[xhtml] <strong> vs <b> i <em> vs <i>
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
[xhtml] <strong> vs <b> i <em> vs <i>
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8b4) Gecko/20050730 Firefox/1.0+
No właśnie... Wszystkie te znaczniki wchodzą w skład specyfikacji XHTML'a 1.0 Strict i 1.1. Wydaje się też, że mają podobne działanie (przynajmniej dla użytkownika graficznej przeglądarki), bo pierwsze (<strong /> i <b />) pogrubią tekst, a dwa następne (<em /> i <i />) pochylają go.
Słyszałem jednak, że powinno się stosować <strong /> a nie <b /> oraz <em /> a nie <i /> i zacząłem się zastanawiać dlaczego.
Dobrałem się więc do Modularyzacji XHTMLa i nie wiem czy dobrze rozumiem, ale <b /> i <i /> są znacznikami odpowiedzialnymi za prezentacje. Tak więc, jeśli brać pod uwagę, to, że chcemy oddzielić prezentacje od struktury dokumentu, to bardziej poprawne są <strong /> i <em />.
O to chodzi? Czy coś źle zrozumiałem?
Słyszałem jednak, że powinno się stosować <strong /> a nie <b /> oraz <em /> a nie <i /> i zacząłem się zastanawiać dlaczego.
Dobrałem się więc do Modularyzacji XHTMLa i nie wiem czy dobrze rozumiem, ale <b /> i <i /> są znacznikami odpowiedzialnymi za prezentacje. Tak więc, jeśli brać pod uwagę, to, że chcemy oddzielić prezentacje od struktury dokumentu, to bardziej poprawne są <strong /> i <em />.
O to chodzi? Czy coś źle zrozumiałem?
Gentoo 2006.1, Quanta 3.5.2, Zend 5.0, FF 2.0,
PHP 5, MySQL 4.1.14, XHTML, CSS...
- Reinmar
- Z nami od: 19 kwietnia 2005, 19:54
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.10) Gecko/20050717 Firefox/1.0.6
Wydaje mi się, że nie chodzi tu o kwestię bardziej poprawne i mniej poprawne. Przecież wszystkie one są pełnoprawnymi znacznikami w xhtml.
Najlepiej, według mnie, problem powyższych znaczników został wytłumaczony tutaj
http://www.antylameriada.net/index.php?s=wxhtml-3, skąd zaczerpnąłem poniższe wyjasnienie:
PS
Moim zdaniem, dla użytkownika korzystającego ze zwykłych przegladarek nie ma to znaczenia, bo tekst sformatowany jest taki sam, raczej ważne jest to rozróżnienie np dla niepełnosprawnych korzystających z internetu (niewidomych) - ale podkreślam - mogę się mylić
Najlepiej, według mnie, problem powyższych znaczników został wytłumaczony tutaj
http://www.antylameriada.net/index.php?s=wxhtml-3, skąd zaczerpnąłem poniższe wyjasnienie:
- Kod: Zaznacz cały
pogrubienie tekstu - <b>
pochylenie tekstu - <i>
wyróżnienie tekstu - <em> (element posiada znaczenie semantyczne - akcent)
silne wyróżnienie tekstu - <strong> (element posiada znaczenie semantyczne - silny akcent)
PS
Moim zdaniem, dla użytkownika korzystającego ze zwykłych przegladarek nie ma to znaczenia, bo tekst sformatowany jest taki sam, raczej ważne jest to rozróżnienie np dla niepełnosprawnych korzystających z internetu (niewidomych) - ale podkreślam - mogę się mylić
Szaleniec nie jest człowiekiem, który utracił rozsądek. Szaleniec utracił wszystko, poza rozsądkiem.
- JBG
- Z nami od: 17 marca 2005, 12:57
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8b4) Gecko/20050730 Firefox/1.0+
Gentoo 2006.1, Quanta 3.5.2, Zend 5.0, FF 2.0,
- Reinmar
- Z nami od: 19 kwietnia 2005, 19:54
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.10) Gecko/20050717 Firefox/1.0.6
Przykład bardzo ładny i jak najbardziej obrazowy 
Szaleniec nie jest człowiekiem, który utracił rozsądek. Szaleniec utracił wszystko, poza rozsądkiem.
- JBG
- Z nami od: 17 marca 2005, 12:57
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8b4) Gecko/20050911 Firefox/1.4
JBG pisze:Przykład bardzo ładny i jak najbardziej obrazowy
Dosadny sposób wyrażania się wzmaga obrazowość i ułatwia zapamiętanie. Taka metoda pedagogiczna.
- marcoos
- Moderator
- Z nami od: 12 października 2002, 10:25
• Strona 1 z 1
Wróć do Standardy WWW i źle działające strony