MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Przeszukaj stronę MozillaPL.org

Główne menu:

Firefox a program antywirusowy

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Firefox a program antywirusowy

Postautor: gss » 13 grudnia 2004, 22:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Witam, mam mały problem we współpracy Firefoksa z programem antywirusowym eScan Anti-Virus. Poprzewdnio miałem Pandę i wolno bo wolno , ale wszystko w zasadzie działało. Niestety licencja mi się skończyła więc trzeba było zmienić. Pierwsza rzecz jaka mnie zaskoczyła to niemożność zalogowania się, w Firefoxie, na stronę Banku BZWBK aby sprawdzić konto. To znaczy w zasadzie na stronę się logował i wchodził ale potem menu do obsługi rachunku było niewidoczne i nie działało (te kilka opcji to już na pamięć wiem gdzie powinny być). Nastepną niespodziankę lisek mi sprawił gdy chciałem przejrzeć pocztę na neostradzie http://webmail.neostrada.pl i znowu to samo strona logowania o.k. wpisuję login, hasło wciskam "dalej" i nic. Przeszukałem forum , ale nic takiego nie znalazłem (może źle szukałem?). :(
Znalazłem za to http://mozillapl.org/forum/about-10522.html. Po wejściu na stronę stwierdziłem iż Firefox inaczej się zachowuje (jakby nie działała java) na stronie są odnośniki gdzie po kliknięciu powinien pojawić się "Alert", że dokument jeszcze nie gotowy, a mnie przerzuca na początek strony i żadnej informacji. W tym samym czasie Mozilla działa prawidłowo ( najpierw wyświetla "Alert" a po kliknięciu "OK" dopiero przerzuca na poczatek strony) wiec jest to pewnie problem z samym Firefoxem lub współpracy "Firefox" <--> "eScan Anti-Virus", ponieważ Mozilla zachowuje się tak jak się tego oczekuje.
Dodatkowo dodam, iż włączenie czy wyłączenie monitora antywirusowego nie zmienia zachowania ani Firefoxa ani Mozilli.
Czy ktoś ma jakiś pomysł, poza zmianą antywirusa oczywiście bo na to już sam wpadłem?
:)
pozdrawiam
grzegorz
gss

Z nami od: 02 października 2003, 08:57

Postautor: tinki » 30 czerwca 2009, 09:09

Przeglądarka: Opera/9.64 (Windows NT 5.1; U; pl) Presto/2.1.1

Mam podobny problem jeśli chodzi o FF i antywirusa Eeset Nod32 ,strony wyświetlają się w żółwim tempie , w Operze i IE problem ten nie występuje .Co może być nie tak ?
tinki

Z nami od: 30 czerwca 2009, 09:02

Postautor: GrzegorzJZD » 30 czerwca 2009, 11:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1) Gecko/20090624 Firefox/3.5

tinki pisze:Mam (...) antywirusa Eeset Nod32, strony wyświetlają się w żółwim tempie , w Operze i IE problem ten nie występuje

Korzystam z Eset i u mnie problem nie występuje. Być może ręcznie podkręciłeś poziom zabezpieczeń w sekcji "Ochrona dostępu do stron internetowych"? Przywróć domyślne ustawienia w antywirusie, problem nie dotyczy Firefoksa a zewnętrznego oprogramowania (przynajmniej do czasu, gdy wykażesz, że Firefox działa Ci równie wolno także bez wspominanego antywirusa, wówczas zacznij od wyczyszczenia pamięci podręcznej przeglądarki: Firefox > Narzędzia > Wyczyść dane prywatne, jeśli nie pomoże wykonaj Standardową diagnostykę).
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.
GrzegorzJZD
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Wróć do Przeglądarka Firefox