MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Jak działa adblock ?

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

Jak działa adblock ?

Postautor: Gość » 23 kwietnia 2005, 16:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3

Witam !
Mój temat mówi sam za siebie: W jaki sposób działa wtyczka adblock do FireFox'a i jak z niej korzystać??
Gość
 

Re: Jak działa adblock ?

Postautor: piotrek84 » 23 kwietnia 2005, 21:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3

Poszukaj sobie. Forum ma wyszukiwarkę, można też przez google lub co tam wolisz. Jest dosyć sporo.
Adblock nie jest wtyczką - jest to rozszerzenie.
piotrek84
 
Posty: 1785
Z nami od: 11 września 2003, 18:48
Lokalizacja: ze świata marzeń

Postautor: Gość » 24 kwietnia 2005, 08:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3

przecież wtyczka i rozszerzenie to jest to samo...
Gość
 

Postautor: Kamil Z. » 24 kwietnia 2005, 09:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3

Nie, to nie jest to samo :P. Przynajmniej w Firefoksie :P.
Kamil Z.

Obrazek
Kamil Z.
 
Posty: 86
Z nami od: 01 grudnia 2004, 15:26
Lokalizacja: Z domu. Nie z bloku :P.

Postautor: Gość » 24 kwietnia 2005, 14:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3

ok w takim razie mam pytanie :
a czy jest możliwość by adblock filtrował linki ? W tym sensie by z długiego linku wybierał tylko jego część?? Link ma strókturę:
adres_strony_url=adres_strony&link=jakiś_ciąg_znaków
czy mozna tak skonfigurować adblock'a by wybierał zawsze tylko ten środkowy adres strony ??
Gość
 

Postautor: siegiel » 24 kwietnia 2005, 16:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; FreeBSD i386; en-US; rv:1.7.7) Gecko/20050417 Firefox/1.0.3

Anonymous pisze:ok w takim razie mam pytanie :
a czy jest możliwość by adblock filtrował linki ? W tym sensie by z długiego linku wybierał tylko jego część?? Link ma strókturę:
adres_strony_url=adres_strony&link=jakiś_ciąg_znaków
czy mozna tak skonfigurować adblock'a by wybierał zawsze tylko ten środkowy adres strony ??

a chcesz go zablokowac cos z tego linku, to nie ma problemu
*url=adres_strony* , a zeby wyodrebnic to nie do tego sluzy adblock
siegiel
 
Posty: 402
Z nami od: 05 lutego 2003, 11:58
Lokalizacja: tychy

Postautor: Gość » 24 kwietnia 2005, 17:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3

a chcesz go zablokowac cos z tego linku, to nie ma problemu
*url=adres_strony* , a zeby wyodrebnic to nie do tego sluzy adblock[/quote]

eee tak nie za bardzo rozumię czy mógł byś jaśniej się wysłowić ?? :)
Gość
 

Postautor: siegiel » 24 kwietnia 2005, 17:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; FreeBSD i386; en-US; rv:1.7.7) Gecko/20050417 Firefox/1.0.3

Anonymous pisze:eee tak nie za bardzo rozumię czy mógł byś jaśniej się wysłowić ?? :)

jakis obiekt na stronie pochodzi z adresu http://adres_strony_url=adres_strony&link=jakiś_ciąg_znaków
i chcesz go zablokowac ustawiajac regule na srodkowy adres
ppm u ustawiiasz filtr *adres_strony*
    * zastepuje ci dowolny ciag znakow
    adres_strony - jest tym srodkowym napisem

ale jesli chcesz wyodrebnic adres tzn link na stronie jest przekierowywany przez inny adres i chcesz tego uniknac i miec od razu link do wlasciwej strony, tego adblock ci nie zrobi
kiedys bylo rozszerzenie ale nie dzialalo do adresow tego typu,
mozna bylo sobie wybrac goto ale w hierarchi katalogow przyklad

dosc jasno?
siegiel
 
Posty: 402
Z nami od: 05 lutego 2003, 11:58
Lokalizacja: tychy

Postautor: dexter » 24 kwietnia 2005, 18:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win95; en-US; rv:1.7.2) Gecko/20040803

Gościu, na tej stronie znajdź sobie skryptozakładkę Remove redirects - chyba o to ci chodzi, prawda?
Obrazek Obrazek
dexter
Moderator
 
Posty: 4705
Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: Gość » 24 kwietnia 2005, 22:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3

dzięki siegel
tak jasno :)

dexter już szukam i patrzę poneiwwż chyba o to mi chodzi - choć nie jestem tego do końca pewien :P
Gość
 

Postautor: Gość » 24 kwietnia 2005, 22:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3

remove redirects (IE, Moz, NS4, Op7)

Changes redirecting links to go directly to the "real" target.

This bookmarklet uses two methods to determine the "real" target of a link.

* If the link URL contains another URL, as in http://example.com/redir.cgi?to=http://example.net/, the link becomes a link to http://example.net/.
* If the link has a mouseover effect, and the mouseover effect puts something in the status bar that looks like a full URL, the link gets that URL.

Based on a submission by Michael Roller and a suggestion from Guido Tonini.




ok było by super, ale co ja mogę z tym zrobić?? co to jest ta zakładka i jak jej uzyć?
Gość
 

Postautor: siegiel » 24 kwietnia 2005, 22:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; FreeBSD i386; en-US; rv:1.7.7) Gecko/20050417 Firefox/1.0.3

Anonymous pisze:ok było by super, ale co ja mogę z tym zrobić?? co to jest ta zakładka i jak jej uzyć?

dodajesz do zakladek, a kiedy strona jest zaladowana klikasz ja sobie i juz nie masz problemu z linkami opisanymi wyzej
siegiel
 
Posty: 402
Z nami od: 05 lutego 2003, 11:58
Lokalizacja: tychy

Postautor: Gość » 24 kwietnia 2005, 23:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3

ok dzięki działa

ale mam jeszcze jedną sprawę :
czy mógł by mi ktos wpisac filtr tak by zablokować reklame google na tej stronie : www.forumone.prv.pl ??
Gość
 

Postautor: Olhado/256 » 25 kwietnia 2005, 12:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.7) Gecko/20050418 Firefox/1.0.3 (MOOX M2)

Anonymous pisze:ale mam jeszcze jedną sprawę :
czy mógł by mi ktos wpisac filtr tak by zablokować reklame google na tej stronie : www.forumone.prv.pl ??

Jeśli chcesz zablokować konkretną reklamę, to po prostu kliknij napis "Adblock" w prawym dolnym rogu okna przeglądarki. Wyświetli ci się lista blokowalnych elementów strony. Poszukaj tego właściwego (kiedy zaznaczysz go na liście, zostanie oznaczony migającą obwódką na stronie) i dwukliknij.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator
 
Posty: 3879
Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: siegiel » 25 kwietnia 2005, 14:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; FreeBSD i386; en-US; rv:1.7.7) Gecko/20050417 Firefox/1.0.3

Olhado/256 pisze:
Anonymous pisze:ale mam jeszcze jedną sprawę :
czy mógł by mi ktos wpisac filtr tak by zablokować reklame google na tej stronie : www.forumone.prv.pl ??

Jeśli chcesz zablokować konkretną reklamę, to po prostu kliknij napis "Adblock" w prawym dolnym rogu okna przeglądarki. Wyświetli ci się lista blokowalnych elementów strony. Poszukaj tego właściwego (kiedy zaznaczysz go na liście, zostanie oznaczony migającą obwódką na stronie) i dwukliknij.

sam z ciekawosci tak zrobilem, i udalo mi sie tylko tyle, ze w divie nie pojawia sie reklama ale sama warstwa teraz bialy prostokat jednak dalej przeszkadza, jak usunac tego div'a raz i na stale?
siegiel
 
Posty: 402
Z nami od: 05 lutego 2003, 11:58
Lokalizacja: tychy

Postautor: piotrek84 » 25 kwietnia 2005, 16:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3

Wedytuj userContent.css. Możesz użyć do tego rozszerzenia ChromEdit.

Wpisz:
div#gog {visibility:hidden !important;}
(wg. podglądu źródła strony i opisu CSS z kursu)

lub popularna w FF metoda na znikanie:
div#gog {display: none !important;}
Nie wiem jak z poprawnością stosowania tego ale efekt ten sam :)


Chciałem rozszerzeniem URIid ograniczyć blokowanie elementu tylko do www.forumone.prv.pl , ale coś mi nie wychodzi.
piotrek84
 
Posty: 1785
Z nami od: 11 września 2003, 18:48
Lokalizacja: ze świata marzeń

Postautor: dexter » 26 kwietnia 2005, 08:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Netscape/7.1

A nie możesz po prostu wchodzić na to forum przez http://scholl.mimax.pl/ipb/ ?
dexter
Moderator
 
Posty: 4705
Z nami od: 02 października 2004, 21:30


Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Baidu [Spider], Bing [Bot], Google [Bot], Yahoo [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: