznaczona. Wartości: true/false

browser.download.manager.showAlertOnComplete nowy 2005.09.10
Powiadomienie o ściągnięciu pliku w lewym dolnym roku ekranu. Domyślnie włączone (true).

Chciałem podać linka do tłumaczenia tipsów ale coś przestało działać.
Ostatnio zmieniony 10 września 2005, 13:08 przez piotrek84, łącznie zmieniany 5 razy
piotrek84
 
Posty: 1785
Z nami od: 11 września 2003, 18:48
Lokalizacja: ze świata marzeń

Postautor: Wojciech » 15 stycznia 2005, 11:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

Wprowadzone na prośbę piotrka84. Wyjaśnienie sytuacji → wątek about:config dla TB/Kuriera w tym podforum.


THUNDERBIRD / KURIER
Ustawienia podaję wg. wersji en-US


mailnews.display.original_date
Wyświetla datę w postaci:
true: Fri, 14 Jan 2005 23:57:48 +0100,
false: 2005-01-14 23:57 (domyślnie)

mail.display_struct
Domyślnie true - włączone formatowanie *pogrubienie*, /kursywa/, _podkreślenie_

mailnews.headers.showUserAgent
True - wyświetla UA czytnika, z tym, że nie zawsze, bo np. OE swoje UA umieszcza w nagłówku pod X-Newsreader. Domyślnie false.

mailnews.headers.showOrganization
True - wyświetla nazwę organizacji, domyślnie false

mailnews.remember_selected_message
True (domyślne) zapamiętuje podczas przeglądania ostatnią zaznaczoną wiadomość w folderze.

mailnews.wraplength
Ilość znaków, po których następuje złamanie wiersza. Domyślnie 72.

mailnews.reply_in_default_charset
Domyślne kodowanie przy wysyłaniu odpowiedzi (???)

mail.identity.default.auto_quote
Automatyczne cytowanie przy odpowiadaniu. Domyślnie true.

mail.server.default.abbreviate
Skracanie nazw grup dyskusyjnych, np. dla pl.sci.kosmos.seti to:
true: p.s.k.seti (domyślne)
false: pl.sci.ko..s.seti


ŁAMANIE TEKSTU

mailnews.display.disable_format_flowed_support
True wyłącza wyświetlanie wiadomości jako format=flowed, domyślnie false.

mailnews.send_plaintext_flowed
False wyłącza wysyłanie wiadomości jako format=flowed, domyślnie true.


USTAWIENIA WROTKI

mailnews.reply_header_type, domyślnie: 1
0 - mailnews.reply_header_originalmessage np.: -------- Original Message --------
1 - mailnews.reply_header_authorwrote , %s wrote np.: Neo wrote:
2 - data + mailnews.reply_header_authorwrote np.: On 2005-01-14 12:29, Neo wrote:
3 - mailnews.reply_header_authorwrote + data np.: Neo wrote, On 2005-01-14 12:29:

gdzie:

mailnews.reply_header_colon wartość: : - między wrotką a cytatem
mailnews.reply_header_ondate wartość: On %s - Dnia ... (data)
mailnews.reply_header_separator wartość: , - separator między częściami wrotki
mailnews.reply_header_locale - lokalizacja daty ale u mnie nie działa PL ani pl-PL by ustawić datę dd:mm:rrrr lub mm:dd:rrrr nawet po zainstalowaniu pakietu lokalizacyjnego.


WYŚWIETLANIE KONT W PANELU

mail.accountmanager.accounts, "account3,account4,account6,account1,account2,account5";
Kolejność kont w panelu folderów. O Ustawianiu kont: http://magdzia.neostrada.pl/piotr/mozil ... c-kont.txt

mail.accountmanager.defaultaccount, "account2"
Domyślne konto.

mail.accountmanager.localfoldersserver, "server1"
Lokalny Folder.


GRUPY DYSKUSYJNE (Usenet)

-----Do sprawdzenia-----

user_pref("mail.server.serverX.abbreviate",false);
wyłączenie skracania dla wybranego serwera, gdzie X to serwer (właściwie konto, ale tak to nazwano)

mailnews.customHeaders
mailnews.timeline_is_enabled

mail.show_headers
news.
news.cancel.confirm
news.cancel.alert_on_success
Wojciech
Moderator
 
Posty: 1101
Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32
Lokalizacja: Przeworsk

Postautor: piotrek84 » 17 stycznia 2005, 14:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0

Nie chce mi się sprawdzać co się powtarza to kopiuję wszystko. Łatwiej będzie mi edytować posta.

Thunderbird i Firefox

accessibility.browsewithcaret
True - pokazuje kursor (karetę) przy przeglądaniu. Uruchomienie przez F7. Domyślne: false

accessibility.warn_on_browsewithcaret
True (domyślne) - ostrzeżenie o włączeniu kursora.


Thunderbird / Kurier Ustawienia podaję wg. wersji en-US

mail.display_struct
True (domyślne) - włączone formatowanie: *pogrubienie* /kursywa/ _podkreślenie_

mail.biff.play_sound
True (domyślne) to odtwarzanie dźwięku, gdy przychodzą nowe wiadomości. (w opcjach)

mailnews.customHeaders (w ustawieniach filtra) nowy 2005.02.21
Dodaje nowe nagłówki dla filtra. Nagłówki oddzielone dwukropkiem, np.: naglowek1: naglowek2: naglowek3

mailnews.remember_selected_message
True (domyślne) zapamiętuje podczas przeglądania ostatnią zaznaczoną wiadomość w folderze.

mailnews.reply_in_default_charset
Domyślne kodowanie przy odpowiedzi (???)

mailnews.send_default_charset (w opcjach)
mailnews.view_default_charset (w opcjach)
Domyślne kodowanie przy wysyłaniu i oglądaniu wiadomości.


mail.identity.default.auto_quote
Automatyczne cytowanie przy odpowiadaniu. Domyślne: true.

mail.identity.default.reply_on_top
Odpowiedź:
0 - pod tekstem (domyślnie)
1 - nad tekstem
2 - pod + zaznaczanie tekstu
3 - nad + zaznaczanie tekstu (właściwie w pierwszej linii cytowanego tekstu)
default można zastąpić numerem konta (np. id1)


mail.forward_message_mode nowy 2006.02.06
0 - wysyła jako załącznik (domyślne)
1 - umieszcza treść cytowanej wiadomości razem z nagłówkiem
2 - przekazuje wiadomość razem z załącznikiem


mail.server.default.empty_trash_on_exit
Opróżnianie kosza przy zamknięciu programu ale dla wszystkich kont.

mail.server.server2.empty_trash_on_exit (w opcjach)
Opróżnianie kosza przy zamknięciu programu ale dla wybranego konta.


mailnews.mark_message_read.delay
Włącza zaznaczenie wiadomości jako przeczytanej po określonym czasie. Domyślne: false.

mailnews.mark_message_read.delay.interval
Czas, po którym wiadomość zostaje oznaczona jako przeczytana. Domyślnie: 5 sekund.


mailnews.start_page.enabled nowy 2005.09.14
false - wyłącza "stronę startową", pod warunkiem ustawienia sprawdzanie wiadomości na serwerze po uruchomieniu programu. Domoślne: true


Vcard (w opcjach)

mail.identity.id1.attach_vcard
Dołącza wizytówkę.

mail.identity.id1.escapedVCard
Treść w jakimś formacie.


Nagłówek wiadomości

mail.compose.other.header nowy 2005.02.06
Tworzy nowy nagłówek w oknie komponowania wiadomości. Zapis np.: X-Face,Bla-ble

mail.identity.id1.header.face nowy 2005.02.06
Obrazek skonwertowany do formatu Face. Do poprawnej interpretacji wymagane rozszerzenie MessageFaces.

mail.show_headers
1 - standardowy nagłówek
2 - nagłówek szczegółowy

mailnews.headers.showOrganization
True - wyświetla nazwę organizacji, domyślne: false

mailnews.headers.showUserAgent
True - wyświetla UA czytnika, ale nie zawsze, bo np. OE swoje UA umieszcza w nagłówku pod X-Newsreader. Domyślne: false.


Data i czas

mailnews.display.original_date
Wyświetla w nagłówku datę w postaci:
true: Fri, 14 Jan 2005 23:57:48 +0100,
false: 2005-01-14 23:57 (domyślnie)

mail.ui.display.dateformat.default nowy 2005.03.12
mail.ui.display.dateformat.thisweek nowy 2005.03.12
mail.ui.display.dateformat.today nowy 2005.03.12
Format wyświetlania daty w kolumnie Data, kolejno: domyślny, ten tydzień, dzisiaj
0 - brak daty, sam czas: 19:20
1 - długa: Monday, 06. September 2005 19:20
2 - skrócona: 12.03.2005 19:20
3 - rok i miesiąc: 2005/03 19:20
4 - dzień tygodnia: Fr 19:20[/u]


Łamanie tekstu

mailnews.display.disable_format_flowed_support
True wyłącza wyświetlanie wiadomości jako format=flowed, domyślnie false.

mailnews.send_plaintext_flowed
False wyłącza wysyłanie wiadomości jako format=flowed, domyślnie true.

mailnews.wraplength
Ilość znaków, po których następuje złamanie wiersza. Domyślnie 72


Ustawienia wrotki

mailnews.reply_header_type, domyślne: 1
0 - mailnews.reply_header_originalmessage np.: [i]-------- Original Message --------

1 - mailnews.reply_header_authorwrote , %s wrote np.: Neo wrote:
2 - data + mailnews.reply_header_authorwrote np.: On 2005-01-14 12:29, Neo wrote:
3 - mailnews.reply_header_authorwrote + data np.: Neo wrote, On 2005-01-14 12:29:

, gdzie
mailnews.reply_header_colon wartość: : - między wrotką a cytatem
mailnews.reply_header_ondate wartość: On %s - Dnia ... (data)
mailnews.reply_header_separator wartość: , - separator między częsciami wrotki
mailnews.reply_header_locale - lokalizacja daty ale u mnie nie działa PL ani pl-PL by ustawić datę dd:mm:rrrr lub mm:dd:rrrr nawet po zainstalowaniu pakietu lokalizacyjnego.


Wyświetlanie kont w panelu

mail.accountmanager.accounts "account3,account4,account6,account1,account2,account5"
Kolejność kont w panelu folderów. O ustawianiu kont.

mail.accountmanager.defaultaccount "account2"
Domyślne konto.

mail.accountmanager.localfoldersserver "server1"
Lokalny Folder


Załącznik

mailnews.attachments.display.largeView
True - pasek z załącznikami jest większy, domyślnie false

mail.inline_attachments
True (domyślne) załącznik w treści wiadomości. Ja widzę różnicę tylko w podglądzie źródła.

browser.download.useDownloadDir nowy 2005.02.01
Zapisuje plik w określonym katalogu (łańcuch niżej). Wyłączenie wymaga ustawienia na false i zresetowania łańcucha niżej. Domyślne: false

browser.download.defaultFolder nowy 2005.02.01
Ten łańcuch pojawia się przy pierwszym zapisaniu załącznika na dysk.


Książka adresowa

mail.addr_book.displayName.autoGeneration
True (domyślne) powoduje przy wpisywaniu imienia i nazwiska automatyczne uzupełnianie pola Wyświetl (Display)

mail.addr_book.displayName.lastnamefirst
True wyświetla w polu Wyświetl i kolumnie Imię najpierw nazwisko a potem imię oddzielone przecinkiem. Działa na nowo tworzonym kontakcie. Domyślne: false.

mail.addr_book.lastnamefirst
Sposób wyświetlania kontaktów w kolumnie Imię (Name). Pole Wyświetl, przy tworzeniu, kontaktu, bez zmian. Na przykładach:
0 - Jan Kowalski (domyślnie)
1 - Kowalski, Jan

mail.addr_book.mapit_url.format
Format adresu do wywołania mapy. Jeżeli kontakt zawiera określoną miejscowość można wywołać mapę. TB korzysta domyślnie z serwisu www.mapquest.com

mail.addr_book.show_phonetic_fields
True wyświetla pole "Fonetycznie" przy polach imię i nazwisko. Domyślne: false.


Grupy dyskusyjne (Usenet)

mail.server.default.abbreviate
Skracanie nazw grup dyskusyjnych, np. dla pl.sci.kosmos.seti to:
true: p.s.k.seti (domyślne)
false: pl.sci.ko..s.seti

mail.server.server7.abbreviate
Jak wyżej, ale dotyczy wybranego konta (np. server7).

news.cancel.confirm
Potwierdzenie usunięcia wiadomości. Domyślnie: true

news.cancel.alert_on_success
Komunikat informujący o pomyślnym usunięciu wiadomości. Domyślnie: true

news.max_articles (w opcjach)
Maksymalna ilość ściąganych postów. Domyślnie 500. Jeżeli ilość zostanie zmieniona to tworzone jest
mail.server.server5.max_articles
server5 to numer konta w programie


Throbber

addressbook.throbber.url
Książka adresowa.

compose.throbber.url
Okno tworzenia nowej wiadomości.

messenger.throbber.url
Główne okno programu.


Etykiety wiadomości (w opcjach)

mailnews.labels.color.1
Kolory etykiet od 1 do 5

mailnews.labels.description.0
Opisy etykiet od 0 do 5, gdzie 0 to brak etykiety.

Opcje wysyłania poczty Ukryty Klient Wiadomości oraz najnowsza wersja listy ustawień dla TB jest tu
Gdyby komuś się chciało tu jest do przejrzenia about:config z TB 0.5.
Ostatnio zmieniony 06 lutego 2006, 01:12 przez piotrek84, łącznie zmieniany 10 razy
piotrek84
 
Posty: 1785
Z nami od: 11 września 2003, 18:48
Lokalizacja: ze świata marzeń

Postautor: adamm » 22 stycznia 2005, 17:41

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Warto by jeszcze opisać:
browser.xul.error_pages.enabled (wyświetlanie strony z informacją o błędzie zamiast okienka przy problemach z połączeniem)
network.http.pipelining i okoliczne
nglayout.initialpaint.delay - opóźnienie wyświetlania strony przez Gecko
browser.turbo.enabled - pewnie coś przyspiesza, sam bym się chętnie dowiedział co :)
browser.block.target_new_window - nie otwiera w nowym oknie linków z target="_blank", są chyba też jakieś ustawienia decydujące czy "okno" otwarte przez javascript ma być nowym oknem czy panelem
browser.display.show_image_placeholders - decyduje czy w czasie ładowania obrazków mają być wyświetlane ściągnięte już części tych obrazków czy "zamienniki" do momentu całkowitego ściągnięcia
browser.cache.disk.parent_directory - katalog z cache'em
adamm
 
Posty: 14
Z nami od: 24 grudnia 2003, 12:21
Lokalizacja: Legionowo

Postautor: Wojciech » 24 stycznia 2005, 10:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.7.5) Gecko/20041217

mailnews.reply_header_authorwrote
Określenie tektu pojawiającego się przed cytowanym e-mailem w odpowiedzi, wartość standardowa Użytkownik %s napisał.
Kurier Poczty Mozilli Suite
Wojciech
Moderator
 
Posty: 1101
Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32
Lokalizacja: Przeworsk

Postautor: cyberrus » 26 stycznia 2005, 06:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

przyklejcie ten topik tam gdzie ludzie szukają takiej informacji czyli w dziale

Firefox >>> Przeglądarka Firefox

a nie tu - przecież to jest info dla userów a nie jakieś tajne informacje stowarzyszenia wzajemnej adoracji...
cyberrus
 
Posty: 620
Z nami od: 31 maja 2004, 09:13

Postautor: Adrianer » 26 stycznia 2005, 07:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8a6) Gecko/20050111 MultiZilla/1.7.0.1h Mnenhy/0.7.1

cyberrus pisze:przyklejcie ten topik tam gdzie ludzie szukają takiej informacji czyli w dziale

Firefox >>> Przeglądarka Firefox

a nie tu - przecież to jest info dla userów a nie jakieś tajne informacje stowarzyszenia wzajemnej adoracji...
z tego co wiem to to nie ma byc info dla userow,a przygotowanie materialu na stronke o tym - w takiej postaci jak to jest tu to to nie jest dla usera - może by ale to na wiki wrzucić? Tam widze jedyny sens istnienia tego...
Adrianer
Moderator
 
Posty: 1763
Z nami od: 15 maja 2002, 17:37
Lokalizacja: Aachen/Germany

Postautor: cyberrus » 26 stycznia 2005, 08:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Adrianer pisze:z tego co wiem to to nie ma byc info dla userow,a przygotowanie materialu na stronke o tym - w takiej postaci jak to jest tu to to nie jest dla usera - może by ale to na wiki wrzucić? Tam widze jedyny sens istnienia tego...

rozumiem że wreszcie kogoś olśniło i w końcu przykleił ten topik żeby "nakapało" więcej informacji - uwierz mi z całą pewnością więcej tych wpisów będzie jeśli ten topik wyląduje w Firefox >>> Przeglądarka Firefox a przy okazji jeszcze ktoś z niego skorzysta - tutaj mało kto zagląda a tam cały czas się przewijają topiki jak np ten:

http://mozillapl.org/forum/about-11571.html

czy ten:

http://mozillapl.org/forum/about-11580.html

powiem więcej - sam chętnie dopisałbym tu parę tweaków z których korzystam na co dzień ale do działu Serwis MozillaPL.org w ogóle nie zaglądam bo nie mam po co...

to samo dotyczy topiku o userChrome.css jak również topiku, którego jeszce nie ma a być powinien - o userContent.css (może razem z userChrome?)

wiki nie ma odpowiedniej struktury i jeśli nie wiesz dokładnie czego szukasz ani nie wiesz na pewno że coś, czego szukasz jest na wiki to NIGDY tam nie zajrzysz i nie będziesz tego czegoś tam szukał - w ten sposób wiki jest użyteczne tylko dla ludzi którzy tworzą tę wiki ale nie dla juzerów

jest jescze inna opcja - stworzyć dział Tuningowanie Mozilli gdzie będzie można gromadzić wszystkie tweaki i wymieniać się informacjami o nich ale nie wiem czy jest wystarczająco dużo liczba chętnych do wymieniania się wiedzą...
cyberrus
 
Posty: 620
Z nami od: 31 maja 2004, 09:13

Postautor: Adrianer » 26 stycznia 2005, 15:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.3) Gecko/20040910

cyberrus: pozwol ze niezgodze sie z Toba. Najsensowniejszym jest zrobic strone na wiki i dac posta na forum firefoxa i mozilli ktory bedzie przyklejony i zamkniety. a w ktorym bedzie odnosnik do tej strony na wiki.
Zalety wiki sa takie, ze mozemy w prosty sposob dodawac informacje, zmieniac, uaktualniac. Na forum jak masz 20 postow w ktorym w kazdym jest troszke informacji to taki topic nie jest dla zwyklego usera.
A BTW: 95+% uzytkownikow Firefoxa to nie obchodzi i naprawde zadko ktos o to pyta wiec temat nie spelnia na moj gust kryteriow zostania te´matem przyklejonym...
Adrianer
Moderator
 
Posty: 1763
Z nami od: 15 maja 2002, 17:37
Lokalizacja: Aachen/Germany

Postautor: cyberrus » 26 stycznia 2005, 18:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

rzadko ktoś pyta o tweaki w ablout:config bo mało kto wie jaki w nich tkwi potencjał - a jak taki topik pogrzebiesz w wiki to gwarantuję ci że dalej nikt o nie nie będzie pytał

powtórzę:

1. wiki nie ma struktury userfriendly i nie daje się czytać na wyrywki
2. porządek w przyklejonych to kwestia ingerencji moderatora (może moderatorzy łaskawie się podpiszą w sygnaturze że są moderatorami)
3. pięc dobrze sformułowanych i właściwie zatytułowanych przyklejonych topików załatwi 1/3 pytań na forum

dziwi mnie to wielce że przyklejone odkryliście parę tygodni temu...
Ostatnio zmieniony 27 kwietnia 2005, 21:48 przez cyberrus, łącznie zmieniany 1 raz
cyberrus
 
Posty: 620
Z nami od: 31 maja 2004, 09:13

Postautor: nikdo » 26 stycznia 2005, 20:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.3) Gecko/20040910 Mnenhy/0.7.0.0

co to znaczy nie da się czytać na wyrywki? bo jakoś nie widzę różnicy między listą preferencji w poście na forum a listą na wiki...

Połączenia PKP prosto z sidebaru: http://dziedzic.org/pkpanel/
nikdo
 
Posty: 423
Z nami od: 20 lutego 2003, 16:30
Lokalizacja: rybnik

Postautor: cyberrus » 27 stycznia 2005, 00:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

nie widzisz różnicy bo nigdy nie próbowałeś szukać czegokolwiek na wiki...

a różnica jest zasadnicza - jak coś wisi na widoku to prędzej czy później juzerzy będą tam zaglądać, jak będą zaglądać to będą tam też dopisywać tweaki... no chyba że wszystkochcecie robić sami - powodzenia
cyberrus
 
Posty: 620
Z nami od: 31 maja 2004, 09:13

Postautor: Yano » 01 lutego 2005, 11:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0 (Yano) Mnenhy/0.6.0.103

piotrek84 pisze:browser.dom.document.all.disabled = true
browser.dom.global_scope_pollution.disabled = true
Wyłączenie document.all i czegoś tam jeszcze.

To coś tam jeszcze to wyłączenie traktowania obiektów jako globalne, czyli tak jak to miało miejsce do tej pory. Przydatne przy "odbłędzaniu" skryptów oraz ich standaryzowaniu.

Zastanawiam się, czy jakby tak przeglądnąć źródła pod kątem niektórych "wkurzajek", to nie znalazłoby się lekarstw na większość bolączek.. :roll:
Yano
 
Posty: 858
Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Postautor: Roko » 27 kwietnia 2005, 21:02

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

Ja mam takie pytanko, jak wyłączyć zapamiętywanie wpisanych fraz w wyszukiwarce? (np. google) Podejerzewam, ze jest to zalezne od Firefoxa, nie google.
Roko
 

Następna

Wróć do Serwis MozillaPL.org

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot], Yahoo [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: