MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Najlepszy filtr Adblocka (jak skutecznie blokować reklamy)

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

Postautor: dexter » 13 maja 2009, 10:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.9.1b5pre) Gecko/20090511 Shiretoko/3.5b5pre

StuffX pisze:A czy mozna dodac wszystko w jakis sposob tylko do pliku "userContent.css" ?


Wszystko można dodać, wiersze tam pisać, powieści ;).

Ale trzeba pamiętać, że to jest plik css, więc to "wszystko" powinno mieć poprawną składnię css. To co nam wkleiłeś powyżej to nie jest filtr, dodałeś regułę Adblocka do arkusza stylu. Powstało coś, co nie ma najmniejszego sensu. Nic dziwnego, że to nie działa.

Lepiej zainteresuj się rozszerzeniem Adblock, ma dużo większe możliwości, niż wklejanie "wszystkiego" do userContent.
dexter
Moderator
 
Posty: 4913
Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: koszalek » 29 maja 2009, 16:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl; rv:1.8.1.20) Gecko/20081217 Firefox/2.0.0.20

Mój filtr:
Obrazek

Wszystko co zbędne i potencjalnie nie bezpieczne blokuje (mam nadzieje że tych elementów blokowanych nie pobiera by później zablokować bo cóż to za obrona... jedynie blokada reklam). A gdy trzeba jakiś skrypt czy flash to sobie można dodać reguły wyjątków.

Chyba blokuje większość z tego co NoScript- ramki, flash, java script. Nie wiem tylko czy blokuje Microsoft Silverlight czy nie, NoScript ma w opcjach blokowanie tego.

Ale czegoś takiego:
Kod: Zaznacz cały
<script type="text/javascript">
...
</script>

nie zablokuje ;/
Więc raczej całkowitego bezpieczeństwa AdBlockPlus nie zapewni i trzeba używać AdBlockPlus wraz z NoScript.

Mam pytanie co do mojego filtra- dlaczego jest obok tego filtra wykrzyknik?

Do czego służy opcja "tylko pierwsza część adresu" (jest ta opcja po prawej stronie w ustawieniach gdy dodaje sie jakiś obiekt do listy blokowanych)?

a wiecie jaki jest moj filtr ??

*.swf

reszta mi nie przeszkadza poki co


To samo mógłbyś zrobić przez FlashBlocka tylko ładniej i z możliwością odblokowania wybranego Flasha. Nie mówię, że twój sposób jest zły, ale to trochę jak czesanie się widelcem.

FlashBlock blokuje dopiero po pobraniu elementu ;/ Sam sie o tym przekonałem bo mi dopiero blokował wszelaki flash gdy strona sie załadowałą do końca, z każdą strona tak było i reklamy działały aż do załadowanai strony do końca a przecież powinien program nie pobierać tych blokowanych elementów a nie tak jak to rozszerzenie - pobierać i blokować pobrane, nie tak dawno go testowałem więc nie była to stara wersja rozszerzenia.
koszalek
 
Posty: 33
Z nami od: 18 stycznia 2009, 13:43

Postautor: Uki » 03 czerwca 2009, 14:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.9.0.10) Gecko/2009042523 Ubuntu/9.04 (jaunty) Firefox/3.0.10

Witam, w jaki sposób zablokować reklamę na 90minut.pl (na samej górze)? Będę wdzięczny za pomoc z tym wrednym flashem...
Uki
 

Postautor: Grzegorz » 04 czerwca 2009, 14:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1b4) Gecko/20090423 Firefox/3.5b4 (.NET CLR 3.5.30729)

Uki pisze:Witam, w jaki sposób zablokować reklamę na 90minut.pl (na samej górze)? Będę wdzięczny za pomoc z tym wrednym flashem...

http://dutchmega.nl/dutchblock/lists/adblockplus.php
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator
 
Posty: 7476
Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: pla » 05 czerwca 2009, 10:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.1b4) Gecko/20090423 Firefox/3.5b4

Panowie wyzwania... wręcz mision impasible :P

OCB? Otóż w youtube w filmach (!) zaczeły posawiać się reklamy googla, wkurza mnie to niesamowicie. Osobiście uważam że wrzucili te reklamy w playera czyli dupa blada, ale może wiecie jak je zablokować?

Do dyspozycji mam Adblocka, no-scripta i RIP
pla
 

Postautor: Grzegorz » 05 czerwca 2009, 12:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1b4) Gecko/20090423 Firefox/3.5b4 (.NET CLR 3.5.30729)

TubeStop blokuje automatyczne odtwarzanie wideo oraz reklamy na YouTube.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator
 
Posty: 7476
Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: pla » 05 czerwca 2009, 17:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.1b4) Gecko/20090423 Firefox/3.5b4

GrzegorzJZD pisze:TubeStop blokuje automatyczne odtwarzanie wideo oraz reklamy na YouTube.


Dzięki, zaraz się przyjże temu rozszerzeniu.

Nie da się zrobić tego na podstawie tamtej trójki, bądź co bądź to kolejny dodatek do zamulania przegladarki :)
pla
 

Postautor: Gość » 08 czerwca 2009, 10:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.9.0.10) Gecko/2009042523 Ubuntu/9.04 (jaunty) Firefox/3.0.10

GrzegorzJZD pisze:
Uki pisze:Witam, w jaki sposób zablokować reklamę na 90minut.pl (na samej górze)? Będę wdzięczny za pomoc z tym wrednym flashem...

http://dutchmega.nl/dutchblock/lists/adblockplus.php



Wielkie dzięki! :)
Gość
 

Postautor: Woo-Cash » 08 czerwca 2009, 20:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.10) Gecko/2009042316 Firefox/3.0.10

czy da się wykluczyć coś z whitelist'y? mam dodane @@$stylesheet a chcę dodać do filtra możliwość blokowania niektórych css (ze słowem smarttext w adresie). da się coś takiego zrobić?
Woo-Cash
 
Posty: 2
Z nami od: 05 grudnia 2008, 09:07

Postautor: Grzegorz » 09 czerwca 2009, 18:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1pre) Gecko/20090606 Shiretoko/3.5pre (.NET CLR 3.5.30729)

Dodaj filtr, z adresem blokowanych elementów. Jeśli się nie mylę, blokady mają pierwszeństwo, nad dozwoleniami.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator
 
Posty: 7476
Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: Stomil » 10 czerwca 2009, 02:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.16) Gecko/20080702 Firefox/2.0.0.16

Przed chwila pobralem program Adblock Plus i nie za bardzo wiem jak go ustawic :cry: Ludzie wklejaja jakies dlugie listy z filtrami ( np ten z poprzedniej strony)
Dodalem kilka nowych filtrow, ale teraz nie odpalaja mi sie niektore zdjecia na stronach.
Jezeli ktos bylby tak pomocny i pomoglby mi wybrac filtry aby odblokowac 3 strony byloby super :D
Konkretnie chodzi o:
- www.sport.pl
- www.gazeta.pl
- www.zczuba.pl

Z gory dziekuje :)
Stomil
 

Postautor: Woo-Cash » 10 czerwca 2009, 07:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.10) Gecko/2009042316 Firefox/3.0.10 (.NET CLR 3.5.30729)

GrzegorzJZD pisze:Dodaj filtr, z adresem blokowanych elementów. Jeśli się nie mylę, blokady mają pierwszeństwo, nad dozwoleniami.

właśnie po to jest whitelista, żeby mieć pierwszeństwo nad filtrami. jak dodasz do whitelisty to ci tego nie blokuje, mimo dodania do filtru. chodzi mi o jakiś operator wykluczający z whitelisty, np.:
@@$stylesheet - smarttext
albo:
@@$stylesheet / smarttext
niestety próbowałem różnych kombinacji i nie znalazłem możliwości.
Woo-Cash
 
Posty: 2
Z nami od: 05 grudnia 2008, 09:07

Postautor: zitto » 10 czerwca 2009, 12:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.10) Gecko/2009042316 Firefox/3.0.10

@Stomil

Zaczynasz od końca a na pierwszej stronie jest interesujący, choć niepozorny filtr.. Lekko go zmodyfikowawszy używam czegoś takiego zamiast długaśnych list. Krótkie i skuteczne.

Kod: Zaznacz cały
[Adblock]
/(/ad[\.sdv][^o])|(/ad/)/
/(advert|click|gemius|ban*er|ad-server|view.atdmt.com)/
/\D(588|468|234|160|120)x(600|400|120|90|60)\D/
*/reklam*/*
*/belka/*
http://static.nasza-klasa.pl/media/flash/*.*
*/*tradedoubler*/*
*/centralnotice/*
code.new.smartcontext.pl/*


Ostatni wpis odpowiada za reklamę kontekstową (podkreślony na stronie wyraz po najechaniu, na który pojawia się reklama).
Static.nasza-klasa wycina flashe z tej strony.

PS. Jeśli już koniecznie chcesz używać wersji 2. Firefoksa, to przynajmniej zaktualizuj ją do ostatniej jaka się pojawiła. 2.0.20, jeśli się nie mylę.

/edit Dodałem [AdBlock], którego brakowało w formułce do importu filtra.
Ostatnio zmieniony 10 czerwca 2009, 15:21 przez zitto, łącznie zmieniany 2 razy
zitto
 
Posty: 778
Z nami od: 13 listopada 2008, 13:24

Postautor: Stomil » 10 czerwca 2009, 13:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.16) Gecko/20080702 Firefox/2.0.0.16

Po wlaczeniu Adblocka mam cos takiego:
http://img268.imageshack.us/my.php?image=89693078.jpg
W jaki sposob moge wkleic ta liste, ktora podales?
Stomil
 

Postautor: Stomil » 10 czerwca 2009, 13:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9) Gecko/2008052906 Firefox/3.0

PS. Zainstalowalem Mozille 3.0 i w panelu nie mam strzalek "wstecz" i "do przodu" .. gdzie to ustawic? :-?
http://img268.imageshack.us/my.php?image=67182602.jpg
Stomil
 

Postautor: Tomek » 10 czerwca 2009, 14:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux x86_64; pl-PL; rv:1.9.0.10) Gecko/2009042523 Ubuntu/9.04 (jaunty) Firefox/3.0.10

1. zapisz tą listę jako plik tekstowy (skopiuj i wklej do notatnika).
2. w adblocku wybierz: filtry - importuj filtry
3. Strzałki zupełnie nie związane ztym tematem. Uruchom Fx w trybie safe-mode (masz w strefie pomocy o tym - przy Standardowej diagnostyce) i przywróć domyślne ustawienie buttonów (bodajże 2 opcja od góry)
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 8930
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
Lokalizacja: pewna śliczna kotlina

Postautor: Stomil » 10 czerwca 2009, 14:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.10) Gecko/2009042316 Firefox/3.0.10

Po zrobieniu wszystkiego tak jak powiedziales wyskakuje blad:
http://img268.imageshack.us/my.php?image=76355453.jpg
Moze cos zle zrobilem dlatego napisze po kolei:
- Kod podany przez Zitto skopiowalem i wkleilem do notatnika, zapisalem go w formacie .txt
- Importuj filrty.. zaladowalem ten plik tekstowy i wyskoczyl pokazany na zdjeciu blad
Co jest nie tak? :-?
Stomil
 

Postautor: Tomek » 10 czerwca 2009, 14:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux x86_64; pl-PL; rv:1.9.0.10) Gecko/2009042523 Ubuntu/9.04 (jaunty) Firefox/3.0.10

na samym początku tego pliku dodaj: [Adblock]
powinno to wyglądać tak:
[Adblock]
/(/ad[\.sdv][^o])|(/ad/)/
/(advert|click|gemius|ban*er|ad-server|view.atdmt.com)/
/\D(588|468|234|160|120)x(600|400|120|90|60)\D/
*/reklam*/*
*/belka/*
http://static.nasza-klasa.pl/media/flash/*.*
*/*tradedoubler*/*
*/centralnotice/*
code.new.smartcontext.pl/*
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 8930
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
Lokalizacja: pewna śliczna kotlina

Postautor: Stomil » 10 czerwca 2009, 14:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.10) Gecko/2009042316 Firefox/3.0.10

Ooo teraz wszystko super chodzi :)
Wielkie Dzieki :P
Stomil
 

Postautor: Stomil » 10 czerwca 2009, 15:30

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.10) Gecko/2009042316 Firefox/3.0.10

Jak sie okazalo niestety troche sie pospieszylem z ta radoscia .. :-?
Po wlaczeniu www.sport.pl strona nie jest w stanie do konca sie uruchomic gdyz ciagle nastepuje przesylanie danych na przemian z kilku stron:
- mklik.gazeta.pl
- google-analytics.com
- bi.gazeta.pl
Wie ktos jak temu zaradzic? :-?
Stomil
 

PoprzedniaNastępna

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Baidu [Spider], Bing [Bot], Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: