MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Rozjezdzajaca sie strona

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Rozjezdzajaca sie strona

Postautor: haunted » 03 lutego 2003, 18:47

Przeglądarka: -

Strony ktore zazwyczaj wygladaja normalnie czasem jakby zle sie zaladowaly, tresc jest wtedy rozciagnieta na duzym obszarze, pojawia sie pasek przewijania poziomego i ogolnie strasznie utrodnia to przegladanie, reload strony nie pomaga.
Czy to jest jakis bug, czy da sie to jakos naprawic??
haunted

Z nami od: 28 stycznia 2003, 05:37

Postautor: marcoos » 03 lutego 2003, 18:57

Hmm... a które strony? Nie można na Twoje pytanie odpowiedzieć, jeśli się nie wie, jakich stron dotyczy.

Statystycznie jednak, w 99% problem polega na głupocie webmastera. :)
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: haunted » 03 lutego 2003, 19:18

wlasnie o to chodzi ze dzieje sie tak ze stronami ktore zazwyczaj sa wyswietlane poprawnie, tylko czasem cos sie psuje, tak jest czasem np ze strona tego forum, zazwyczaj jest ladnie dopasowana, ale przegladajac watki
za ktoryms razem zawzwyczaj cos sie psuje i pojawia sie pasek przewijania poziomego

Moja Mozia to 1.2.1 Win 98
haunted

Postautor: marcoos » 03 lutego 2003, 19:23

A jakiej wersji Mozilli używasz? I na jakim systemie?
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: haunted » 03 lutego 2003, 19:36

Mozille podalem, ale moge jeszcze raz :D

MozillaPL 1.2.1
System Windows 98
haunted

Postautor: siegiel » 03 lutego 2003, 23:14

mi zdazylo sie tak nie raz z forum.o2.pl .. tak jakby nie zawijal wierszy i caly text wpisu czy odpowiedzi w jednej linijce

Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.3a) Gecko/20021212
siegiel

Postautor: wlowoj » 03 lutego 2003, 23:25

Miałem tak samo w wątku "Opera7 vs..." - nie wszędzie... już sprawdzam... strona 1 OK, 2 - za szeroko, 3 - za szeroko, reszta OK. Przy ładowaniu szerokość jest dobra a na koniec myk - i poszerza się.
Moz 1.2.1 Win98SE
Na innych stronach też się zdarzają za szerokie wyświetlania. Na innym forum poszerzało posty gościa któremu nie zawijało sygnaturki o szerokości stukilkudziesięciu znaków, ale inne posty miały dobrą szerokość...
wlowoj

Z nami od: 07 grudnia 2002, 20:08

Postautor: wlowoj » 03 lutego 2003, 23:31

Uwaga, próba:
http://mozillapl.org/modules.php?op=mod ... =0&thold=0
może to przez takie linki?

I jeszcze jedno - przy normalnej szerokości (800X600) przycisk "cytuj" nad obcymi postami nie mieści mi się w całości. Przy własnych postach "cytuj" "zmień" są w całości a "usuń" tylko fragment - wiem że to "usuń" tylko dlatego że przy najechaniu wyskakuje dymek.
wlowoj

Postautor: wlowoj » 03 lutego 2003, 23:33

No więc tak - u mnie szerokość została dopasowana do długości tego linka - nie dzieli go. A z przyciskami jest tak jak napisałem.
wlowoj

Postautor: haunted » 03 lutego 2003, 23:45

ok, tu mozesz miec racje, ale podobne efekty dzieja sie czasem z innymi stronami np www.bunkier.prv.pl, dzieje sie czasem ze np nie laduje sie ramka po prawej stronie, lub tez wlasnie podobny efekt z rozciaganiem strony
haunted

Postautor: PAQL » 03 lutego 2003, 23:53

u mnie link jest normalny (chyba dlatego, ze w 1024x768 przegladam :wink: ), ale rozjezdzanie sie stron tez zauwazylem - zdarza sie to (jak pisal haunted) z niektorymi stronami (tu podam link: http://www.gsmonline.pl), ale wlasnie w 99% dziala poprawnie - nie mam pojecia od czego to zalezy (glupota webmasterow chyba nie - wtedy pokazywaloby sie zawsze), a objawia sie to tym, ze widac tylko maly banner, a cala tresc jest poza ekranem, nizej, po prawej stronie.. ale u mnie dziala na to odsniezenie :wink: ekranu (na ogol pojedynczo wystarczy)..

a co do "rozjezdzania sie" linkow to pod latarnia zawsze najciemniej - spis tematow na stronce glownej tego portalu(?).. :-?
PAQL

Postautor: blachu » 04 lutego 2003, 12:52

U mnie strony też sie rozjeżdżają (np. to forum). Odświeżanie nie pomaga.
A co do linku jest cały (1024x768 :wink: ).

pozdro
blachu

Mozilla 1.2.1
Windows 98
blachu

Z nami od: 03 lutego 2003, 12:50

Postautor: Domel » 04 lutego 2003, 14:04

blachu pisze:U mnie strony też sie rozjeżdżają (np. to forum). Odświeżanie nie pomaga.

Wszystko jest dobrze, gdy link jest bardzo dlugi strona dopasowuje sie do linka (a nie odwrotnie) i to jest prawidlowe zachowanie.
Druga przyczyna (np te nieladujace sie ramki itp): zly webmaster, ktory nie umie robic stron (sprawdza tylko w IE jest zadowolony z siebie a w 99% strony te nie sa zgodne z W3C). Trzecia rzecz obrazek (nie przycisk! bo nie ma formularza) tez Mozilla zachowuje sie tak jak powinna (jest blad w CSS ale nie bede tlumaczyl bo juz bylo na tym forum - dla niezorientowanych na gorze jest lupka: Szukaj)
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: nutado » 04 lutego 2003, 19:26

niestety musze przyznac ze te bledy w wyswietlaniu stron nie sa zwiazane z bledami webmasterow, poniewaz strony ktore zwykle wyswetlaja sie idealnie, czasami sie pod mozilla rozjezdzaja. Dodam tez, ze czasem strony traca polaczenie z zewnetrznie dolanczanymi plikami "css" czy "js". Na szczescie zdarza sie bardzo zadko :D
nutado

Z nami od: 18 grudnia 2002, 13:45

Postautor: Domel » 04 lutego 2003, 23:15

nutado pisze:niestety musze przyznac ze te bledy w wyswietlaniu stron nie sa zwiazane z bledami webmasterow, poniewaz strony ktore zwykle wyswetlaja sie idealnie, czasami sie pod mozilla rozjezdzaja.

Jesli tak rzeczywiscie jest to masz pecha bo ja uzywam Mozilli juz 2 lata (rozne wersje) i nigdy mi sie to nie zdarzylo.

nutado pisze:Dodam tez, ze czasem strony traca polaczenie z zewnetrznie dolanczanymi plikami "css" czy "js". Na szczescie zdarza sie bardzo zadko :D

Z zewnetrznymi JS to pamietam ze mozilla 0.8 miala czasami problemy (trzeba bylo przeladowac strone i bylo ok) ale nowe wersje nie maja z tym problemow. Przypadek opisany przez Ciebie tlumacze zle napisanym skryptem (nawet jesli czasami dzialal moze akurat trafiles na jego aktualizacje). Z zewnetrznymi css jako powod to bym stawial na wczesniejsza zmiane na alternatywny styl.
Co do rozjezdzania sie stron moze byc jeszcze jeden powod np chwilowe zdechniecie serwera (przez co strona sie nie "sklada" calkowice).
Jakos niechce mi sie wierzyc ze to wina Mozilli bo (jesli bylby to blad w Mozilli to by wystepowal u wszystkich i bylby w bugzilli zakwalifikowany do waznych bledow i szybko zlikwidowany a poki co Mozilla na numerek prawie 1.3b a rzekomy blad istnieje).
Domel

Postautor: Olhado/256 » 05 lutego 2003, 11:19

A mi się wydaje, że to jest po prostu błąd z połączeniem - Mozilla trochę źle ładuje stronę i dlatego ona się tak "rozjeżdża". Sam to miałem kilka razy (ostatnio wczoraj), ale tylko i wyłącznie na stronach Chipa. Nie pamiętam, żeby jakieś inne stronki mi się rozjeżdżały... Z _pewnością_ nie jest to powtarzalny błąd :-?
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: nutado » 05 lutego 2003, 11:19

Domel pisze:
nutado pisze:niestety musze przyznac ze te bledy w wyswietlaniu stron nie sa zwiazane z bledami webmasterow, poniewaz strony ktore zwykle wyswetlaja sie idealnie, czasami sie pod mozilla rozjezdzaja.

Jesli tak rzeczywiscie jest to masz pecha bo ja uzywam Mozilli juz 2 lata (rozne wersje) i nigdy mi sie to nie zdarzylo.

nutado pisze:Dodam tez, ze czasem strony traca polaczenie z zewnetrznie dolanczanymi plikami "css" czy "js". Na szczescie zdarza sie bardzo zadko :D

Z zewnetrznymi JS to pamietam ze mozilla 0.8 miala czasami problemy (trzeba bylo przeladowac strone i bylo ok) ale nowe wersje nie maja z tym problemow. Przypadek opisany przez Ciebie tlumacze zle napisanym skryptem (nawet jesli czasami dzialal moze akurat trafiles na jego aktualizacje). Z zewnetrznymi css jako powod to bym stawial na wczesniejsza zmiane na alternatywny styl.
Co do rozjezdzania sie stron moze byc jeszcze jeden powod np chwilowe zdechniecie serwera (przez co strona sie nie "sklada" calkowice).
Jakos niechce mi sie wierzyc ze to wina Mozilli bo (jesli bylby to blad w Mozilli to by wystepowal u wszystkich i bylby w bugzilli zakwalifikowany do waznych bledow i szybko zlikwidowany a poki co Mozilla na numerek prawie 1.3b a rzekomy blad istnieje).

Wyjasnienie ze to zle napisany skrypt js, powoduje taki blad odpada poniewaz to byl wyjatkowo prosty skrypt, (wstyd nazwac to nawet skryptem), napisany przeze mne i nie byl zmieniany- wciaz ten sam. To samo sie tyczy css. Dodam tez, ze zdarzalo sie to nawet na lokalnym dysku u mnie.
Dadam ze posiadam winXP oraz Mozille 1.2.1
Ja jestem zdania, ze jest to jednak zwykly bardzo niewielki brak stabilnosci- w koncu jest to jeszcze linia rozwojowa- zapewne w Mozilli 1.0.2 tego problemiku brak. No i w mojej Mozilli zdarza sie to raz na 100 przypadkow moze. Tak czy siak juz nigdy nie wroce do IE :) Mozilla jest wyjatkowo wygodna w obsludze. Teraz juz sobie nie wyobrazam braku mozliwosci klikniecia srodkowym klawiszem myszki na linku i patrzenia jak stronka pojawia sie w nowym panelu- to jest genialne :)
nutado

Z nami od: 18 grudnia 2002, 13:45

Postautor: Domel » 05 lutego 2003, 17:47

nutado pisze:Wyjasnienie ze to zle napisany skrypt js, powoduje taki blad odpada poniewaz to byl wyjatkowo prosty skrypt, (wstyd nazwac to nawet skryptem), napisany przeze mne i nie byl zmieniany- wciaz ten sam.

To trzeba bylo to napisac wszejniej to bym sie nie bawil w jasnowidza :)

nutado pisze:To samo sie tyczy css. Dodam tez, ze zdarzalo sie to nawet na lokalnym dysku u mnie.

A testowales poprawnosc skryptu np przez narzedzia|narzedzia programistyczne|...? A walidowales css np na http://jigsaw.w3.org/css-validator/ ? Bo wydaje mi sie ze w tym kierunku powinienes szukac.

nutado pisze:Dadam ze posiadam winXP oraz Mozille 1.2.1

Lepiej pozno niz wcale ;)

nutado pisze:Ja jestem zdania, ze jest to jednak zwykly bardzo niewielki brak stabilnosci- w koncu jest to jeszcze linia rozwojowa- zapewne w Mozilli 1.0.2 tego problemiku brak.

Co do "niewielki brak stabilnosci" to chyba nie to bo Mozilla sie nie zawiesza (wiec bug nie dotyczy stabilnosci). Co do linii rozwojowej tez nie dokonca tak bo piszesz o Mozilli 1.2.1 czyli o wersji w statusie release (a jak na stronie mozilla.org jest napisane "our latest and greatest release"). Wiec jesli bys mial Mozille 1.3a to bym sie zgodzil ale w takim wydaniu to jest nie mozliwe ze blad sie wkradl bo bylo one poprzedzone wieloma testami (doslownie ko kazdy moze testowac) i nikt by sie nie odwazyl wydac Mozilli z takim bugiem a nawet jesli tak by bylo to napewno pojawila by sie 1.2.2 na drugi dzien (alalogia do 1.2 a 1.2.1).
Domel

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite