MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Gdzie Firefox przechowuje pliki tymczasowe?

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Gdzie Firefox przechowuje pliki tymczasowe?

Postautor: Gość » 12 maja 2007, 07:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.3) Gecko/20070309 Firefox/2.0.0.3

Witam

Mam pytanie, w jakim katalogu Firefox przechowuje pliki tymczasowe? (strony, pliki wideo na stronach)
Gość
 

Postautor: Grzegorz » 12 maja 2007, 12:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.3) Gecko/20070309 Firefox/2.0.0.3

W Windows (2000 i późniejsze):
Kod: Zaznacz cały
C:\Documents and Settings\nazwa-uzytkownika\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\nazwa-profilu\Cache


W Linux:
Kod: Zaznacz cały
/home/nazwa-uzytkownika/.mozilla/firefox/Profiles/nazwa-profilu/Cache


Aby mieć pewność wpisz w polu adresu about:cache, a Firefox prawdę Ci powie...

Możesz wyedytować położenie folderu pamięci podręcznej, wpisz w pasku adresu Firefox about:config i dodaj klucz typu string o nazwie browser.cache.disk.parent_directory nadając mu wartość (adres pożądanej ścieżki) C:\pamiec-ff.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2007, 10:51 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 1 raz
Grzegorz
Moderator
 
Posty: 7473
Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: Gość » 12 maja 2007, 12:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.3) Gecko/20070309 Firefox/2.0.0.3

Ale np. wideo z tego co widzę pobiera się nadal tam gdzie IE ma swoje katalogi tymczasowe.
Gość
 

Postautor: Grzegorz » 13 maja 2007, 00:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.3) Gecko/20061201 Firefox/2.0.0.3 (Ubuntu-feisty)

Gość pisze:Ale np. wideo z tego co widzę pobiera się nadal tam gdzie IE ma swoje katalogi tymczasowe.

W żadnym razie Firefox nie korzysta z folderów IE, no chyba, że wyedytowałeś ścieżki...
Grzegorz
Moderator
 
Posty: 7473
Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: ajus » 13 maja 2007, 07:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.3) Gecko/20070309 Firefox/2.0.0.3

Jeśli wchodzę na strony gdzie są filmy w formacie wmv to czemu je mam później w temporary internet files? niczego nie edytowałem.
ajus
 
Posty: 113
Z nami od: 26 października 2006, 10:48

Postautor: Źrubek » 13 maja 2007, 09:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.11) Gecko/20070312 Firefox/1.5.0.11

ajus pisze:Jeśli wchodzę na strony gdzie są filmy w formacie wmv to czemu je mam później w temporary internet files? niczego nie edytowałem.


Bo WMP zapisuje je tam a nie Firefox.
Źrubek
 
Posty: 233
Z nami od: 24 listopada 2004, 22:36

Postautor: ajus » 13 maja 2007, 09:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.3) Gecko/20070309 Firefox/2.0.0.3

Źrubek pisze:
ajus pisze:Jeśli wchodzę na strony gdzie są filmy w formacie wmv to czemu je mam później w temporary internet files? niczego nie edytowałem.


Bo WMP zapisuje je tam a nie Firefox.


Ale jeśli oglądam te filmy za pomocą firefoxa (z wtyczką wmp), to powinny zapisywać się w cache firefoxa. Filmy w formacie flascha zapisują się przecież w cache firefoxa a nie w jakimś "flaschowym cache".
Czy to oby nie jest "luka"?
ajus
 
Posty: 113
Z nami od: 26 października 2006, 10:48

Postautor: Grzegorz » 13 maja 2007, 10:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.3) Gecko/20070309 Firefox/2.0.0.3

ajus pisze:Ale jeśli oglądam te filmy za pomocą firefoxa (z wtyczką wmp), to powinny zapisywać się w cache firefoxa. Filmy w formacie flascha zapisują się przecież w cache firefoxa a nie w jakimś "flaschowym cache".
Czy to oby nie jest "luka"?

Nie luka, ale support dla WMV odbywa się za pomocą wtyczki Microsoftu, pewnie stąd zamieszanie z folderami...
Grzegorz
Moderator
 
Posty: 7473
Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: nofear_oe » 21 maja 2007, 10:41

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.3) Gecko/20070309 Firefox/2.0.0.3

GrzegorzJZD
Ja u siebie mam ten sam problem ze zmiana ścieżki katalogu w którym firefox zapisuje pliki tymczasowe, napisałeś zeby w about:config poszukać wpisu browser.cache.disk.parent_directory ale ja u siebie czegoś takiego nie znalazłem, w wartościach browser.cache znalazłem tylko

browser.cache.check_doc_frequency
browser.cache.disk.capacity
browser.cache.disk.enable
browser.cache.disk_cache_ssl
browser.cache.memory.enable
intl.charsetmenu.browser.cache
intl.charsetmenu.browser.cache.size
nofear_oe
 
Posty: 3
Z nami od: 21 maja 2007, 10:29

Postautor: nofear_oe » 21 maja 2007, 10:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.3) Gecko/20070309 Firefox/2.0.0.3

A, ja go muszę dodać a nie znaleźć, sorry mój błąd :)
nofear_oe
 
Posty: 3
Z nami od: 21 maja 2007, 10:29

Postautor: nofear_oe » 21 maja 2007, 10:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.3) Gecko/20070309 Firefox/2.0.0.3

No niestety dodałem wspomniany klucz do rejestru ale jak oglądam jakiś filmik na necie (np z Youtube) to dalej mi sie wszystko pakuje na C:\Documents and Settings\....
nofear_oe
 
Posty: 3
Z nami od: 21 maja 2007, 10:29

Postautor: ajus » 21 maja 2007, 11:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.3) Gecko/20070309 Firefox/2.0.0.3

GrzegorzJZD pisze:
ajus pisze:Ale jeśli oglądam te filmy za pomocą firefoxa (z wtyczką wmp), to powinny zapisywać się w cache firefoxa. Filmy w formacie flascha zapisują się przecież w cache firefoxa a nie w jakimś "flaschowym cache".
Czy to oby nie jest "luka"?

Nie luka, ale support dla WMV odbywa się za pomocą wtyczki Microsoftu, pewnie stąd zamieszanie z folderami...




Ale jeśli po obejrzeniufilmików w wmv dam "czyszczenie prywatnych danych" to te filmiki pozostają nadal w "temporary internet files", więc te prywatne dane nie do końca są prywatne. Czy da się jakoś ustawić żeby wszystko co "firefoxowe" było czyszczone przez firefoxa?
ajus
 
Posty: 113
Z nami od: 26 października 2006, 10:48

Postautor: Yancho » 13 lipca 2007, 11:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.4) Gecko/20070515 Firefox/2.0.0.4

Mam problem bo ja folderu Cache w ogole nie mam... I co teraz?
Yancho
 

Postautor: Tens » 13 lipca 2007, 14:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.4) Gecko/20070515 Firefox/2.0.0.4

Jeśli go nie przenosiłeś, to może być ukryty.
Pytaj w taki sposób, w jaki oczekujesz odpowiedzi.
Tens
 
Posty: 1886
Z nami od: 28 września 2006, 18:09

jak przeniesc cache firefoxa ??

Postautor: varg67676676 » 26 stycznia 2008, 09:30

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.11) Gecko/20071127 Firefox/2.0.0.11

jak przeniesc cache firefoxa, zalezmy mi na tym poniewaaz nie chce aby pamiec podreczna firefoxa zabirala mi miesce na C:/
co mam zrobic ?? pomózcie.
varg67676676
 

Postautor: Tens » 26 stycznia 2008, 12:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.11) Gecko/20071127 Firefox/2.0.0.11

Pytaj w taki sposób, w jaki oczekujesz odpowiedzi.
Tens
 
Posty: 1886
Z nami od: 28 września 2006, 18:09

Postautor: olkolk » 28 stycznia 2008, 15:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.11) Gecko/20071127 Firefox/2.0.0.11

Jak ściągam wmw to pisze że nie znaleziono wspieranych formatów :-?
olkolk
 

Postautor: Tens » 28 stycznia 2008, 15:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.11) Gecko/20071127 Firefox/2.0.0.11

A co to ma wspólnego z tym tematem?
Pytaj w taki sposób, w jaki oczekujesz odpowiedzi.
Tens
 
Posty: 1886
Z nami od: 28 września 2006, 18:09

Postautor: Tomek » 28 stycznia 2008, 16:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.11) Gecko/20071204 Ubuntu/7.10 (gutsy) Firefox/2.0.0.11

hm... może to:
http://mozillapl.org/forum/post-152800.html#152800
olkolk wykorzystał wyszukiwarkę - i się po prostu dopisał do pierwszego wątku...
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 8928
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
Lokalizacja: pewna śliczna kotlina

Postautor: Joshio » 10 sierpnia 2008, 12:51

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 1.1.4322; FDM; Alexa Toolbar)

Zrobiłem w FF wszystko jak napisał GrzegorzJZD.
Ale pliki dalej ściąga mi na C. Np gdy ściągam z rapida pliki po 100 mb to ściąga mi jednosczesnie na C i D.
Jak to zmienić?
Joshio
 

Następna

Wróć do Przeglądarka Firefox

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot], Yahoo [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: