MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Personalizacja Kuriera [kolorystyka]

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Personalizacja Kuriera [kolorystyka]

Postautor: Malin » 19 czerwca 2003, 11:47

Przeglądarka: -

Cześć.

Ostatnio zacząłem używać Kuriera i całkowita na niego przesiadka chyba staje się faktem. Ale jest kilka rzeczy, które chciałbym zmienić, ale nie wiem jak. Wszystko dotyczy kolorystyki Kuriera.
Ogólnie kolorystykę chcę mieć ciemną, kontrastową do tego, co jest, czyli jasny tekst na ciemnym tle.

Po pierwsze i najważniejsze: czy można zmienić kolor okna z treścią wiadomości w KP inaczej niż przez Preferencje --> Wygląd --> Kolory? Bo jeśli tam coś zmienię, to zmiany obejmują również Nawigatora i inne komponenty Mozilli, a ja tego nie chcę. Chciałbym te zmiany zastosować tylko do Kuriera. Zmienilem sobie kolory tak, że tło mam bardzo ciemnoszare, a tekst jasnoszary. Z takim układem odsyć często mi się strony internetowe takie pokazują. Podejrzewam, że to wynika ze sposobu stworzenia strony, ale nie wnikałem głębiej w tą kwestię.

Z kolorystyką linków i cytowań sobie już poradziłem, na forum znalazłem odpowiedzi na to pytanie.

Chciałbym sobie zmienić też kolory pozostałych okien w Kurierze, okna z folderami i z wiadomościami. Ale tu już moje poszukiwania spełzły na niczym, na forum nic nie znalazłem, dokopałem się tylko do strony http://www.mozilla.org/unix/customizing.html, niczego istotnego się jednak z tamtej strony nie dowiedziałem, pisze tam m.in, że "For other things you can change in mail windows, see the files in the source tree under themes/modern/messenger". Ale takiego katalogu nie znalazłem...
Więc da się? Jeśli tak, to jak? Jakie pliki odpowiadają za kolory tych okien i tekstu w tych oknach?

Chciałbym sobie przystosować Kuriera do moich potrzeb, słyszałm, że w Mozilli dużo się da samemu zrobić, tylko trzeba wiedzieć co i jak. A ja nie wiem.

Mam nadzieję, że ktoś mi doradzi.

Z góry dzięki.
Malin

Z nami od: 02 lutego 2003, 15:34

Postautor: Ludwik » 19 czerwca 2003, 12:14

Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: Malin » 19 czerwca 2003, 13:27

Dzięki.

Dowiedziałem się dużo. Przede wszystkim jak się dostać do plików .jar, bo cały ranek główkowałem i nie mogłem do tego dojść.

Zainstalowałem winrara, zacząłem przeglądać pliki w katalogu chrome i znalazłem interesujące mnie rzeczy w pliku modern.jar\skin\modern\messenger - trochę plików .css, w których najprawdopodobniej będzie można dużo zmienić. Teraz trzeba tylko przysiąść i bliżej się temu wszystkiemu przyjrzeć. Jak dojdę do jakichś interesujących wyników, to się pochwalę :) A jak będe miał kłopoty, to również nie omieszkam napisać :)

Aha, jeszcze jedna rzecz: ten plik, modern.jar, który chyba jest schematem, mogę sobie dowolnie modyfikować na własny użytek? Licencja Mozilli mi tego nie zabrania?
Malin

Z nami od: 02 lutego 2003, 15:34

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite